Connect with us

Eveniment

MASA DE CRĂCIUN: Cum se fac sarmalele, ciorba cu afumătură sau răciturile

Publicat

Publicitate

 Preparate românești, vechi de sute de ani sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în perioada Crăiunului. Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şu mâncărurile „mai uşoare”, notează alba24.ro . Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

Pentru a evita excesul alimentar, specialiștii recomandă ca prăjiturile clasice, cu multă cremă și glazuri, să fie consumate cu moderație. Sau se pot alege deserturi pe bază de fructe sau deserturi vegane în are se folosește doar zahărul prezent în mod natural în alimente. Iar băuturile alcoolice trebuie consumate tot moderat.

Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Agitație mare în aceste zile pentru pregătirea mesei de Crăciun. Gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei la tradiționala masă cu familia din prima zi de Crăciun. Preparate românești, vechi de sute de ani sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă.

Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şu mâncărurile „mai uşoare”. Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

Pentru a evita excesul alimentar, specialiștii recomandă ca prăjiturile clasice, cu multă cremă și glazuri, să fie consumate cu moderație. Sau se pot alege deserturi pe bază de fructe sau deserturi vegane în are se folosește doar zahărul prezent în mod natural în alimente. Iar băuturile alcoolice trebuie consumate tot moderat.

Publicitate

Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

Agitație mare în aceste zile pentru pregătirea mesei de Crăciun. Gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei la tradiționala masă cu familia din prima zi de Crăciun. Preparate românești, vechi de sute de ani sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă.

Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şu mâncărurile „mai uşoare”. Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

Pentru a evita excesul alimentar, specialiștii recomandă ca prăjiturile clasice, cu multă cremă și glazuri, să fie consumate cu moderație. Sau se pot alege deserturi pe bază de fructe sau deserturi vegane în are se folosește doar zahărul prezent în mod natural în alimente. Iar băuturile alcoolice trebuie consumate tot moderat.

Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

piftii racituriRăcituri românești

Ingrediente

– patru sau şase picioare de vacă sau porc (se mai poate pune cap, ciolan, coadă ureche de porc)

– trei ouă

– o ceapă mare

– foi de dafin, piper, ienibahar, oţet

– două rădăcini de pătrunjel

– usturoi sau coajă de lămâie

Mod de preparare

Picioarele (capul, coada etc) de porc/vită se curăţă foarte bine şi se pun într-o oală cu apă (aproximativ 6 kilograme), la fiert. În oală se pun şi sare, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoi (sau coajă de lămâe).

După ce acestea se înmoaie şi zeama se leagă, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin la răcit. Se scot ingredientele de porc/vită în oală şi se taie bucăţele (întregi sau carnea de pe ele). Se pun în farfurii. Zeama se lasă la răcit, se ia grăsimea de pe ea şi se acreşte puţin cu oţet şi se pune sare, după gust.

Se bat trei ouă într-un bol şi se toarnă în el zeama strecurată prin sită. Apoi se pune pe foc cinci minute. După aceea se ia de pe foc, se streacoară şi se pune pe bucăţile din farfurii.

După ce se încheagă, se poate servi. Se poate presăra pe farfurii boia.

Sarmale tradiţionale

Ingrediente:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

Mod de preparare

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

tochitura-ardeleneascaTochitură ardelenească

Ingrediente

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

Mod de preparare

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSteluţe cu nucă şi scorţişoară

Ingrediente

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

Mod de preparare

Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Pâine dulce

Ingrediente

660 g făină

250 ml lapte

125 g unt

200 g zahăr

2 pachețele cu drojdie uscată

65 ml lapte apă călduță

2 ouă mari + 1 ou pentru uns

100 g stafide aurii

100 g rahat colorat

esență de vanilie

½ linguriță cu sare

Mod de preparare

Se încălzește laptele, fără să fiarbă. Se ia de pe foc, se pune zahărul, untul și sarea şi se amestecă până acesta devine călduţ.

Se dizolvă drojdia în apa călduță şi se adaugă amestecul de lapte călduț, ouăle și vanilia. Toate acestea se amestecă cu 360 g de făină cernută. Se frământe şi apon se pun stafidele (eventual înmuiate în apă călduță pentru câteva minute), rahatul tăiat cubulețe (și tăvălite prin zahăr pudră sau făină) și restul de făină adăugată treptat, până aluatul devine elastic și puțin lipicios. Se lasă să crească o oră.

Se întinde aluatul cu mâinile, se rulează și se taie felii potrivite. Se așează fiecare rulou într-o formă de copt cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și mai lasă să crească jumătate de oră.

Se unge pâinea formată cu ou bătut și coace pentru 30-40 de minute sau până pâinea dulce cu stafide capătă o culoare rumenă.

Reţete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare, piper

Mod de preparare

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). Spumaţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

fripturaFriptură de porc în crustă de miere cu muştar

Ingrediente

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

Sare şi piper

Mod de preparare

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCozonac nemţesc (Dresdner Stollen)

Ingrediente

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucşoară

1/2 linguriţă de cuişoare măcinate

½ sare

200 de grame de zahăr pudră

Mod de preparare

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru 2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan. Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Filaret cel Milostiv

Publicat

Publicitate

Acest sfânt s-a născut în Galatia (Asia Mică), din părinți binecredincioși, Gheorghe și Ana care l-au crescut în lumina faptelor bune. Filaret s-a căsătorit cu Teozva, o fată ce provenea dintr-o familie bogată. După căsătorie, Filaret și Teozva au locuit în satul Amnia din Paflagonia (Asia Mică). Dumnezeu le-a binecuvântat casa cu un băiat (Ioan) și două fete (Ipatia și Evantia).

Averea lui Filaret a crescut din zi în zi, prin muncă cinstită. El era nespus de milostiv și cu cât își înmulțea milosteniile, cu atât Dumnezeu îi mărea averile. Odată cu invaziile arabilor, Filaret a pierdut tot. Chiar și în această situație Filaret nu a uitat de fapta cea bună a milosteniei și a dăruit și ceea ce îi mai rămăsese.

În vara anului 788, au ajuns în oraș trimișii împărătesei Irina (780-802). Aceștia căutau în toată împărăția o logodnică pentru prințul moștenitor, Constantin al IV-lea, după cum era obiceiul. Trimișii împărătesei au rămas în casa lui Filaret unde au găsit pe copiii și pe nepoata lui, Maria. În luna noiembrie a anului 788 s-a făcut la Constantinopol nuntă mare, deoarece prințul Constantin alesese pe Maria.

Filaret și-a petrecut restul vieții în milostenie și smerenie, refuzând orice rang împărătesc care i s-ar fi cuvenit în urma căsătoriei nepoatei sale cu prințul moștenitor și apropiindu-i-se sfârșitul, despre care a fost înștiințat mai înainte de Dumnezeu, s-a retras la Mănăstirea Rodolfia de lângă Constantinopol unde și-a pregătit mormântul. A chemat pe copiii fiului său Ioan, i-a binecuvântat și le-a prevestit ceea ce li se va întâmpla, după care a început să rostească rugăciunea “Tatăl nostru”, iar când a ajuns la cuvintele: „fie voia Ta..” și-a dat sufletul său Domnului, fiind în vârstă de 90 de ani.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Emoție și bucurie duhovnicească în Parohia Satu Nou, Dorohoi. Părintele Grigore Andrei Silviu este noul paroh

Publicat

Publicitate

Un moment de rugăciune și presărat cu multă emoție și bucurie duhovnicească a avut loc în Protopopiatul Dorohoi la instalarea noului paroh al parohiei Satu Nou din orașul Dorohoi. În biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Satu Nou al orașului Dorohoi s-a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți în frunte cu părintele Protopop Ionuț Ștefan Apetrei, scrie slovacrestina.com.

La finalul slujbei de Tedeum, Pr. Protopop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța sărbătorii și a momentului la care luăm parte: „Suntem într-o zi de sfântă duminică. Totdeauna această sfântă zi vine cu o rezonanță duhovnicească aparte în viața noastră, pentru că duminica este ziua în care simțim cel mai aproape veșnicia în viața noastră.

Lumina zilei de duminică este cea care ne aduce aminte de Învierea Domnului și de Învierea noastră și de sensul vieții noastre pe pământ. Sens pe care mâine îl vom auzi căutându-se de către tânărul cel bogat, care l-a întrebat pe Mântuitorul: Învățătorule bun ce să fac ca să dobândesc viața cea de veci.

Dacă el, tânărul cel bogat, întruchipa omenirea care nu-L cunoștea pe Dumnezeu, noi, poporul cel creștinesc, suntem cei care deja avem răspunsul dăruit de Dumnezeu. Omul a fost făcut de Dumnezeu să se bucure de viața cea veșnică, în împărăția lui Dumnezeu și de aceea mergem pe cărarea mântuirii, fiind în același timp lumină pentru cei din jurul nostru.

Ziua de duminică în care ne aflăm, cu slujba vecerniei pe care am săvârșit-o, ne aduce aminte și de Sfântul Apostol Andrei, Apostolul cel dintâi chemat, ocrotitorul României pe care îl cinstim și care ne aduce aminte încă odată ce dar scump a primit poporul român de la bunul Dumnezeu – credința în adevăratul Dumnezeu, în Dumnezeul cel viu – și gândindu-mă la Sfântul Apostol Andrei și gândindu-ne la noi, cei de astăzi, parcă înțelegem mai bine cât de importantă este credința în viața noastră.

Un om care este aproape de Dumnezeu, niciodată nu se simte singur, niciodată nu se simte trist, niciodată nu se simte abandonat, pentru că avându-L pe Dumnezeu, chiar dacă sunt multe greutăți care se abat asupra lui și asupra vieții lui, pe toate le biruiește, având nădeje în ajutorul și în ocrotirea bunului Dumnezeu. Însă când omul se îndepărtează de Dumnezeu, abia atunci începe să simtă și singurătatea, începe să simtă și lipsurile și toate cele rele care se abat asupra noastră. De aceea Sfântul Apostol Andrei ne cheamă încă odată să ne creștinăm viața noastră, să dăm sens vieții noastre și umplându-ne de Lumina iubirii lui Hristos, să devenim lumină și mărturie pentru lumea în care ne aflăm.

Publicitate

Ziua de astăzi este, de asemenea, cu o importanță deosebită pentru parohia Satul Nou, a cărei biserică se află sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, pentru că deja o etapă a acestei frumoase biserici s-a încheiat prin slujirea Părintelui Ciprian și a doamnei preotese Magda-Elena și de astăzi începe în mod oficial o nouă etapă sub păstorirea părintelui Andrei Grigore și a doamnei preotese Alina”.

A urmat apoi un cuvânt de rămas bun a părintelui Ciprian Șoptică, care a păstorit această parohie timp de 22 de ani, între 2003-2025: „Am venit un copil, aș putea spune, în parohie, atunci în 2003, am crescut împreună cu dumneavoastră și poate că am învățat mai mult de la dumneavoastră decât ați învățat dumneavoastră de la mine. Au fost momente frumoase împreună, dar Dumnezeu are rânduiala Sa și acum începem noi drumuri, noi proiecte, și eu și părintele și cred că sunt drumuri frumoase pentru amândoi.

Sfântul Apostol Pavel spune către un ucenic al său Apollo: „eu am semănat, Apollo a udat și Dumnezeu a făcut să crească”. Așa cred că s-a întâmplat și în cazul nostru, eu am zidit o biserică, părintele o s-o crească în continuare, dar cel care este Păstorul cel adevărat este Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Parohia nu este o moștenire de familie, de aceea las în urmă moștenirea aceasta a părintelui Andrei și îi spun încurajându-l că aici, în parohie, sunt oameni buni, oameni calzi, oameni frumoși, oameni cu care va putea colabora și să realizeze mai departe proiecte frumoase. Părinte Andrei, îl rog pe Bunul Dumnezeu să vă dea ani frumoși de păstorie în această biserică și să lucrați împreună la mântuirea dumneavoastră și a credincioșilor! Dumnezeu să vă ajute!”

Noul preot paroh – Părintele Grigore Andrei Silviu.

„Aș dori să îl prezint pe părintele nou paroh, părintele Andrei Grigore, născut în orașul Pașcani, județul Iași, pe data de 30 noiembrie 1983, din părinții Mircea și Mariana Grigore. Căsătorit cu Grigore Alina (profesor), având două fiice Maria-Anisia – studentă și Sofia-Elisabeta – elevă la Seminarul din Dorohoi. Este absolvent al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi – promoția 2003 și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei” din Constanța – promoția 2009. A slujit ca preot începând cu 2 noiembrie 2003, ca paroh la Parohia Sinăuți până în decembrie 2005, și la Parohia Smârdan, între anii 2005-2025. A fost hirotesit iconom stavrofor în anul 2013, obținând și gradul I în preoție în anul 2020. A activat ca profesor de Religie ortodoxă în diferite școli și licee în perioada 2004 -2025. Dintre realizările frumoase ale părintului Andrei, putem menționa acum sfințiri și resfințiri de biserică: la Comănești în 2012, la Smârdan în 2013, la Dragalina în 2024, respectiv complexul parohial de la Sârdan în anul 2015 precum și alte slujbe arhierești la diferite ocazii. Proiecte desfășurate: Tabăra din pridvorul satului, Școala de vară, Concursul interjudețean de bătut toaca, atelier de șah, cateheză cu copiii, seri duhovnicești, slujbe de priveghere, pelerinaje și activități cu tinerii.

Este doar așa o scurtă biografie, căci cu siguranță părintele Andrei, în cei 22 de ani de slujire, a acumulat și multă experiență, dar și maturitatea duhovnicească, în așa fel încât avem această încredințare că, începând cu data din 1 decembrie, la parohia Satu Nou din Dorohoi, va sluji un preot care va face tot ceea ce este posibil ca viața duhovnicească a parohiei să continue așa cum a fost formată de către părintele și doamna preoteasă Șoptică și, bineînțeles, cu nota personală care, de acum, trebuie să își facă simțită prezența. Fiecare preot vine cu inițiativele lui, cu proiectele lui și, bineînțeles, cu modul său personal de a împlini lucrarea lui Dumnezeu”.

A urmat apoi cuvântul de bun venit al părintelui Andrei, noul paroh, care cuprins de emoții a avut o rugăminte către comunitatea din noua parohie: „iată-ne împreună în această seară la săvârșirea slujbei de vecerniei și sentimentele ce mă cuprind sunt ca cele ale proorocului cât de bine este și cât este de frumos să locuiască frații în unire.

”M-am tot gândit zilele acestea ce cuvânt să vă așez la suflete pentru că tot de la suflet pleacă și astăzi venind spre sfânta biserică m-am gândit că cel mai potrivit este să vă împărtășesc toate gândurile mele pe parcurs. Cel mai important gând acum, pe care eu și familia mea vrem să vă rugăm e să ne primiți în mijlocul dumneavoastră ca pe cea mai nouă familie din sat. Vă mulțumim anticipat și punem toată nădejdea în Hristos Domnul, rugăciunea noastră la Maica Domnului și bineînțeles cerem de la toți Sfinții să ne binecuvinteze și să ne ocrotescă pe toți”.

Un grup de credincioși din parohia Smârdan au venit să fie alături de părintele Andrei la acest moment și cu acest prilej au transmis un mesaj: „Vă mulțumim pentru sfaturile și învățăturile pe care ni le-ați dat și ne rugăm Celui de Sus pentru dumneavoastră să fiți sănătos și să slujiți în continuare în acestă parohie așa cum ați făcut în parohia în care ați slujit timp de 20 de ani. Veți rămâne în sufletele noastre pentru totdeauna!”

Evenimentul s-a încheiat cu sărbătorirea părintelui Andrei, care și-a aniversat ziua de naștere și, totodată, a prăznuit ziua de nume..

Sursa: slovacrestina.com

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Preot nou în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Smârdan. Părintele Petru Buzenche a fost primit cu bucurie

Publicat

Publicitate

Astăzi, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, credincioșii din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Smârdan a primit un dar prețios: instalarea noului paroh, părintele Petru Buzenche.

Schimbarea păstorului parohiei vine după transferul părintelui Grigore Andrei, care a slujit cu dăruire, discreție și statornicie vreme de 20 de ani, lăsând în urmă o comunitate frumos așezată în viața liturgică și pastorală.

Momentul instalării a avut loc la finalul Sfintei Liturghii. Părintele protopop Costică Pînzariu, înconjurat de un sobor de preoți și de credincioșii parohiei, a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind sensul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei și responsabilitatea misiunii preoțești în viața comunității. Noul paroh a fost prezentat credincioșilor, fiind însoțit de preoteasa Andreea și cei patru copii ai familiei.

Ca semn al slujirii preoțești ce îi este încredințată, părintelui Petru Buzenche i-au fost oferite Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, simboluri ale lucrării pe care trebuie să o împlinească, vestirea cuvântului lui Dumnezeu și asumarea jertfelnică a slujirii.

Momentul a fost trăit la maximă intensitate atât de familia noului preot, cât și de credincioșii prezenți, care au primit cu bucurie noul păstor oferind flori și primind binecuvântări.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

De Ziua Națională, instituțiile de ordine publică și intervenție din Botoșani își prezintă tehnica în parcarea Elvila

Publicat

Publicitate

Ziua Națională a României va fi marcată la Botoșani și printr-un eveniment dedicat tehnicii și echipamentelor folosite de instituțiile din sistemul de ordine publică și situații de urgență.

Instituția Prefectului – Județul Botoșani invită publicul, pe 1 decembrie 2025, între orele 13:00 și 15:00, în parcarea Elvila, la o prezentare statică a autospecialelor, mijloacelor tehnice și dotărilor folosite în misiunile de zi cu zi pentru protejarea comunității.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, Inspectoratul de Jandarmi Județean „General de brigadă Tudor Luchian”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga”, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani și Penitenciarul Botoșani.

Botoșănenii vor putea vedea de aproape autospeciale de intervenție, vehicule ale jandarmilor și polițiștilor, tehnică specifică structurilor de frontieră, precum și echipamentele folosite de pompieri și personalul din situații de urgență. Vor fi prezentate atât mijloacele de intervenție rapidă, cât și dotările utilizate în misiuni complexe.

Reprezentanții instituțiilor vor fi la dispoziția publicului pentru explicații, demonstrații și discuții despre modul în care se desfășoară intervențiile în teren, cum se cooperează între structuri și ce rol are fiecare instituție în asigurarea siguranței cetățenilor. Copiii vor putea urca în unele autospeciale și vor putea vedea echipamentele de protecție și aparatura folosită în situații limită.

Evenimentul din parcarea Elvila face parte din programul mai amplu de activități dedicate Zilei Naționale. În prima parte a zilei, în Piața 1 Decembrie 1918 din municipiul Botoșani, va fi constituit dispozitivul militar de onoare la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

Publicitate

Dispozitivul va fi format din plutoane ale U.M. 01251 Botoșani, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Județean, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră și Penitenciarului Botoșani, alături de garda drapelului, gardă la monument, jalonieri și militari desemnați pentru depunerea de coroane.

La ceremonie sunt așteptați să participe prefectul județului, primarul municipiului Botoșani, președintele Consiliului Județean, precum și alte oficialități locale și județene, alături de cetățenii care doresc să marcheze Ziua Națională în cadru solemn.

După ceremonialul de la monument, atenția se va muta către zona parcării Elvila, unde publicul va putea interacționa direct cu structurile de ordine publică și situații de urgență, într-un cadru deschis, prietenos și accesibil tuturor.

Organizatorii transmit că prezentarea statică din 1 decembrie este gândită ca un eveniment dedicat atât celor mici, cât și adulților, o ocazie de a înțelege mai bine munca oamenilor care, zi de zi, intervin în situații critice pentru siguranța comunității.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending