Connect with us

Eveniment

MASA DE CRĂCIUN: Cum se fac sarmalele, ciorba cu afumătură sau răciturile

Publicat

 Preparate românești, vechi de sute de ani sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în perioada Crăiunului. Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şu mâncărurile „mai uşoare”, notează alba24.ro . Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

Pentru a evita excesul alimentar, specialiștii recomandă ca prăjiturile clasice, cu multă cremă și glazuri, să fie consumate cu moderație. Sau se pot alege deserturi pe bază de fructe sau deserturi vegane în are se folosește doar zahărul prezent în mod natural în alimente. Iar băuturile alcoolice trebuie consumate tot moderat.

Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Agitație mare în aceste zile pentru pregătirea mesei de Crăciun. Gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei la tradiționala masă cu familia din prima zi de Crăciun. Preparate românești, vechi de sute de ani sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă.

Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şu mâncărurile „mai uşoare”. Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

Pentru a evita excesul alimentar, specialiștii recomandă ca prăjiturile clasice, cu multă cremă și glazuri, să fie consumate cu moderație. Sau se pot alege deserturi pe bază de fructe sau deserturi vegane în are se folosește doar zahărul prezent în mod natural în alimente. Iar băuturile alcoolice trebuie consumate tot moderat.

Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

Agitație mare în aceste zile pentru pregătirea mesei de Crăciun. Gospodinele au pregătit deja ingredientele şi bucatele care vor face deliciul familiei la tradiționala masă cu familia din prima zi de Crăciun. Preparate românești, vechi de sute de ani sau reţete mai recente, toate sunt în centrul atenţiei, în această perioadă.

Pe lângă cunoscutele sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și băuturi alcoolice, sunt binevenite salatele şu mâncărurile „mai uşoare”. Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse.

Pentru a evita excesul alimentar, specialiștii recomandă ca prăjiturile clasice, cu multă cremă și glazuri, să fie consumate cu moderație. Sau se pot alege deserturi pe bază de fructe sau deserturi vegane în are se folosește doar zahărul prezent în mod natural în alimente. Iar băuturile alcoolice trebuie consumate tot moderat.

Vă reamintim variante de feluri de mâncare ce pot fi servite la masa de Crăciun.

Rețete tradiționale

400x300_ciorba-cu-afumatura-2736Ciorbă cu afumătură

Ingrediente:

700 grame costițe afumate

2 morcovi

3 cartofi

o țelină mică

o ceapă

ardei gras

o legatură de pătrunjel

300 ml borș

3 linguri de bulion/ o cutie roșii în bulion

3 roșii

fidea

sare și piper

Mod de preparare

Într-un vas cu apă punem costițele la fiert, după câteva clocote avem grijă să adunăm spuma. Când supa devine limpede punem legumele pregătite din timp, spălate și tocate. Punem inclusiv coditele de la pătrunjel. Adăugăm sare și piper. Lăsăm să fiarbă și când legumele sunt gata adăugăm roșiile tocate, cele trei linguri de bulion și fideaua. Dăm într-un clocot borșul și îl adăugăm la ciorba. Adăugam sare și piper dacă mai este cazul.

Servim cu pătrunjel tocat mărunt. Poftă bună!

piftii racituriRăcituri românești

Ingrediente

– patru sau şase picioare de vacă sau porc (se mai poate pune cap, ciolan, coadă ureche de porc)

– trei ouă

– o ceapă mare

– foi de dafin, piper, ienibahar, oţet

– două rădăcini de pătrunjel

– usturoi sau coajă de lămâie

Mod de preparare

Picioarele (capul, coada etc) de porc/vită se curăţă foarte bine şi se pun într-o oală cu apă (aproximativ 6 kilograme), la fiert. În oală se pun şi sare, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoi (sau coajă de lămâe).

După ce acestea se înmoaie şi zeama se leagă, se ia oala de pe foc şi se lasă puţin la răcit. Se scot ingredientele de porc/vită în oală şi se taie bucăţele (întregi sau carnea de pe ele). Se pun în farfurii. Zeama se lasă la răcit, se ia grăsimea de pe ea şi se acreşte puţin cu oţet şi se pune sare, după gust.

Se bat trei ouă într-un bol şi se toarnă în el zeama strecurată prin sită. Apoi se pune pe foc cinci minute. După aceea se ia de pe foc, se streacoară şi se pune pe bucăţile din farfurii.

După ce se încheagă, se poate servi. Se poate presăra pe farfurii boia.

Sarmale tradiţionale

Ingrediente:

1 kg carne tocată amestec: 1/2 kg porc +1/2 vită

2-4 cepe tăiate mărunt

2 ouă

orez după gust

mărar

pătrunjel

cimbru

250 g unt

o bucată de costiță afumată

suc de roșii

vin alb dulce / demi-dulce

varză murată

Mod de preparare

Se taie ceapa mărunt și se călește în unt într-o tigaie, se adaugă și orezul și se lasă câteva minute la înăbușit apoi se dă la racit. Se amestecă ouăle cu carnea tocată și verdețurile, sare, piper. Se adaugă ceapa și orezul și se amestecă până se omogenizează. Se așează pe fundul vasului 2-3 frunze de varză întregi, apoi se alcătuiește patul din varză tocată mărunt, cimbru, mărar uscat și costița afumată. Se ia compoziție cam cât o nucă și se învelește în frunzele de varză murată formându-se sărmăluțele.

Se aliniază pe patul de varză sarmalutele astfel: un rând de sărmăluțe printre care presărăm costița afumată, mărarul și cimbrul verde, un rând de varză tăiată mărunt + costiță afumată, alt rând de sărmăluțe … După ce s-au așezat în straturi, se pune sucul de roșii (după gust), puțină apă și se învelesc cu frunze întregi. Se bagă la cuptor la foc mic, circa două ore. A doua zi se adaugă din nou puțin suc de roșii și un pahar de vin alb și lasă în cuptor încă două ore. Se servesc cu smântână, mămăliguță, ardei iute murat și vin roșu …

tochitura-ardeleneascaTochitură ardelenească

Ingrediente

600 gr carne de porc (spată)

4 cârnați semiafumați

2 cepe mari

5 căței de usturoi

150 gr sos de roșii cu ardei, sare

150 ml apă, piper, pătrunjel verde, ouă ochiuri.

Mod de preparare

Tăiem cârnații bucățele și îi prăjim cca 5 min. În grăsimea rămasă se pune la călit carnea tăiată bucăți mici. După ce carnea s-a călit, se scoate într-un vas iar în grăsimea rămasă, călim ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Când ceapa a devenit sticloasă se adaugă cârnații , carnea , apa caldă și sosul de roșii cu ardei. Se lasă la fiert cu capac la foc mic, până carnea devine fragedă. La sfârșit se adaugă sare și piper dupa gust și pătrunjelul tăiat mărunt.Se servește cu mămăliguța și ou ochi.

fursecuri-steluteSteluţe cu nucă şi scorţişoară

Ingrediente

4 albuşuri

200 g zahăr pudră

325 g nucă măcinată

2 lingurite scorţişoară pisată

Mod de preparare

Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă 4 linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat. Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece 2 ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Pâine dulce

Ingrediente

660 g făină

250 ml lapte

125 g unt

200 g zahăr

2 pachețele cu drojdie uscată

65 ml lapte apă călduță

2 ouă mari + 1 ou pentru uns

100 g stafide aurii

100 g rahat colorat

esență de vanilie

½ linguriță cu sare

Mod de preparare

Se încălzește laptele, fără să fiarbă. Se ia de pe foc, se pune zahărul, untul și sarea şi se amestecă până acesta devine călduţ.

Se dizolvă drojdia în apa călduță şi se adaugă amestecul de lapte călduț, ouăle și vanilia. Toate acestea se amestecă cu 360 g de făină cernută. Se frământe şi apon se pun stafidele (eventual înmuiate în apă călduță pentru câteva minute), rahatul tăiat cubulețe (și tăvălite prin zahăr pudră sau făină) și restul de făină adăugată treptat, până aluatul devine elastic și puțin lipicios. Se lasă să crească o oră.

Se întinde aluatul cu mâinile, se rulează și se taie felii potrivite. Se așează fiecare rulou într-o formă de copt cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și mai lasă să crească jumătate de oră.

Se unge pâinea formată cu ou bătut și coace pentru 30-40 de minute sau până pâinea dulce cu stafide capătă o culoare rumenă.

Reţete moderne

ciorba de puiCiorbă de pui à la grec

Ingrediente:

1,2 kilograme de carne de pui cu os

2 litri supă de pui (opţional)

2 linguri de ulei de măsline

1 pahar de orez

1 ceapă mărişoară

3 morcovi (sau 2 mari)

2 pătrunjei (sau 1 mare)

1 sfert de rădăcină de ţelină

4 lămâi

8 gălbenuşuri

2 linguri de mărar tocat

sare, piper

Mod de preparare

Tăiaţi carnea de pui în bucăţi mari şi puneţi-o la fiert în apă cu puţină sare (6 litri de apă sau 4 litri de apă şi 2 de supă). Spumaţi supa până când carnea este fiartă. Strecuraţi supa şi, după ce s-a răcit, tăiaţi carnea în bucăţele potrivite. Curăţaţi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Decojiţi ceapa. Tocaţi ceapă mărunt şi zarzavaturile cubuleţe. Extrageţi sucul din două lămâi. Îndepărtaţi capetele celorlalte două lămâi şi tăiaţi-le în rondele (trebuie să obţineţi câte o rondea pentru fiecare porţie. Spălaţi orezul în câteva ape (folosiți apă rece) până când apa rămâne curată.

Încingeţi uleiul într-o oală. Adăugaţi ceapa şi zarzavaturile şi sotaţi-le uşor până când se înmoaie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de apă şi puneţi la fiert pentru aproximativ 15 minute, până când legumele sunt aproape fierte. Adăugaţi carnea de pui, orezul şi mai lăsaţi să fiarbă 5 minute. Răcoriţi supa din oala cu restul de supă rece. Faceţi un liezon din cele 8 gălbenuşuri cu zeama de la cele 2 lămâi. Încălziţi liezonul adăugându-i 1-2 polonice de supă din oală. Omogenizaţi liezonul şi adăugaţi-l treptat peste supă. Daţi focul la temperatură minimă şi lăsaţi oala pe foc să fiarbă uşor, fără să clocotească pentru a se lega ouăle. Potriviţi se sare şi puţin piper. Adăugaţi mărarul tocat. Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.

fripturaFriptură de porc în crustă de miere cu muştar

Ingrediente

1 spinare de porc

12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)

6 căţei de usturoi

2-3 crenguţe de rozmarin

3 linguri ulei de măsline

2 linguri de muştar de Dijon

1 lingură de miere

1 pahar de vin alb sec

1 linguriţă de cimbru uscat

Sare şi piper

Mod de preparare

Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime. Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne. Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin. Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute. Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.

Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă. Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru. Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.

cozonac nemtescCozonac nemţesc (Dresdner Stollen)

Ingrediente

1 kilogram de făină

1/2 litri de lapte

11 grame de drojdie proaspătă

200 de grame de zahăr

100 grame fulgi de migdale

400 de grame de unt (plus încă trei linguri)

400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)

250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată

200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)

450 de grame de marţipan

4 plicuri de zahăr vanilat

1 lingură esenţă de migdale

1/2 linguriţă de nucşoară

1/2 linguriţă de cuişoare măcinate

½ sare

200 de grame de zahăr pudră

Mod de preparare

Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit. Încălziţi uşor laptele. Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr. Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ. Cerneţi făina într-un bol adânc. Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Amestecaţi totul bine. Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine. Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Puneţi coca la dospit pentru 2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.

Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan. Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc. Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă. Încălziţi cuptorul la 160 de grade. Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră. Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată. Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Darabani

Tristețe de nedescris la Cornești, în Darabani. Tânărul de 20 de ani care a suferit un accident săptămâna trecută a decedat

Publicat

Tânărul de 20 de ani din Cornești Darabani, care la sfârșitul săptămânii trecute a fost victima unui accident stupid a decedat, marți după-amiază, într-un spital din Iași.

Răzvan Zaharia, din Darabani, a suferit traumatisme severe la cap, iar cadrele medicale de la Clinica de Neurochirurgie din Iași nu au mai putut face nimic pentru salvarea acestuia.

Botoșăneanul a fost ținut în viață timp de patru zile cu ajutorul aparatelor, iar familia a sperat  că se va face bine.

Din păcat, marți după amiază, imediat după ora 16.00, inima lui Răzvan a încetat să mai bată, relatează Glasul Nordului.ro.

Răzvan Zaharia încerca să sudeze, vineri, o țeavă la un butoi cu diluant, iar la un moment dat s-a produs o explozie generată de gazele de diluant. În acel moment, a sărit capacul butoiului și l-a lovit direct în față. El a căzut inconștient la pământ, iar membrii familiei au sunat la 112 cerând ajutor.

Răzvan Zaharia a fost transportat de urgență la spital la Botoșani în comă, cu traumatism cranian și hemoragie. De aici, botoșăneanul a fost transferat la Iași, unde a și decedat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Actualitate

Oficial: Măsurile pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate au fost aprobate. Se aplică de la 1 februarie

Publicat

Guvernul României a aprobat astăzi, votat marți, 25 ianuarie, ordonanța de urgență prin care se plafonează prețul la gazele și energie electrică furnizată de companii în România.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a declarat că guvernul a votat OUG-ul.

Acesta a precizat că măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie. Măsurile vor fi aplicate pe luna februarie și martie.

Ce măsuri intră în vigoare

Mai exact, kilowatt-ul pe oră scade la 0.80 de bani pentru energie electrică și 0.31, pentru kilowatt la gaze naturale.  Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la un 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale

Potrivit premierului Ciucă, ”pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale”, a declarat acesta.

Reprezentații PSD spuneau că OUG-ul nu va fi votat marți

Anterior votului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după o discuție cu Florin Cîțu, că noua ordonanță nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. La scurt timp, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Santa Mare, dat jos de la volan de polițiști pentru că duhnea a alcool

Publicat

La data de 2 octombrie 2022, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au oprit pentru control, pe un drum comunal, din comuna Santa Mare, un autoturism condus de un bărbat, de 40 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO: Noi imagini de pe Drumul Județean DJ296 Roma – Nicșeni, o investiție de 25.441.252,76 lei

Publicat

Consiliul Județean Botoșani a făcut publice astăzi noi imagini de pe Drumul Județean DJ296 Roma – Nicșeni, drum modernizat de Consiliului Județean Botoșani împreună cu CNI, o investiție a cărei valoare totală este de 25.441.252,76 lei.

Sursa de finanțare este Compania Națională de Investiții și bugetul propriu al Consiliului Județean Botoșani, și are o durată de execuție de 20 de luni.

După cum a explicat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, echipa de conducere a Consiliului Județean Botoșani, alături de reprezentanții Direcției Județene de Drumuri și Poduri, au impulsionat reabilitarea și modernizarea acestui sector de drum.

Prima etapă a proiectului s-a realizat consolidarea versantului prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Ordinul de începere a lucrărilor de stabilizare a fost dat în ianuarie 2021, iar un an mai târziu, la finalul lunii ianuarie 2022, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții au făcut recepția lucrărilor care s-au ridicat la 4,3 milioane de euro.

La finalul lunii martie 2022 s-a dat ordinul de începere a celei de a doua etapă de modernizare a DJ 296, realizată printr-un proiect al Direcției Județene de Drumuri și Poduri, iar finanțarea, de 4 milioane de lei, a fost asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Botoșani.

Calea de rulare are o structură formată dintr-un strat de piatră spartă de 15 centimetri și unul de balast cu o grosime de 25 de centimetri. Peste aceste straturi s-au turnat alte trei de asfalt, care totalizează 18 centimetri.

“În cadrul proiectului s-au reabilitat două podețe transversale și unul lateral. S-a asigurat accesul către un drum lateral, au fost construite șanțuri pe o distanța de 1.077 metri și pe jumătate de kilometru s-au montat parapete metalice. Prin proiect s-au montat și 23 de indicatoare rutiere. Pentru creșterea siguranței circulației în trafic, marcajul drumului s-a făcut atât axial, și longitudinal pe marginea drumului”, a explicat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Economie

Impozitarea bacșișului: Legea ar putea fi aprobată chiar în acest an. Legislația din Europa nu este încă unitară

Publicat

Proiectul de impozitare a bacșișului în restaurante sau hoteluri se află în dezbateri la Parlament. Autoritățile din Finanțe spun că sunt şanse mari ca actul normativ să fie adoptat în această sesiune, relatează alba24.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spune, despre proiectul de lege aflat în Parlament, că acesta ”va trece” și speră ca ”în sensiunea aceasta să se închidă acest subiect”.

Tot despre bacșiș, președintele ANAF spune că susține plățile online.

”Sunt un mare fan al impozitării bacşişului. Şi pentru simplu fapt că comportamentul consumatorului s-a schimbat şi el trebuie să se schimbe în continuare. Să se facă cât mai mult plăţile acestea cu cardul, cu telefonul şi cel puţin tânăra generaţie puţîn îi mai găsim cu numerar în buzunar.

85% din ceea ce încasăm noi ca impozite şi taxe se face prin bancă. Şi mai există încă 15%, care mie mi se pare mult care se plăteşte numerar din total încasări pe care le facem la nivelul unui an de zile.

Dacă am reuşi să conştientizăm să educăm, să constrângem acolo unde este cazul pentru a reduce circulaţia monetarului, eu cred că întreaga economie a României s-ar asana şi ar ieşi la suprafaţă mult mai multe sume care ar intra în circuitul corect, economic”, spune președintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș, potrivit știri.tvr.ro.

Adrian Câciu – ministrul Finanţelor: Este un proiect de lege în parlament care îşi vă urma drumul său eu zic că vă trece. Sper că în sensiunea aceasta să se închidă acest subiect. Dar noi trebuie să găsim împreună nişte soluţîi pentru remunerarea salariaţilor din HoReCa, aşa cum trebuie să facem un efort pentru consolidarea HoreCa.

Bacșișul în Europa

Potrivit unei analize Deloitte, în Uniunea Europeană, abordarea nu este una unitară. Unele țări, cum ar fi Spania, Bulgaria, Ungaria, nu au nicio reglementare în legislație. Altele, însă, au prevederi în acest scop.

În Franța, de exemplu, bacșișul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel încasate de către companii sunt, ulterior, distribuite către angajați, conform legii.

În alte state, de exemplu, în Germania, Italia sau Cehia, societățile includ fie în prețul produselor, fie pe un rând separat de pe bon o “taxă pentru servicii”, cuprinsă între 10%-15% din valoarea notei de plată. Sumele devin venit la nivelul companiei și, ulterior, sunt de asemenea distribuite către angajați și astfel impozitate ca atare.

Ce implicații ar avea introducerea bacșișului pe bon?

O astfel de reglementare ar avea implicații atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Din perspectiva angajatului, introducerea bacșișului pe bon ar conduce la reflectarea sumelor primite de acesta și, implicit, la o majorare a veniturilor declarate.

Pe de o parte, situația prezintă un avantaj pentru că le oferă angajaților o certitudine financiară (de exemplu pentru a putea contracta un credit), dar pe de altă parte are dezavantajul că sumele nete primite de angajați se vor reduce ca urmare a scăderii din sumă a impozitului pe venit și a contribuțiilor datorate pentru aceste venituri (dacă nu se introduc anumite scutiri în acest sens).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Administratie

“Gaudeamus Igitur” s-a auzit din nou la Botoșani. Au început cursurile filialei Universității „Alexandru Ioan Cuza” Botoșani

Publicat

La Botoșani s-a auzit în acest an pentru a doua oară imnul universitarelor, Gaudeamus Igitur, iar liderii administrației publice locale au ținut neapărat să participe la acest eveniment.

UAIC, din cadrul Filialei Botoșani, are în acest an 120 de studenți înscriși la cele  3 programe existente până la momentul actual.

Studii universitare de licență promoția 2022-2025:

– Administrație publică – 25

– Finanțe și bănci – 25

Studii universitare de master:

– Retorica discursului științific, literar, jurnalistic, publicitar și electoral – 7

“Studii universitare la Botoșani! Aceasta a fost una dintre promisiunile electorale făcute acum mai bine de doi ani, iar astăzi ascultăm pentru a doua oară melodia universitarelor- Gaudeamus Igitur.  Când am pus bazele filialei Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) de la Botoșani, am fost încrezător, primind susținere din partea domnului prof. univ. dr. Tudorel Toader, a doamnei președinte de Consiliu Județean Federovici Doina Elena și a domnului Ministru al Muncii, Marius Constantin Budai. Mi-am dorit să ofer posibilitatea tinerilor din județul nostru să aibă parte de studii de calitate, aici, la ei acasă. Mă bucur să văd un interes atât de mare din partea tinerilor și îmi doresc ca pe viitor să aducem și alte facultăți aici, la Botoșani! Am promis că voi veni în sprijinul tinerilor botoșăneni.️ Promisiune onorată!️”,  a explicat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate