Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mărțișorul, micul simbol care vestește primăvara. Legenda firului alb cu roșu

Publicat

Publicitate

De 1 martie este în țară existăobiceiul de a oferi mărțișoare celor dragi, un simbol, care este strâns legat de tradițiile străvechi de pe teritoriul Europei, relatează alba24.ro. 

Mărțisorul cum mai este cunoscut, micul simbol al primăverii, legat cu fir împletit roșu și alb, purtat în piept sau la mână de către fete și femei are o istorie veche pe aceste tărâmuri și este menit să facă trecerea dinspre iarnă spre primăvară. Credinţele româneşti străvechi investesc mărţişorul cu puteri deosebite. Mărţişorul este asemenea unui talisman, ce poartă.

Prima a zi a lunii martie aduce cu sine o serie întreagă de obiceiuri și tradiții de Mărțișor, o sărbătoare închinată înnoirii timpului în pragul primăverii. La baza acestei cutume românești stă o gamă întreagă de simboluri referitoare la tranziția anotimpurilor și la ritualurile de atragere a norocului pentru anul în curs.

Publicitate

În calendarul vechi, 1 Martie marca începutul unui Nou An. Mărțișorul, o podoabă de mici dimensiuni cu șnur alb-roșu, a fost creat cu rol de talisman menit să poarte noroc și să însoțească urările de dragoste, sănătate, bucurie și bunăstare.

Încă de pe timpul romanilor, venirea primăverii era un prilej de cinstire a zeului Marte, stăpânul forțelor naturii și al agriculturii.

În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă.

Publicitate

Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept.

El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negrețele și dă-mi albețele”.

Mărțișor se numește însă și cadoul făcut de 1 martie. În ceea ce privește modul de confecționare, mărțișorul ține de tradiția Dochiei.

Publicitate

Acesta este făcut din două fire colorate și răsucite, simbolizând iarna și vara, de care se agață o monedă de aur, argint sau din alt metal.

După unele informații etnografice, în vechime șnurul se împletea din lână albă și neagră, fără să mai fie înnobilat cu monede sau, în condițiile contemporane, cu obiecte artizanale.

Șnurul reprezenta „funia anului” care împletea zilele celor două anotimpuri de baza, iarna și vara.

Toate tradițiile despre Dochia întăresc ideea ca romanii au avut un an structurat pe eterna opoziție a contrariilor: lumina – întuneric, vara – iarna, cald – frig, fertilitate – sterilitate, viata – moarte.

În legendele Dochiei sunt amintite, aproape fără excepție, vara și iarna. De altfel, simbolul anotimpului cald erau fragii care se coc vara și nu primăvara.

De ce este bine să porți mărțișor toată luna?

Mărțișorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul la venirea primăverii. În unele zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr.

Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că și copilului îi va merge bine în viață. În alte cazuri, mărțișorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb și curat ca florile acestor arbuști.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțişorul de pom, aceasta se va împlini.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțişoare. În Transilvania, mărțișoarele se atârnă de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.

Care sunt originile mărțișorului

La originile mărțișorului a stat o monedă de aur sau de argint, după alte surse, la care se atașa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roșie și alta albă ( sau alb și negru), ce semnificau lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii și care era purtată în general de persoanele sensibile (copii și fetele tinere).

Exista credința, conform căreia, această amuletă aducea noroc și fericire.

Dacă prinzi şnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcţie protectoare şi, în perioada în care porţi firul de mărţişor, are puterea de a ţine răul departe de ţine.

La rândul lor, împletiturile te feresc şi ele de ghinion şi împrejurări nefavorabile.

În perioada 1-9 martie se aleg şi Babele pentru a vedea cum îţi vor fi zilele în anul respectiv. Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obişnuieşte să toarcă şi să îşi scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile.

În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează “Babele” pentru a nu atrage asupra lor mania şi blestemele Babei Dochia.

În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează şi astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agăţate de un şnur în roşu şi alb, monede de aur sau de argint.

În vremurile de odinioară însă, această moneda trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpără o felie de brânză albă, dulce şi frumoasă.

Astfel, faţă care a purtat acea moneda drept mărţişor avea să fie dulce şi frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul sau rămânea luminos şi neted pentru o perioada îndelungată de timp.

Şi astăzi, în anumite zone ale ţării, datina spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o moneda de argint. Copilul care va purta acest mărţişor va fi precum argintul: curat şi sănătos, fiind ferit de friguri totodată.

Mamele care agaţă mărţişorul în pieptul copilului sau la încheietura mâinii trebuie să se ferească să nu fie văzute de femeile însărcinate. Ori altfel, copilul care se va naşte va avea un semn pe chipul său.

Gestul dăruirii mărţişorului este încărcat şi el de sacralitate şi semnificaţii. A dărui un mărţişor cu inima curată unei persoane la care ţii cu adevărat înseamnă, conform anumitor credinţe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ţi dea sănătate, frumuseţe, veselie, poftă de viaţă, iubire.

În acelaşi timp, gestul bărbaţilor de a înmâna mărţişoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune şi bună înţelegere.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 7 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 7 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 7 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 47, 31, 5, 18, 39, 25

Publicitate

Loto 5/40: 25, 14, 32, 11, 18, 10

Noroc: 9 3 5 5 3 2 1

Noroc Plus: 1 7 7 8 4 2

Publicitate

Super Noroc: 4 1 2 6 0 0

Joker: 26, 13, 30, 16, 38 + 7

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Spitalul de Recuperare “Sfântul Gheorghe” și S.C. Electro Alfa S.R.L, fără apă vineri de la ora 11 la 12

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a anunțat că toți consumatorii  ce locuiesc pe Aleea Sfântul Gheorghe, inclusiv Spitalul de Recuperare “Sfântul Gheorghe” și S.C. Electro Alfa S.R.L., vor rămâne mâine, vineri, fără apă, în intervalul orar 11:00-12:00.

În vederea  lucrărilor de branșare/racordare la rețeaua publică de alimentare cu apă/canalizare, pentru noul obiectiv de investiții “Construire Centru Comercial, Amenajare Parcare și Accesuri, Amenajare Mijloace Publicitare, Împrejmuire Teren, Organizare de Șantier”, situat în municipiul Botoșani, Calea Națională nr. 24F, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani, anunță întreruperea furnizării apei, mâine, 08 noiembrie 2024, în intervalul orar 11:00-12:00, a precizat compania într-un comunicat de presă.

Ca urmare, apa va fi oprită temporar către consumatorii  ce locuiesc pe Aleea Sfântul Gheorghe, inclusiv către Spitalul de Recuperare “Sfântul Gheorghe” și S.C. Electro Alfa S.R.L., a mai adăugat sursa citată.

Publicitate

“S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, a transmis inginer Liviu Nicolae Ștefan, Directorul General al S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani.

Citeste mai mult

Economie

Rabla pentru tractoare 2024: Ministrul Mediului a semnat ORDINUL pentru aprobarea ghidului de finanțare

Publicat

Publicitate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat astăzi, joi, ordinul pentru aprobarea ghidului de finanțare al programului Rabla pentru tractoare. Acesta va fi trimis spre publicare în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate (Rabla pentru tractoare) este derulat în premieră în acest an prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Publicitate

Bugetul total alocat programului Rabla pentru tractoare este de 500 milioane lei.

„Îi ajutăm pe micii fermieri să-și crească producția și să rămână și cu mai mulți bani în buzunar. Cei care muncesc pentru ca noi să punem pe masă produse autohtone, gustoase și sănătoase, trebuie să aibă echipamente noi, moderne și mai puțin poluante. Este un program de mare ajutor micilor fermieri, așa că, imediat ce dăm startul la înscrieri, mă aștept să avem solicitări pe măsura entuziasmului pe care mi l-au transmis toți cei cu care am stat de vorbă.

Publicitate

Le vom plăti pe toate, avem 500 milioane lei care vor ajunge la cei care vor să producă mai mult și mai ecologic. Economia rurală are nevoie de tot sprijinul să fie competitivă și mă bucur că Ministerul Mediului vine cu un ajutor consistent, de până la 44.000 euro pentru fiecare producător agricol”, a precizat ministrul Mircea Fechet, într-un comunicat de presă.

Rabla pentru tractoare. Cheltuieli eligibile și procentul de finanțare

Sunt eligibile cheltuielile pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate, accesorii agricole, numai dacă sunt achiziționate împreună cu un tractor sau o mașină autopropulsată.

Pentru a accesa acest program, solicitantul trebuie să dețină un atestat de producător, să nu aibă datorii la bugetul de stat și cel local și să  predea spre casare un autovehicul/tractor sau mașină agricolă uzată.

Publicitate

În ceea ce privește finanțarea, Administrația Fondului pentru Mediu acoperă 65% din valoarea de achiziție (36.750 euro) pentru echipamente eligibile.

Pentru tinerii fermieri (până la 40 de ani), procentul de finanțare se majorează la 80% (44.000 euro).

Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei a valorii de 55.000 euro.

Pentru a accesa acest program, beneficiarii se vor înscrie la dealerii validați de Administrația Fondului pentru Mediu. Dealerii validați de Administrația Fondului pentru Mediu sunt cei prin care se va face achiziția echipamentelor.

Documentele necesare includ cererea de finanțare, certificatul de atestare fiscală și atestatul de producător.

Citeste mai mult

Eveniment

Candidat PSD la Camera Deputaților, Florin Gavril: Premierul Ciolacu are cele mai bune proiecte pentru tineri, față de ceilalți de la alegerile prezidențiale (P)

Publicat

Publicitate

Florin Gavril, candidat PSD pentru Camera Deputaților, a prezentat, astăzi, principalele măsuri din programul candidatului Marcel Ciolacu și a viitorului guvern pentru păstrarea tinerilor în țară și pentru revenirea acasă a celor plecați.

Marcel Ciolacu va fi președintele tuturor studenților și tinerilor români! Este singurul candidat la Președinție care are în programul său măsuri pentru studenți! E vorba atât de soluții pentru creșterea accesului la studii superioare, cât și de suport la debutul pe piața muncii. Astfel, peste 250.000 de studenți vor beneficia de sprijin pentru a putea urma cursurile universitare și Bursa socială pentru studenți va ajunge la 50% din salariul minim. Statul va asigura 50% din costurile de cazare și masă ale acestora. Apoi este vorba de scutirea de la plata contribuției de asigurări de sănătate pentru studenții și masteranzii, cu vârsta mai mică de 26 de ani, care lucrează și acordarea de prime de stabilitate pe 2 ani pentru tinerii absolvenți, de 1.000 lei/lună în primele 12 luni și de 1.250 lei/lună în anul următor”, a anunțat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.

PSD are, de asemenea, în programul de guvernare pentru următorii 4 ani o serie de măsuri pentru încurajarea tinerilor absolvenți să devină antreprenori.

Publicitate

Programul Student First Company reprezintă o măsură prin care se vor acorda finanțări pentru proiecte de afaceri în cuantum de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri în 4 ani de către studenți și crearea a 8.000 de locuri de muncă stabile.

Continuarea Programului „Student Invest” prin care studenții, masteranzii și doctoranzii cu vârsta sub 40 de ani, pot obține împrumuturi de maximum 50.000 de lei, pe o perioadă de maximum 10 ani, iar guvernul oferă o garanție de 80% din valoarea creditului și subvenționează dobânda.

Programul Start-Up Revolution care susține tinerii cu vârsta de peste 16 ani să poată înființa un „SRL de exercițiu”, pentru o durată determinată de până la 2 ani, cu o cifră de afaceri de maximum 20.000 de euro.

Publicitate

Program privind construcția, vânzarea și închirierea de locuințe pentru tineri.

Am fost și eu student și îmi era greu să mă deplasez la București, la studii. Odată cu venirea lui Cosmin Andrei la conducerea Primăriei Botoșani, care a fost sprijinit de parlamentarii PSD, s-a reușit să se deschidă la Botoșani o filială a unei universități de stat prestigioase cum este „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Așadar, tinerii botoșăneni nu mai trebuie să facă naveta și pot urma o facultate aici, la ei acasă. Am vorbit cu domnul primar și aceste programe de studii superioare vor fi extinse la nivelul orașului nostru. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți tineri din județul nostru să aibă posibilitatea să urmeze studii universitare și să se dezvolte profesional aici la Botoșani”, a subliniat candidatul social-democrat pentru Parlament.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=122115156830565523&id=61566965707020&rdid=2VjVhGSVvuDJKiNL#

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending