Connect with us

Eveniment

Marți, 4 februarie, va avea loc proclamarea publică a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea

Publicat

Publicitate

În ziua de marți, 4 februarie 2025, Biserica Ortodoxă Română va sărbători o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.

Programul zilei respective va debuta, la ora 7.00, cu purtarea în procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.

Între orele 09.00-12.00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni, fiind invitați să participe la acest moment liturgic și aniversar.

Ulterior, de la ora 12.00, va avea loc proclamarea publică a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.

Începând cu ora 12.30, tot în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești.

De asemenea, tot de la ora 12.30, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române se va săvârși slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, la începutul căreia vor fi trase clopotele timp de un minut.

Publicitate

Cei 16 noi sfinți canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 11-12 iulie:

  • 16 septembrie, Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim;
  • 4 octombrie, Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae;
  • 2 decembrie, Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria;
  • 2 decembrie, Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria;
  • 6 iulie, Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț;
  • 20 decembrie, Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus;
  • 8 martie, Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj;
  • 26 decembrie, Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana;
  • 10 noiembrie, Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici;
  • 10 mai, Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova;
  • 18 septembrie, Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea;
  • 3 august, Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia;
  • 8 august, Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia;
  • 23 octombrie, Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu;
  • 28 noiembrie, Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop;
  • 22 iulie, Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câți români și-au găsit loc de muncă în 2024

Publicat

Publicitate

Câți români și-au găsit loc de muncă în 2024. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a reușit să încadreze în muncă 183.849 de persoane în 2024. Instituția și-a prezentat, vineri, bilanțul, în prezența ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Au fost organizate 1.028 de programe de formare profesională pentru grupuri vulnerabile. S-a reușit angajarea a 45.942 de tineri sub 30 de ani.

De asemenea, 15.246 de tineri NEET (care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare) au beneficiat de subvenții pentru angajare, notează Mediafax.

Pentru șomerii de lungă durată au fost semnate 40.481 de acorduri de integrare.

„Piața forței de muncă are cea mai mare dinamică din istorie și este esențial să ne adaptăm la noile cerințe ale economiei”, a declarat ministrul Bucura-Oprescu.

Pentru perioada următoare, prioritățile ANOFM includ dezvoltarea de noi competențe pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și modernizarea sistemelor informatice.

Publicitate

Ce face statul pentru a-i sprijini pe șomeri să se angajeze
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Persoanele care se angajează cu normă întreagă în perioada în care sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă pot beneficia de prime de încadrare.

Angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile se pot adresa AJOFM Alba. Aceștia beneficiază de subvenţii la încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a acestor persoane.

De asemenea, agențiile de muncă organizează cursuri de specializare în diferite meserii.

Periodic, AJOFM mediază întâlniri între firme și persoane interesate să se angajeze, prin intermediul burselor locurilor de muncă.

Citeste mai mult

Eveniment

Scandal într-un bar din Dorohoi. Tânăr de 24 de ani, reținut de polițiști

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 24 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe și distrugere.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 13 martie a.c. în timp ce se afla într-un local public, din municipiul Dorohoi, pe fondul unui conflict spontan, ar fi agresat fizic un tânăr de 33 de ani, iar altui tânăr de 35 de ani, i-ar fi distrus componente ale caroseriei autoturismului parcat în apropierea localului.

 

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bărbat de 38 de ani, din Ungureni, reținut după ce ar fi bătut mai mulți tineri, cărora le-a distrus și mașina

Publicat

Publicitate

Persoane reținute de polițiști pentru infracțiuni cu acte de violență

La data de 14 martie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinesti au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, față un bărbat de 38 de ani, din comuna Ungureni, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare și distrugere.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 13 martie a.c., pe fondul unor neînțelegeri mai vechi, ar fi agresat un tânăr de 32 de ani, iar pe alți doi tineri i-ar fi amenințat cu acte de violență.

De asemenea, acesta ar fi distrus componente ale caroseriei de la două autoturisme aparținând victimelor.

Bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instensificări ale vântului, pentru județul Botoșani. Aceasta este valabilă de astăzi, de la ora 12:00, până mâine dimineață, la ora 02:00. Potrivit meteorologilor, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

Publicitate

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

 

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

 

În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul într-un timp foarte scurt la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc..

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viața sau bunurile, sunați la 112!

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending