Connect with us
Publicitate

Eveniment

Marius Budăi: Iftime n-ar fi trebuit să se ENERVEZE când PSD i-a cerut să prezinte afacerile sale cu BANI PUBLICI

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședinte al PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că solicitarea adresată de PSD președintelui ales al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, de a prezenta informații despre afacerile sale cu banii publici ai județului sau cu administrațiile locale conduse de PNL, nu reprezintă un atac politic, ci un apel la transparență și integritate.

Social-democratul consideră că această solicitare nu ar trebui să-l deranjeze pe șeful PNL Botoșani, pentru că îi oferă prilejul de a demonstra că este transparent și integru, așa cum susținea în campania electorală.

Nu am înțeles de ce s-a enervat domnul Iftime când i-am adresat acea solicitare. Nu l-am jignit și nu l-am acuzat că a furat sau că s-a îmbogățit pe baza relațiilor sale politice. I-am cerut doar informații despre banii publici încasați de firmele sale, adică despre banii contribuabililor din Botoșani sau din restul țării. De luni, devine demnitar și va trebui să răspundă la astfel de întrebări în fața cetățenilor. Toți demnitarii prezintă periodic astfel de informații”, a explicat Marius Budăi.

Social-democratul a explicat că, începând de săptămâna viitoare, Valeriu Iftime nu mai poate face afaceri și că va trebui să renunțe la contractele pe bani publici pe care le are acum în județul Botoșani.

Am numit acel set de informații <Lista incompatibilităților>, pentru că, de luni, domnul Iftime nu mai poate face afaceri fără a intra în incompatibilitate.  Deci, i-am dat șansa să arate că este transparent, cum promitea în campanie. Dacă n-ar fi avut nimic de ascuns, n-ar fi trebuit să se enerveze”, a mai precizat Budăi.

La începutul săptămânii, PSD Botoșani i-a cerut noului președinte ales al Consiliului Județean să prezinte informații despre afacerile pe care le-a făcut sau le are încă în derulare pe banii publici ai județului Botoșani sau cu administrațiile PNL din toată țara. Cele patru întrebări din „Lista incompatibilităților” sunt următoarele:

Publicitate
  1. Numărul și valoarea contractelor încă în vigoare, între firmele pe care le-a administrat (sau la care a fost/este acționar) și autoritățile locale din județul Botoșani.
  2. Numărul și valoarea contractelor derulate în ultimii 3 ani, de firmele pe care le-a condus (sau la care a fost/este acționar) și administrațiile locale sau naționale conduse de colegii săi din PNL.
  3. Numele firmelor deținute de membrii familiei sale până la gradul al II-lea, care nu ar trebui să aibă relații contractuale cu Consiliul Județean sau cu instituțiile aflate în subordinea sau în coordonarea Consiliului Județean.
  4. Beneficiarii reali, în sensul legislației privind combaterea spălării banilor, ai firmelor pe care le-a condus până în acest moment.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă plecați la drum: Accesul în spațiile de servicii de pe Autostrada A1 se închide temporar

Publicat

Publicitate

Se închide temporar accesul în spațiile de servicii de pe Autostrada A1 la km 316, km 389 si km 428, au anunțat luni reprezentanții CNAIR.

Instituția a informat participanții la trafic asupra măsurii de închidere temporară a accesului în Spațiile de Servicii de la  km 316, km 389 si km 428 de pe Autostrada A1, după cum urmează:

  • Pe sensul de deplasare Timișoara – Sibiu (calea 2) accesul în Spațiul de Servicii de la km 316+360 (Pianu) va fi închis în data de 28.10.2024 (luni), în intervalul orar 08:00 – 19:00;
  • Pe sensul de deplasare Sibiu – Timișoara – (calea 1) accesul în Spațiul de Servicii de la km 389+710 (Ilia) va fi închis în data de 29.10.2024 (marți), în intervalul orar 08:00 – 19:00;
  • Pe sensul de deplasare Timișoara – Sibiu – (calea 2) accesul in Spațiul de Servicii de la km 389+710 (Ilia) va fi închis în data de 30.10.2024 (miercuri), în intervalul orar 08:00 – 19:00;
  • Pe sensul de deplasare Sibiu – Timișoara – (calea 1) accesul in Spațiul de Servicii de la km 428+310 (Faget) va fi închis în data de 31.10.2024 (joi), în intervalul orar 08:00 – 19:00;
  • Pe sensul de deplasare Timișoara – Sibiu – (calea 2) accesul in Spațiul de Servicii de la km 428+310 (Faget) va fi închis în data de 01.11.2024 (vineri), în intervalul orar 08:00 – 19:00.

”Precizăm că măsura de închidere a accesului în spațiile de servicii de km 316, km 389 si km 428, de pe Autostrada A1, va fi instituită pentru a permite executarea lucrărilor de refacere a stratului de uzură pe benzile de accelerare și decelerare” au transmis reprezentanții CNAIR.

FOTO: alba24.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Dan Șlincu: „PSD la guvernare este garanția creșterii veniturilor pentru toate categoriile de populație”

Publicat

Publicitate

PSD la guvernare este garanția creșterii veniturilor pentru cei care muncesc sau au muncit o viață. Emiterea Hotărârii de Guvern prin care se aprobă creșterea salariului minim la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025, reprezintă o creștere cu peste 75% a acestui nivel minim de salarizare, comparativ cu finalul anului 2021, când a intrat PSD la guvernare. Este cea mai mare creștere a veniturilor cetățenilor, din istoria recentă a României. Prim-ministrul Marcel Ciolacu și-a respectat astfel promisiunea din programul de guvernare, de a duce salariul mediu net la peste 1.000 de euro și pensia medie la peste 500 de euro”, a declarat Dan Șlincu.

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut garantat în plată va crește de la 3.700 de lei, în prezent, la 4.050 de lei și se menține scutirea de taxe pentru valoarea de 300 de lei din salariul minim. PSD asigură astfel o creștere de peste 75% a salariului minim în România, de la 2.300 de lei cât era în urmă cu trei ani, când a intrat la guvernare, ceea ce este cu mult peste rata inflației și înseamnă o creșterea reală a puterii de cumpărare.

„Când PSD a intrat la guvernare, la finalul anului 2021, a modificat poziția României în favoarea implementării salariului minim european. Iată de ce este important ca PSD să facă parte din următorul guvern”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.

În proiectul pentru România al lui Marcel Ciolacu este detaliată fiecare etapă în care PSD va crește salariile în următorii 5 ani: salariul mediu net va fi de 1.500 euro/lună, salariul minim net va ajunge la 750 euro/lună, pensia medie va fi 810 euro/lună. Planul economic al PSD urmărește consolidarea clasei de mijloc, peste 1,5 milioane de contracte de muncă să ajungă la o valoare de peste 1.500 euro net/lună. În același timp prevede o reducere a taxelor și impozitelor cu până la 5 puncte procentuale pentru salariile mai mici de 5.700 de lei.

Cu Marcel Ciolacu președinte, România are cu adevărat oportunitatea ca, până la finalul anului 2029, să ajungă cu puterea de cumpărare a românilor la media Uniunii Europene. Până la finalul anului 2029 putem ajunge cu salariul mediu brut la 2.600 de euro pe lună și la un salariu minim brut de 1.300 de euro pe lună, prin mecanismul salariului minim european, program susținut și introdus de guvernul condus de premierul Ciolacu. O economie performantă se bazează pe investiții și inovare. Investiții mari înseamnă locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Acesta este planul lui Marcel Cioalcu și al PSD pentru următorii 5 ani”, a transmis Dan Șlincu.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Aurul” pădurilor, recoltat în cantități din ce în ce mai mici. Prețul oferit culegătorilor este prea puțin motivant

Publicat

Publicitate

Măceșele, fructele-minune pentru sănătate și frumusețe, rămân produsul bio de bază livrat de pădurari la export, însă cantitățile tind să scadă de la un an la altul. Seceta a diminuat recolta, iar culegătorii sunt și ei din ce în ce mai puțini, scrie Adevărul.

Fructele de pădure și plantele medicinale rămân în continuare produse importante pe care administratorul pădurilor de stat, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, le livrează achizitorilor interesați de cantitățile licitate anual. Romsilva se bazează pe culegători, iar aceștia, cel puțin în anumite zone ale țării, sunt din ce în ce mai puțini. Prețul oferit li se pare mic, iar pădurarii au ajuns să se bazeze în special pe vârstnici, adică aceiași vechi colaboratori, pe care îi lasă de la un an la altul puterile.

„Sunt în general cei bătrâni care făceau și înainte treaba aceasta, pentru că cei tineri au alte treburi. Este o activitate care, probabil, în anii care urmează se va stinge. Încă mai avem, la nivelul județului, sute de culegători”, spune George Vâle, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Olt.

În acest an cantitatea de măceșe care pleacă din Olt către achizitori va fi mai mică decât în anii trecuți. Scăderea vine pe de o parte din faptul că seceta a împiedicat fructele să se dezvolte, iar pe de alta din scăderea interesului culegătorilor pentru această activitate. Pentru fiecare kilogram de fructe predate se plătesc 3 lei, o sumă care nu mai motivează aproape pe nimeni.

„Fructificația a fost bună, numai că, neavând apă, ele nu s-au dezvoltat. Nici nu s-au copt la timp, s-au copt mai târziu. (…) Și cantitatea este mai mică. Noi anul trecut am livrat 100 de tone și anul acesta avem contract pe 80 tone, dar nu știu dacă o să reușim să le facem chiar pe toate”, a mai precizat Vâle.

Măceșele, care sunt produse bio, din flora spontană, ajung în cele din urmă la export. Tot din Olt au mai plecat și 8,1 tone de plante medicinale în stare uscată, și acestea deosebit de căutate, iar în acest an producția a fost bună. Prețul cel mai bun se oferă pentru floare de tei, spune George Vâle. S-au mai cules: păducel – floare și frunze, urzică, coada șoricelului, sunătoare și soc. Cu banii obținuți – pentru plantele medicinale prețul este de câțiva zeci de lei/kg – Direcția Silvică plătește salariile pădurarilor. Cantitățile colectate sunt însă în scădere drastică, dacă ar fi să comparăm cifrele cu cele de acum 10-20 de ani, mai spune reprezentantul Direcției Silvice Olt. Dacă acum se colectează 80-100 tone de măceșe pe an, cu 20 de ani în urmă cantitățile erau de trei-patru ori mai mari.

Publicitate

Direcția Silvică Olt administrează în prezent, prin șase ocoale silvice, 21 districte și 120 cantoane, o suprafață de 46.064 ha proprietate publică a statului.

Fructele de pădure, cea mai importantă marfă dintre produsele nelemnoase
Regia Națională a Pădurilor Romsilva oferă anual spre vânzare peste 3.000 tone de fructe de pădure, principalele specii fiind: afinele, zmeura, murele, cătina, măceșele, porumbele, fructele de păducel. Fructele de pădure se valorifică atât pe piața externă cât și pe cea internă, în cantitate mare în stare congelată sau refrigerate, în diverse ambalaje (butoaie de plastic, saci plastifiați, cutii de carton etc.) în funcție de solicitările beneficiarilor.

Citește și: Terapie cu fructe de toamnă. Moșmoanele, coarnele, măceșele, printre cele mai căutate
Conform informațiilor de pe site-ul Romsilva, cele mai apreciate și solicitate fructe de pădure din flora spontană a României sunt afinele, zmeura și murele. Vânzarea se face în urma licitațiilor organizate la sediile direcțiilor silvice, de regulă în perioada iunie-septembrie.

Publicitate

Mai multe informații pe Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: O mașină s-a făcut praf,la Suceava Șoferul, în stare foarte gravă

Publicat

Publicitate

Un bărbat în stare de inconștiență a fost transportat, duminică după amiaza, la spital după ce a fost implicat într-un accident rutier.
Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava un autoturism a intrat într-un podeț la ieșirea din municipiul Fălticeni spre localitatea Șoldănești.

Ajunși la locul accidentului, pompierii militari au identificat în exteriorul autoturismului un bărbat, în stare de inconștiență, dar cu funcții vitale.

Bărbatul a fost preluat și transportat la spital.

La fața locului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Fălticeni cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD B2, cu sprijinul unui echipaj SAJ.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending