Connect with us

Eveniment

MApN caută luptători pentru Forțele Speciale. Probele din „Săptămâna Iadului”. Cum se face procesul de recrutare

Publicat

Publicitate

MApN recrutează luptători pentru Forţele Speciale ale Armatei. Procesul de recrutare pentru noi luptători a început. Aspiranţii trec, zilele acestea, printr-un foarte dur proces de selecţie la Şcoala Forţelor Speciale de la Vlădeni, lângă Braşov.

Pentru a urma o carieră militară ca subofițer în activitate, specialitatea parașutist comando, este necesară parcurgerea succesivă a trei etape: recrutarea, selecția aptitudinală și concursul de admitere.

Procesul de selecție este extrem de greu, au fost serii în care au rămas doar 10-20 % dintre cursanți. Au o săptămână care se numește Săptămâna Iadului, în care dorm cel mult patru ore pe noapte, iau parte la tot felul de misiuni, iar uneori au timp să mănânce 4-5 minute, scrie stiri.tvr.ro

Concursul de admitere se desfășoară la sediul Școlii de instruire a Forțelor pentru Operații Speciale „Burebista” situat în Vlădeni, județul Brașov și constă în susținerea următoarelor probe:

Probe eliminatorii la recrutarea pentru Forțele Speciale ale Armatei:

  • limba engleză
  • înot (25m, stil liber, fără barem )
  • traversare obstacole (urcare pe frânghie 7m, urcare/coborâre obstacol tip scară 7m, urcare/coborâre obstacol tip năvod 7m, verificare claustrofobie prin traversarea unui tunel îngropat cu lungimea de 15m)
  • orientare turistică

Probe cu valoare de examen la recrutarea pentru Forțele Speciale ale Armatei:

  • verificarea nivelului de antrenament fizic (tracțiuni, flotări, abdomene, alergare 3000 m)
  • verificarea nivelului de cunoaștere a legislației în domeniul Apărării Naționale
  • verificarea cunoștințelor de specialitate în domeniul forțelor pentru operații speciale

Important: Tematica, bibliografia și baremele specifice probelor sunt publicate cu 6 luni înaintea admiterii sub forma ”Ghidului candidatului la Cursul de formare  subofițeri în activitate pe filiera indirectă”.

Probele de aptitudini la recrutarea pentru Forțele Speciale ale Armatei

Se desfășoară la sediul uneia dintre unitățile militare din subordinea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (Târgu Mureș, Buzău, Bacău sau Constanța), în funcție de zona geografică în care ai domiciliul.

Publicitate

Selecția sau evaluarea aptitudinală se concretizează în examinări specifice și probe care pot indica dacă și în ce măsură un candidat poate face față cerințelor profesiei militare și mediului militar.

Selecția constă în parcurgerea următoarelor probe:

Probe psihologice:    

  • test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual;
  • chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităților tale de adaptare la condițiile specifice mediului militar;
  • test situațional care evaluează aptitudinile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.

Probe fizice, care constau în:    

parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conține 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime și care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența, forța);

  • probă de rezistență pe distanța de  2000 m.
  • Interviu de evaluare finală.
  • Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat  „Admis” sau „Respins”.

Important: Candidații la Cursul de formare subofițeri în activitate organizat de școala noastră vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală specială (medicală și psihologică), dar numai după ce au fost declarați „Admis” – la toate cele trei probe enumerate mai sus.

Evaluarea aptitudinală specială are loc la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu”, din București. Examinările durează câteva zile și includ mai multe probe și specialități medicale.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ești interesat de o carieră în rândul Forțelor pentru Operații Speciale este acela de a contacta școala noastră prin telefon (0790.229.919 /  0368.734.224) sau e-mail (relatii.publice02655@mapn.ro) pentru a fi luat în evidență și pentru a ți se explica în detaliu pașii de urmat, potrivit mapn.ro

Odată recrutat/recrutată, devii candidat, iar drumul spre cariera militară ți se deschide pas cu pas.

Armata Română are un Comandament al Forțelor Speciale, format din aproximativ 5 batalioane, care însumează câteva mii de oameni. Nu toți sunt luptători ci din structura fac parte și oameni de logistică și de suport.

Forțele Speciale Române au participat în misiuni complicate în Afganistan. Șase oameni au murit în aceste misiuni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”.

În prezența primarului Cosmin Andrei, a șefilor instituțiilor de cultură județene și membrilor Unității de Implementare a Proiectului, s-a punctat asupra îndeplinirii tuturor obiectivelor propuse de această investiție.
În cadrul amplului proiect de renovare au avut loc lucrări de:
-consolidare a structurii de rezistență și a elementelor structurale ale clădirii monument istoric;
-restaurare și amenajare a spațiilor interioare și a fațadelor exterioare;
-restaurare a componentelor artistice interioare și exterioare;
-reabilitare a instalațiilor și dotare a spațiilor interioare cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților specifice;
-digitalizare a teatrului.
Mulțumind tuturor celor implicați pentru contribuția semnificativă în realizarea investiției, primarul Cosmin Andrei a susținut că „obiectivul a generat un impact pozitiv în comunitate, pe plan cultural și economic. La această reușită, una din cele mai mari contribuții a avut-o constructorul care a livrat o lucrare peste așteptări. Avem privilegiul de a ne bucura de spectacole de teatru de calitate într-o clădire ce îmbină frumusețea arhitecturală de altădată cu tehnologia modernă”.
Cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, proiectul va aduce rezultate în special în zona promovării valorilor culturale, a cultivării identității proprii și a creșterii nivelului de atractivitate turistică a municipiului Botoșani.

Citeste mai mult

Cultura

Noaptea Muzeelor: „Mai aproape de oameni  într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025

Publicat

Publicitate

„Mai aproape de oameni  într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, proiect cultural finanţat prin Ministerului Culturii. Memorialul Ipotești și-a asumat același generic, propunând anul acesta o serie de a activități care  presupun o deschidere spre comunitatea largă.

În urma invitaţiei lansate de către Memorialul Ipoteşti privind acţiunea „Muzeograf, custode, conservator sau restaurator pentru o zi”, elevii au răspuns afirmativ invitaţiei noastre. În intervalul orar 09:00 – 19:00, personalul de specialitate va îndruma elevii pe parcursul desfăşurării activităţilor.

O vânătoare de carte va avea loc în aceeași zi. Copiii, dar și adulții sunt invitați să găsească indicii în spaţiul exterior/curtea Memorialului, iar aceste eforturi vor fi răsplătite. Cu indiciul găsit participantul se va prezenta la punctul de informare „Infoturistˮ pentru a-şi ridica „comoaraˮ. Ridicarea premiilor este condiţionată de rostirea unui vers/ strofă din creaţia eminesciană; interval orar 18:00 – 20:00. Indiciile sunt într-un număr limitat!

Un atelier de confecţionare a semnelor de carte se va desfăşura în mediateca instituţiei, interval orar 17:00 – 20:00.

Obișnuita colaborare a Memorialului Ipotești cu cafenelele și pub-urile din oraș va continua și în acest proiect: vor fi expuse 30 de copii din grafica lui Spiru Vergulescu în diferite locuri din Botoșani, creionând un traseu, care se finalizează la Ipotești. Copiile sunt însoțite de coduri QR, iar la accesarea acestora derulează un film despre un moment din viața lui Mihai Eminescu. Amintim, în acest context, că în 2024, Memorialul Ipotești a obținut finanțare externă, prin AFCN, pentru derularea proiectului „Tabloul povestește”. A fost organizată o tabăra de pictură în care elevii de la liceele de artă din țară au lucrat la detalierea unui tablou  de Spiru Vergulescu, deținut de Memorialul Ipotești. Desenele elevilor, fotografii de epocă, fotografii actuale au fost folosite pentru digitalizarea, augmentarea a 101 desene de Spiru Vergulescu – Pe urmele lui Eminescu, acestea fiind însoțite de un text sonorizat. În prezent tablourile au un cod QR, care permite animarea, deschizându-se o povestire despre o etapă sau alta din viața lui Mihai Eminescu.

O altă expoziție – Patrimoniul Memorialului Ipotești – se va regăsi în spațiile de la Cornișa, cu care Memorialul Ipotești începe un parteneriat în vederea organizării în comun a unor activități culturale.

Publicitate

În data de 17 mai 2025, Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, va oferi vizitarea gratuită a obiectivelor de interes cultural cu expozițiile permanente şi temporare aferente în intervalul orar 17:00 – 22:00:

– Casa părintească, care reînvie atmosfera celor 30 de ani (1848-1878) în care familia Eminovici a locuit la Ipoteşti;

– Bisericuţa familiei Eminovici, lăcaşul de rugăciune al familiei, considerată biserică veche a satului, datând cu începutul secolului al XIX-lea;

– în spatele bisericii, mormintele a patru dintre membrii familiei: Raluca şi Gheorghe – părinţii poetului,  Nicu şi Iorgu – fraţii săi;

Casa Ţărănească de Epocă, construită în stil moldovenesc, proprietatea ultimei familii deţinătoare a moşiei de la Ipoteşti, familia Maria şi Constantin Papadopol, care adăposteşte Muzeul de Etnografie al Centrului Naţional de Studii Mihai Eminescu;

Muzeul Tematic Mihai Eminescu, gândit ca un punct de convergenţă între spaţiul ca atare al Ipoteştilor – loc al copilăriei şi spaţiu familial, conturat şi întreţinut de atmosfera Casei Memoriale – axat pe viaţa şi opera poetului.

– Expoziţiile temporare: sala Portaluri/muzeul Mihai Eminescu – expoziţia „Galeria pictorilor botoşăneni la Ipoteşti – Teodor Valenciucˮ; Sala Horia Bernea – „Suflet, aer, animalˮ – expoziţia personală a Anei Maria Micu.

 

Spațiile de vizitare ale Memorialului Ipotești vor fi deschise pentru public în data de 17 mai în intervalul orar 9:00 – 22:00.

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Pisică salvată de pompieri, la Săveni

Publicat

Publicitate

Fugărită de un câine, o pisică s-a refugiat într-un copac înalt de peste opt metri.

 

Proprietara a încercat din răsputeri să o salveze, însă fără succes. În cele din urmă, a cerut ajutorul pompierilor militari din Săveni, care au intervenit cu promptitudine și au reușit să o coboare în siguranță.

 

O misiune poate nesemnificativă pentru unii, dar importantă pentru cei care înțeleg că fiecare viață contează. Chiar și cea a unei ființe mici, cu ochi mari și suflet blând.

 

Publicitate

Respect infinit și recunoștință colegilor de la Stația de Pompieri Săveni! Ați fost eroii unei zile pe care cei care o iubesc pe pisicuța Cora nu o va uita niciodată!

 

Întâmplarea a avut loc în orașul Săveni.

Citeste mai mult

Eveniment

România se împrumută tot mai mult: Datoria externă a crescut cu 514 milioane de euro în doar 3 luni

Publicat

Publicitate

Datoria externă a României a înregistrat o creștere de 514 milioane de euro în primele trei luni ale anului, ajungând la peste 205 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR), scrie alba24.ro.

„În perioada ianuarie – martie 2025, datoria externă totală a crescut cu 514 milioane euro, până la 205,407 miliarde euro.

În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 156,881 miliarde euro la 31 martie 2025 (76,4% din totalul datoriei externe), în creştere faţă de 31 decembrie 2024; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2025 nivelul de 48,526 miliarde euro, în scădere faţă de 31 decembrie 2024”, arată datele INS.

În perioada ianuarie-martie 2025, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 7 miliarde euro, comparativ cu aproximativ 4 miliarde euro în perioada ianuarie-martie 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending