Fragmente de drone au fost găsite joi de specialişti în două zone din apropierea frontierei cu Ucraina, A anunţat MApN. Este vorba de fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Rusia în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre, relatează mediafax.ro.
„O echipă de specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne au efectuat joi, 13 februarie, investigaţii în două zone de pe teritoriul naţional, în proximitatea frontierei româno-ucrainene, unde au fost descoperite fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Federaţia Rusă în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre”, a transmis Ministerul Apărării.
Astfel au fost descoperite fragmente de dronă în apropierea frontierei, la aproximativ 5 km vest de localitatea Reni din Ucraina, la mai puţin de 1.000 m de malul stâng al Dunării, dar şi într-un punct situat la 500 m de malul fluviului, la o distanţă de circa 5 km sud de localitatea Reni, tot în apropierea frontierei.
În urma cercetărilor realizate la faţa locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul.
Ambele locuri se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul naţional.
Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locaţii, a precizat ministerul.
Publicitate
În cursul nopţii de miercuri spre joi, forţele Federaţiei Ruse au executat un nou atac asupra unor obiective civile şi de infrastructură ucrainene, în apropierea frontierei cu România.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Ziua mondială a apei este marcată în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esențial în susținerea vieții, este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane, se menționează pe www.un.org.
Campania pentru Ziua mondială a apei din 2025, se va desfășura având ca temă ‘Conservarea ghețarilor’. În prezent, ghețarii se topesc mai repede decât oricând din cauza schimbărilor climatice. Cantitățile de apă rezultate ca urmare a topirii ghețarilor provoacă pentru miliarde de oameni inundații, secete, alunecări de teren și creșterea nivelului mării. Nenumărate comunități și ecosisteme sunt expuse riscului de a fi distruse.
Reducerile globale ale emisiilor de carbon și strategiile locale adaptate pentru scăderea ritmului de topire a ghețarilor au devenit esențiale. Campania de anul acesta susține colaborarea pentru a pune conservarea ghețarilor în centrul planurilor de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice și a crizei globale a apei, menționează site-ul amintit. Ghețarii sunt esențiali pentru reglarea climei globale și furnizarea de apă dulce, necesară pentru miliarde de oameni.
UNESCO și OMM (Organizația Meteorologică Mondială) sunt, de asemenea, coordonatori ai Anului internațional al conservării ghețarilor (2025), care inițiază începutul Deceniului de acțiune privind știința criosferică (2025-2034). Schimbările climatice și ale criosferei au avut un impact asupra ciclului apei, inclusiv modificarea momentului de topire a ghețarilor și a deversării fluxului de topire a zăpezii, se mai arată pe https://www.un-glaciers.org.
Anul internațional și Ziua mondială a ghețarilor urmăresc să crească gradul de conștientizare la nivel global cu privire la rolul critic al ghețarilor, zăpezii și gheții în sistemul climatic și ciclul hidrologic, precum și impactul economic, social și de mediu al schimbărilor iminente în criosfera Pământului, precum și pentru a împărtăși cele mai bune practici și cunoștințe în acest sens și în abordarea problemelor legate de topirea accelerată a ghețarilor și consecințele acesteia.
Ziua mondială inaugurală a ghețarilor (21 martie) va fi sărbătorită în cadrul unui eveniment comun pentru a marca Ziua mondială a apei și lansarea ‘Raportului Națiunilor Unite asupra dezvoltării apei în 2025: Munți și Ghețari – Turnuri de apă’, publicat de UNESCO în numele UN-Water, cu producția sa coordonată de Programul mondial de evaluare a apei UNESCO.
Publicitate
Ziua mondială a apei este coordonată de UN-Water – mecanismul ONU de colaborare între agenții pentru toate problemele legate de apa dulce – în colaborare cu guverne și alți parteneri. Datele statistice de pe pagina ONU dedicată zilei arată că 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără a avea apă potabilă acasă, iar dintre aceștia, 115 milioane de oameni beau apă de suprafață, conform https://water.org/.
Pentru a accelera eforturile de a face față provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul internațional de acțiune ‘Apă pentru Dezvoltare Durabilă’, care a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, la 22 martie 2018, și se va încheia cu ediția din 2028 a Zilei mondiale a apei, potrivit www.un.org/en/events/waterdecade.
Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193). În 2013, a fost marcat Anul internațional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 65/154, la 11 februarie 2011. AGERPRES
A păstorit biserica din Ancira (Asia Mică) în timpul împăratului păgân Iulian Apostatul (361 -363) care a încercat revigorarea păgânismului. Refuzând să se lepede de credința creștină, Sfântul Vasile a fost prins și întemnițat.
Împăratul Iulian a trimis pe slujitorii săi, Elpidiu, Pigasie și Asclepie să fie judecat, apoi, s-a oprit chiar el în Ancira deoarece se afla în campania pornită fiind împotriva perșilor. Fiind adus în fața împăratului a fost amenințat cu chinuri groaznice dacă nu se leapădă de credința ortodoxă, apoi a fost întemnițat din nou.
Fiind a fost adus a doua oară în fața împăratului Iulian, l-a înfruntat cu demnitate refuzând să aducă jertfă idolilor. A fost supus supliciilor și a suferit moarte martirică (+362) .
Candidatul Alianței Electorale ”România Înainte” la funcția de președinte al României, Crin Antonescu, susține necesitatea majorării indemnizațiilor parlamentarilor și miniștrilor din România.
El a declarat, vineri, la Botoșani, că, dacă va ajunge președinte al României, ar susține aplicarea rezultatelor referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, însă a arătat că membrii celor două Camere ale Parlamentului au nevoie de venituri mai puternice pentru a fi mai verticali.
”Nu e normal să plătești parlamentarii, miniștrii, primarii ca pe ospătari, pornind de la ideea lasă că le mai iese ceva. Nu nu e corect așa! Trebuie să îi plătești cum îi plătești pe magistrați”, a afirmat Antonescu.
El a arătat că România va avea nevoie de un consens politic pentru a reduce numărul de parlamentari la 300, așa cum prevedeau rezultatele referendumului consultativ din 2009.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au desfășurat activitatea de tip dezbatere „APA – SURSA VIEȚII ÎN CER ȘI PE PĂMÂNT!”. Dezbaterea a fost moderată de către preotul Andrei-Ionuț Bodai și cadrele didactice Bodai Ana-Maria, Ionescu Ana-Claudia și Gania Cătălina.
Activitatea interdisciplinară geografie-religie s-a dorit a fi una cu impact pozitiv în transmiterea informațiilor referitoare la apă, ca sursă a vieții. Scopul activității a avut în vedere conștientizarea în rândul elevilor a importanței apei pentru societate și creșterea gradului de responsabilizare față de gestionarea eficientă a resurselor de apă ale Terrei. Dintre minunile lumii, semănate de Dumnezeu pe Pământ, este şi apa. Elevii au încercat să înțeleagă calitățile apei și în viață să-i urmeze exemplul. Apa, unde curge, duce viaţă cu sine.
„Oricât de murdară devine, se străduieşte fără încetare să devină curată. Are putere să se reînnoiască de fiecare dată. Apa este esențială pentru menținerea vieții, și pentru protejarea vieții. Leonardo da Vinci spunea că apei i-a fost dată puterea de a deveni seva vieții pe Pământ așa că nu risipiți apa pentru că risipiți viața!, li s-a spus elevilor liceului.