Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mai multe comune din Botoșani sunt învăluite în ceață. Este COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Din această cauză vizibilitatea va fi redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.

Localitațiile vizate sunt : Hudești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Păltiniș, Darabani, Viișoara, Concești.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) VIDEO: Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege

Publicat

Publicitate

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlamentul României după ce aceasta a fost discutată în prealabil cu Asociația Cultul Eroilor Botoșani. Aceasta a primit marți votul în Camera Deputaților, care este camera decizională și va fi înaintă pentru promulgare.

 

Practic, începând de anul viitor, în data de 24 august, autoritățile locale, școlile, Guvernul, precum și celelalte instituții ale statului, vor putea organiza programe și manifestări culturale cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și ceremonii oficiale și/sau militare dedicate prizonierilor de război români.

Publicitate

 

Legea vine să întregească numărul zilelor în care se vor organiza evenimente sau ceremonii în semn de recunoștință și pentru cinstirea memoriei prizonierilor de război. Sacrificiile făcute de prizonierii de război, nevoiți să suporte ororile și tratamentul inuman din lagăre și devotamentul acestora față de România, prin faptul că nu au acceptat să-și trădeze patria, nu trebuie să se piardă în negura timpului. Mulțumesc Asociației Cultul Eroilor Botoșani pentru colaborare, precum și tuturor colegilor mei parlamentari social-democrați pentru sprijinul acordat în concretizarea demersului meu. Atât timp cât vor rămâne în conștiința fiecăruia dintre noi, iar faptele lor de patriotism și istoria vieții lor vor fi transmise permanent de la o generație la alta, eroii nu vor muri niciodată! Glorie eternă eroilor neamului!”, a transmis Alexandra Huțu

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Din străbuni, din oameni  buni…”, ediția a XLIX-a

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoşani,  instituţie publică de cultură a Consiliului Judeţean Botoșani, organizează în ziua  de 22 decembrie 2024, Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Din străbuni, din oameni  buni…”, ediția a XLIX-a, în Piaţa Revoluţiei din Municipiul Botoşani. 

În festival se pot înscrie ansambluri şi/sau formații de datini și obiceiuri populare tradiţionale din judeţ. Participarea ansamblurilor/formaţiilor de datini și obiceiuri de iarnă din  celelelte zone ale ţării va avea loc la invitaţia Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoşani.

Festivalul se va desfășura după următorul program: duminică, 22 decembrie 2024, începând cu ora 11:00, formațiile și ansamblurile de datini și obiceiuri vor participa la PARADĂ, pe traseul: Consiliul Judeţean Botoșani – Casa Sindicatelor – Colegiul Naţional A.T. Laurian” Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Piața Revoluţiei, după care formaţiile de datini şi obiceiuri de iarnă vor evolua pe scena amplasată in Piața Revoluţiei (în intervalul orar 12:00-20:00).

Publicitate

Înscrierea în festival presupune completarea fișei de înscriere (Anexa 1 din regulament) și trimiterea acesteia către Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani, pe adresa str. Unirii, nr. 10, cod poștal 710233, personal sau online pe adresa de e-mail: centrul_creatiei_botosani@yahoo.com sau contact@centrulcreatieibt.ro sau la nr. fax 0231-515448 până la data de 29 noiembrie 2024.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Angajatorii din Botoșani care au muncitori străini, verificați de inspectorii ITM. Șapte dintre ei au fost avertizați

Publicat

Publicitate

CAMPANIA NAȚIONALĂ PRIVIND VERIFICAREA MODULUI DE RESPECTARE DE CĂTRE ANGAJATORI A PREVEDERILOR OG nr. 25/2014 PRIVIND ÎNCADRAREA ÎN MUNCĂ ȘI DETAȘAREA STRĂINILOR PE TERITORIUL ROMÂNIEI ȘI PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA UNOR ACTE NORMATIVE PRIVIND REGIMUL STRĂINILOR ÎN ROMÂNIA, CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE

 

Această campanie s-a desfășurat în perioada 31.10 – 08.11.2024.

Publicitate

 

Motivarea campaniei

In contextul gestionării fenomenului migrației cetățenilor străini non UE în România și pentru promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor părților, respectiv societatea românească și imigranți, obiective avute în vedere prin Strategia națională privind imigrația, s-a impus întărirea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din statele terțe și a modului de încadrare a acestora pe piața muncii din România.

Publicitate

Cetățenii străini non UE, pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și cu respectarea prevederilor Codului muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare.

Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE, să obțină avizul de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări (I.G.I.) și să întocmească contract individual de muncă, cu respectarea Codului muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare și a H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, potrivit Programului-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2024, printre Campaniile naționale programate pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate, s-a regăsit și acțiunea pentru prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România.

Publicitate

 

Obiectivele campaniei

  • Identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România;
  • Identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative;
  • Identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detașat;
  • Garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară;
  • Verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;
  • Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României;
  • Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și, după caz, aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

 

Grupul–țintă al acestei campanii au fost:

  • angajatorii care au fost sancționați pentru nerespectarea condițiilor legale privind încadrarea în muncă a cetățenilor români pe teritoriul României;
  • angajatorii susceptibili că utilizează forță de muncă cetățeni străini;
  • societățile care potrivit art. 27A4 din Ordonanța 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, au notificat inspectoratul teritorial de muncă cu privire la detașarea cetățenilor străini non UE.

 

În cadrul acestei campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani a efectuat 18 controale în domeniul relațiilor de muncă. S-au dispus 7 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost:

  • lipsa evidenței orelor de muncă prestate de către salariați, cu menționarea orei de început și de sfârșit a programului de lucru,
  • neacordarea sporului la salariu cuvenit salariaților care beneficiază de repaus săptămânal în alte zile decât sâmbăta și duminica.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: O mașină s-a făcut praf într-un accident pe Varianta Ocolitoare Suceava

Publicat

Publicitate

În urmă cu puțin timp s-a produs un accident rutier pe Varianta Ocolitoare Suceava (VO 2P), km 4+010,prin coliziunea dintre un autoturism și o autoutilitară.

Trafic dirijat, pe un sens. Circulați cu atenție!

stire în curs de actualizare

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending