Connect with us
Publicitate

Eveniment

LUMINĂ doar de la Dumnezeu. O biserică de la Botoșani a devenit complet independentă energetic cu un sistem fotovoltaic

Publicat

Publicitate

O biserică de la Botoșani a devenit complet independentă energetic și folosește doar lumina venită de la Dumnezeu după ce a reușit finalizarea unui proiect de montare a unui sistem fotovoltaic de 17,43 kWh.

Este vorba de biserica din Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” Bucecea, care a devenit de la mijlocul acestei săptămâni prosumator – producător de  energie electrică din surse regenerabile, adică produce energie pentru consumul propriu şi injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică.

Parohia a anunțat pe pagina de socializare că prin montarea a 37 de panouri fotovoltaice pe Centrul Social cu Paraclis „Sf. Vasile cel Mare” și pe toaleta din curtea Bisericii, întreg Ansamblul Parohial „Sf. Ioan Botezătorul” – Bucecea va beneficia de autonomie energetică, atât pentru consumul de energie electrică cât și pentru noul sistem de încălzire cu pompă de căldură ce va fi montat în următoarea perioadă.

Publicitate

“Ca urmare, încă din 30 octombrie 2022, Consiliul Parohial și cu preotul paroh, întruniți în ședință de lucru, au discutat acest aspect și au aprobat inițiativa de a se monta sistemul de panouri fotovoltaice, care captează lumina solară și o transformă în energie electrică, generând energie regenerabilă sau „energie verde”, a transmis parohia.

Costul total al sistemului de panouri fotovoltaice a fost de 89.800 lei iar sursele de finanțare pentru acest proiect au fost din bugetul propriu al parohiei – contribuții, donații, sponsorizări (72%) și din sprijinul financiar acordat de Primăria Orașului Bucecea (28%).

“Având în vederea și situația incertă și delicată a prețurilor la gaz și la energie electrică, parohia noastră va implementa în următoarea perioadă și un sistem de pompă de căldură. Mulțumim în mod deosebit domnului primar Angel Gheorghiu, domnului viceprimar Daniel Avatamanitei și tuturor membrilor Consiliului Local al Orașului Bucecea pentru susținerea și ajutorul oferit comunității noastre parohiale. Mulțumim în mod distinct și membrilor Consiliului Parohial, epitropului Mihai Nechifor și tuturor credincioșilor care sprijină activitățile și lucrările Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” – Bucecea. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, au mai adăugat reprezentanții parohiei.

Publicitate

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Peste 500 de elevi din Vorona au învățat cum să se protejeze în caz de cutremur

Publicat

Publicitate

Peste 500 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar s-au evacuat, astăzi, pe timpul unor exerciții organizate la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona și Școala Gimnazială „Raluca Iurașcu” din Joldești.

Conform scenariului, în timpul orelor de curs s-a produs un cutremur. Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii au simulat toți pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unor astfel de evenimente, pentru a fi în siguranță. Însoțiți de învățători sau profesori, elevii au ieșit din sălile de clasă în momentul în care au auzit alarma și au mers la locurile de adunare. Acolo, îi așteptau pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere. Elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de salvatori în misiuni.

Pe timpul activității, pompierii le-au transmis următoarele sfaturi:

Publicitate

În caz de cutremur:

– adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

Publicitate

– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Publicitate

Persoanele responsabile la nivelul unităților de învățământ au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.

Activitățile s-au desfășurat în baza protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și unițățile de învățământ, în cadrul „Săptămânii Verde” și ”Școlii Altfel”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Amendă de 3000 de lei pentru proprietarul unui câine dintr-o rasă periculoasă. L-a lăsat liber și fără botniță la Coțușca

Publicat

Publicitate

În misiunile desfășurate de către echipajele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani în acest weekend, cu scopul de a preveni faptele antisociale, atât independent, cât și în colaborare cu polițiștii botoșăneni, au fost impuse sancțiuni contravenționale în sumă totală de peste 12.000 de lei, cu precădere pentru încălcări ale ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă, în sumă de 3000 de lei, a fost aplicată unui bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice, care sâmbătă seară a lăsat liber și fără botniță un câine din rasa Cane Corso în incinta spațiului de joacă pentru copii de lângă Primăria comunei Coțușca, fără să îi pese de posibilele consecințele ale atacului canin asupra unei persoane.

Rasa de câini Cane Corso face parte din categoria a II-a de câini periculoși, așa cum este definită de Ordonanța de Urgență nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Publicitate

“Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor din rasele periculoase trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

De asemenea, accesul câinilor periculoși din categoria a II-a (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de o persoană care îndeplinește condițiile legale, iar nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA scoate ce este mai rău din trafic. Peste 300 de amenzi aplicate de polițiștii din Botoșani în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în județ, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 41 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 313 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 23 de permise de conducere și 17 certificate de înmatriculare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un pirat auto din Hudești nu mai are voie să circule cu mașina șase luni

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe DN 29A, în comuna Păltiniș, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani, din comuna Hudești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta două persoane, în regim taxi, fără a avea acest drept.

Publicitate

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autovehiculul pentru următoarele 6 luni.

 

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending