Connect with us
Publicitate

Eveniment

LUMINĂ doar de la Dumnezeu. O biserică de la Botoșani a devenit complet independentă energetic cu un sistem fotovoltaic

Publicat

O biserică de la Botoșani a devenit complet independentă energetic și folosește doar lumina venită de la Dumnezeu după ce a reușit finalizarea unui proiect de montare a unui sistem fotovoltaic de 17,43 kWh.

Este vorba de biserica din Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” Bucecea, care a devenit de la mijlocul acestei săptămâni prosumator – producător de  energie electrică din surse regenerabile, adică produce energie pentru consumul propriu şi injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică.

Parohia a anunțat pe pagina de socializare că prin montarea a 37 de panouri fotovoltaice pe Centrul Social cu Paraclis „Sf. Vasile cel Mare” și pe toaleta din curtea Bisericii, întreg Ansamblul Parohial „Sf. Ioan Botezătorul” – Bucecea va beneficia de autonomie energetică, atât pentru consumul de energie electrică cât și pentru noul sistem de încălzire cu pompă de căldură ce va fi montat în următoarea perioadă.

“Ca urmare, încă din 30 octombrie 2022, Consiliul Parohial și cu preotul paroh, întruniți în ședință de lucru, au discutat acest aspect și au aprobat inițiativa de a se monta sistemul de panouri fotovoltaice, care captează lumina solară și o transformă în energie electrică, generând energie regenerabilă sau „energie verde”, a transmis parohia.

Costul total al sistemului de panouri fotovoltaice a fost de 89.800 lei iar sursele de finanțare pentru acest proiect au fost din bugetul propriu al parohiei – contribuții, donații, sponsorizări (72%) și din sprijinul financiar acordat de Primăria Orașului Bucecea (28%).

“Având în vederea și situația incertă și delicată a prețurilor la gaz și la energie electrică, parohia noastră va implementa în următoarea perioadă și un sistem de pompă de căldură. Mulțumim în mod deosebit domnului primar Angel Gheorghiu, domnului viceprimar Daniel Avatamanitei și tuturor membrilor Consiliului Local al Orașului Bucecea pentru susținerea și ajutorul oferit comunității noastre parohiale. Mulțumim în mod distinct și membrilor Consiliului Parohial, epitropului Mihai Nechifor și tuturor credincioșilor care sprijină activitățile și lucrările Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” – Bucecea. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, au mai adăugat reprezentanții parohiei.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Cum Dumnezeu? Femeie de 40 de ani din Botoșani, prinsă “aghesmuită” la volan și posibil pozitivă la DrugTest

Publicat

O femeie din Botoșani a fost depistată de polițiști sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive noaptea trecută în cursul unei razii a polițiștilor.

La data de 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control pe starda Grivița, din municipiul Botoșani un autoturism condus de o femeie, de 40 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest valoarea rezultată a fost de 0, 42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Mai mult decât atât, femeia a fost supusă și testării cu aparatul DrugTest, care a indicat posibila prezență a substanțelor psihoactive în organism.

Ulterior, aceasta a fost condusă la o unitate spitalicească pentru  recoltarea de probe biologice.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere sub influența substanțelor psihoactive”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 600 de persoane și 330 de autovehicule controlate de polițiști la Botoșani noaptea trecută

Publicat

Acțiune de amploare a polițiștilor de ordine publică la Botoșani. În noaptea de 2 spre 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul polițiștilor rutieri, a celor de la acțiuni speciale și a polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru siguranța traficului rutier pe raza întregului județ.

Astfel, au fost vizate zonele în care se formează aglomerări de persoane, localurile publice, precum și principalele artere rutiere, fiind legitimate peste 600 de persoane și controlate 330 de autovehicule.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 84 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei și au fost constate 12 infracțiuni, fiind demarate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care acestea au fost comise.

Dintre sancțiuni, 25 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind conviețuirea socială, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice si provocare de scandal.

Totodată, au fost reținute 7 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

La activități s-a beneficiat de sprijinul jandarmilor și polițiștilor de frontieră.

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de intensificări ale vântului până la ora 16:00 în tot judeţul Botoșani

Publicat

Până la ora 16:00, judeţul Botoșani se va afla sub o avertizare nowcasting de tip Cod Galben de intensificări ale vântului.

Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări cu viteze de 55-60 km/h, a anunțat ISU Botoșani.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

❗️Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

🚬 Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Citeste mai mult

Eveniment

Două case din localitățile Victoria și Bucecea, în flăcări. Au intervenii pompierii ISU

Publicat

Două case din localitățile Victoria și Bucecea au fost afectate, în ultimele ore, din cauza unor incendii care au izbucnit în jurul coșurilor de fum, au anunțat responsabilii ISU Botoșani.

Dacă la Victoria incendiul nu s-a soldat cu pagube materiale însemnate, la Bucecea, flăcările au distrus aproximativ zece metri pătrați din acoperișul camerei centralei, bunurile dintr-un hol, trei uși și cinci geamuri.

Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit pompierii de la Detașamentul Botoșani, Garda de Intervenție Trușești, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Bucecea și Hlipiceni.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

“De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending