Connect with us

Economie

Lucrările la Autostrada Unirii A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie. Autostrada va fi gata în 2030

Publicat

Publicitate

Lucrările la Autostrada “Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania, pe ruta Tg. Mureș – Tg. Neamț – Lețcani-Ungheni, care are o lungime de 309,08 km, vor începe chiar din luna septembrie a acestui an, 2024.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Urtoi, fostul consilier al ministrului Transporturilor și actual membru în Consiliul de Administrație CNIR, care a precizat că pe mai multe loturi care au contracte, proiectarea se apropie de final, iar lucrările de execuție vor fi demarate în luna Septembrie 2024. În total ar fi vorba de lucrări pe 54,31 km.

Acesta a mai adăugat că pe loturile de pe 42,7 km lucrările au fost scoase la licitație de Proiectare + Execuție, în timp ce pe loturile de pe 118,8 km SF-ul este deja finalizat iar HG pe indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobați și lucrările urmează să fie scoase la licitația de Proiectare +Execuție.

Acesta a mai precizat că pe mai multe loturi lucrările au ajuns în faza finală cu SF-ul și urmează HG pe indicatorii tehnico-economici și lansarea licitațiilor de Proiectare + Execuție, în total fiind vorba de lucrările pe 93,27 km

De asemenea, podul de la Ungheni are constructor desemnat și urmează semnarea contractului pentru Proiectare + Execuție, după etapa eventualelor contestații.

Iată și stadiul la zi a acestui proiect care va leagă pentru prima dată prin autostradă Moldova de Transilvania și apoi de Uniunea Europeană, conform lui Cătălin Urtoi:

Publicitate
  1. Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km).

Faza de proiectare a acestui obiectiv a demarat în data de 31 mai 2024.

Antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, având la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea execuției.

Dacă totul decurge normal, execuția ar putea începe în Ianuarie 2025!

Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv construcția drumului de legătură dintre A8 și A3 în lungime de 2,4 km.

Finanțarea este asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

  1. Miercurea Nirajului – Leghin,

159,20km

Această secțiune montană este împărțită în șase loturi:

– Lot 1b, Miercurea Nirajului – Sarateni, 23,40km. Este în  licitație de Proiectare + Execuție lansată în Aprilie 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,9 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția).

– Lot 1c, Sărățeni – Joseni, 32,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 1d, Joseni – Ditrău, 14,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2a, Ditrău – Grințieș, 37,90km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2b, Grințieș – Pipirig, 34,10km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

Observație!

Aceste patru loturi montane de la Sărățeni la Pipirig au o valoare totală de aproximativ 23,8 miliarde lei fără TVA conform indicatorilor tehnico-economici și vor fi finanțate din PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% de la bugetul de stat.

Termenul de realizare pentru cele patru loturi este de maxim 48 luni (12 luni proiectarea și 36 luni execuția)

– Lot 2c, Pipirig – Leghin (Vânători-Neamț),19,30km.

În licitație de Proiectare + Execuție, lansată în Mai 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,8 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului este de 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția)

  1. Leghin(Vânători-Neamț) – Moțca , 29,91km

Antreprenor este asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL.

Valoarea proiectului este 1,56 miliarde lei (fără TVA)

Termen de proiectare 6 luni și termen de execuție 24 luni.

Are finanțare asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

Contractul a fost semnat în Septembrie 2023, iar CNAIR a emis ordinul pentru începerea proiectarii la 1 Februarie 2024.

UMB a finalizat și depus la CNAIR Proiectul Tehnic de Execuție pentru acest lot, iar lucrările de execuție  ar urma să înceapă în Septembrie 2024!

  1. Tronsonul Moțca -Lețcani -Ungheni, 93,27 km

Valoarea aproximativă  23,8 miliarde lei fără TVA.

În August va fi emis Acordul de Mediu, după care Studiul de Fezabilitate va fi complet!

În perioada Septembrie – Noiembrie 2024 urmează CTE CNAIR, CTE MT și Interministeriala pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și emiterea  HG pe indicatori cu indicarea surselor de finanțare.

În cazul acestui tronson, urmează o decizie pe care o va lua CNAIR și Consitrans de închidere a contractului în faza de SF, iar Proiectarea va face obiectul unui nou contract de Proiectare + Execuție, contract ce va fi derulat de către noua companie CNIR, după finalizarea licitației cu toate etapele aferente.

În urma acestei decizii, licitația de Proiectare + Execuție ar putea fi demarată de către CNIR spre finalul lui 2024 sau primul trimestru din 2025.

Execuția acestui tronson va fi finalizată în 36 luni (proiectare+execuție) pentru toate loturile, ce urmează a fi stabilite în urma unei analize în cadrul CNIR.

  1. Podul peste Prut de la Ungheni, 261,20 m

Întreg obiectivul care va fi realizat are o lungime de 1km (inclusiv drumul de legătură și punctul de trecere a frontierei).

Ness Proiect Europe SRL, din jud. Prahova, este constructorul desemnat de CNAIR pentru construirea podului de la Ungheni.

Valoarea contractului se ridică la peste 156,26 milioane lei, fără TVA.

CNAIR a emis raportul de procedură, iar contractul poate fi semnat după finalizarea perioadei de contestații și soluționarea acestora.

Termenul este de 6 luni pentru proiectare și 18 luni execuția.

Finanțarea este asigurată prin programul CEF – Connecting Europe Facility

„Aceasta este situația reală, la zi a proiectului autostrăzii Unirii-A8. Personal voi continua să mă implic și să monitorizez acest proiect atât de necesar, indiferent de reacțiile pro sau contra ale celor care mă urmăresc”, a transmis Cătălin Urtoi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Sute de familii au rămas fără curent electric, mai mulți copaci au fost doborâți. Urmările furtunii de COD ROȘU în Botoșani

Publicat

Publicitate

Intervenții ale pompierilor botoșăneni în urma codurilor roșu și portocaliu de vreme severă

 

Ca urmare a manifestării codurilor roșu și portocaliu de averse torențiale, vijelii și grindină, pompierii militari și voluntari au intervenit în mai multe situații de urgență, astfel:

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Uzinei – mai multe baxuri de polistiren au fost împrăștiate pe carosabil și trotuar, după ce au fost luate de vânt din zona unui bloc unde erau depozitate. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani;

 

Publicitate

✔️ Cătămărăști Deal – un stâlp prezenta pericol iminent de prăbușire. Situația a fost remediată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mihai Eminescu;

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Marchian – o creangă ruptă de vânt îngreuna traficul rutier. A intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani.

 

✔️ Blândești, unde un stâlp de telecomunicații a fost doborât de vânt și a căzut pe partea carosabilă. Obstacolul a fost îndepărtat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Blândești;

 

✔️ Sulița, pe DJ 297, unde circulația era blocată pe un sens de mers din cauza unui copac rupt de vânt. Cazul a fost preluat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița;

 

✔️ Drislea, pe DN 29 D, unde un arbore doborât de vânt a căzut pe partea carosabilă și bloca traficul pe un sens de mers. Au acționat pompierii militari de la Garda de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Trușești;

 

✔️ Ștefănești, pe străzile Mihai Eminescu și Nicolae Iorga, unde două transformatoare electrice făceau flamă. Cazurile au fost preluate de echipe ale furnizorului de energie electrică;

 

Evoluția fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată de Centrul Operațional al ISU Botoșani. Echipajele de pompieri din toate subunitățile județului sunt pregătite să intervină rapid pentru sprijinirea cetățenilor.

 

ℹ️ Informații utile privind comportamentul în situații de urgență și manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute accesând portalul fiipregatit.ro sau prin descărcarea gratuită a aplicației DSU din Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Doi tineri din Dorohoi au fost prinși după ce au furat dintr-un magazin

Publicat

Publicitate

*Prinși de polițiști din Dorohoi imediat după ce au spart un magazin*

 

La data de 25 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și tentativă la furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că aceștia, în noaptea de 24 înspre 25 iulie, împreună cu o tânără din aceeași localitate, prin forțarea ușilor mai multor vitrine aparținând unor societăți comerciale din municipiul Dorohoi, au sustras băuturi alcoolice și bunuri alimentare.

 

Publicitate

Imediat după comiterea faptelor, aceștia au fost interceptati de polițiștii din Dorohoi, fiind conduși la sediul poliției pentru verificări.

 

Tinerii erau urmăriți de polițiștii din Dorohoi de aproximativ două săptămâni, întrucât aceștia erau bănuiți ca ar fi comis mai multe tentative de furt din apartamente și din auto.

 

Ulterior, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Mafia concediilor medicale: Șeful CNAS dezvăluie cum „se înțeleg” medicii cu pacienții pentru zile libere pe fals

Publicat

Publicitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, spune că abuzurile în acordarea concediilor medicale nu sunt doar responsabilitatea medicilor, ci există o complicitate între doctori și pacienți.

Șeful CNAS a subliniat că un concediu medical nu este doar o simplă hârtie, ci are în spate sume importante de bani. Bugetul pentru concedii medicale se ridică la peste 5 miliarde de lei anual, echivalentul întregului buget alocat medicinei de familie în România din totalul de 77 de miliarde, scrie mediafax.ro.

„Există două părți în această încălcare a legislației – pacientul care solicită un concediu pe care nu îl merită și medicul care îl acordă”, a declarat președintele CNAS pentru Digi24.

Oficialul consideră că neregulile sunt cazuri izolate și de aceea controalele s-au desfășurat inițial doar la 200 de medici, identificați prin analiza sistemului informatic ca având comportamente prescriptive riscante. Din aceștia, peste 33% au fost găsiți cu nereguli.

Moldovan speră că pachetul de măsuri implementat va contribui la reconcilierea dintre medici și pacienți, precum și între doctori și sistemul sanitar, fără a afecta imaginea întregii profesii medicale.

Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat că unii medici au eliberat între 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, iar după finalizarea raportului Corpului de control se va interveni legislativ.

sursa: mediafax.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Grindina a făcut prăpăd la Văculești și Stăuceni! COD PORTOCALIU de furtună, culturi distruse în câteva minute

Publicat

Publicitate

Grindina a făcut prăpăd în această seară, în mai multe localități din județul Botoșani, acoperind curțile și culturile cu un strat gros de gheață. Bucățile de gheață, de dimensiunea unor boabe de porumb, au distrus grădini, livezi și culturi agricole.

Localnicii spun că în doar câteva minute, totul a fost acoperit de gheață, iar pagubele sunt considerabile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Ulterior, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Publicitate

FOTO: Meteo Nord-Est

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending