Connect with us

Eveniment

Lucian Trufin, senator PSD: Jumătate de miliard de lei pentru dezvoltarea mediului rural botoșănean

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani a atras aproximativ 100 de milioane de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, în cadrul căruia au fost finanțate peste 1400 de proiecte, clasându-se pe locul al treilea la nivel regional.

Cei mai mulți bani au fost alocați pentru investiții în exploatații agricole, modernizarea infrastructurii de procesare și comercializare a produselor agricole, instalarea tinerilor fermieri, crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mica, înființarea de activități neagricole în zone rurale și dezvoltarea fermelor mici.

„Botoșani este un județ cu potențial agricol uriaș. Mi-am asumat misiunea de a susține fermierii, procesatorii și oamenii care trudesc pământul, aceștia fiind nucleul de dezvoltare a mediului rural. PNDR este un loz câștigător pentru județ, dar și pentru mine. Am organizat întâlniri cu peste 1000 de fermieri botoșăneni pentru promovarea PNDR, prilej cu care am cunoscut profesioniști și oameni ghidați de valori autentice. Din tribuna Senatului sau din mijlocul sătenilor, am fost dintotdeauna și rămân portavocea fermierilor”, a afirmat senatorul PSD Lucian Trufin.

Județul Botoșani a depășit toate celelalte județe ale Moldovei la atragerea fondurilor nerambursabile pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole. S-au finanțat 17 proiecte în valoare de 32 de milioane de euro, sumă din care 52% sunt fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, județul este lider de clasament la obținerea fondurilor pentru instalarea tinerilor fermieri. S-au finanțat 221 cereri în valoare de 9,21 milioane de euro, sumă acoperită integral prin PNDR. Tot pe prima poziție se află și în ceea ce privește dezvoltarea fermelor mici, 326 de beneficiari atrăgând 4,89 milioane de euro din fonduri europene.

Alte rezultate remarcabile vizează investițiile în exploatații agricole, cu 19 proiecte pentru care s-au atras 15,5 milioane de euro (locul III în regiune) și înființarea de activități neagricole în zone rurale, cu 47 de cereri pentru care s-au alocat 2,67 milioane de euro prin PNDR (locul II în regiune).

Publicitate

„Sunt încântat de rezultatele obținute în județul Botoșani privind absorbția de fonduri prin PNDR. Reușita se datorează bunei colaborări cu administrațiile locale, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Direcția Județeană de Agricultură și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cărora le mulțumesc. Am motive să cred în contribuția mea la acest succes. Anul 2023 a venit cu o nouă provocare favorabilă, deschizând calea prosperității prin Planul Național Strategic. Rămân un partener de încredere al fermierilor botoșăneni și demarez o campanie dedicată lor. Voi străbate județul și voi propovădui fiecare oportunitate de finanțare, oferind suport, consultanță și mediere la nevoie. Agricultura este cartea noastră de vizită, iar între oamenii care trudesc pământul mă simt acasă”, a subliniat Lucian Trufin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului”. Zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc

Publicat

Publicitate

Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro. 

Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.

Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.

Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.

Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Sursa foto ilustrativ: PressOne.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

10 icoane unice, expuse în această perioadă în premieră la Botoșani, în cadrul expoziției „Sacrul în artă”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.

Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.

Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.

Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.

Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.

În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: „Întâmplări din Pădurea Veselă”. Un spectacol plin de emoție și lecții de viață pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.

Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.

Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.

Publicitate

Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un turist a fost mușcat de viperă în zona Voroneț. Este internat la ATI Suceava după un șoc sever

Publicat

Publicitate

Un bărbat aflat în vacanță în zona Voronețului, a ajuns de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Incidentul a avut loc în cursul weekendului, iar victima, un bărbat din județul Iași, a fost transportată la spital în stare generală mediocră.

Potrivit medicilor, bărbatul prezenta o plagă la policele mâinii stângi, provocată de mușcătura reptilei. La prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe, acesta a fost evaluat de medicul urgentist și de chirurgul plastician, care au decis administrarea a două doze de ser antiviperin, relatează agerpres.ro.

Starea pacientului s-a agravat ulterior, înregistrându-se valori tensionale foarte scăzute, semn al instalării unui șoc anafilactic. În aceste condiții, s-a impus internarea de urgență în secția de Terapie Intensivă, unde medicii i-au administrat tratament vasopresor.

Chirurgul plastician a intervenit pentru excizia leziunilor provocate de mușcătură, iar în prezent, pacientul se află sub monitorizare continuă din partea echipei medicale de la ATI și a specialistului plastician.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Monica Terteliu, a confirmat că pacientul este atent supravegheat, iar evoluția stării sale va fi evaluată constant de către echipa medicală.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending