Connect with us

Eveniment

Locul din România considerat un adevărat ”leagăn al geniilor”. Care este explicația specialiștilor

Publicat

Publicitate

Botoșaniul a fost un teritoriu atins de genialitatea. Cel puțin asta arată statisticile dar și specialiștii. La Botoșani s-au născut zeci de personalități marcante pentru societatea românească, în diferite domenii, cu o incidență mai mare în a doua jumătate a secolului al XIX lea, scrie ADEVĂRUL.

Botoșaniul este considerat, și din punct de vedere statistic, unul dintre cele mai sărace din România. Se află la coada clasamentului ca număr de angajați sau ca PIB pe cap de locuitor. Are o populație îmbătrânită și sate depopulate. Cu toate acestea, așa cum o arată atât specialiștii, dar și datele statistice, este o adevărată comoară, din păcate puțin pusă în valoare, mai ales din punct de vedere agricol, turistic, arheologic, al tradițiilor, dar mai ales al minților sclipitoare. Județul nord moldav este un adevărat leagăn al personalităților care au clădit România modernă, în toate domeniile, de la cel artistic până la cel tehnic și agricol. În plus, și astăzi, mulți tineri botoșăneni excelează în domeniile lor, inclusiv la concursuri internaționale. Specialiștii în medicină, dar și istoricii au încercat mereu să găsească explicații pentru această infuzie de genialitate la Botoșani, mai ales pentru perioada de final de secol XIX și început de secol XX. Unii fac referire la o genetică aparte, alții la un mediu educațional și cosmopolit aparte.

 

Secolul geniilor din nordul Moldovei

Așa cum ușor se poate observa chiar și la o simplă căutare pe internet, în județul Botoșani s-au născut numeroase personalități românești din aproape toate domeniile. Și nu orice fel de personalități, ci simboluri ale culturii și științei românești, adevărate genii. Iată câteva exemple elocvente. Începem cu Mihai Eminescu, un geniu al literaturii românești, poet, jurnalist, pasionat de știință și poliglot. Acesta s-a născut chiar în municipiul Botoșani, în anul 1850. De asemenea, George Enescu, considerat un geniu al muzicii clasice românești, muzician de talie internațională, s-a născut în satul Liveni, astăzi comuna George Enescu, județul Botoșani, în anul 1881. Ștefan Luchian, considerat un artist cu totul și cu totul original, un adevărat ”poet plastic al florilor”, s-a născut în târgul Ștefănești, județul Botoșani, în anul 1868. Tot la capitolul artiști plastici născuți la Botoșani, poate fi încadrat și Octav Băncilă, un rege al picturii realiste românești.

Tot la Botoșani s-au născut Nicolae Iorga, mare personalitate enciclopedică, istoric, Grigore Antipa, biolog de talie internațională, marele inginer Elie Radu-geniul structurilor metalice, matematicianul Octav Onicescu, părintele școlii românești de teoria probabilităților, lingvistul Alexandru Graur, bacteriologul Mihai Ciucă, fizicianul Dimitrie Negreanu, filologul Barbu Lăzăreanu, romancierul Max Blecher, dramaturgul Mihail Sorbul,prozatoarea și publicista Sofia Nădejde, matematicianul Dimitrie Pompeiu.

Publicitate

Lista ar putea continua fiindcă sunt zeci de personalități marcante ale culturii și științei românești, născute și crescute în județul nord-moldav. Ușor de observat este faptul că majoritatea covârșitoare a acestor personalități de top ale României s-au născut la Botoșani în secolul al XIX lea. Mai precis, în a doua jumătate. Este un adevărat ”secol al geniului” la Botoșani. ”Este interesant de observat că la Botoșani, în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, s-au născut și au învățat carte aici foarte multe personalități marcante pentru cultura și știința românească. A fost perioada în care efectiv Botoșaniul dădea oameni valoroși, exponențiali, cu o frecvență foarte ridicată”, precizează istoricul Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

”Condiţia de geniu ţine şi de caracteristicile genetice ale acelei persoane”

Specialiștii au încercat să găsească o explicație privind geniul botoșănean. Una dintre supoziții se leagă de genetică. Mai precis, o predispoziție genetică în acest sens. „Condiția de geniu ține și de caracteristicile genetice ale acestei persoane. Părinții nu trebuie să fi fost neapărat geniali. Totul depinde de mai mulți factori. În plus, această condiție genetică trebuie și cultivată”, spune medicul botoșănean Corneliu Saradan.

Medicul psihiastru și doctor în medicină Nicolae Vlad mărturisea că geniul botoșănean se trage de la heterozigotism, adică prezența a două alele diferite ale unei gene, în același organism. Practic medicul evidenția faptul că zona Botoșaniului a fost un loc unde s-au amestecat de-a lungul secolelor etnii diverse, care au contribuit la diversitate genetică și implicit a favorizat apariția unor indivizi cu o inteligență superioară. „Cu cât partenerii sunt mai diferiţi, cu atât posibilitatea ca inteligenţa copilului să fie una deosebită, creşte. Este vorba şi de performanţă din punct de vedere genetic. Au fost multe speculații în mediul academic privind sursa geniului la Botoșani, mai ales într-o anumită perioadă. Profesorul Scripcaru( n.r. medicul Gheorghe Scripcaru, profesor universitar la UMF Iași), a spus că cea mai plauzibilă variantă este cea a heterozigotismului. Cu cât doi parteneri provin din medii geografice, etnice sau rasiale mai diferite, produsul lor prin combinarea genetică este mai reuşit”, adăuga Nicolae Vlad.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Patriarhia: BOR apără valorile credinţei creştine şi ale democraţiei europene, spre binele poporului român

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă Română a transmis miercuri un comunicat în care subliniază că „nu este indiferentă faţă de prezentul şi viitorul României, ci apără şi promovează în societate valorile credinţei creştine şi ale democraţiei europene, spre binele poporului român”.

„În acest sens, în calitate de prim semnatar al ‘Declaraţiei cultelor pentru integrarea României în Uniunea Europeană’ din 16 mai 2000, Biserica Ortodoxă Română reafirmă angajamentul ferm faţă de apartenenţa României la Uniunea Europeană, spaţiu al prosperităţii şi cooperării între popoarele Europei, ai cărei părinţi fondatori au fost profund ancoraţi în creştinism”, transmite, miercuri, Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, întrucât, potrivit articolului 7 alineatul 1 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, cultele sunt „factori ai păcii sociale”, Sfântul Sinod a hotărât, în mod repetat, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susţinător(oare).

„Astfel, Biserica Ortodoxă Română îşi afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, în mod similar cu Armata Română. Opţiunea electorală a clericilor trebuie să fie exprimată doar prin votul personal secret, şi nu prin partizanat politic, aşa cum cadrelor militare în activitate le este interzis să îşi exprime în public opinii politice, să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat pentru funcţii publice. În concluzie, poporul român are nevoie, în acelaşi timp, de libertate şi de unitate, de prosperitate şi de stabilitate”, mai transmite Patriarhia. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

SRI: Rețeaua „Georgescu” avea peste 25.000 de conturi de TikTok. Cum funcționa campania. DOCUMENTE declasificate de Președinție

Publicat

Publicitate

Rețeaua ”Georgescu” avea peste 25.000 de conturi de TikTok, arată raportul SRI desecretizat miercuri de președintele Iohannis. Câteva sute erau create din 2016, dar erau fără activitate. Mașinăria a fost pornită, potrivit SRI, în data de 11 noiembrie, scrie alba24.ro

Modul de operare, precum și amploarea atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor IT folosite în procesul electoral conduc la concluzia ca atacatorul dispune de resurse considerabile, corelate cu un mod de operare specific unui atacator statal.

Informația apare în analiză SRI, desecretizată miercuri de CSAT. Nu se menționează însă despre ce stat ar fi vorba.

SRI: Rețeaua ”Georgescu”

”Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte datei scrutinului electoral.

Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.

S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format inițial rețeaua de susținere au fost create încă din anul 2016.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu: O voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate
Marcel Ciolacu, premierul României, și-a asumat sprijinul pentru Elena Lasconi, candidatul USR la președinția României, după ce președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele CSAT privitoare la Călin Georgescu.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!
Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!
În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie
Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!
Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume!”

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: La Liceul „Demostene Botez” din Trușești a avut loc lansarea proiectului „Combatem violența, construim pacea!”

Publicat

Publicitate

La Liceul „Demostene Botez” din Trușești a avut loc astăzi, 4 decembrie 2024 lansarea proiectului „Combatem violența, construim pacea!” care face parte din programul național de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar „ÎMPREUNĂ PRINDEM CURAJ”, inițiat de către Ministerul Educației și coordonat de către doamna consilier școlar Fecioru Cantemir Daniela.

Inspectorul Școlar General prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc împreună cu doamna Comisar Șef Daniela Gheorghescu de la Biroul Siguranță Școlară Botoșani și agent de poliție Alexandru-Andrei Dorneanu de la Poliția Tușești au fost alături de elevi, cadre didactice, părinți și reprezentanți ai comunității locale, susținând importanța și utilitatea derulării unui astfel de proiect în mediul școlar.

Proiectul urmărește dezvoltarea abilităților de comunicare nonviolentă și rezolvare pașnică a conflictelor, precum și creșterea conștientizării asupra violenței în rândul elevilor și comunității prin informarea și educarea elevilor, profesorilor și părinților cu privire la formele de violență și reducerea comportamentelor violente în școlile comunei Trușești prin implementarea activităților educaționale și recreative care să ajute elevii să identifice și să evite comportamentele violente.

Proiectul își propune să răspundă acestor provocări printr-o abordare inovatoare și integrată, axată pe educație, colaborare și conștientizare prin care elevii, profesorii și membrii comunității să învețe și să practice tehnici de prevenire a violenței, prin dezvoltarea unor abilități sociale și emoționale esențiale. Instituțiile partenere în cadrul proiectului sunt reprezentate de Poliția locală Trușești, Biroul Siguranță Școlară Botoșani, Primăria Trușești, Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, Asociația de Părinți ”Ne pasă de copiii noștri” și Asociația ”Impact” Trușești.

Violenţa şcolară reprezintă una dintre problemele cele mai complexe sub aspectul impactului socio-emoţional şi educaţional în rândul elevilor.

Preocuparea pentru gestionarea situaţiilor conflictuale reprezintă o constantă a activităţilor desfăşurate de către specialiştii din domeniul educaţional (consilieri școlari, cadre didactice, diriginţi), iar impactul educativ estimat asupra grupului ţintă are în vedere dezvoltarea abilităţilor de relaţionare pozitivă şi de gestionare a situaţiilor conflictuale prin implicarea activă a elevilor în activităţi de prevenire şi combatere a violenţei și prin aceasta, scăderea cazurilor de violență în mediul școlar.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending