Lista unităților de învățământ în care se va aplica programul ”Masa caldă în școli”, în anul școlar 2023-2024, a fost publicată în Monitorul Oficial. Sunt 450 de unități în țară, 9 dintre acestea în județul Botoșani.
De pachet alimentar sau masă caldă vor beneficia, în Botoșani, 4.700 de elevi. Cele 9 unități sunt aceleași ca și anul trecut.
Bugetul alocat este de 133 de milioane de lei, adică o valoare de 15 lei/zi pentru fiecare beneficiar.
LISTA școlilor din Botoșani – Program 2023:
- Liceul cu Program Sportiv Botoșani
- Liceul Tehnologic Plopenii Mari – Ungureni
- Școala Gimnazială nr 1 Hudești
- Școala Gimnazială nr 1 Orășeni – Deal
- Școala Gimnazială nr 1 Ungureni
- Școala Gimnazială „Tiberiu Crudu” Tudora
- Școala Gimnazială nr 1 Mileanca
- Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi
- Școala Gimnazială nr 12 Botoșani
Programul prevede acordarea cu titlul gratuit a unui suport alimentar – masă caldă sau pachet alimentar – preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Valoarea totală a bugetului în țară este de 195.000.000 lei.
Condiții
Doar elevii și preșcolarii prezenți la cursuri pot beneficia de masă caldă prin program.
Aprovizionarea și distribuția către elevi a pachetului alimentar sau a mesei calde este monitorizată de autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației.
Direcțiile de sănătate publică verifivă respectarea legislației privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar este oferită/oferit elevilor și preșcolarilor, dar și respectarea unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar.
Variante de meniu din școlile din România
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
- 1. ciorbă de legume;
- 2. supă de pui cu legume;
- 3. ciorbă de văcuţă cu legume;
- 4. legume cu piept de pui la grătar;
- 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
- 6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
- 7. piure de morcov cu grătar de pui;
- 8. piure de cartofi cu piept de curcan;
- 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- 10. ghiveci de legume cu pui;
- 11. orez cu legume şi pui la tavă;
- 12. sufleu de broccoli cu brânză;
- 13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
- 14. tocană de legume cu orez brun;
- 15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
- 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
- 17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
- 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
- 20. macaroane cu brânză;
- 21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
- 22. quinoa cu legume;
- 23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
- 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;
- 25. un fruct întreg.