Connect with us

Actualitate

LISTA școlilor din Botoșani finanțate prin PNRR pentru reducerea abandonului școlar. Vezi care sunt acestea

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani a anunțat astăzi că Ministerul Educației a finalizat selecția proiectelor ce urmează a fi finanțate în prima etapă a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență  cu o valoare de 543 milioane euro, a precizat inspectorul școlar General, Prof. Dr. Ada Alexandrina Macovei, într-un comunicat.

Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat și pilotat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale și cu finanțare prin Instrumentul de asistență tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.

În cadrul PNRAS sunt eligibile toate unitățile de învățământ cu risc ridicat și mediu de abandon școlar. Indicatorii surprind aspecte educaționale esențiale și valorifică o bază de date de 4.627 de școli din învățământul secundar inferior care au statutul de persoană juridică în rețeaua școlară actuală.

Toate cele 33 de unități de învățământ din județul Botoșani care au depus proiecte primesc finanțare.

Iată LISTA școlilor din Botoșani care primesc finanțare:

Publicitate
  1. LICEUL „DEMOSTENE BOTEZ” TRUŞEŞTI
  2. LICEUL TEHNOLOGIC TODIRENI
  3. LICEUL TEORETIC „ANASTASIE BAȘOTĂ” POMÂRLA
  4. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ALEXANDRU IOAN CUZA” DOROHOI
  5. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DAN IORDĂCHESCU” HLIPICENI
  6. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „DIMITRIE BRANDZĂ” VIIŞOARA
  7. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „EPISCOP DOCTOR PARTENIE CIOPRON” PĂLTINIȘ
  8. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „GHEORGHE COMAN” BRĂEŞTI
  9. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IOAN CERNAT” HAVÂRNA
  10. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IOAN MURARIU” CRISTINEȘTI
  11. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MIHAI CONSTANTINEANU” DOROBANȚI
  12. ŞCOALA GIMNAZIALĂ „TUDOR VLADIMIRESCU” ALBEŞTI
  13. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ADĂŞENI
  14. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ALBEŞTI
  15. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 BĂLUŞENI
  16. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 BLÂNDEŞTI
  17. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CĂLĂRAŞI
  18. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CORDĂRENI
  19. ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CRISTEŞTI
  20. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DOBÂRCENI
  21. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DUMENI
  22. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DURNEȘTI
  23. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 LUNCA
  24. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 PRĂJENI
  25. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 RĂDĂUȚI-PRUT
  26. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ROMA
  27. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 SANTA MARE
  28. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 SĂVENI
  29. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 SULIȚA
  30. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ȘTIUBIENI
  31. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 VĂCULEȘTI
  32. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 VLĂDENI-DEAL
  33. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 2 BOTOȘANI

Toate unitățile care au avut punctaj cel puțin 6 primesc finanțare

”Pentru a veni cât mai rapid și mai eficient în sprijinul solicitărilor comunității școlare, deși inițial era prevăzută finanțarea a 750 de unități de învățământ în această primă fază, Ministerul Educației a decis să selecteze și să finanțeze toate proiectele care îndeplinesc condițiile de finanțare conform metodologiei. Astfel, toate cele 1.391 de unități de învățământ care au obținut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanțare în perioada următoare și vor avea la dispoziție trei ani pentru a atinge obiectivele propuse”, precizează ministerul, într-un comunicat.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență  cu o valoare de 543 milioane euro.

Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat și pilotat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale și cu finanțare prin Instrumentul de asistență tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.

În cadrul PNRAS sunt eligibile toate unitățile de învățământ cu risc ridicat și mediu de abandon școlar. Indicatorii surprind aspecte educaționale esențiale și valorifică o bază de date de 4.627 de școli din învățământul secundar inferior care au statutul de persoană juridică în rețeaua școlară actuală.

80% dintre școli sunt din mediul rural

Dintre cele 1391 cereri aprobate spre finanțare, 1114 sunt din mediul rural (80%) și 277 din mediul urban (20%). De asemenea, 419 sunt din zone cu marginalizare peste medie și severă și 260 din zone cu marginalizare medie și dezavantajate.

Valoarea totală a granturilor finanțate este de peste 191 milioane euro + TVA. Valoarea medie/grant este de 138.000 euro + TVA.

PNRAS reprezintă răspunsul Ministerului Educației la problematica părăsirii timpurii a școlii și a abandonului școlar.

Se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon, în special:

  • elevi aparţinând grupurilor vulnerabile
  • elevi aparţinând minorităţii rome
  • elevi din mediul rural și urban mic
  • elevi cu dizabilităţi sau cerințe educaționale speciale (CES)
  • elevi din comunităţi dezavantajate economic
  • copii în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsa locuinței, familie monoparentală, familii dezorganizate
  • elevi expuși altor riscuri sociale.

Granturi implementate direct de școli. Condiții

Programul este unul de susținere a reformei sistemului educațional, iar obiectivele sale sunt pliate pe realitatea și nevoile educaționale ale fiecărui elev în parte și ale tuturor elevilor dintr-o școală, iar în implementarea lui se vor regăsi și componente sociale, mai precizează ministerul.

Conform practicilor internaționale, PNRAS utilizează trei pârghii pentru a fi sustenabil:

  • autonomia școlii în utilizarea resurselor– granturile vor fi implementate direct de către unitățile de învățământ, în colaborare cu comunitatea locală;
  • răspundere pentru rezultate – sunt stabilite țintele ce trebuie atinse la nivel de școală: o rată mai mare de înscriere, o rată mai mică de absenteism, o rată mai mare de participare la examenele naționale, un procent mai mare de elevi care reușesc sa promoveze examenul de final de ciclu cu cel puțin nota 6;
  • evaluare– monitorizarea elevilor detectați în risc de abandon pentru a fi sprijiniți prin planuri individuale de învățare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Contrabandă cu stil: Rochii de lux și bunuri accizabile, descoperite la Frontiera Racovăț

Publicat

Publicitate

Polițiști de frontieră botoșăneni, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra unor autovehicule, ascunse și nedeclarate, mai multe rochii de mireasă precum și bunuri accizabile, în valoare de peste 16.000 de lei.

 

·În data de 09 iulie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 39 de ani, aflat la volanul unui autovehicul, înmatriculat în R. Ucraina.

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite 19 rochii de lux (de mireasă și de ocazie).

 

·În data de 09 iulie a.c., în jurul orei 22.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 36 de ani, aflat la volanul unui microbuz, înmatriculat în R. Moldova.

Publicitate

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite ascunse și nedeclarate, în vederea sustragerii de la control bunuri accizabile (țigarete și alcool).

Conform prevederilor legale, persoanele au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei, iar bunurile, estimate la o valoare de aproximativ 16.350 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a poliției rutiere pentru depistarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 09:00–12:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu Serviciul Rutier, au desfășurat o acțiune de control pe Drumul European 58, în comuna Copălău, vizând prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste 50 de autovehicule. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, însumând aproximativ 25.000 de lei.

Dintre acestea, 24 de amenzi au fost aplicate pentru depășirea vitezei legale, iar polițiștii au reținut 12 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, reținut după ce a fost prins beat la volan. Nu avea nici permis de conducere

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 34 de ani, din județul Neamț, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

 

Acesta a fost depistat de către polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, în timp ce se deplasa haotic pe DJ 282, în comuna Todireni. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din Corni, reținut după ce și-a tăiat brățara de monitorizare electronică

Publicat

Publicitate

În noaptea de 9 înspre 10 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din comuna Corni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de încălcarea ordinului de protecție și distrugere.

 

În jurul orei 23:00, în dispeceratul S.I.M.E s-a primit o alertă de ”acces ilegal la brățara de monitorizare electronică” (constând în distrugerea acesteia) ce era aplicată unui tânăr, din comuna Corni. Acesta avea ordin de protecție față de fosta concubină, din comuna Tudora, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

 

Atât la locuința tânărului, cât și la locuința persoane protejate au fost direcționate mai multe patrule de poliție, concomitent fiind contactate ambele părți. Victima a fost instruită de către polițiști, cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a fi în siguranță până la sosirea acestora.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptelor a fost identificat la domiciliul său, constatându-se că acesta nu mai avea montat dispozitivul electronic de monitorizare. A fost imobilizat și condus la sediul poliției, ulterior, fiind reținut pentru 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending