Connect with us

Eveniment

Lingvista Rodica Zafiu: Spaima de cacofonii e absurdă, nu există în alte limbi. Nu e o greșeală de limbă, nici de gramatică

Publicat

Publicitate

Lingvista Rodica Zafiu spune că ”spaima de cacofonii e absurdă” și că ea nu există în alte limbi. Nu este nici o greșeală de gramatică, mai afirmă aceasta. 

Românii tind să simplifice modul cum vorbesc și folosesc prescurtări precum „csf-ncsf”- ce să faci, n-ai ce să faci, dar acestea vor rămâne până când lumea se va plictisi de ele, arată lingvista Rodica Zafiu, profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Limba română, la fel ca toate celelalte limbi, se află într-o schimbare continuă, dar nu e în nici un pericol, chiar dacă nu toți românii vorbesc corect gramatical, spune cercetătoarea în lingvistică Rodica Zafiu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cuvintele împrumutate din limba engleză, care sunt deja în DOOM3, „nu strică” limba română, ci limba le strică pe ele, pentru că ele se depărtează de fapt de original prin adaptare, a mai spus Rodica Zafiu.

Să ne ferim de cacofonii sau de „ca și”? a întrebat reporterul Europei Libere. 

”Am spus la un moment dat că aș înființa o ligă de apărare a cacofoniei în limbă, pentru că e foarte ciudat ce s-a întâmplat la noi.

Publicitate

În fond, cacofonia nu e o greșeală de limbă propriu-zisă, nici de gramatică, nici de lexic. E pur și simplu, o inabilitate stilistică, deci se plasează doar la nivel stilistic.

E cu totul altceva decât virgula dintre subiect și predicat, care e o normă de punctuație întemeiată pe gramatică.

E cu totul altceva decât scrierea cu mai mulți sau mai puțini „i” sau cu absența cratimei. N-o să găsiți niciodată în cărțile serioase de lingvistică vreo vorbă împotriva cacofoniei.

S-a creat un fel de folclor, dar foarte puternic și care s-a amplificat văzând cu ochii. Ceea ce acum 30 de ani nu se gândea nimeni că ar fi caracterizat drept cacofonie, încet, încet a ajuns să fie, pentru că au ajuns unii să vadă cacofonii grafice acolo unde poate se face o pauză, nu se pronunță secvențele respective cu c.

După cum spun stiliștii, cacofonia n-are nimic de-a face cu cuvinte vulgare sau cu anumite sau câteva cuvinte tabu, ci e pur și simplu o repetare neplăcută auzului de sunete.

Dar asemenea cacofonii sunt inerente în limbă, pentru că gândiți-vă la multe verbe, la mai mult ca perfectul românesc- merseserăm -asta e o cacofonie într-un anumit sens.

Ce-o să facem? O să schimbăm structura gramaticală a cuvântului ca să evităm niște sunete care ni se par nouă că sună repetitiv sau urât? E absurd!

E o spaimă absurdă care nu există în alte limbi. Căutați în cazul limbii engleze sau franceze dacă există asemenea reguli să vedeți că ele nu există. De fapt, ele nu există nici în cazul limbii române decât într-un fel de folclor.

Așa-numita excepție la cacofonie umblă prin școli de decenii, și anume faptul că trebuie evitate cacofoniile, dar că sunt niște cazuri precum Biserica Catolică ce sunt acceptate.

N-o să găsiți asta în nici o carte serioasă de lingvistică. Se întâmplă, din păcate, în orice limbă, ca aceste idei false să aibă efect, pentru că oamenii le iau în serios” răspuns Rodica Zafiu.

Interviul integral, care abordează și alte aspecte la zi ale modului în care se exprimă românii, poate fi citit pe siteul Europei Libere.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 6 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 6 aprilie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 6 aprilie 2025:

Loto 6 din 49: 1, 32, 19, 40, 41, 2

Loto 5 din 40: 21, 31, 2, 13, 22, 39

Joker: 13, 43, 35, 21, 33 + 17

Noroc: 2 0 4 4 5 0 2

Publicitate

Noroc Plus: 8 5 4 5 2 4

Super Noroc: 1 5 6 2 9 9

Citeste mai mult

Eveniment

Nu ai 18 ani? Fără țigări! ANPC schimbă regulile: Comercianții pot refuza vânzarea țigărilor fără act de identitate

Publicat

Publicitate

Comercianții care vând produse din tutun sau substanțe asociate au noi obligații legale. Potrivit unui ordin emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), aceștia trebuie să afișeze un anunț vizibil prin care să informeze clienții că li se poate solicita cartea de identitate la achiziționarea țigărilor. Măsura are scopul de a preveni vânzarea produselor de tutun către minori, în conformitate cu legislația care interzice comercializarea acestora către persoanele sub 18 ani, relatează alba24.ro.

Este vorba despre Ordinul privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun sau substanțe associate, a anunțat recent Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

”Acesta asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării din interiorul magazinelor,

dar și a chioșcurilor a produselor care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, așa cum sunt acestea definite în cuprinsul Legii nr. 349/2002.

Conform Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este strict interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor sub 18 ani. Această reglementare urmărește protejarea sănătății publice și, în special, a tinerilor, care sunt vulnerabili la efectele negative ale consumului de tutun.

Studiile arată că expunerea timpurie la produsele din tutun crește riscul de dependență și afecțiuni grave pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și alte afecțiuni respiratorii.

Publicitate

Comerțul trebuie să asigure respectarea cadrului legal și să contribuie activ la prevenirea accesului tinerilor la produse nocive, asumând un rol important în protecția generațiilor viitoare”, a anunțat ANPC.

Plachetă informativă

Potrivit sursei citate, în conformitate cu legislația în vigoare, magazinele pot fi sancționate pentru vânzarea de produse din tutun minorilor.

Obligativitatea afișării unui mesaj vizibil reprezintă o măsură de conformare și responsabilitate legală, conform ordinului ANPC.

Operatorii economici au obligaţia să afişeze placheta informativă prevăzută în anexa ordinului.

Aceasta se afişează în câmpul vizual al consumatorului, la loc vizibil.

De asemenea, ordinul prevedere obligația operatorilor economici de a deţine în mod obligatoriu şi variante dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere fie audio, fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.

Vizibilitatea mesajului poate reduce numărul de tentative de cumpărare a produselor din tutun de către minori, contribuind la un mediu comercial mai responsabil, transmite ANPC.

Ordinul intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (340)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

CITIND „CAFENEAUA LITERARĂ„ 

Virgil Diaconu, directorul  „Cafenelei  literare”,  trimite revista periodic lui Al. D. Funduianu care, la rândul lui, după ce o citește, ne-o dă și nouă, prietenii lui, spre lectură. A ajuns și la mine „Cafeneaua literară” nr. 2 din februarie 2025.

Ion Simuț scrie despre „Istoria românilor de la origini și până azi” (volumele I-II, Editura „Cuantic”), autor Ovidiu Pecican, oprindu-se cu precădere la  istoria mica a acestui autor, „Istoria României. Stat și cultură. 1866 – 2016”. Reținem două observații ale lui Ion Simuț: 1. „Că Ovidiu Pecican vrea să scrie un alt fel de istorie decât până acum vedem din mai multe astfel de pigmentări. O direcție abia schițată, dar totuși testată pe cititor este aceea cu tentă… ecologică: adică o istorie nu numai politică și antropologică, ci și una care include istoria florei și faunei, poate și a agriculturii și a alimentației. Deocamdată nu le avem într-o formulă sintetică, dar le-am putea avea”; 2. „Faptul că Ovidiu Pecican nu e înregimentabil nu e un defect. Dimpotrivă! El nu scrie pentru istorici, adică numai pentru breaslă (o istorie științifică și arhivistică), el scrie istorie și pentru literați și, evident, pentru publicul larg.  E un fel de Alex Ștefănescu al istoricilor, trăgând cu coada ochiului la public și galerie, să vadă dacă i-a impresionat pe cititorii sau pe ascultătorii săi, dacă a produs mirare sau măcar puțină rumoare prin ceea ce spune.  Adică îi pasă dacă povestea lui își atinge ținta dublă: să spună adevărul istoriei (plăcut sau neplăcut) și să fie receptat adecvat (emotional și intellectual) de către public”;

Reținem căteva versuri din poemele publicate în acest număr de Virgil Diaconu: 1. „Încă aud, aud atât de bine / cum printre roțile acestui ceas de fier / scrâșnește Timpul! Împăratul Timp…”; 2. „Oase albe pe drum. / Cum să nu citești în ele calea pierzaniei?”; 3. „Măceșul care se înalță printer pietre / pictează cu sânge tăcerea. / Oricum, dacă nu l-aș saluta în fiecare dimineață / ar crede că și anul acesta au înflorit pentru nimeni”; 4. „Cineva îmi bate la ușă. / Precis este Domnul – îmi spun -, / Domnul care s-a hotărât să coboare din Turn / și să îmi bată la ușă. / Și cum deschid, cadavrele politice / dau buzna în casă…”; 5. „Când îmi desfac brațele ca să te cuprind, / atunci sunt o cruce…”;

Jean Dumitrașcu, în rubrica sa „Generația 60 – generația socialismului”, întrebându-se ce este aceea o generație: „Dar ce înseamnă, totuși, generație? O vârstâ? O perioadă? Valori comune? Ceva din tată în fiu? S-au impus, în România, generația pașoptistă, generația romantic,  a lui Eminescu, generația simbolistă, generația modernist a lui Lovinescu, generația 1927 a lui Mircea Eliade, generația pierdută (cea a războiului), generația proletcultistă (1947 – 1965), generația obsedantului deceniu (1950 – 1960), generația 60. Dar generația 60 este denumită abuziv așa, am numit-o și eu ca atare, pentru că s-a impus conștiinței critice, dar, în fapt, e o promoție literară (1958 – 1968, după care au urmat promoțiile literare 70, 80, 90, 2000. De pildă, Nicolae Prelipceanu  e văzut de Nicolae Manolescu ca fiind un mare șaizecist, dar alții îl văd ca șaptezecist, în timp ce autorul vizat scrie, azi,  precum cei din generația 80”; 

Publicitate

Jean Dumitrașcu, în rubrica sa „Generația 60 – generația socialismului”, despre Platon Pardău:   1. „a fost responsabil, alături de Vasile Băran, până în decembrie 1989, cu textile despre Partidul Comunist și Nicolae Ceaușescu la „România literară”; 2. „dicționarele nu-l rețin nici ca poet nici ca prozator”; 3. „nestatornic când vine vorba de locul de muncă *sau făcea ce-l punea partidul)”; 4. „ca poet, Platon Pardău se trage din seva Bucovinei”;  5. „proletcultism? Și da, și nu”; 6. „se mută cu serviciul la București și se pierde printre trecători și printer reviste”; 7. „a scris mult, dar nu a (mai) rămas nimic”;

Șase străluciri ale Amaliei Elena Constantinescu vizând „Muzica timpului”: 1. „Se întunecă / departe poemul / cuvintelor noi”; 2. „Dorul – clipa ce / alungă timpul de la / masa tăcerii”; 3. „Viața nu e / paradis. Înțelepții / lumii o spun”, 4. „Clipele vieții / aripi spre veșnicia / ascunsei tăceri”; 5. „Cât timp există / oameni buni noaptea nu / va fi eternă”; 6. „Vivat la liberta!” – / a cuceritorului / arie dragă”;

Din poemul „Sufletuil meu” de Sandu Frunză: „M-am născut într-o lume / azi deja pierdută / sub dărămăturile ideologiilor”;

Din poemul „Geometrie falsificată” de Lidia Zadeh: „doar mucegaiul și îngerii fără fus orar / cresc ca niște umbre / îngrămădite în gândurile poetului”;

Șerban Codrin Denk despre Magda Ursache: „… ne aprinde mereu un felinar, pe care îl tot stingem, ne atrage atenția că rătăcim pe multe drumuri greșite și pe  prea puține adevărate, că am uitat poruncile respectului omului pentru om, ba, mai grav, transformăm pe om în principalul dușman al omului. (…) Magda ursache trece printer contemporanii ei ca o alarmă, iar alarmele supără. (…) magda Ursache este, alături de Hortensia Papadat-Bengescu, Magda Isanos, Monica Lovinescu un reper artistic, un ghid moral într-o lume uitucă, lume care nu respect valorile umane, ci numai pe cele extreme-ideologice, ale urii și violenței”;

Citeste mai mult

Educație

Drumul spre infinit trece prin Botoșani: Festivitatea de premiere a olimpicilor la matematică din România. Excelență și emoție

Publicat

Publicitate

Seara de 5 aprilie a marcat un moment deosebit pentru educația românească, prin festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică pentru elevii de liceu, desfășurată în eleganta Sală de festivități „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani.

Evenimentul a adunat laolaltă cei mai buni tineri matematicieni din România, alături de profesori, părinți și reprezentanți ai instituțiilor implicate în organizare.

Ajunsă la ediția cu numărul 75, olimpiada a fost descrisă de conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, președintele comisiei centrale, drept „olimpiada punctului de la infinit”, o expresie care a reflectat atât dificultatea, cât și frumusețea competiției.

Într-o atmosferă încărcată de emoție, elevii care au obținut rezultate remarcabile au fost recompensați cu medalii, diplome și premii speciale, în aplauzele și privirile admirative ale celor prezenți. Fiecare distincție a reprezentat rodul orelor de studiu intens, al pasiunii pentru matematică și al dorinței de a atinge excelența.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în colaborare cu Societatea de Științe Matematice din România – Filiala Botoșani, dar și cu sprijinul partenerilor și sponsorilor, a organizat cu succes acest eveniment de prestigiu, reconfirmând rolul orașului Botoșani ca un pol educațional important.

„Această seară nu este doar despre premii, ci despre vise împlinite, despre eforturi susținute și despre o comunitate unită în jurul valorii și excelenței. Le mulțumim tuturor celor implicați și, mai ales, acestor tineri remarcabili, care ne dau speranța unui viitor bazat pe cunoaștere și progres”, a declarat Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.

Publicitate

În încheiere, conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe a transmis un mesaj memorabil:

„Nu punctul de la infinit e important, ci drumul către acest punct. Olimpiada este unul dintre pașii spre punctul de la infinit! Important este să nu vă opriți!”

REZULTATELE FINALE OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ  2025 BOTOȘANI pot fi consultate aici:

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a IX-a

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a X-a

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a XI-a

REZULTATE_FINALE_ONM25_BT : Clasa a XII-a

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending