Connect with us
Publicitate

Actualitate

Licitația pentru realizarea documentației tehnice în vederea modernizării Memorialului Ipotești, reluată

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a anunțat astăzi că licitația pentru realizarea documentației tehnice în vederea modernizării Memorialului Ipotești va fi reluată.

Comisia de achiziții din cadrul Consiliului Județean Botoșani va relua, săptămâna viitoare, imediat ce va primi avizul de principiu de la ADR Nord-Est, licitația pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice în vederea modernizării Memorialului Ipotești, a precizat Consiliul Județean Botoșani într-un comunicat.

Toate cele trei oferte depuse de operatorii economici în cadrul primei licitații au fost declarate neconforme. În aceste condiții, după expirarea termenului de contestare, s-a decis reluarea procedurii.

„Nu avem timp de pierdut. Din păcate, ofertele depuse în cadrul primei licitații nu au respectat cerințele caietului de sarcini agreat cu finanțatorul, ADR Nord-Est, și comisia de achiziții le-a declarat neconforme. Săptămâna viitoare scoatem din nou documentația tehnică la licitație și sperăm să avem oferte conforme, să putem desemna un câștigător, astfel încât, la deschiderea Programului Operațional Regional 2021-2027 Nord-Est, să avem documentații mature”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul de realizare a documentației tehnico-economice, în valoare totală de aproximativ 736 de mii de lei, este finanțat, în proporție de 98%, prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020 – domeniul „Infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic”. Prin intermediul lui se deschide calea unei finanțări europene de aproximativ patru milioane de euro prin POR pentru reabilitarea exterioară și a obiectivelor de patrimoniu din cadrul Memorialului Ipotești.

Reabilitarea exterioară va presupune un sistem modern de iluminat, amenajare peisagistică, reabilitarea aleilor, instalarea unui mobilier stradal și realizarea unei copertine pentru amfiteatrul exterior, în vederea creării condițiilor pentru atragerea vizitatorilor, a valorificării spațiilor Memorialului prin transformarea lor în zone de agrement.

Publicitate

Reabilitarea obiectivelor de patrimoniu presupune modernizarea sistemului de încălzire și anveloparea clădirii muzeului tematic. Astfel, se vor crea condiții optime pentru vizitare și se va reconstitui atmosfera din cea de a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX.

În paralel, Consiliul Județean Botoșani a alocat peste 1,8 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” din cadrul Memorialului Ipotești, obiectiv care nu este prins în proiectul cu finanțare europeană.

„Memorialul Ipotești, ca centru de excelență a culturii românești, ocupă un loc important în preocupările noastre. Astfel, pe lângă proiectele cu fonduri europene, care vor contribui la modernizarea acestuia, am decis să reabilităm din fondurile proprii clădirea Bibliotecii Naționale de Poezie. Investiția pe care o facem acolo se va concretiza într-o bibliotecă modernă, cu un amfiteatru adaptat cerințelor vremurilor pe care le trăim și activităților culturale organizate la Memorial”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA la Botoșani: 6 permise de conducere reținute și 175 de sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 82 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

După cum au anunțat polițiștii de la Botoșani, în cadrul acestora au fost aplicate 175 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 85.655 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 6 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Roma prins la Brăiești circulând cu 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Un bărbat din comuna Roma a fost prins de polițiști circulând pe drumurile publice deși avea 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La data de 20 iulie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC68A, comuna Brăiești, un autoturism, condus de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Roma.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească, pentru prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice”, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primul caz de reținere a permisului după folosirea DRUGTEST. Îi va fi restituit după venirea rezultatelor toxicologice

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit la data de 21 iulie 2024 pentru control, pe strada Tudor Vladimirescu, din municipiul Botoșani, un autoturism, condus de un tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma testării cu aparatul din dotare a tânărului, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

În cauză, a fost întocmit proces verbal, prin care s-a dispus reținerea permisului de conducere, conform art. 111 alin. 1 lit. b) din OUG 195/2002, iar conducătorului auto i-a fost adus la cunoștință faptul că permisul de conducere reținut se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactivă, ori la împlinirea termenului de 72 de ore, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin, conform art. 1 alin. (3), din OUG nr. 97/2024

“În cazul în care se vor pune în evidență prezența substanțelor psihoactive, se va proceda la efectuarea cercetărilor sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive”, au transmis polițiștii de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Răzbunare. Nervos că nu pornea, un bărbat din Suceava și-a dat foc la mașină

Publicat

Publicitate

Un bărbat județul Suceava și-a dat foc la mașina după ce s-a enervat că aceasta nu pornea. Incidentul a avut loc vineri, în jurul orei 21:51, când poliția a fost alertată prin apel la 112 despre un incendiu și o explozie auzită în localitatea Bilca.

Echipajul de poliție de la Secția 4 Gălănești s-a deplasat la fața locului și a constatat că un autoturism Peugeot 407 era în flăcări, iar pompierii interveneau pentru stingerea acestuia. Incendiul a distrus complet autoturismul.

Investigațiile au arătat că proprietarul mașinii, aflat în curtea fratelui său și sub influența alcoolului, a incendiat intenționat vehiculul, fiind frustrat de defecțiunile care împiedicau pornirea acestuia. La fața locului a intervenit un echipaj de stingere de la ISU Suceava, Garda Vicov.

Mașina ardea violent la sosirea pompierilor, dar nu exista risc de propagare la locuințele din apropiere, aflate la circa 50 de metri distanță. Ancheta desfășurată împreună cu pompierii a stabilit că incendiul a fost cauzat intenționat, prin folosirea unei surse de aprindere.

Nu au existat victime sau alte pagube materiale în afara autoturismului distrus. Dat fiind comportamentul agresiv și starea de ebrietate a bărbatului, acesta a fost transportat de polițiști la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Rădăuți, unde a fost internat peste noapte pentru îngrijiri medicale.

Poliția a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de “Distrugere”, iar cazul urmează să fie soluționat conform procedurilor legale.

Publicitate

Sursa foto ilustrativ: Arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending