Connect with us
Publicitate

Actualitate

Licitația pentru construirea celor 82,44 de km ai Autostrăzii Moldova(A7) pe ruta Buzău-Focșani intră în linie dreaptă

Publicat

Publicitate

Intră în linie dreaptă lansarea în licitație a contractului pentru construirea celor 82,44 de km ai celui de al doilea segment al Autostrăzii Moldova(A7), după ce Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai autostrăzii Buzău-Focșani.

Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care a precizat că proiectul în valoare de 7,26 miliarde de lei (inclusiv TVA) este finanțat prin PNRR și este prevăzut în Master Planul de Transport General.

Parte a rețelei TEN T Centrală pe aliniamentul Giurgiu-Bucuresti-Ploiești-Siret, autostrada Buzău-Focșani este formată din 4 loturi:

Publicitate

Lotul 1: (Buzău – Vadu Pașii) – 4,60 km

Lotul 2: (Vadu Pașii – Râmnicu Sărat) – 30,80 km

Lotul 3: (Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni) – 36, 10 km

Publicitate

Lotul 4: (Mândrești Munteni – Focșani Nord) -10,94 km

Pe traseul autostrăzii Buzău – Focșani vor fi construite:

– 6 noduri rutiere

Publicitate

– 23 de poduri pe autostradă

– 3 pasaje peste calea ferată

– 15 structuri peste autostradă

– Un Centru de Întreținere și Coordonare

– Un Centru de Informare și Monitorizare

– 2 Parcări de scurtă durată

– 4 Spații de servicii

Iată si harta construcției viitoarelor autostrăzi și drumuri expres din Moldova și Bucovina, precum și stadiul lucrărilor care ar trebui să ducă la dezvoltarea Regiunii de Nord Est, explicate chiar de ministrul transporturilor.

A7 – Autostrada Moldovei:

-Ploiești – Buzău: 63,250 km  – Se află în faza finală de evaluare a ofertelor depuse pentru construcția acestui tronson.

-Buzău – Focșani: 82,44 km – Proiectul Tehnic a fost aprobat și poate începe elaborarea documentației pentru a scoate cât mai rapid la licitație execuția lucrărilor.

-Focșani – Bacău :95,90 km  Proiectului Tehnic este aproape de finalizare. Anul acesta va demara licitația pentru execuție.

-Bacău – Pașcani: 77,28 km

Proiectul Tehnic este în curs de revizuire ca urmare a observațiilor emise de către CNAIR. Termenul de finalizare al documentației și demararea licitației pentru construcție este anul acesta.

-Pașcani – Suceava :61,86 km și Suceava – Siret :56,17 km

Ritmul este nesatisfăcător din cauză că prestatorul nu se mobilizează suficient. În acest moment sunt calculate penalizări de întârziere.

A8 – Autostrada Unirii

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni:100,14 km

Pe sectorul cuprins între Târgu Neamț (Moțca) și Târgu Frumos, continuă investigațiile geotehnice. Pentru sectorul dintre Târgu Frumos și Lețcani au fost demarate investigațiile geotehnice.

-Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț: 211 km

Au fost elaborate memoriile pentru obținerea acordurilor de mediu.

“Am discutat astăzi cu reprezentanții Asociaților care militează pentru construcția autostrăzilor în zona Moldovei. Le-am transmis că lucrăm acum la un cadru legislativ care să nu mai permită blocarea proiectelor de infrastructură. Trebuie să înceteze șantajul pe care îl fac unii constructori. Nu respectă contractele deoarece știu că în cazul unei rezilieri termenele prevăzute de lege pentru reluarea licitațiilor sunt foarte lungi. Acest nou cadru legislativ va ajuta implicit construcția viitoarelor autostrăzi și drumuri expres din Moldova și Bucovina”, a adăugat ministrul Grindeanu pe pagina sa de socializare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Marius Budăi despre Programul de guvernare propus de PNL: „Zero referințe despre pensiile publice. Atât valorează seniorii României pentru liberali!”

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Muncii și prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a criticat în termeni foarte duri Programul de guvernare propus de PNL pentru următoarea legislatură, arătând că liberalii nu au menționat „niciun cuvânt” despre sistemul public de pensii.

 

Ca fost ministru al Muncii am vrut să văd care sunt propunerile PNL pentru sistemul public de pensii. Am răsfoit din scoarță-n scoarță  programul lor de guvernare, dar n-am găsit niciun cuvânt. Nimic! Nimic despre cum va evolua pensia medie, nimic despre cum vor fi indexate pensiile, nimic despre Pilonul 1 de pensii care asigură cea mai mare parte a veniturilor seniorilor. Atât valorează seniorii României pentru cei de la PNL!”, a declarat Marius Budăi, precizând că la indicatorii sociali, liberalii au omis cu totul să treacă evoluția pensiilor în următorii 4 ani.

Publicitate

 

În opinia deputatului PSD, absența totală a referințelor la sistemul public de pensii din Programul de guvernare al liberalilor indică intenția acestora de a îngheța pensiile în viitoarea guvernare, la fel cum au făcut-o și în 2021. „Zero referințe despre pensiile publice în programul lor! Zero lei în plus la pensie în 2021, când guvernau cu USR. Zero creșteri pentru următorii 4 ani!”, a arătat Budăi, care i-a invitat pe seniorii botoșăneni să facă singuri comparația cu Programul PSD în care social-democrații propun o majorare a pensiei medii cu +48% în următoarea legislatură, de la 2.735 de lei cât a fost în septembrie 2024, la 4.050 de lei, respectiv 810 euro, peste 4 ani.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/129t7jdz7jJ/

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Este lege! Șoferii scapă de amenda pentru lipsa rovinietei dacă o plătesc în 24 de ore

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia șoferii au posibilitatea să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia. 

Propunerea legislativă modifică prevederi ale Legii nr. 226/2023 în sensul de a acorda posibilitatea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia, potrivit Agerpres.

„Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea. Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. (…) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare”, se arată în lege.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Producătorii locali, care vor să vândă produse din legume și fructe, obligați se înregistreze la direcțiile sanitare. PROIECT

Publicat

Publicitate

Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din producția proprie de legume și fructe vor fi obligate să se înregistreze la direcțiile sanitar-veterinare. Potrivit unui proiect de ordin publicat recent de ANSVSA, producătorii locali vor putea vinde astfel de produse în limita a 800 de kilograme anual, sau vor trebui să se organizeze ca persoane juridice, scrie alba24.ro

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a lansat în dezbatere, pe 4 noiembrie, un proiect de ordin care modifică și completează normele sanitare veterinare referitoare la procedura de înregistrare a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală din gospodăriile țărănești.

Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din legume și fructe, obligate se înregistreze la direcțiile sanitare
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este definită drept unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare.

Publicitate

Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.

Pentru notificarea activităților lor, producătorii vor depune la DSVSA următoarele documente:

o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

Publicitate
  • copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
  • documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;
  • copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;
  • dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.

Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe este limitată la maxim 800 kg/an.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

Publicat

Publicitate

Axești Mucenici s-au nevoit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Mucenic Ieron, unul dintre aceștia, s-a născut în Tyana Capadociei într-o familie creștina.

Când a crescut a devenit un bărbat puternic la trup și viteaz, dar bun și blând la suflet. Refuză să intre în serviciul militar, deoarece nu voia să-și părăsească mama, care era oarbă, și pentru că nu dorea sa aducă jertfe idolilor, precum li se impunea militarilor. Datorită refuzului lui au fost trimiși slujitorii regelui care l-au găsit la ogor și vrând să-l prindă ca pe un tâlhar, nu au putut, căci plugarul scoțând fierul plugului, și-a făcut din grindeiul aceluia armă. Și pornindu-se asupra lor i-a gonit pe toți.

Deci, a mers Sfântul Ieron de bună voie la dregător, iar acela i-a tăiat mâna dreaptă din cot și l-a întemnițat. În închisoarea din Melitina se aflau închiși mai mulți creștini care mărturisind credința lor în Hristos Iisus, împreună cu Sfântul Ieron, au fost osândiți la grele chinuri. Toți au mărturisit până la moarte credința în Hristos, în afară de unul singur, Victor, rudă cu Ieron.

Publicitate

Îngrozit de suferințe, după ce Sfântului Ieron i se tăiase mâna din cot, iar ceilalți creștini au fost bătuți fără milă, acesta a făcut o înțelegere cu paznicul său să fie lăsat liber în schimbul moșiei pe care o deținea. A murit după ce a trecut de poarta închisorii.

Iată numele celor care împreună cu Ieron au primit moarte mucenicească la anul 298: Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus si Amonitus.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending