Connect with us
Publicitate

Actualitate

Licitația pentru construirea celor 82,44 de km ai Autostrăzii Moldova(A7) pe ruta Buzău-Focșani intră în linie dreaptă

Publicat

Intră în linie dreaptă lansarea în licitație a contractului pentru construirea celor 82,44 de km ai celui de al doilea segment al Autostrăzii Moldova(A7), după ce Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai autostrăzii Buzău-Focșani.

Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care a precizat că proiectul în valoare de 7,26 miliarde de lei (inclusiv TVA) este finanțat prin PNRR și este prevăzut în Master Planul de Transport General.

Parte a rețelei TEN T Centrală pe aliniamentul Giurgiu-Bucuresti-Ploiești-Siret, autostrada Buzău-Focșani este formată din 4 loturi:

Lotul 1: (Buzău – Vadu Pașii) – 4,60 km

Lotul 2: (Vadu Pașii – Râmnicu Sărat) – 30,80 km

Lotul 3: (Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni) – 36, 10 km

Lotul 4: (Mândrești Munteni – Focșani Nord) -10,94 km

Pe traseul autostrăzii Buzău – Focșani vor fi construite:

– 6 noduri rutiere

– 23 de poduri pe autostradă

– 3 pasaje peste calea ferată

– 15 structuri peste autostradă

– Un Centru de Întreținere și Coordonare

– Un Centru de Informare și Monitorizare

– 2 Parcări de scurtă durată

– 4 Spații de servicii

Iată si harta construcției viitoarelor autostrăzi și drumuri expres din Moldova și Bucovina, precum și stadiul lucrărilor care ar trebui să ducă la dezvoltarea Regiunii de Nord Est, explicate chiar de ministrul transporturilor.

A7 – Autostrada Moldovei:

-Ploiești – Buzău: 63,250 km  – Se află în faza finală de evaluare a ofertelor depuse pentru construcția acestui tronson.

-Buzău – Focșani: 82,44 km – Proiectul Tehnic a fost aprobat și poate începe elaborarea documentației pentru a scoate cât mai rapid la licitație execuția lucrărilor.

-Focșani – Bacău :95,90 km  Proiectului Tehnic este aproape de finalizare. Anul acesta va demara licitația pentru execuție.

-Bacău – Pașcani: 77,28 km

Proiectul Tehnic este în curs de revizuire ca urmare a observațiilor emise de către CNAIR. Termenul de finalizare al documentației și demararea licitației pentru construcție este anul acesta.

-Pașcani – Suceava :61,86 km și Suceava – Siret :56,17 km

Ritmul este nesatisfăcător din cauză că prestatorul nu se mobilizează suficient. În acest moment sunt calculate penalizări de întârziere.

A8 – Autostrada Unirii

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni:100,14 km

Pe sectorul cuprins între Târgu Neamț (Moțca) și Târgu Frumos, continuă investigațiile geotehnice. Pentru sectorul dintre Târgu Frumos și Lețcani au fost demarate investigațiile geotehnice.

-Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț: 211 km

Au fost elaborate memoriile pentru obținerea acordurilor de mediu.

“Am discutat astăzi cu reprezentanții Asociaților care militează pentru construcția autostrăzilor în zona Moldovei. Le-am transmis că lucrăm acum la un cadru legislativ care să nu mai permită blocarea proiectelor de infrastructură. Trebuie să înceteze șantajul pe care îl fac unii constructori. Nu respectă contractele deoarece știu că în cazul unei rezilieri termenele prevăzute de lege pentru reluarea licitațiilor sunt foarte lungi. Acest nou cadru legislativ va ajuta implicit construcția viitoarelor autostrăzi și drumuri expres din Moldova și Bucovina”, a adăugat ministrul Grindeanu pe pagina sa de socializare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Centru de colectare deșeuri prin APORT VOLUNTAR și în comuna Lunca

Publicat

În comuna Lunca se va construi un Centru de colectare deșeuri prin aport voluntar, centru de la care se vor ridica deșeurile la fel ca în majoritatea unităților teritorial administrative din Uniunea Europeană.

Anunțul prin care se caută un constructor a fost făcut de Primăria Lunca pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, iar valoarea totală a lucrărilor este estimată la 2053683,67  lei, o sumă echivalentă cu aproape 413.496 de euro.

În cadrul investiției se va realiza o platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor ( cap tractor) care aduc/ridică containerele.

De asemenea se va face o platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă, dar și canalizarea pentru colectarea apelor pluviale.

De asemenea se va realiza o zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție, dar nu în ultimul rând o copertină pe structură metalică ușoară ( conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise.

Tot amplasamentul ar urma să fie împrejmuit cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisant – acționare manuală, iar în zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor).

Citeste mai mult

Eveniment

Se înființează Registrul TRAFICANŢILOR de droguri. Ce obligații vor avea traficanții prinși la Botoșani și în toată țara

Publicat

În România se va înființa un Registru al traficanţilor de droguri după ce Camera Deputaţilor a adoptat marți, în calitate de for decizional, proiectul care prevede înfiinţarea acestui registru, relatează alba24.ro.

Este vorba despre proiectul privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr.76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 246 de voturi „pentru” şi patru abţineri.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a declarat că registrul reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri, precum şi a celor au efectuat fără drept operaţiuni cu substanţe psihoactive sau pretinzând că deţin autorizaţie.

„Astăzi Parlamentul a votat o lege pe care am inițiat-o, la care țin mult: Registrul traficanților. Ce e el? E o bază de dată cu persoanele care fac trafic de droguri.

Poliția va putea să verifice unde sunt, ce fac, ce serviciu au, dacă sunt la un festival, dacă frecventează cluburile, dacă stau în preajma școlilor și așa mai departe. Pentru că mulți traficanți recidivează.

Aceștia trebuie să fie monitorizați, așa că Poliția va știi exact unde e riscul să se vândă droguri și va fi în gardă. De astăzi ne vom proteja tinerii, adolescenții, mult mai bine de traficul de droguri”, a explicat Alina Gorghiu.

„În funcţie de pedeapsă, persoanele vor fi înscrise în registru între 5 şi 20 de ani. În această perioadă, poliţia va putea şti unde există riscul ca persoana vizată să vândă din nou droguri”, a mai precizat ministrul Justiţiei.

Ce obligații vor avea traficanții prinși la Botoșani sau în celelate județe din România

Potrivit proiectului, persoanele înscrise în Registru, care au domiciliul, reședința sau locuiesc în România, au obligaţia de a se prezenta periodic la organele de poliţie pe raza cărora domiciliază sau îşi au reședința ori locuiesc, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la:

  • profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară;
  • mijloacele de existență;
  • persoanele cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic;
  • unitățile de învățământ preuniversitare/universitare, taberele școlare, cluburi, festivaluri sau orice loc frecventat în mod preponderent de persoana înregistrată în registru;
  • adresa unde locuiesc;
  • modalitatea de comunicare cu organele de poliție.

Nerespectarea obligației persoanei înscrise în Registru de a se prezenta la sediul organului de poliție constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Persoanele înscrise în Registru, care au domiciliul, reședința sau locuiesc în România, au obligația:

  • de a anunța, în prealabil, organul de poliție pe raza căruia locuiesc, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 7 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit;
  • de a se prezenta la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile.

Organele de poliție au obligația de a desfășura periodic, dar nu mai târziu de o data la 3 luni, verificări, pe teritoriul României, la domiciliu, reședința sau imobilul în care persoanele înscrise în Registru locuiesc efectiv, în scopul obținerii de date și informații privind comportamentul acestor persoane și modul de obținere a mijloacelor de existență, precum și actualizării, după caz, a datelor din Registru sau din celelalte baze de date ale Poliției Române.

Fotografierea persoanei înscrise în Registru se face o data la 3 ani sau cu ocazia constatării schimbării înfățișării sau fizionomiei acesteia.

Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Citeste mai mult

Eveniment

Câți șomeri erau în județul Botoșani la începutul lunii februarie

Publicat

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,08% , în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de  0,32 pp. La sfârșitul lunii ianuarie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.792 șomeri (din care 1.799 femei), rata șomajului fiind de 3,40%.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,08% , în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de  0,32 pp.

Din totalul de 3.792 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 876 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.916 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 2.595 șomeri provin din mediul rural și 1.167 sunt din mediul urban.

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 3.792
< 25 ani 373
între 25-29 150
între 30-39 524
între 40-49 952
între 50-55 822
peste 55 ani 971

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 42,11 %. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,65% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 15,56%,  cei cu învățământ profesional 16,96%,cei cu studii superioare sunt 2,37% iar cei cu învățământ postliceal  1,34% .

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 841 persoane foarte greu ocupabile,1.891 greu ocupabile,1.028 mediu ocupabile, iar 32 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM  Botoșani la adresa www.anofm.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Creșterea valabilității permiselor de conducere de la 10 la 15 ani, proiect adoptat de Senat

Publicat

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, adoptat marţi de Senat.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice mai prevede creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârtsa de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani la cinci ani.

Potrivit unui amendament admis la proiectul de act normativ, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă, este de doi ani.

O altă modificare la proiect însuşită de plenul Senatului stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării prezentei legi, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.

“Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending