Connect with us
Publicitate

Eveniment

Legea prestatorului casnic în România intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Publicat

Publicitate

La data de 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare Legea prestatorului casnic în România. Această lege reglementează activitatea de prestare a serviciilor casnice şi introduce obligaţia de a încheia un contract scris între prestatorul de servicii şi beneficiar, precum şi plata unei sume minime pentru aceste servicii.

Această lege are ca scop soluţionarea problemei sociale a lucrătorilor din domeniul serviciilor casnice, care până în prezent au lucrat într-un mediu nereglementat şi au avut parte de condiţii de muncă precare şi salarii foarte mici.

Una dintre activităţile din România care se desfăşoară încă, în mare parte, în zona gri sau chiar “la negru” din punct de vedere al plăţilor către prestatori, al înregistrării legale şi al declarării muncii prestate este cea a serviciilor desfăşurate de către persoane particulare în gospodării, precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea copiilor şi a bătrânilor sau alte activităţi casnice, scrie Business Magazin.

Publicitate

De cele mai multe ori, aceste servicii sunt oferite ocazional, iar plăţile dinspre beneficiar către prestator se fac în numerar şi sunt rareori fiscalizate.

Fenomenul nu este caracteristic doar României, acesta se întâlneşte în multe alte ţări europene, motiv pentru care instituţiile din Uniunea Europeană sunt preocupate de aducerea lui în legalitate.

Într-un raport publicat anul trecut de Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (European Labour Authority – ELA), realizat pe baza datelor colectate din cele 27 de state membre UE, se arată că, din 12,8 milioane de lucrători casnici (Personal and Household Services – PHS), peste jumătate (6,8 milioane) nu erau înregistraţi în evidenţele autorităţilor locale de muncă.

Publicitate

Legea prestatorului casnic în România intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Ce stabilește legea

Altfel spus, muncesc “la negru”.

Şi în România, de cele mai multe ori, aceste activităţi nu se derulează printr-un contract care să asigure protecţie socială pentru prestator şi plata taxelor aferente către bugetul de stat.

Anvergura fenomenului rămâne însă greu de evaluat, în lipsa unor estimări oficiale în sectorul muncii nedeclarate. Indiferent dacă aceste servicii se derulează permanent sau ocazional, beneficiarii şi prestatorii persoane fizice ar trebui să opteze pentru forme legale de muncă şi plată.

Publicitate

În acest context, în România va intra în vigoare, începând de anul viitor, Legea prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022) – cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. Între prestator şi beneficiar se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

Legea stabileşte noţiunea de activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătiţi cei care prestează aceste activităţi, respectiv prin tichete pentru activităţi casnice, mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziţiona tichetele de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Prestatorii vor transforma tichetele în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agenţii, la poştă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică, iar impozitele şi contribuţiile datorate de către prestatori vor fi reţinute la momentul preschimbării tichetelor în bani.

Legea prestatorului casnic în România intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului

Obligaţiile fiscale se plătesc de către agenţii, în numele prestatorilor casnici.

Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului.

Valoarea unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, nu este transferabil şi nu poate fi utilizat pentru achiziţia altor bunuri şi servicii. Legea defineşte activitatea casnică drept activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar.

Activitatea nu este efectuată în scop comercial şi include servicii de curăţenie, igienizare, spălat/călcat rufe, croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Avantajele pentru prestatorii casnici, conform legii care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

Beneficiarii care vor cumpăra şi folosi, într-un an, cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice, vor primi de la stat, încă 75 de tichete, gratuite, ca stimulent şi vor putea fi folosite în anul următor.

În plus, angajatorii pot acorda salariaţilor proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activităţi casnice, suportând valoarea acestora.

Pentru aceste beneficii, salariaţii vor suporta doar impozit pe venit, nu şi contribuţii sociale. Angajatorii care au cumpărat şi acordat într-un an cel puţin 600 de tichete pentru acelaşi angajat, pot beneficia gratuit de 50 de tichete în anul următor, pentru fiecare angajat pentru care au cumpărat şi acordat minimul de tichete.

De ce este binevenită noua lege?

Legea prestatorului casnic vine să umple un gol legislativ şi reglementează o zonă în care activităţile se derulează, de cele mai multe ori, nefiscalizat şi necontrolat. Legea îşi propune să aducă la suprafaţă veniturile persoanelor care desfăşoară activităţi gospodăreşti şi taxele ce s-ar datora de către acestea, printr-un mecanism de plată bazat pe tichete gestionate de către autorităţi şi, în acelaşi timp, să ofere protecţie socială acestor persoane.

Ce se întâmplă în alte ţări europene?

Mecanisme de plată prin tichete care ajută lucrătorii casnici să îşi desfăşoare activitatea legal şi fiscalizat, prin care sarcinile lor administrative sunt reduse şi simplificate, există în multe alte state europene.

În Franţa a fost introdusă în legislaţie (din anul 2006) o schemă de vouchere – “Chèque emploi service universel (CESU)” – pentru a facilita accesul la servicii casnice.

Această schemă a simplificat procedurile necesare pentru a transforma munca nedeclarată în muncă declarată şi pentru a crea noi locuri de muncă.

Voucherele permit beneficiarilor (gospodăriile private) să obţină deduceri fiscale sau finanţare pentru servicii casnice. Mai mult, companiile care achiziţionează astfel de vouchere, pentru a le acorda propriilor angajaţi ca avantaje salariale, pot beneficia de deduceri fiscale de până la 50.000 euro / an.

În Belgia a fost reglementat un sistem pe bază de vouchere încă din 2001. Beneficiarul serviciilor casnice achiziţionează un anumit număr de vouchere de la o companie emitentă şi oferă unui prestator un voucher pentru fiecare oră lucrată.

Preţul voucherului este stabilit de autorităţile publice, iar angajatul prezintă tichetele la organizaţia intermediară unde este angajat şi primeşte în schimb un salariu şi alte beneficii. Organizaţia intermediară returnează voucherele către entitatea emitentă şi primeşte în schimb o sumă de bani, subvenţionată din fonduri publice.

În Austria a fost introdusă în legislaţie în 2006 o schemă de vouchere – “Dienstleistungsschecks” – cu scopul de a reduce munca nereglementată şi de a îmbunătăţi protecţia socială a lucrătorilor casnici.

Voucherele permit persoanelor care au nevoie de servicii în propriile gospodării (precum servicii de îngrijire a copiilor, a persoanelor în vârstă, grădinărit, curăţenia casnică şi întreţinerea casei) să plătească pentru aceste servicii prin vouchere, în loc de plăţile în numerar. Prin plata acestor servicii prin vouchere, beneficiarii îndeplinesc toate obligaţiile de asigurări sociale în numele prestatorului.

În general, alte state din Uniunea Europeană au optat pentru utilizarea de vouchere, simplificarea conformării pentru prestatorii casnici şi beneficiarii serviciilor, credite fiscale şi alte stimulente. Gospodăriile şi lucrătorii din acest domeniu socio-economic au nevoie de proceduri administrative simple (instrumente declarative şi fiscale simple) care să îi ajute să-şi formalizeze locurile de muncă.

Este ceea ce România va încerca începând de anul viitor.

Pe fondul nevoilor de reformare a sistemului fiscal din România, coroborat cu intensificarea acţiunilor ANAF pentru conformarea tuturor celor care obţin venituri în diverse forme, este evident efortul autorităţilor fiscale de a reglementa şi a aduce în lumina legislaţiei şi zonele gri sau negre ale economiei naţionale.

Aceste eforturi se aliniază celor ale Uniunii Europene de a aduce o anume siguranţă păturilor sociale defavorizate, prin reglementări facile şi diverse stimulente.

Sursa: MediaFax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Peste 400 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. Vezi LISTA cu locurile de muncă comunicată de AJOFM

Publicat

Publicitate

Peste 400 de locuri de muncă sunt disponibile la nivelul județului Botoșani. Datele au fost centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

 
DENUMIRE COR DENUMIRE ANGAJATOR ADRESA ANGAJATOR
inginer mecanic ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
inginer autovehicule rutiere XANDOR SRL Str. MANOLESTI DEAL, Nr. 33, Telefon:0231/514214
inginer mecanic utilaj tehnologic textil FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
medic veterinar ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
medic veterinar IULIA PROFESIONAL SANIVET SRL CALEA NATIONALA, Nr. 42C, Telefon:0765335698
medic veterinar MIRUSABVET S.R.L. Viilor, Nr. 8, MUN., Telefon:0
programator ICE COMPUTERS SRL Mihai Eminescu, Nr. 50A, Loc. Catamaresti Deal, Telefon:0374100801
administrator de rețea de calculatoare SC Gimabo Bussines Food SRL Ghe.Hasnas, Nr. 2C, Telefon:0730150303
tehnician în industria confecțiilor și tricotajelor DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
tehnician în industria confecțiilor și tricotajelor GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
șef formație industria confecțiilor îmbrăcăminte NEW FASHION SRL Calea Nationala, Nr. 30B, Telefon:0747128199
tehnician veterinar IULIA PROFESIONAL SANIVET SRL CALEA NATIONALA, Nr. 42C, Telefon:0765335698
tehnician veterinar MIRUSABVET S.R.L. Viilor, Nr. 8, MUN., Telefon:0
agent de vânzări MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
asistent manager ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
asistent manager LIDER CONSULTING EXPERT SRL NAŢIONALĂ, Nr. 99, MUN., Telefon:0742112039
amanetar FABIO ELECTRONICS IFN SRL Str. GRIVIŢA, Nr. 1, MUN. , D, Telefon:0744/197430
recepționer de hotel MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
lucrător gestionar LEOLA COM SRL PARCUL TINERETULUI, Nr. 13, Telefon:0757784362
bucătar BOB ALIMENT SRL IAŞULUI, Nr. 21, Telefon:0745651966
bucătar MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
bucătar VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. Învingătorilor, Nr. 37, SAT H, Telefon:0
pizzar BOB ALIMENT SRL IAŞULUI, Nr. 21, Telefon:0745651966
ajutor ospătar MULTIAKTIV MOLDOVA S.R.L. TEATRULUI, Nr. 26, Telefon:0740015420
ospătar (chelner) MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
barman YANNIS BAR LOUNGE S.R.L. TUDOR VLADIMIRESCU, Nr. 12A, 24B, Telefon:0
cameristă hotel MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
animator socioeducativ BIBBY TOYS PARTY SRL FURTUNII, Nr. 4, Telefon:0752220058
vânzător EDIMAR COMPANY SRL Str. VIILOR, Nr. 7, B, Ap. 4, Telefon:0740214137
vânzător GMC PAPILLON LABS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 144, MUN., Telefon:0
comerciant vanzator marfuri nealimenatre HIDROPARK CONTROL S.R.L. FLACĂRA, Nr. 4, Telefon:0
lucrător comercial FABRICA DE FOLII S.R.L. PROF. DIMITRIE POMPEIU, Nr. 64, MUN., Telefon:0
lucrător comercial MISTREANU TRANS SRL CURCUBEULUI, Nr. 17, Telefon:0742124673
vânzător la domiciliul clientului pe bază de comandă MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
agent de securitate ALARM SERVICE DD SRL Str. VICTORIEI, Nr. 10, Telefon:0721/539494 ;  0787/285994
zidar roșar-tencuitor D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
zidar roșar-tencuitor SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
fierar betonist D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
dulgher (exclusiv restaurator) D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
constructor de acoperișuri SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
faianțar D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
izolator termic SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice TAMIŞTEF SRL PACEA, Nr. 37A, Telefon:0744438578
instalator apă, canal SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
zugrav D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
operator la mașini-unelte cu comandă numerică SC TAD SRL Com. MIHAI EMINESCU, Telefon:0745589267
strungar universal SC TAD SRL Com. MIHAI EMINESCU, Telefon:0745589267
mecanic auto REC SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 163, MUN., Telefon:0231/631235
mecanic auto XANDOR SRL Str. MANOLESTI DEAL, Nr. 33, Telefon:0231/514214
mecanic utilaj ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
mecanic întreținere și reparații utilaje din industria textilă, confecții și încălțăminte G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
croitor-ștanțator articole marochinărie ROMED SRL ION PILLAT, Nr. 27A, Telefon:0784235872
electrician în construcții ELSACO POWER SRL Str. RĂZBOIENI, Nr. 3B, Telefon:0728027530
electrician în construcții SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
electrician de întreținere și reparații G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
electromecanic G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
operator abatorizare păsări ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
cofetar MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
patiser GMC PAPILLON LABS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 144, MUN., Telefon:0
patiser GMC PAPILLON LABS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 144, MUN., Telefon:0
patiser MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
patiser VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. Învingătorilor, Nr. 37, SAT H, Telefon:0
croitor MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
confecționer, prelucrător în industria textilă FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
confecționer, prelucrător în industria textilă MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
croitor – confecționer îmbrăcăminte, după comandă MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
controlor calitate DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
controlor calitate G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
controlor calitate GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice NEW FASHION SRL Calea Nationala, Nr. 30B, Telefon:0747128199
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC ALDACONF DUALY S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0740022193
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SUMMER CONF SRL NAŢIONALĂ, Nr. 30C, MUN., Telefon:0231/530395
operator la valorificarea subproduselor de abator ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
confecționer-asamblor articole din textile GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
șofer de autoturisme și camionete GAZ-AUTO INTERNATIONAL SRL Str. ALEXANDRU DONICI, Nr. 4, W12, Telefon:0740/983946
șofer de autoturisme și camionete TOTAL AUTOCARP SRL PRINCIPALA, Nr. FN, Telefon:0744228522
conducător auto transport rutier de mărfuri MERCUR EXPRES SRL zaicesti, Nr. fn, Telefon:0727818306
călcătoreasă lenjerie DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
călcătoreasă lenjerie MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet MATI COM SRL VÎRFU CÎMPULUI, Nr. 42, SAT V, Telefon:0745855759
ambalator manual ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
muncitor necalificat în industria confecțiilor FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
muncitor necalificat în industria confecțiilor FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
muncitor necalificat în industria confecțiilor GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
ajutor bucătar BOB ALIMENT SRL IAŞULUI, Nr. 21, Telefon:0745651966
ajutor bucătar CIP 2000 SRL ALEXANDRU IOAN CUZA, Nr. 25A, MUN., Telefon:0231/615544
ajutor bucătar MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
ajutor bucătar PERLA NICOSTAR S.R.L. OCTAV BĂNCILĂ, Nr. 28, Telefon:0745843284

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Noii consilieri ai municipiului Botoșani au depus jurământul. Bogdan Buhăianu și Dana Bețenchi sunt cei doi viceprimari

Publicat

Publicitate

Luni, 4 noiembrie, noii consilieri consilierii locali ai municipiului Botoșani au depus jurământul, într-o ceremonie intens așteptată și amânată, la care au participat și prefectul județului, Dan Nechifor, subprefectul județului Botoșani, Elena Berențan, președintele PSD, Doina Federovici, vicepreședintele CJ Constantin Bursuc. Părintele protopop Petru Fercal a adus binecuvântarea divină printr-o rugăciune specifică, cei 23 de consilieri locali, 13 de la PSD, 7 de la PNL și 3 de la AUR păstrând solemnitatea momentului.

Tot în cadrul ședinței de luni au fost aleși cei doi viceprimari, aceștia fiind Bogdan Buhăianu și Dana Bețenchi, variantele propuse de PSD. AU avut și liberalii o propunere, în persoana lui AMos Andrei, dar nu a obținut decât șapte voturi. Consilierii AUR au preferat să iasă din sală, motivul invocat fiind acela că nu sunt dispuși să facă alianță cu liberalii , dar nici cu social-democrații.

Consilierii care au depus jurământul sunt:

Publicitate

1. Bogdan Buhaianu (PSD)

2. Mircea Magdalena (PSD)

3. Gabriel Tanase (PSD)

Publicitate

4. Cristina Balauca (PSD)

5. Liviu Toma (PSD)

6. Marius Buliga (PSD)

Publicitate

7. Dana Betenchi (PSD)

8. Marius Rogojinschi (PSD)

9. Remus Dulgheru (PSD)

10. Bogdan Cristian Ivan (PSD)

11. Mirela Fasola (PSD)

12. Andrei Lucian Puscasu (PSD)

13. Milutà Timofti (PSD)

14. Andrei Amos (PNL)

15. Mirabela Dumitriu (PNL)

16. Eduard Telișcă (PNL)

17. Adrian Valentin Lupu (PNL)

18. Relu Chiriac (PNL)

19. Iulian Bauer (PNL)

20. Daniela Fetcu (PNL

21. Marian Murariu (AUR)

22. Marian Voinescu (AUR)

23. Ovidiu Gorgan (AUR)

Citeste mai mult

Eveniment

FOC la Lunca, întețit de vântul puternic. Au ar 15 tone de furaje. Pompierii acționează în continuare pentru înlăturarea efectelor

Publicat

Publicitate

NU igienizați gospodăria folosind focul deschis:pericol de incendiu!

Un incendiu violent s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Stroiești. Un foc aprins pentru distrugerea gunoaielor, lăsat nesupravegheat, s-a extins la un depozit de furaje, din cauza vântulului puternic. Alarma a fost dată chiar de proprietar.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Lunca, cu o autospecială de stingere și un buldoexcavator. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la un adăpost de animale și un magazin. Incendiul a fost stins. Se intervine, în continuare, pentru înlăturarea efectelor.

Publicitate

Au ars aproximativ 15 tone de furaje.

S-au salvat adăpostul de animale și un magazin.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

Publicitate

În astfel de cazuri, flăcările se pot extinde rapid, iar în condiții de vânt, incendiile de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, depozite de furaje, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Dorohoi! Casă pusă în pericol după ce un panou de distribuție a gazelor naturale a luat foc

Publicat

Publicitate

Un panou de distribuție a gazelor naturale de pe strada Sf. Ioan Românul, din municipiul Dorohoi, a luat foc, în urmă cu puțin timp. Flăcările s-au extins la acoprișul unei case.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi s-au deplasat la caz, în cel mai scurt timp, cu o autospecială de stingere. O echipă a furnizorului de gaze naturale a oprit alimentarea, iar pompierii au acționat pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.

Au ars aproximativ 20 de metri pătrați din acoperișul casei și panoul distribuție a gazelor naturale. S-au salvat și protejat mai multe case și anexe din apropiere.

Publicitate

Cauza probabilă de producere a inccendiului a fost scânteia electrică ce s-a produs ca urmare a utilizării unui conductor electric neizolat corespunzător.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending