Connect with us

Actualitate

Legea pensiilor a fost aprobată de Parlament. Ce modificări au fost făcute la Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

Legea pensiilor a fost adoptată, luni, 20 noiembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Proiectul a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.

Timp de trei zile, proiectul va putea fi contestat la Curtea Constituțională. Apoi va merge la promulgare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că prin acest act normativ se doreşte să se aducă „echitate românilor”, menţionând că este bazat pe doi piloni: contributivitatea şi munca.

Amendamente la Comisia de Muncă

Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Dacă, după recalculare, anumite pensii scad, să rămână la nivelul actual.:

Publicitate
  • „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

vârsta de pensionare a minerilor: se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.

vârsta de pensionare a minerilor se reduce cu:

  •  20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran
  • 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață.

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul care aparţine Guvernului şi care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Deeclarații din dezbaterile la Camera Deputaților

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, luni, în plen, că principiile de la care a plecat proiectul de lege privind pensiile sunt echitate, solidaritate şi respectarea muncii.

„Principiile de la care a plecat această lege, şi anume echitate şi solidaritate şi respectarea muncii, sunt pe deplin respectate”, a spus fostul ministru al Muncii, la dezbaterea proiectului elaborat de Guvern.

El a adăugat că acest act normativ a fost dezbătut timp de patru ani şi jumătate.

”Această lege vine din esenţa Legii 127, o lege dezbătută timp de doi ani şi ceva. Eu, personal, le mulţumesc colegilor de la minister cu care am lucrat la această lege şi s-a dezbătut, după ce s-a dezbătut timp de doi ani jumătate, încă doi ani de zile împreună cu Banca Mondială şi Comisia Europeană. Să spui că o lege care s-a dezbătut timp de patru ani jumătate nu s-a dezbătut e puţin forţat”, a menţionat Budăi.

UDMR Proiectul trebuie modificat

Deputatul UDMR Eva Csep a declarat că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens.

Ea a adăugat că, deşi formula nouă de calcul introdusă prin această lege şi punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru stabilizarea şi stabilitatea pe locul de muncă sunt binevenite, totuşi proiectul trebuie modificat.

„Trebuie să ne facem griji şi în continuare, pentru că, prin amendamentele noastre, am propus un mod de calcul diferenţiat pentru femeile care au născut copii în România, pentru aceste perioade asimilate cu 0,25 de puncte, pentru anii, lunile petrecute acasă cu creşterea copilului.

Este bătaie de joc faţă de femeile din România care nasc copii, care îşi asumă să crească o familie cu 0,25 de puncte plătite. Credem că acestea trebuie modificate. (…)

Pe de altă parte, trebuie să purtăm şi grija bătrânilor cu pensii foarte mici. În total, în România, sub 1.500.000 de persoane au pensie sub 1.500 lei”, a mai spus deputatul UDMR, potrivit Agerpres.

Deputatul neafiliat Violeta Alexandru: Haos într-o chestiune care trebuia explicată

„În ultimele săptămâni s-a simţit un haos într-o chestiune care trebuia explicată cu subiect şi predicat. Explicată încă o dată, de şapte ori, nu cu o fostă preşedintă de la Casa de Pensii, nu cu cine este preşedinte în Casa de Pensii.

Trebuia explicat de factorul decizional ori de câte ori era nevoie. O serie de oameni care au fost în grupe nu mai sunt.

Nevăzătorii se întreabă… Mă caută pe mine, vă caută pe trei sferturi dintre dumneavoastră, aveţi, n-aveţi treabă cu subiectul, vă caută disperaţi, ceea ce vă arată ceva.

Unul dintre cele mai importante subiecte de reformă, anunţat de atâţia ani şi care urma să fie dezbătut şi care trebuia să fie un subiect de claritate pentru toţi pensionarii, a ajuns să genereze un haos şi o teamă”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a reproşat coaliţiei de guvernământ că nu a clarificat problema sursei bugetare şi că nu a explicat populaţiei consecinţele unor prevederi ale proiectului.

USR: Legea va crea haos bugetar

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este „o minciună cap – coadă”, susţinând că acesta va crea „haos bugetar”.

„Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a spus Seidler, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.

El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.

În actualizare

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Noul pericol de pe Tik-Tok, care se întâmplă în școli: Superman Challenge. Poliția atrage atenția asupra fenomenului

Publicat

Publicitate

Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la un nou trend periculos care, prin intermediul rețelelor de socializare, a câștigat rapid popularitate în rândul elevilor – „Superman Challenge”, scrie alba24.ro.

Acest joc presupune efectuarea unor cascadorii riscante sau comportamente periculoase, ce pot duce la accidentări, contuzii sau chiar alte incidente neplăcute. 

Polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară din cadrul IPJ Alba au pregătit un set de recomandări adresate elevilor, părinților, dar și profesorilor. Scopul acestor recomandări este siguranța copiilor:

Recomandări pentru elevi

  • Evitați participarea la provocări periculoase, prin care ați putea câștiga atenția colegilor. Riscurile acestora pot fi mai mari decât beneficiile.
  • Nu vă lăsați influențați de presiunea grupului. Gândiți-vă dacă merită să vă puneți viața sau sănătatea în pericol, prin imitarea unor comportamente văzute în mediul online, care stârnesc amuzamentul celor din jurul vostru.

La ce trebuie să fie atenți părinții 

  •  Monitorizați, în permanență, activitatea online a copiilor dumneavoastră, fiți atenți cu cine interacționează și ce tip de conținut urmăresc și încurajați comunicarea deschisă, cu aceștia.
  • Oferiți-le explicații în legătură cu riscurile la care se expun atunci când imită comportamente promovate online și ce consecințe grave ar putea avea acest tip de acțiuni.

Recomandări pentru profesori

Publicitate
  • Mențineți o comunicare deschisă cu elevii și oferiți-le informații despre pericolele existente.
  • Fiți atenți la comportamentele elevilor și informați, de îndată, autoritățile, când identificați posibile acțiuni care ar putea să pună în pericol viața elevilor.
  • Colaborați permanent cu părinții și autoritățile și împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii botoșăneni, mesagerii lui Moș Nicolae. Au dus daruri familiei care a văzut cum casa lor se transformă în cenușă

Publicat

Publicitate

Ștefania, Andreea, Ioan și Petru sunt patru frați care trăiau fericiți alături de părinții lor, într-o căsuță din localitatea Pomârla. Vinerea trecută, un incendiu le-a transformat căminul într-un morman de cenușă. Flăcările au cuprins rapid casa, dar, din fericire, toți membrii familiei au reușit să iasă la timp din interior. 

Pierderea casei este pentru ei o mare durere. Familia este nevoită să se adăpostească temporar într-un spaţiu pus la dispoziție de Asociația KINDER IN NOT – CON I BIMBI Pomârla, cu sprijinul Primăriei din comuna Pomârla.

Aici i-au primit astăzi, plini de emoție, pe pompieri. Nu se gândeau că le vor trece pragul pentru a le face o surpriză plăcută, iar pe Moș Nicolae nu îl mai așteptau anul acesta. Poate și de aceea bucuria lor a fost atât de mare.

Impresionați de situația dificilă a familiei, care și-a văzut distrus locul plin de amintiri și bucurii, pompierii au venit, de această dată, cu brațele pline de daruri, astfel încât familia să simtă căldura sărbătorilor în ciuda pierderii suferite.

Au primit dulciuri, jucării, îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente. Acest gest a demonstrat că spiritul sărbătorilor înseamnă mai mult decât cadouri: este despre solidaritate, empatie și ajutor oferit celor aflați în nevoie.

Astfel, pompierii au reușit să aducă un strop de lumină în viața acestei familii greu încercate, oferindu-le nu doar sprijin material, ci și speranța că pot depăși acest moment dificil.

Publicitate

Gestul pompierilor a fost un exemplu de solidaritate și speranță pentru întreaga comunitate, reamintind că binele făcut din inimă poate reaprinde luminile chiar și în cele mai întunecate momente.

Citeste mai mult

Eveniment

Se cere anularea primului tur de scrutin și scoaterea de pe buletinele de vot a lui Călin Georgescu

Publicat

Publicitate

Se cere anularea primului tur de scrutin și scoaterea de pe buletinele de vot a lui Călin Georgescu

SNSPA și publicația Calea Europeană au sesizat Curtea Constituțională pentru reluarea turului întâi de scrutin după ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România privind alegerilor prezidențiale, scrie click.ro.

Se cere anularea primului tur de scrutin

Școala Națională de Studii Politice și Administrative SNSPA și cere Curții Constituționale să anuleze primul tur al alegerilor, după desecretizarea documentelor CSAT.

 

Calea Europeană, în calitate de publicație mass-media care și-a asumat promovarea valorilor democratice europene și euro-atlantice în România, a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România.

Publicitate

Redăm integral conținutul sesizării transmise:

“Stimați membri ai Curții Constituționale a României,

Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006.

Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.

Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale.“

SNSPA cere interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu
SNSPA a sesizat, joi, Curtea Constituțională pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale și scoaterea de pe buletinele de vot a lui Călin Georgescu.

Rectorul Remus Pricopie a anunțat anterior că, prin prisma noilor informaţii furnizate prin desecretizarea raportului CSAT, CCR ar trebui să-i interzică lui Georgescu să mai candideze la Preşedinţie.

SNSPA cere „invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale pe motivul încălcării Art 81 (1) din Constituția României, privind manipularea votului alegătorilor și compromiterea principiului liber exprimat”.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Autosesizare în cazul primului tur al prezidențialelor. Procurorii ÎCCJ: Suspiciuni de infracțiuni electorale și spălare a banil

Publicat

Publicitate

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat din oficiu în urma desecretizării documentelor CSAT care arată influențarea alegerilor din România. Este vorba despre caz de infracțiuni electorale și spălare a banilor, alba24.ro.

Într-un comunicat emis joi, 5 decembrie, reprezentanții Instiuției au făcut o serie de precizări.

Potrivit Ministerului Public, în urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.

Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat.

Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.

De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.

Publicitate

În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending