Connect with us

Eveniment

Legea moștenirii în 2024. Cum se împarte legal averea între copii și soție

Publicat

Publicitate

După ce o persoană trece în neființă, bunurile sale sunt direcționate către moștenitorii legali, fie prin intermediul unui testament, fie pe legal, prin deschiderea succesiunii la notar. Puține persoane știu cum se împarte legal averea între copii și soție. Ce presupune legea din România?

Legea moștenirii în 2024. Cine sunt principalii moștenitori

Moștenirea poate fi de două tipuri, testamentară și legală. Așadar, cea testamentară este cea lăsată prin moștenire, adică actul întocmit de persoana moartă înainte de a trece la cele sfinte. În documentul respectiv se precizează clar cum se face împărțirea bunurilor defunctului și cine ere dreptul la acestea.

În schimb, testamentul autentic este validat doar în fața unui notar și nu poate fi atacat în instanță de moștenitori. Dacă cel mort are mai multe testamente, se va lua în considerare doar ultimul testament întocmit,

Moștenirea legală este cea care presupune că bunurile revin moștenitorilor legali. Dar cum se împarte legal averea între soție și copii?

În cazul unei moșteniri legale, următorii moștenitori au dreptul:

Publicitate

sotul sau sotia supravietuitoare
copiii defunctului si urmasii acestora
parintii, bunicii sau strabunicii (unde este cazul)
rudele pana la gradul al patrulea inclusiv.

Ordinea în care se primește moștenirea

De precizat că moștenirea nu va reveni tuturor, pentru că există patru clase de moștenitori legali. Prima clasă, adică descendentii, se refera la copiii defunctului si urmasii acestora, nepoții și strănepoții. În plus, la moștenire au dreptul și copiii naturali, dar și cei adoptați.
„(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.

(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.

(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.”, se arată în Codul civil.
Cum se împarte legal averea între copii și soție în 2024
În ceea ce privește cota de moștenire primită de soție diferă în funcție de caz:
un sfert de mostenire daca aceasta este împărțită cu copiii
o treime din mostenire daca este impartita cu parintii decedatului si cu fratii, surorile sau copiii acestora
o jumatate de mostenire, daca aceasta este impartita cu parintii sau doar cu fratii sau surorile si copiii acestora
trei sferturi din mostenire doar in cazul in care este impartita cu bunicii sau cu rudele pana la gradul al patrulea inclusiv.

Dacă soții nu au avut copii, întreaga moștenire poate fi primită de soție sau de soț. De precizat că concubinii nu au dreptul la moștenire, dar pot primi moștenirea dacă defunctul a lăsat scris înainte.

Sursa: playtech.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

PSD Botoșani: Valeriu Iftime tratează județul ca pe propria moșie

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ pentru alimentarea cu apă, instalarea de surse de energie regenerabilă și amenajarea de drumuri de exploatație agricolă.

Grupul consilierilor județeni PSD Botoșani atrage din nou atenția asupra modului arbitrar, lipsit de transparență și echitate, în care Valeriu Iftime continuă să împartă fondurile publice. Deciziile sale sunt dictate de criterii politice și afinități personale, nu de nevoile reale ale comunităților botoșănene. Orice încercare de a corecta aceste inechități este blocată sistematic.

În locul unor măsuri concrete și bine fundamentate, Valeriu Iftime preferă să livreze discursuri emoționale, să vândă iluzii și să întrețină o victimizare penibilă – un teatru politic care maschează, de fapt, lipsa soluțiilor reale și un populism ieftin.
Este inacceptabil ca localități precum Manoleasa, cu cel mai mare necesar zilnic de apă pentru animale din județ – 273 de metri cubi – să fie complet ignorate, în timp ce alte localități precum Concești (29 mc/zi), Broscăuți (34 mc/zi) sau Brăești (57 mc/zi) sunt clar avantajate. Orașul Darabani, cu 150 mc/zi necesar, primește în continuare 700.000 de lei, deși alte comunități au nevoi similare sau chiar mai mari.

În consecință, consilierii județeni PSD vor reveni cu un amendament clar, care reașază sumele alocate în funcție de nevoile reale, nu de criterii personale. Vom propune diminuarea alocărilor pentru Darabani, Brăești, Broscăuți și Concești cu câte 200.000 de lei și realocarea sumelor pentru comunele Manoleasa (necesar zilnic de apă pentru animale de 273 mc/zi), Ungureni (240 mc/zi) și Știubieni (239 mc/zi) și pentru Avrămeni (168 mc/zi), localitate în care chiar domnul președinte al CJ recunoștea, în campania electorală, existența unor probleme grave cu apa.

PSD Botoșani sprijină cu tărie investițiile pentru apă pentru animale, dar cere ca acestea să fie făcute pe baza unor criterii obiective, transparente și corecte. Banii publici nu sunt un instrument de imagine și nu pot fi împărțiți după bunul plac al unui politician ajuns vremelnic în fruntea Consiliului Județean.

Deși nou în politică, Valeriu Iftime s-a transformat rapid în exponentul unui sistem pe care botoșănenii l-au respins mereu – un sistem în care decizia publică este luată în funcție de interese de grup și prietenii politice, nu de binele comun.
Mai mult, în loc să se victimizeze și să vorbească despre „înjunghieri pe la spate”, președintele CJ ar trebui să înțeleagă că responsabilitatea de a convinge și de a obține susținerea unui proiect revine inițiatorului. În democrație, amendamentele sunt un drept legitim, nu o ofensă, iar abținerea de la vot a consilierilor PSD a fost un semnal clar: proiectul, în forma propusă, nu corespunde interesului public.

Publicitate

În ciuda presiunilor și a discursului populist al președintelui Consiliului Județean, PSD Botoșani va utiliza toate instrumentele democratice pentru a opri derapajele de la normele unei guvernări responsabile și echitabile.

 

Necesarul zilnic de apă pentru animale

 

Nr crt UAT Nr. exploatații zootehnice Bovine Ovine Caprine Porcine Necesar apă

(mc/zi)

1 Manoleasa 234 3670 3586 1505 200 273
2 Vorniceni 228 3115 7783 11 841 258
3 Ungureni 203 2338 11351 667 746 240
4 Știubieni 145 2902 7494 164 260 239
5 Coțușca 170 2437 3102 333 309 181
6 Corni 66 1586 5862 1333 2070 173
7 Avrămeni 133 2104 2468 1055 873 168
8 Darabani 115 1287 8025 876 415 150
9 Mihălășeni 121 1510 5353 550 719 145
10 Mitoc 104 1532 2575 1811 143 134

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de vitezomani, amendați de polițiștii botoșăneni, în câteva ore. Șapte șoferi au predat permisul

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 16:00-20:00, pe arterele rutiere principale din județ, prilej cu care au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 35.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 25 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar în 7 dintre cazuri a fost dispusă ca măsură complementară reținerea permisului de conducere.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferi fără permis, alcool la volan și contrabandă: Seria infracțiunilor descoperite de polițiștii botoșăneni, în weekend

Publicat

Publicitate

La data de 6 iulie 20025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe DE 58, în afara localității Copălău, un autoturism condus de o femeie,  de 57 de ani, din orașul Flămânzi.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că aceasta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată.

 

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 291 D, în orașul Darabani, un autoturism condus de o tânără de 32 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

 

La data de 6 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe Bulevardul Victoriei din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un bărbat, de 52 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotets, valoarea rezultată fiind de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

 

Percheziții ale polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă, din comuna Roma.

 

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate aproximativ 500 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Duty Free și Republica Moldova.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de contrabandă în formă asimilată.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 22 de ani, din Suharău, reținut pentru 24 de ore de polițiștii din Darabani, pentru tentativă de înșelăciune

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au emis, sâmbătă, ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 22 de ani, din comuna Suharău, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la înșelăciune.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, la data de 2 iulie 2025, prin folosirea de nume și calități mincinoase,  ar fi încercat să inducă în eroare victima, un bărbat din orașul Darabani, cu privire la faptul că fiul său ar fi suferit un accident rutier și are nevoie de o intervenție chirurgicală ce necesită costuri foarte mari, respectiv 13.000 de lei.

Tânărul bănuit de comiterea faptei s-a prezentat la domiciliul victimei pentru a lua banii, însă în acel moment bărbatul a realizat că este vorba despre o înșelăciune, reușind să păstreze cei 13.000 de lei. Ulterior, a sesizat poliția, însă autorul a părăsit locul faptei, fiind identitificat ulterior.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, ulterior, fiind plasat sub controlul judiciar pentru 60 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending