Connect with us
Publicitate

Actualitate

Lege nouă: Creșele vor primi copii la vârste mai mici de 11 luni. Vor putea primi și de la zero luni

Publicat

Publicitate

Creşele de stat vor fi arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit începând cu anul şcolar 2021-2022, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern şi adoptat, miercuri, de plenul Senatului, în calitate de for decizional. De asemenea, vor putea primi copii de la zero luni, nu doar de la 11 luni cum prevedea legislația anterioară.

Creșele de stat pot fi arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit

„Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat să fie arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor, urmare a hotărârilor autorităţilor deliberative, prin decizia inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti. Această decizie se comunică spre informare Ministerului Educaţiei, în termen de 15 zile de la emitere”, a motivat, în plen, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Publicitate

Potrivit reprezentantului Guvernului, în cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu solicită arondarea, creşele de stat rămân instituţii publice de subordonare locală, finanţarea fiind asigurată în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Autorităţile administraţiei publice locale pot contribui la finanţarea acestora, în limita bugetului aprobat, inspectoratele urmând să asigure coordonarea metodologică a acestor creşe.

„Având în vedere că toate aspectele menţionate vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, vă solicităm adoptarea proiectului de lege privind aprobarea OUG nr.100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale”, a mai precizat Manea.

Mamele își vor putea aduce copiii la creșă de la vârstă mai mică

Publicitate

Senatorul PSD Liliana Sbîrnea a precizat în plen că proiectul legislativ a fost adoptat cu amendamente care dau posibilitatea mamelor să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă.

„S-a venit cu amendamente care reuşesc să facă posibil ca mamele să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă, de la 11 luni. Pentru că le-am creat posibilitatea să se întoarcă la muncă, să le creăm posibilitatea să-şi lase copiii în siguranţă.

Este un lucru bun pe care l-am făcut, prin faptul că uniformizăm cumva educaţia copiilor, de la 0 la 6 ani, în instituţii specializate cu oameni pregătiţi să facă acest lucru, mă refer la educatorii puericultori. Totodată, am creat posibilitatea ca cei care lucrează acum în sistem să nu fie efectiv daţi afară din sistem, ci să aibă o perioadă în care să-şi poată completa studiile sau să se poată perfecţiona”, a explicat Sbîrnea.

Publicitate

Centrele de îngrijire a copiilor, trecute în subordinea Ministerului Educației

Senatorul USR Ştefan Pălărie a arătat că centrele de îngrijire ale copiilor, „care aveau doar această conotaţie de îngrijire”, se mută în subordinea Ministerului Educaţiei pentru a deveni unităţi de învăţământ ante-preşcolar, „astfel încât copiii cu vârste între 0 şi 3 ani să poată să se dezvolte şi cognitiv-educaţional, nu doar să poată să fie ţinuţi într-un regim de masă şi somn după-amiază”.

Până la 20 de copii în grupa mare

Publicitate

Până acum, se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani. Acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani. Împărțirea nu mai este într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5.

Cum se face distribuirea:

  • grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
  • grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
  • grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

Prin triplarea numărului de copii, de la 7 la 20, într-o grupă de creșă, cresc costurile pentru autorități.

Sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Pompierii botoșăneni au încheiat săptămâna în mijlocul copiilor de la Școala „Tudor Vladimirescu” din Avrămeni

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni încheie săptămâna în mijlocul copiilor. Astăzi, s-au întâlnit cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 3 Tudor Vladimirescu din Avrămeni. La fel ca în zilele precedente, salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că este vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea muniției rămase neexplodate.

Pompierii i-au învățat și cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu și i-au angrenat într-un exercițiu de evacuare. Elevii și cadrele didactice au ieșit din clase în mod organizat și s-au deplasat la locul de adunare. Aici, au avut ocazia să vadă o autospecială de stingere a incendiilor, care aparține Stației de Pompieri Săveni, dar și să probeze echipamentele de protecție folosite de pompieri în misiunile operative.

Cu această ocazie, specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au transmis următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:

Publicitate

– anunțați evenimentul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;

– părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

– urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!

Publicitate

– când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

În cazul unui incendiu în locuință, copiii au fost sfătuiți să:

Publicitate

– anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;

– să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;

– să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);

Publicitate

– dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;

– să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau jucăriile preferate.

Activitatea a fost organizată în baza protocolului de colaborare încheiat între ISU Botoșani și unitatea de învățământ.

Pentru una dintre eleve, acțiunea de astăzi a fost una specială. De mică, Daria își dorea să petreacă o zi alături de pompieri. Și cum azi a împlinit 9 ani, întâlnirea cu eroii ei a fost cel mai frumos cadou.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 20 de ani, reținut pentru că ar fi tâlhărit un bărbat pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 23 spre 24 aprilie 2024, în timp ce se afla pe o stradă din municipiul Botoșani, prin întrebuințarea violenței, ar fi sustras, de la un bărbat de 40 de ani, 750 de lei, bani pe care îî avea în buzunarul pantalonilor.

Publicitate

 

În aceeași zi, tânărul a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, aceasta fiind însușită de către instanță.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer de 32 de ani, din comuna Broscăuți, care a condus o mașină cu numere false

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe strada Ștefan cel Mare, din municipiul Dorohoi, un autovehicul, condus de un tânăr, de 32 de ani, din comuna Broscăuți.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că numerele de înmatriculare ale autovehiculului respectiv nu-i aparțin. Mai mult decât atât, acesta nu are asigurare obligatorie conform prevederilor legale.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șofer de 24 de ani, drogat cu cocaină, dat jos de la volan pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un tânăr de  24 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând posibila prezență a substanțelor psihoactive în organism (cocaina).  Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de probe biologice.

Publicitate

 

Precizăm faptul că rezultatul pozitiv nu reprezintă probă în dosarul penal, fiind necesar efectuarea analizelor probelor biologice, care vor stabili cu exactitatea prezența în organism a substanțelor interzise.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending