Connect with us

Actualitate

Lege nouă: Creșele vor primi copii la vârste mai mici de 11 luni. Vor putea primi și de la zero luni

Publicat

Publicitate

Creşele de stat vor fi arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit începând cu anul şcolar 2021-2022, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern şi adoptat, miercuri, de plenul Senatului, în calitate de for decizional. De asemenea, vor putea primi copii de la zero luni, nu doar de la 11 luni cum prevedea legislația anterioară.

Creșele de stat pot fi arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit

„Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat să fie arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor, urmare a hotărârilor autorităţilor deliberative, prin decizia inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti. Această decizie se comunică spre informare Ministerului Educaţiei, în termen de 15 zile de la emitere”, a motivat, în plen, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu solicită arondarea, creşele de stat rămân instituţii publice de subordonare locală, finanţarea fiind asigurată în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Autorităţile administraţiei publice locale pot contribui la finanţarea acestora, în limita bugetului aprobat, inspectoratele urmând să asigure coordonarea metodologică a acestor creşe.

„Având în vedere că toate aspectele menţionate vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, vă solicităm adoptarea proiectului de lege privind aprobarea OUG nr.100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale”, a mai precizat Manea.

Mamele își vor putea aduce copiii la creșă de la vârstă mai mică

Publicitate

Senatorul PSD Liliana Sbîrnea a precizat în plen că proiectul legislativ a fost adoptat cu amendamente care dau posibilitatea mamelor să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă.

„S-a venit cu amendamente care reuşesc să facă posibil ca mamele să-şi poată aduce copiii la grădiniţă mult mai devreme decât era prevăzut iniţial în ordonanţă, de la 11 luni. Pentru că le-am creat posibilitatea să se întoarcă la muncă, să le creăm posibilitatea să-şi lase copiii în siguranţă.

Este un lucru bun pe care l-am făcut, prin faptul că uniformizăm cumva educaţia copiilor, de la 0 la 6 ani, în instituţii specializate cu oameni pregătiţi să facă acest lucru, mă refer la educatorii puericultori. Totodată, am creat posibilitatea ca cei care lucrează acum în sistem să nu fie efectiv daţi afară din sistem, ci să aibă o perioadă în care să-şi poată completa studiile sau să se poată perfecţiona”, a explicat Sbîrnea.

Centrele de îngrijire a copiilor, trecute în subordinea Ministerului Educației

Senatorul USR Ştefan Pălărie a arătat că centrele de îngrijire ale copiilor, „care aveau doar această conotaţie de îngrijire”, se mută în subordinea Ministerului Educaţiei pentru a deveni unităţi de învăţământ ante-preşcolar, „astfel încât copiii cu vârste între 0 şi 3 ani să poată să se dezvolte şi cognitiv-educaţional, nu doar să poată să fie ţinuţi într-un regim de masă şi somn după-amiază”.

Până la 20 de copii în grupa mare

Până acum, se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani. Acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani. Împărțirea nu mai este într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5.

Cum se face distribuirea:

  • grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
  • grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
  • grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

Prin triplarea numărului de copii, de la 7 la 20, într-o grupă de creșă, cresc costurile pentru autorități.

Sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Bogdan Suruciuc, Inspector general I.S.J. Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc.
Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani a vorbit despre rezultatele finale ale elevilor din județ la examenul de Bacalaureat 2025, despre examenele de Evaluare Națională, dar și despre Olimpiadele Naționale care au avut loc în acest an la Botoșani. Nu mai puțin de nouă etape naționale ale olimpiadelor au avut loc în 2025 în județul nostru, iar cu implicarea profesorilor, elevilor voluntari, a oamenilor de afaceri și a Inspectoratului Școlar al Județului Botoșani organizarea a fost exemplară. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Piedone anunță retragerea unui tip de ulei din magazine. Ce trebuie să faci dacă l-ai cumpărat

Publicat

Publicitate

Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a luat măsuri drastice miercuri, după ce s-a constatat că în magazinele Penny și Kaufland era comercializat un tip de ulei din turte de măsline care nu corespundea cu informațiile de pe etichetă, precizează site-ul observatornews.ro.

O sesizare privind compoziția neconformă a acestui produs l-a determinat pe șeful ANPC să efectueze un control direct. În urma analizării conținutului unei sticle, specialiștii au constatat că, de fapt, în recipient nu se afla ulei de măsline, ci un amestec de uleiuri vegetale ieftine.

„În sticlă este un ulei ieftin din alte surse decât măsline. După culoare, este un ulei de floarea-soarelui, cu probabil rapiţă sau soia”, a explicat un specialist.

Cristian Popescu Piedone a catalogat produsul ca fiind „un fals ordinar” și a dispus imediat retragerea acestuia din magazine. Acțiunea a început într-un magazin Penny, după care s-a extins la depozitul importatorului, de unde a aflat că marca de ulei în cauză, Malita, provine din Grecia și este distribuită și în rețeaua Kaufland.

„Aveți obligativitatea, ca importator, să faceți analiza produsului. Asta înseamnă înșelăciune asupra consumatorului”, i-a transmis Piedone reprezentantului companiei importatoare.

Șeful ANPC a anunțat că produsul va fi casat integral, fără a permite schimbarea etichetelor sau reintroducerea în circuitul comercial:

Publicitate

„N-am nevoie să reschimbe etichete, să vândă un cocktail de ulei care nu știm ce conține… Știm ce conține: ulei de rapiță, ulei de… , dar nicidecum ulei de măsline. Singura măslină care se află e cea din poză!”, a declarat Piedone.

Conform datelor oficiale, din magazinul și depozitul Penny din Ștefăneștii de Jos au fost retrase 2.218 sticle din lotul respectiv. De asemenea, la sediul importatorului s-au prelevat și alte produse pentru verificări – inclusiv lapte praf, dulceață și diverse sortimente de snacksuri și uleiuri – pentru a determina dacă acestea respectă normele în vigoare.

„Ulterior emiterii buletinelor de analize, comisarii vor aplica măsurile ce se impun”, a transmis ANPC.

În acest caz, autoritatea a aplicat și două amenzi contravenționale în valoare totală de 25.000 de lei. Piedone a subliniat că astfel de practici nu vor mai fi tolerate:

 

„Milioane de sticle de ulei, milioane de lei profit, milioane de români înșelați – lucrurile astea nu o să se mai întâmple, pentru că măsurile sunt radicale și instante”, a punctat șeful ANPC.

Citeste mai mult

Eveniment

Invazie de gărgăriţe agresive pe litoral: Turiştii s-au refugiat în apă sau în camere

Publicat

Publicitate

Oamenii care au fost pe plajă în această dimineaţă, pur şi simplu nu mai puteau sta pe şezlonguri, s-au ridicat, unii s-au retras către camerele de hotel, alții spre beach baruri. Nu au putut să se ferească prea mult nici acolo, aşa că cei mai mulţi s-au refugiat în mare, scrie observatornews.ro.

Gărgăriţele, de obicei blânde, au devenit agresive şi nervoase. Specialiştii spun că este perioada aceea din an când gărgăriţele se reproduc, prin urmare caută un loc unde să se refugieze şi unde să îşi depună ouăle. Este motivul pentru care erau atât de agresive şi atât de nervoase.

Citeste mai mult

Eveniment

Statistică demografică. Mișcarea naturală a populației în luna aprilie 2025

Publicat

Publicitate

În luna aprilie 2025, mișcarea naturală a populației a prezentat variații notabile. Comparativ cu luna aprilie 2024, numărul nașterilor a înregistrat o scădere, ceea ce sugerează o tendință de diminuare a natalității în această perioadă. Pe de altă parte, numărul deceselor a crescut față de același interval de timp din anul anterior, indicând o posibilă îmbătrânire a populației sau influențe externe ce au contribuit la sporirea mortalității, informează Institutul Național de Statistică.

Cu toate acestea, comparativ cu luna martie 2025, numărul deceselor a scăzut, ceea ce poate reflecta fluctuații sezoniere sau alte dinamici temporare.

În ansamblu, sporul natural al populației a rămas negativ pentru luna aprilie 2025. Această situație, cu mai multe decese decât nașteri, accentuează provocările demografice cu care se confruntă societatea, evidențiind necesitatea unor politici eficiente destinate să stimuleze natalitatea și să îmbunătățească condițiile de viață pentru a contracara trendurile negative.

Observarea acestor date statistice este esențială pentru a înțelege dinamica populației și pentru a formula strategii adecvate în domeniul social și economic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending