Connect with us

Eveniment

Lansarea Programului „Rabla Local” a fost amânată

Publicat

Publicitate
Redăm mai jos comunicatul de presă emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Fondului pentru Mediu, referitor la acest subiect:
Amânarea lansării Programului privind casarea autovehiculelor uzate
Administrația Fondului pentru Mediu anunță amânarea lansării Programului pentru perioada 11 noiembrie 2022, ora: 1000 – 30 decembrie 2022, ora: 1400 .
În această perioadă sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor putea depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create. Crearea conturilor de utilizator în aplicația informatică de către solicitanții unității administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București se va putea realiza începând cu data de 07 noiembrie 2022.
Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, Programului Eficiență energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic și a Programului Rabla Plus rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.
Biroul Comunicare Administrația Fondului pentru Mediu

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani: Instituțiile de urgență, mobilizate în contextul codurilor portocaliu și galben de vijelii și inundații

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizarea meteorologică de tip Cod portocaliu de averse importante cantitativ și cele hidrologice de tip Cod portocaliu și galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, autoritățile din județul Botoșani sunt în stare de alertă. Toate instituțiile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență sunt pregătite să intervină pentru protejarea populației și a bunurilor acesteia.

Prefectul județului, Dan Nechifor, a convocat astăzi o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, pentru a evalua situația și a reaminti măsurile necesare gestionării evenimentelor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate acțiunile puse în aplicare de către structurile implicate și au fost stabilite o serie de măsuri suplimentare pentru perioada critică ce urmează.

Astfel, pe durata codurilor portocaliu și galben de averse importante cantitativ și inundații s-a dispus:

– instituirea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor;

– operaționalizarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției la sediul ISU Botoșani;

– monitorizarea persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ;

Publicitate

– monitorizarea cursurilor de apă, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații, în special pe perioada atenționărilor/avertizărilor meteorologice de tip NOWCASTING și intervenția de urgență, dacă situația o impune;

– asigurarea operativității tehnicii de intervenție la inundații de la nivelul tuturor primăriilor;

– creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Botoșani.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, se vor efectua recunoașteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

Totodată, la toate subunitățile de pompieri se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).

Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Reamintim faptul că județul Botoșani se află sub incidența a trei coduri portocaliu și galben, astfel:

– Cod Portocaliu de averse importante cantitativ de astăzi, de la ora 18:00, până mâine, la aceeași oră. Până mâine dimineață, la ora 03:00, sunt prognozate averse importante cantitativ și se vor acumula 30 …40 l/mp și izolat peste 60 l/mp. Mâine, între orele 03:00 – 18:00, cantitățile de apă vor fi între 30…35 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

– Cod Portocaliu de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, de astăzi, de la ora 18:00, până mâine, la ora 12:00.

– Cod Galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, mâine, între orele 12:00 – 24:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Campionii neregulilor electorale: AUR, PNL și Georgescu. AEP confiscă milioane

Publicat

Publicitate

Milioane de lei confiscate de la partide și la candidați: AEP a aplicat amenzi de peste 1,6 milioane de lei și a confiscat peste 19,5 milioane în urma controalelor privind finanțarea politică, relatează alba24.ro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aplicat amenzi în valoare de peste 1,6 milioane de lei şi a confiscat peste 19,5 milioane de lei, în urma controalelor care au vizat finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale din 2024 – 2025.

Cea mai mare amendă pe care AEP o poate acorda – 200.000 de lei – a fost aplicată fostului candidat independent Călin Georgescu, care a încălcat mai multe prevederi legale.

Cea mai mare sumă de bani a fost confiscată de la AUR, respectiv peste 13 milioane de lei din totalul confiscărilor.

Și Nicuşor Dan a primit două amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei, în urma unor sesizări, care au vizat publicitatea electorală, potrivit Expert Forum.

Expert Forum a realizat un raport care sintetizează sancţiunile aplicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în 2024 şi 2025, atât pentru finanţarea campaniilor electorale, cât şi pentru finanţarea politică.

Publicitate

Astfel, Expert Forum a consultat o listă cu 717 rapoarte primite de la AEP.

”Cele mai mari amenzi au fost de 100,000 de lei şi 200.000 de lei – prima a fost aplicată POT, iar a cea de-a doua lui Călin Georgescu, pentru numeroase încălcări”, arată Expert Forum.

Organizaţia explică faptul că fostul candidat independent Călin Georgescu a încălcat inclusiv prevederi legate de sursa fondurilor, tipurile de materiale care pot fi folosite şi depunerea raportului de venituri şi cheltuieli, respectiv a documentelor justificative.

AEP a sesizat şi Poliţia şi Parchetul General cu privire la campania lui Călin Georgescu.

Georgescu a primit mai multe amenzi, astfel:

  • 50.000 de lei – art 28 (1) a) cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să provină numai din contribuţii ale candidaţilor sau ale formaţiunilor politice;
  • 25.000de lei – art 36 (3) – Competitorii electorali au obligaţia de a imprima pe materialele electorale numele candidatului, operatorul economic, CMF şi tiraj, dacă este cazul.
  • 25.000 de lei – art 36 (32) – În termen de 30 de zile de la data încheierii campaniei electorale, competitorii electorali au obligaţia de a transmite la AEP o declaraţie cuprinzând informaţii privind descrierea materialelor de propagandă electorală online, producţia, perioada şi spaţiul de difuzare a acestora.
  • 50.000de lei – art.47 alin. (1) – În 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatarii financiari coordonatori sunt obligaţi să depună la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale şi cuantumul datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei, însoţite de declaraţiile de la art. 28 alin. (13).
  • 50.000 de lei – art. 50 alin (2) – Partidele politice şi candidaţii independenţi au obligaţia de a prezenta în termen de 15 zile AEP documentele solicitate.

Avertisment  

28 alin (2) – Încasarea contribuţiilor electorale şi plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate în prealabil AEP.

28 alin. (6) – Contribuţiile pentru campania electorală se depun sau se virează în conturile bancare notificate numai de către candidaţi, partide politice sau de către mandatarii financiari ai acestora.

28 alin. (15) – Contribuţiile pentru campania electorală pot fi depuse în conturile bancare notificate AEP numai până la data încheierii campaniei electorale.

Milioane de lei confiscate de la partide și la candidați, de AEP

În total, AEP a confiscat 19 milioane de lei, din care 16 milioane pentru alegerile europarlamentare şi 2,6 milioane de lei pentru cele locale. 483 de mii de lei au fost confiscaţi ca urmare a unor sesizări (fără a putea identifica tipul de alegeri/fond din datele analizate).

Din această ultimă categorie, 455 de mii de lei sunt asociaţi SOS România.

AUR a primit în total amenzi de 130.000 de lei şi au fost confiscate sume de 13.735.990 de lei, majoritatea pentru alegerile europarlamentare.

Şi în cazul PNL, Autoritatea Electorală permanentă a confiscat 2.530.000 lei, pe baza aceluiaşi articol, art. 7 (2), care stabileşte că ”Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.” Şi PNL a primit amenzi pentru parlamentare şi locale.

Un al treilea caz de confiscare este cel legat de Forţa Dreptei, unde AEP a confiscat 235.066,44 lei, pentru europarlamentare.

PSD a primit printre cele mai mici amenzi – câte 15.000 de lei amenzi pentru locale şi parlamentare, pentru încălcarea mai multor articole.

De asemenea, AEP a confiscat 325 mii de lei pentru locale şi 4.279 lei pentru parlamentare. Sancţiunile nu au fost contestate în instanţă.

POT a primit o amendă de 100.000 de lei, la care se adaugă suma de 28.353 lei, care a fost confiscată, ca urmare a unei sesizări. POT a contestat decizia în instanţă.

Amenda a fost primită pentru folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru alte destinaţii decât cele prevăzute, respectiv pentru faptul că nu a prezentat AEP informaţiile solicitate în termen de 15 zile.

Pentru parlamentare şi locale a primit avertismente şi s-a confiscat suma de 2,2 mii lei.

SOS România a primit amenzi de 45.000 de lei, ca urmare a unor sesizări. I s-au confiscat în total 479 mii lei, ca urmare a celor 2 sesizări şi a unor constatări în urma controalelor pentru locale şi parlamentare.

Cea mai mare parte a sumei confiscate este legată de încălcarea art 25 (2) ”Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru oricare alte destinaţii decât cele prevăzute la alin. (1).”

În cazul unei sesizări, pentru care a primit amendă 25 de mii de lei şi s-a confiscat suma de 28 mii de lei, AEP a constatat că SOS România a încălcat art 11 (1), care stabileşte că ” La primirea donaţiei sunt obligatorii verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia”. SOS nu a contestat rapoartele în instanţă.

Partidul Naţional Conservator a primit o amendă de 70,000 de lei, la care se adaugă suma de 6.939,50 lei, care a fost confiscată, pentru mai multe încălcări, incluzând cele referitoare la modalitatea de primire şi cheltuire a fondurilor, nerespectarea limitelor cheltuielilor, precum şi nerespectarea reglementării de a prezenta în termen de 15 zile reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente documentele solicitate.

Forţa Dreptei a primit în total amenzi de 50,000 de lei, din care cea mai mare a fost de 30,000 de lei, la locale.

Tot la locale, AEP a confiscat un total de 903 mii de lei pentru încălcări legate de modul de înregistrare şi cheltuire a banilor, încălcări legate de înregistrarea mandatarului financiar şi nerespectarea destinaţiilor pentru cheltuieli.

La europarlamentare partidului i s-a confiscat suma de 235 mii de lei şi i s-a aplicat o amendă de 10,000 de lei pentru nerespectarea reglementărilor privind împrumuturile.

USR a primit cea mai mare amendă la locale – 45,000 de lei, la care se adaugă sume confiscate de 464.918 lei pentru încălcări ale legislaţiei legate de limitele maxime ale contribuţiilor, destinaţiile cheltuielilor şi pentru folosirea de materiale electorale nepermise.

O amendă de 20,000 de lei a primit şi în 2025 pentru încălcare legislaţiei care stabileşte că cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora.

USR a primit 3 avertismente, pentru parlamentare, europarlamentare şi un control e fond, legat de subvenţii, la care se adaugă un total confiscat de 20 de mii lei.

În urma controlului de fond, USR a fost sancţionat pentru încălcarea art. 25 alin. (2) ”Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru oricare alte destinaţii decât cele prevăzute la alin. (1).”

Nicuşor Dan a primit 2 amenzi de 20.000 de lei, care nu au fost contestate în instanţă. Ambele controale au pornit de la sesizări.

Prima se leagă de încălcarea articolului care stabileşte ce materiale electorale pot fi folosite în campanie (36/2).

Cea de-a doua se leagă de încălcarea legislaţiei privind marcarea publicităţii politice, finanţarea campaniei electorale de către o entitate care nu are acest drept – art. 33 alin. (1)  – şi a art. 36 (2), care stabileşte ce tipuri de materiale de propagandă electorală pot fi utilizate.

Citeste mai mult

Eveniment

Permis de conducere fals cumpărat cu 200 de euro, descoperit la PTF Racovăț

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu dublă cetățenie română și ucraineană, asupra căruia a fost depistat la control un permis de conducere fals.

 

În data de 16 iulie a.c., în jurul orei 16.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, un bărbat, în vârstă de 27 de ani, cu dublă cetățenie româno-ucraineană.

Având suspiciuni cu privire la persoana în cauză, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au descoperit asupra bărbatului un permis de conducere cu însemnele autorităților ucrainene, cu datele de identificare ale posesorului.

Polițiștii de frontieră au stabilit faptul că permisul de conducere în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals total.

Tânărul a declarat că în urmă cu două săptămâni i-a fost reținut permisul în Ungaria pentru depășirea vitezei legale și a apelat la un cetățean ucrainean care i-a procurat un permis fals, contra sumei de 200 de euro.

Publicitate

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instruit:

– Cod portocaliu, de astăzi, de la ora 18:00, până mâine, la ora 12:00;

– Cod galben, mâine, între orele 12:00 – 24:00.

 

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

 

Publicitate

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

 

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Informare preventivă:

 

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

 

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

 

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

 

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

 

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

 

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

 

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

 

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

 

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

 

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

 

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

 

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

 

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

 

– nu atingeți firele electrice;

 

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

 

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

 

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

 

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

 

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

 

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

 

• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

 

• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

 

• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

 

• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

 

• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

 

• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

 

• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

 

• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

 

• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

 

• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending