Connect with us
Publicitate

Eveniment

Lângă noi: Un focar de tuberculoză a fost identificat de medici într-o grădiniță din Iași

Publicat

Publicitate

Un focar de tuberculoză a fost identificat de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate privată de învăţământ preuniversitar dintr-o localitate de lângă municipiul reşedinţă.

“În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, din datele oferite de coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supravegherea şi Control al Tuberculozei, transmitem că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu partenerii noştri de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie”, a declarat, joi, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi, dr. Radu Crişan Dabija.

Acesta a menţionat că tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.

“Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii ca tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie. Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul IaşI iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza”, a explicat dr. Radu Crişan Dabija.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, este singura unitate de profil care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie.

“Educaţia sanitară, însă, rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni pe viitor aceste situaţii: vaccinarea BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive – acţiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenţie suficientă pe cât ar avea nevoie societatea noastră”, a mai precizat dr. Radu Crişan Dabija. AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cutremur, joi dimineața, în România. INFP anunță activitate seismică importantă

Publicat

Publicitate

Un cutremur s-a produs, joi dimineața, în România, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului. 

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: Intervenții ale polițiștilor în ultimele 24 de ore  

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 41 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 53.000 de lei.

 

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șase permise de conducere și au fost retrase patru certificate de înmatriculare.

 

Publicitate

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Citeste mai mult

Eveniment

Vrei să fii student la Cluj? Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca oferă noi specializări la nivel de licenţă şi master

Publicat

Publicitate

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că oferă noi specializări la nivel de licenţă şi master pentru anul universitar 2024-2025.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) le va oferi viitorilor studenţi specializări noi atât la licenţă, cât şi la nivelul studiilor de master.

Astfel, UBB propune patru specializări noi la nivel licenţă:

  • Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba engleză – la Facultatea de Matematică şi Informatică;
  • Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba maghiară – la Facultatea de Matematică şi Informatică;
  • Inteligenţă artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză – la Facultatea de Matematică şi Informatică;
  • Servicii şi politici de sănătate publică, 3 ani, cu frecvenţă, în limba română – la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării”.

De asemenea, la nivel master, candidaţii vor avea la dispoziţie tot patru programe noi de studiu, astfel:

  • Studii şi cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research – 2 ani, cu frecvenţă, în limbile română, chineză, coreeană, japoneză – la Facultatea de Litere;
  • Health Economics – 2 ani, cu frecvenţă, în limba engleză – la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor;
  • Management bazat pe date – 2 ani, cu frecvenţă, în limba maghiară – la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor;
  • Securitate globală şi politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies – 2 ani, cu frecvenţă – în limba engleză – la Facultatea de Istorie şi Filosofie.

Potrivit acesteia, perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 şi 31 iulie, transmite Agerpres.

Publicitate

Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor şi perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile pentru fiecare dintre cele 22 de facultăţi ale UBB.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 28 de ani, depistat sub influența alcoolului, la volan, într-o localitate de lângă Săveni

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Știubieni, un autoturism condus de un tânăr, de 28 de ani, din aceeași localitate.    

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending