Connect with us
Publicitate

Eveniment

Lângă noi: Tânăr rănit la Suceava după ce s-a răsturnat cu tractorul. A fost prins sub utilaj şi a rămas încarcerat

Publicat

Un tânăr de 26 de ani a fost grav rănit, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren accidentat de pe raza localităţii Valea Glodului din comuna Vultureşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, tânărul a fost prins sub utilaj şi a rămas încarcerat.

“La faţa locului s-au deplasat pompierii militari, cu o autospecială cu accesorii pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD, respectiv, un echipaj de prim ajutor şi cel de terapie intensivă mobilă. Salvatorii au lucrat zeci de minute şi au reuşit să elibereze persoana prinsă sub tractor, un bărbat în vârstă de 26 de ani. Rănitul, conştient şi cooperant, dar cu multiple traumatisme, a fost preluat de către echipajul SMURD TIM, care l-a stabilizat, iar apoi l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava”, au precizat oficialii ISU.

O a doua persoană, un bărbat de 45 de ani, care se afla în tractor, a reuşit să sară înainte ca utilajul să se răstoarne. Acesta a primit îngrijiri medicale de la pompierii paramedici SMURD, prezentând mai multe contuzii la nivelul capului şi alte escoriaţii. Ulterior, acesta a refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Muzeu transfrontalier închinat lui Mihai Eminescu, la Botoșani

Publicat

Un inedit proiect transfrontalier România – Republica Moldova va pune în valoare personalitatea marelui nostru poet național, Mihai Eminescu. Proiectul „Muzeul în continuare”, în valoare de 1,5 milioane euro, a fost depus în parteneriat de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Memorialul Ipotești – Centrul național de Studii „Mihai Eminescu”.

Din această sumă, grantul transfrontalier reprezintă 90%, iar contribuția celor doi parteneri va fi de 10%. Bugetul fiecărui partener este egal, reprezentând 50% din valoarea totală a proiectului.

„În cadrul proiectului se urmărește crearea unui muzeu comun în România și Republica Moldova pentru a conserva, valorifica și promova eficient și integral patrimoniul eminescian. În principal, se dorește o extindere a Muzeului Eminescu de la Memorialul Ipotești în cadrul Universității de Stat «Alecu Russo» din Bălți. Astfel, se va începe vizitarea muzeului la Ipotești și se va încheia la Bălți, unde, într-o clădire istorică, se va realiza un muzeu nou cu materiale despre Eminescu ce există în Republica Moldova”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

La Ipotești, Muzeul Eminescu va fi refăcut în totalitate și extins de la 9 săli de expunere la 13. De asemenea, se vor monta totemuri și instalații pentru proiecții. Tot în cadrul proiectului se va realiza o hartă interactivă, digitală a locurilor pe unde a trecut Mihai Eminescu și tururi virtuale pentru muzeu.

„În procesul de reconceptualizare a muzeului vor fi cooptați artiști recunoscuți internațional, precum ambasadorul cultural al Memorialului Ipotești Mircea Cantor, care are lucrări incluse în cadrul Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest proiect face parte din viziunea noastră de dezvoltare a Memorialului Ipotești, prin care vrem să-l transformăm în placa turnantă a Platformei dedicate cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România”, a declarat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Mită pentru polițiști, între documente. Oamenii legii au filmat totul cu bodycam

Publicat

 Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați, la sfârșitul săptămânii trecute, de către polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani despre faptul că, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, li s-a oferit o sumă de bani cu titlu de mită.

În fapt, la data de 24.02.2024, pe raza localității Icușeni Vale, comuna Vorona, județul Botoșani, au oprit un conducător auto, întrucât acesta, aflându-se în trafic, la volanul unui autoturism, nu purta centura de siguranță. Totodată, în urma controlului documentelor, polițiștii au constatat faptul că respectivul conducător auto nu deținea asupra sa certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Imediat după ce a înmânat documentele, pe care le avea asupra sa, conducătorul auto, în vârstă de 29 de ani,  a coborât din autovehicul, s-a îndreptat către autospeciala de poliție și a remis, cu titlu de mită,  suma de 200 lei, disimulată într-un document, format A4,  pentru a determina organele de poliție să nu dispună măsurile legale cu privire la abaterile constatate.

Agenții de poliție au înregistrat momentul remiterii sumei de bani cu aparatura tip bodycam și au refuzat propunerea conducătorului auto.

Ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Botoșani au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, cercetările fiind continuate, în coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Sute de elevi, dar și simpli cetățeni din orașul Flămânzi, au aflat de la pompieri ce măsuri trebuie luate în caz de incendiu sau cutremur

Publicat

Peste 500 de elevi, cadre didactice, dar și simpli cetățeni din orașul Flămânzi s-au întâlnit, astăzi, cu pompierii în cadrul unei acțiuni de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă.

Salvatorii le-au vorbit copiilor, pe înțelesul lor, despre lucrurile pe care nu trebuie să le facă pentru că sunt periculoase. Totodată, le-au prezentat informații utile și măsuri ce trebuie adoptate în caz de incendiu, cutremur, inundații, înzăpeziri, vânt puternic, etc.

Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații. Totodată, le-au vorbit despre cum trebuie să se comporte în cazul în care descoperă muniție neexplodată.

Copiii au aflat și în ce situații pompierii intervin cu autospecialele de stingere cu apă și spumă și descarcerare. Cei mai curajoși au probat echipamentele de protecție folosite în misiuni.

Cu acest prilej, inspectorii de prevenire le-au oferit materiale de informare preventivă, din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” , „Nu tremur la cutremur” „Viziune 2020”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”și “Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Orașului Flămânzi, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Flămânzi, Liceului Tehnologic “Nicolae Bălcescu ” Flămânzi și Școlii Gimnaziale “Ion Bojoi ” Flămânzi.

Aceasta este prima acțiune organizată în cadrul “Săptămânii Protecției Civile” și a urmărit dezvoltarea unui comportament preventiv în rândul cetățenilor.

Având ca slogan ” Împreună mai pregătiți “, ISU Botoșani va desfășura, în perioada 26 februarie – 4 martie a.c., activități de informare și educare preventivă în municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și orașele Săveni, Darabani, Ștefănești și Bucecea.

Mâine, între orele 09:00 – 12:00, vom fi prezenți pe Pietonalul Ghica din municipiul Dorohoi, dar și în localitatea Coșula, unde vom organiza un exercițiu de alarmare publică și evacuare în caz de inundații.

Totodată, în perioada 26.02 – 04.03.2024, pe timpul activităților de recunoaștere în teren, echipajele ISU Botoșani vor distribui materiale informative din cadrul campaniilor naționale și le vor oferi cetățenilor sfaturi despre cum să prevină o situație de urgență.

Acțiuni de informare și educare preventivă se vor desfășura și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care au primit materiale preventive în vederea distribuirii acestora către cetățeni. Pompierii voluntari se vor implica și în exerciții de evacuare în caz de cutremur sau incendiu.

Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea vă invităm să fiți alături de noi, să ne urmăriți pe pagina de internet, paginile de socializare și portalul fiipregătit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiilor de urgență.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul de susținere a producției de CARTOF de CONSUM, în anul 2024. Câți bani se dau pe un hectar cultivat

Publicat

A fost adoptata H.G. nr. 150/2024 pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de CARTOF de CONSUM ” în anul 2024.
Sprijinul financiar este de 200 euro/ha cultivat cu CARTOFI de CONSUM și plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Cererile se depun la DAJ BOTOȘANI, până la data de 20 mai 2024 inclusiv, de către următorii beneficiari:
– producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător valabil pana la 31.12.2024;
– producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
– producători agricoli societati agricole si producatori agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii :
a) să solicite ajutorul de minimis prevăzut în prezenta hotărâre
b) să utilizeze o suprafață cultivată cu CARTOFI de consum de minim 0,30 Ha ;
c) să obțină o producție de minimum 15 To / Ha de pe suprafața prevăzută la lit. b), din care să comercializeze cel puțin 6 tone / Ha până la data de 18 noiembrie 2024.
d) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2024;
e) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. c) prin documente justificative;
Pentru a se înscrie în program, beneficiarii depun o CERERE-tip, însoțită de următoarele documente:
a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal
b) copie a atestatului de producător valabil pana la 31.12.2024
c) împuternicire/procură notarială și o copie CI a unui reprezentant, după caz,
d) copie a certificatului de înregistrare la ONRC/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea
e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
f) adeverința, în original, din Registrul agricol pentru anul 2024 cu suprafața de teren utilizată de solicitant, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză;
e) declarații pe propria răspundere, conform modelelor prevăzute în anexa nr. 2;
Valorificarea producției se face până la data de 18 noiembrie 2024 inclusiv, iar documentele justificative ( rapoarte fiscale de închîdere zilnica/factura/fila/filele din carnetul de comercializare ) care atestă valorificarea producției de CARTOFI se depun la Direcția Agricolă Județeană Botoșani până la data de 20 noiembrie 2024.

PROGRAM CARTOFI de CONSUM – 2024
200 euro / ha pentru cultura de CARTOFI de CONSUM !!!
Programul CARTOFI 2024 – HG nr. 150 / 23.02.2024

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending