Connect with us

Eveniment

Lângă noi: Singura biserică din Patriarhia Română ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Pulheria și-a serbat hramul

Publicat

Publicitate

Biserica din satul Pârcovaci, orașul Hârlău, județul Iași, a fost construită în anul 1834 de boierii Gheorghe și Pulheria Ghica. Anul acesta, comunitatea din Pârcovaci a avut o îndoită bucurie, întrucât și localitatea a serbat 400 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, în ziua de 9 septembrie, la altarul de vară s-a săvârșit slujba Vecerniei Mari unite cu Litia, iar marți, 10 septembrie, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească.

Luni seara, la Vecernia și Litia oficiate în Altarul de vară din curtea bisericii au participat numeroși enoriași și un sobor de 10 preoți.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ioan Băisan, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva” din localitatea Filipești, județul Bacău. Părintele Ioan a vorbit despre binefacerile pe care le primesc credincioșii care se închină la icoanele făcătoare de minuni din țară și străinătate, precum și importanța pelerinajelor la aceste icoane, una dintre acestea aflându-se în biserica din Pârcovaci, iar alta, mult mai cunoscută, la Mănăstirea Giurgeni din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Marți dimineață a fost săvârșită slujba de sfințire a apei și Utrenia, urmate de Sfânta Liturghie arhierească.

Delegatul Înaltpreasfințitului Teofan a fost Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, care a mulțumit IPS Teofan pentru această binecuvântare de a sluji la hramul bisericii din Pârcovaci, dar și părintelui paroh Nicolae Crăciun, fost coleg de facultate, pentru invitație.

A fost prezentată viața atât de pilduitoare a Sfintei Împărătese Pulheria Fecioara, scoțându-se în evidență virtuțile ei deosebite și râvna în apărarea Ortodoxiei la Sinoade Ecumenice de la Efes și Calcedon.

Publicitate

Preasfinția sa a lăudat râvna părintelui paroh pentru cele sfinte și pentru bună chivernisire a parohiei. Amintind de anii studenției petrecuți la Facultatea de Teologie din Iași, a evidențiat celor prezenți entuziasmul studenților basarabeni și bucuria lor de a studia Teologia în țara mamă, România.

Totodată, Preasfinția Sa dăruit bisericii o frumoasă candelă a „Unității Naționale” și i-a încurajat pe cei prezenți să vegheze, ca aceasta să rămână aprinsă până când Moldova de peste Prut se va întoarce la Patria Mamă.

La final, a luat cuvântul și profesorul de Istorie, Cristian Axinte, care a prezentat pe scurt istoria acestui eveniment aniversar.

Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău, a mulțumit Preasfințitului Antonie pentru prezența sa la acest moment festiv al satului Pârcovaci și părintelui Nicolae Crăciun pentru frumoasa organizare.

Părintele paroh a evocat cei 190 de ani de la zidirea bisericii parohiale, precum și activitățile rodnice ale celor trei preoți parohi care, din 1937, când Pârcovaciul a devenit Parohie, s-au străduit să păstreze și să înfrumusețeze sfântul locaș. Felicitându-i pe cei câteva sute de enoriași prezenți la Sfânta Liturghie, părintele a acordat Diplome de apreciere celor șase fii ai satului, care, în prezent, slujesc în patru parohii și două mănăstiri, domnului primar, Consiliului Local Hârlău, profesorului Cristian Axinte și domnului Radu Găină, realizator de programe la Universul Credinței de la Televiziunea Română, fiu al satului.

Corul Basileus al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de Arhidiaconul Mihai Ursache, a oferit răspunsurile la strană.

Biserica Parohiei Pârcovaci datează din anul 1834, fiind ctitorită de Gheorghe şi Pulheria Ghica, de aici şi hramul nemaiîntâlnit la sfintele lăcaşuri din ţara noastră. Din 1993, s-au făcut multiple restaurări, iar pe 30 septembrie 2001 a fost resfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vremea arhipăstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

11 comune botoșănene vor fi traversate de noua linie electrică dintre România și Republica Moldova

Publicat

Publicitate

11 comune din sudul județului Botoșani vor fi traversate de Linia Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți. Este vorba de localitățile: Vlădeni, Corni, Curtești, Bălușeni, Blândești, Gorbănești, Trușești, Sulița, Albești, Românești și Santa Mare. Din cei 93,3 kilometri cât măsoară noua linie electrică pe teritoriul României, aproximativ două treimi se află pe teritoriul județului Botoșani.

Traseul LEA 400 kV Suceava – Bălți a fost făcut public de CNTEE Transelectrica în urma interpelării formulate de senatorul social-democrat Doina Federovici. „Este un proiect foarte important pentru județul Botoșani, care poate contribui la dezvoltarea regiunii noastre, după ce va fi realizată și stația pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În privința noii stații, conducerea Transelectrica susține că acest obiectiv de investiții este într-un stadiu incipient, și anume că „în perioada următoare va fi aprobată Nota conceptuală pentru construcția stației Botoșani, în conformitate cu prevederile HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice”. După realizarea Notei Conceptuale, Transelectrica va trebui să elaboreze Tema de Proiectare, Studiul de Fezabilitate, Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiectul Tehnic și, ulterior, execuția propriu-zisă a stației, care este prevăzută în Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și a unei stații de sistem de 400/330 kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare pe 11 martie și urmează să emită Ordinul Administrativ de Începere a Activităţii de Proiectare. Durata de realizare a contractului este de 52 de luni de la data emiterii Ordinului: 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Angajările în învățământ, deblocate: Concursurile pentru posturi vacante încep din 30 aprilie

Publicat

Publicitate

După o perioadă de blocaj instituită de „ordonanța trenuleț”, Guvernul deblochează angajările în învățământ. Începând cu 30 aprilie, școlile și alte instituții educaționale pot relua organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor disponibile, informează alba24.ro.

În anul 2025, începând cu data de 30 aprilie, pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și instituțiile de învățământ superior de stat, care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului.

Angajările se fac cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2025, nr.9/2025, potrivit proiectului  de OUG.

În anul școlar 2025-2026 urmează a fi ocupate 62.514 posturi didactice de predare, care se vacantează ca urmare a încetării de drept a contractelor individuale de muncă la data de 31 august 2025.

Din totalul de 229.119 posturi didactice de predare ocupate în anul școlar 2024-2025, sunt ocupate:

  • 32.385 posturi, pe perioadă determinată de un an școlar
  • 30.129 posturi în regim de plata cu ora

Pentru acestea, contractele individuale de muncă încetează de drept până la data de 31 august 2025, respectiv la data finalizării cursurilor.

Publicitate

Guvernul deblochează angajările în învățământ și Titularizarea 2025

Prin ordonanța de urgență se asigură și cadrul legal clar pentru organizarea concursului de Titularizare 2025.

Se asigură ocuparea posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în baza rezultatelor obținute de candidați la concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare, sesiunea 2025.

Pentru învățământul universitar, prin organizarea concursurilor, se vor asigura standardele minimale privind calitatea academică a programelor de studii pentru licență, master, doctorat, învățământ la distanță, învățământ dual, formare psihopedagogică, potrivit actului normativ.

Concursurile pot fi organizate în:

  • unități de învățământ preuniversitar de stat
  • instituții de învățământ superior de stat
  • .unități de educație extrașcolară
  • centrele județene de resurse și asistență educațională.

Citeste mai mult

Eveniment

La volan, dar cu permis nerecunoscut de legea română. Bărbat de 43 de ani, oprit la Frontiera Rădăuți Prut

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean din Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere nerecunoscut de statul român.

În data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 18.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut–ITPF Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 43 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Polonia.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de către autorităţile din regiunea Transnistria, având imprimate datele și fotografia sa, document ce nu este recunoscut de statul român.
Colegii noștri au efectuat verificări specifice în urma cărora a rezultat că cetățeanul în cauză nu deține permis de conducere.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, la finalizarea cercetărilor, urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 18 ani, pericol public! S-a îmbătat și a ridicat praful din Lunca cu ATV-ul

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din  Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Lunca, un autovehicul (ATV) condus de un tânăr de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar ATV-ul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

 

Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis, conducere a unui autovehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending