Connect with us

Eveniment

Lângă noi: Grav accident de circulație la Suceava. 11 persoane au avut nevoie de ajutor. S-a activat Planul Roșu de Intervenție

Publicat

Publicitate

Un grav accident de circulație a avut loc la Suceava, duminică, în jurul orei 18:30, pe DN2 / E85,  pe raza comunei Drăgușeni. În accident au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme, relatează stirisuceava.net.

Pentru o optima gestionare a situației, la nivelul județului Suceava s-a activat Planul Roșu de Intervenție. La fața locului au fost alocate două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare, șapte ambulante SAJ, trei echipaje SMURD si un elicopter.

La nivelul IPJ Suceava a fost constituită o echipă operativă formată din polițiști rutieri din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, dar și din cadrul Serviciului Rutier IPJ Suceava, iar din primele verificări s-a constatat faptul că șoferul unei autoutilitare în care se mai aflau patru persoane și care se deplasa din direcția Fălticeni către Roman a pătruns pe contrasens unde a lovit succesiv două autoturisme care circulau în coloană din sens opus.

Din primele date, cauza pătrunderii pe contrasens ar fi un ușor derapaj în condiții de carosabil umed pe fondul vitezei excesive, nefiind însă exclusa nici utilizarea în timpul condusului a unor mijloace sau dispozitive de natură a distrage atenția la volan.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a doi bărbați pasageri în autoutilitara care a pătruns pe contrasens, dar și ranirea ușoară a șoferului și a celorlați doi pasageri din autoutilitara. Toți cinci sunt bărbați din zona orașului Cajvana care se deplasau pentru lucrări in construcții pe raza județului Vrancea.

De asemenea, din celelalte două autoturisme implicate a rezultat rănirea ușoară a patru adulți și doi copii, fără probleme majore.

Publicitate

Toți șoferii urmează sa fie testați cu aparatul etilotest și sa le fie prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, însă niciunul nu prezintă halenă alcoolică.

La acest moment circulația este blocată pe ambele sensuri.

Se desfășoară cercetări petru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Elevii Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni s-au întâlnit cu jandarmii

Publicat

Publicitate

Activităţile în spațiul public prilejuite de aniversarea, în ziua de 3 aprilie, a celor 175 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, au debutat ieri dimineață la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Jandarmii le-au prezentat elevilor autospecialele din dotare, mijloacele de intervenție și, nu în ultimul rând, câinii de serviciu, care au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină și intervenție.
De asemenea, elevii au primit informații despre cariera de militar jandarm și pliante cu aspecte de interes privind admiterea la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, dar și flyere preventive în cadrul campaniei ,,Școli în siguranță”.

Doritorii au avut ocazia să relaționeze direct și cu doi elevi jandarmi, aceștia fiind cei mai în măsură să le povestească cum au decurs probele de concurs în cadrul admiterii sau cum se desfășoară o zi de studiu în Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, ediția a LXXV-a, dedicată elevilor din clasele IX-XII

Publicat

Publicitate

În data de 1 aprilie 2025, municipiul Botoșani a fost gazda festivității de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, ediția a LXXV-a, dedicată elevilor din clasele IX-XII.

Evenimentul a fost marcat de o atmosferă de înaltă ținută academică, aducând împreună tineri pasionați de matematică din întreaga țară, profesori dedicați și oficialități locale care sprijină excelența educațională.

În cadrul festivității, au transmis mesaje de susținere și încurajare pentru participanți reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, domnul secretar de stat Sorin ION și doamna consilier Elisabeta Ana NAGHI, președintele Consiliului Județean Botoșani, domnul Valeriu IFTIME, primarul Municipiului Botoșani, domnul Cosmin Ionuț ANDREI, prefectul județului Botoșani, domnul Dan NECHIFOR, dar și sponsorul principal al olimpiadei, doamna Anca BOLDEA.

Elevii și întreaga audiență au fost inspirați de discursurile motivate despre importanța matematicii în dezvoltarea intelectuală și profesională a tinerilor, rostite de domnului prof. univ. dr. Viorel Barbu, membru al Academiei Române și ale președintelui comisiei centrale a olimpiadei, domnul conferențiar universitar dr. Cătălin Liviu Gherghe.

„Tuturor elevilor participanți le urez mult succes, concentrare maximă și inspirație în zilele ce urmează! De asemenea, le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea acestui prestigios eveniment, de la profesori și voluntari, până la autoritățile locale și sponsori. Fiecare contribuție a fost esențială în asigurarea unei desfășurări impecabile a competiției.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

2 aprilie – Ziua internațională a cărții pentru copii

Publicat

Publicitate

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Marcarea acestei zile este o inițiativă a Consiliului Internațional al Cărților pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanță națională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internațional al Zilei cărții pentru copii. Statul sponsor alege o temă și invită un scriitor din țara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume și un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă. Aceste materiale sunt folosite pentru a promova cărțile și cititul, prin întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri de scriere, organizarea de activități și evenimente în școli, biblioteci etc, mai notează sursa citată.

Țările de Jos sunt, în 2025, sponsorul Zilei internaționale a cărții pentru copii. Tema din acest an este ‘The freedom of imagination’, în ideea că în cărțile de bună calitate pentru copii, imaginația cititorului este stimulată și dezvoltată. Aceste cărți îi ajută pe copii să-și exploreze imaginația, să-și dezvolte creativitatea și să vadă lumea într-un mod nou. Cărțile bune îi invită pe cititori să interpreteze singuri cuvintele, construind povestea proprie, scrie https://www.ibby.org/.

Motto-ul din 2025 este ultima propoziție a poeziei ‘The Language of Pictures’: ‘˜Make pictures for my poem, and please feel free: these words belong to you even though they came from me.’ Poezia provine din colecția de poeme ilustrate ‘Alle wensen van de wereld’ (2021), scrisă de Rian Visser și ilustrată de Janneke Ipenburg. Această carte a primit premiul Zilveren Griffel în Țările de Jos și medalia de aur pentru poezie în Belgia.

Poezia ‘The Language of Pictures’, de Rian Visser, care stă la baza temei și motto-ului din 2025:

‘Can you draw pictures
for the words,
for the things I say?
Then draw
part of the picture,
cold,
wind,
a lump in your throat
or tough luck,
draw a cough,
a sigh,
the scent of fresh bread,
time,
a moment,
the beginning or the end
of a plan,
draw the place wherever,
the place where never,
the place where soon
something is going to happen,
draw the pain of a push,
the taste of the sea.
There is so much
that I want to see,
like love,
one day,
and maybe for me.
Make pictures
for my poem,
and please feel free:
these words
belong to you
even though they came from me.’

Publicitate

Organizatorul acestei zile, Consiliul Internațional al Cărților pentru Tineri, este o organizație non-profit, o rețea internațională ce reunește persoane din întreaga lume, cuprinzând 80 de reprezentanțe naționale. Consiliul se angajează să aducă împreună cărțile și copiii și să le ofere acestora din urmă posibilitatea de a avea acces la cărți cu standarde literare și artistice ridicate, să încurajeze publicarea și distribuirea de cărți de calitate pentru copii, în special în țările în curs de dezvoltare etc.

De la înființarea sa, în 1953, Consiliul Internațional al Cărților pentru Tineri a creat tot mai multe premii și a lansat proiecte care împărtășesc obiectivul de a încuraja literatura de calitate pentru copii și de a susține dreptul fiecărui copil de a deveni cititor.

Cel mai prestigios premiu în domeniul literaturii pentru copii, Premiul ‘Hans Christian Andersen’, este acordat o dată la doi ani unui autor și unui ilustrator ale căror opere complete au adus o contribuție durabilă la literatura pentru copii. Câștigătorii premiului ‘Hans Christian Andersen’ 2022 au fost Marie-Aude Murail din Franța, în calitatea de autoare, și Suzy Lee din Coreea de Sud, în calitatea de ilustrator. Câștigătorii premiului în 2024 au fost Heinz Janisch din Austria pentru scriere și Sydney Smith din Canada pentru ilustrație, mai informează https://www.ibby.org/. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Compensarea prețului la energie: Guvernul lucrează la definiția sărăciei energetice pentru viitoarele scheme de ajutor

Publicat

Publicitate

Compensarea prețului la energie: România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, scrie alba24.ro.

”Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând cont de o realitate europeană, cu creșteri la gaz de până la 60% și la energie electrică de 25-30%.

Având în vedere acest context, extinderea este pentru trei luni de zile la energie electrică, deci nu este nicio glumă, chiar dacă azi e 1 aprilie.

Până la 1 iulie, compensarea-plafonarea rămâne exact așa cum o știu românii la energie electrică. La gaz rămâne exact așa cum știu românii, încă un an de zile, până la 1 aprilie 2026.

La energie electrică, Ministerul Muncii și-a asumat și lucrăm împreună să avem o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil energetic și direcționarea sprijinului statului către acei consumatori după data de 1 iulie.

În rest, suntem pregătiți să avem scenarii de lucru pentru ceea ce se întâmplă în plan regional, evoluția conflictului din Ucraina, evoluția pieței energiei la nivel european.

Publicitate

Nu se susține acest scenariu al dublării sau al exploziei prețurilor. E adevărat, trebuie să ținem totuși cont că avem aceleași prețuri plafonate de doi ani și jumătate, poate trei ani de zile.

A existat inflație în această țară. Numai punând asta în calcul a rezultat anumite ajustări necesare. Astăzi, acestea sunt soluțiile la îndemână, sunt uneltele pe care le avem în trusă pe termen ceva mai lung’, a afirmat Burduja.

Potrivit demnitarului, până la data de 1 iulie, lucrurile legate de consumatorii vulnerabili vor fi clarificate.

”Important este că România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii în sărăcie energetică. Nu este ușor de făcut, pentru că implică multe baze de date de la diverse instituții, de la INS, de la ANAF, de la Ministerul Finanțelor, de la Ministerul Muncii.

Dânșii oricum au o serie de instrumente adiționale, cum este ajutorul pentru încălzire, destinate tot consumatorilor vulnerabili și așa mai departe.

Eu am toată convingerea că lucrurile se vor clarifica până la data de 1 iulie, astfel încât toate așteptările românilor să fie extrem de bine definite”, a susținut oficialul.

Acesta a menționat, totodată, că pot apărea o serie de provocări pentru sistemul energetic național ‘încă destul de rigid’, atunci când va exista un surplus în producția de energie.

”Am avut comunicări cu Dispeceratul Energetic Național. Nu este doar o provocare pentru România, e o provocare la nivel european pentru că, în general, în zilele de weekend sau cu ocazia sărbătorilor, cum sunt cele pascale, consumul este unul mai mic și dacă se întâmplă să fie o producție mare, bate vântul, de exemplu, sau este și o zi însorită, atunci pot fi anumite provocări pentru un sistem care este încă destul de rigid.

De aceea avem nevoie de flexibilitate în sistem. De aceea avem nevoie de investiții de tipul Tarnița – Lăpuștești, hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, tocmai pentru a putea să beneficiem de această energie atunci când avem noi cea mai mare nevoie, adică la vârfurile de consum”, a menționat ministrul Energiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending