Connect with us

Eveniment

Lângă noi: Bebeluși omorâți de infecția nosocomială la Suceava. Probele arată că Spitalul Județean știa de bacterii

Publicat

Publicitate

La termenul din 4 octombrie 2023, familia unui nou-născut mort după ce a luat piocianic din Spitalul Județean Suceava, Alexandru Teodor Manea, a contestat, prin avocat, acuzația de ucidere din culpă și schimbarea acesteia în omor. Asta pentru că la dosar există probe care arată că spitalul fusese informat că are piocianic în coloana de apă. De ce susține familia acest lucru?

În 2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni.  Numele lor:  Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore);  Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile);  Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).  Cazul a fost expus de o  investigație jurnalistică din 2016. În dosarul penal care a urmat, deschis de procurorii bucovineni, expertiza IML Iași a arătat că micuții au decedat după ce s-au infectat în spital. Coloana cu apă era infestată cu Pseudomonas aeruginosa, bacterie cunoscută sub numele de piocianic.

În 2021, dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Suceava, Spitalul Județean din oraș fiind învinuit de ucidere din culpă. Conducerea și angajații au fost citați doar ca martori. Cazul a ajuns în fața judecătorului. Instanța a audiat și un secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe Tiberius Brădățan, fost director medical al spitalului.

Control pe 3 februarie, cu o lună înainte de decese La un control tematic făcut de Ministerul Sănătății în februarie 2016 în mai multe spitale, inclusiv în Spitalul Județean Suceava, s-a descoperit bacteria piocianic. Este bacteria care le-a fost fatală bebelușilor, în coloana de apă. „Menționăm că izolarea acestei bacterii în sursa de apă s-a făcut și în data de 03.02.2016, la o chiuvetă din secția de oftalmologie (buletin nr. 22961) (…) Date fiind riscurile apariției unor situații epidemiologice grave se impune luarea unor măsuri urgente de verificare și dezinfecție a întregii instalații de distribuție a apei și de control săptămânal cu laboratorul al calității apei. (…) Vă solicităm să ne comunicați până pe data de 30.03.2016 măsurile impuse de dvs”. În interiorul acestei perioade, mai exact pe 27 februarie și pe 1 martie, în spital au decedat doi dintre bebeluși, printre care și băiețelul familiei Manea, ai cărei membri sunt părți civile în dosar, arata libertatea.ro. .

 

„Infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”, s-a consemnat în expertiza IML Iași, semnată de medicul Beatrice Ioan

Publicitate

In derularea actuală a procesului, familia unui bebeluș cere schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor. Cererea a fost înaintată către judecătoarea Maria Aurora Clement miercuri, 4 octombrie 2023. Motivul? Probele de la dosar arată cum conducerea instituției fusese informată de existența piocianicului, însă nu a făcut nimic, susține avocatul familiei Manea.

La un control tematic făcut de Ministerul Sănătății în februarie 2016 în mai multe spitale, inclusiv în Spitalul Județean Suceava, s-a descoperit bacteria piocianic. Este bacteria care le-a fost fatală bebelușilor, în coloana de apă. „Menționăm că izolarea acestei bacterii în sursa de apă s-a făcut și în data de 03.02.2016, la o chiuvetă din secția de oftalmologie (buletin nr. 22961) (…) Date fiind riscurile apariției unor situații epidemiologice grave se impune luarea unor măsuri urgente de verificare și dezinfecție a întregii instalații de distribuție a apei și de control săptămânal cu laboratorul al calității apei. (…) Vă solicităm să ne comunicați până pe data de 30.03.2016 măsurile impuse de dvs”. În interiorul acestei perioade, mai exact pe 27 februarie și pe 1 martie, în spital au decedat doi dintre bebeluși, printre care și băiețelul familiei Manea, ai cărei membri sunt părți civile în dosar, arata libertatea.ro.

Spitalul știa, dar n-a înlocuit țeava În plus, apărătorii familiei Manea remarcă faptul că procurorii au observat și ei că spitalul nu a luat nicio măsură după controlul care a depistat bacteria. Faptul că spitalul știa a fost anunțat de o instituție responsabilă să impună aceste măsuri și că nu a luat hotărârea înlocuirii țevii de apă contaminate înseamnă, conform avocaților, că faptele se încadrează la infracțiunea de omor, prevăzută de art. 188 Cod penal. Aceasta înseamnă că infracțiunea „este săvârșită sub forma intenției indirecte – inculpatul prevede rezultatele faptei sale și, deși nu o urmărește, acceptă posibilitatea producerii sale”.

„Se observă că inculpatul, deși informat și conștient de existența și efectele bacteriei, a expus nou-născuții la contactarea unui agent patogen cu mortalitate medie de 62,7%. Cu alte cuvinte, având în vedere numărul bebelușilor născuți în unitatea spitalicească, decesul unuia dintre aceștia era doar o chestiune de timp”, se arată în cererea de schimbare a încadrării juridice. Dacă cererea trece, dosarul merge la tribunal Ce se întâmplă dacă cererea familiei nou-născutului decedat va fi acceptată de instanță? Dacă Judecătoria Suceava va accepta schimbarea încadrării, dosarul 4648/314/2021* va ajunge la instanța superioară, adică Tribunalul Suceava. În același timp, judecătorii vor trebui să lămurească dacă eventuala culpă îi aparține exclusiv unității spitalicești, și nu și unei persoane fizice.

sursa:libertatea.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sorin Grindeanu preia interimatul la conducerea PSD, după demisia lui Marcel Ciolacu

Publicat

Publicitate

Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că și-a încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat ‘cu inima plină de recunoștință și respect’ față de toți cei care i-au fost alături în acest proiect.

‘Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect. A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul național. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată’, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El le-a mulțumit colegilor, menționând că PSD are oameni ‘extraordinari’ și are toată încrederea că partidul va continua ‘să fie forța principală a echilibrului și progresului în România’.

‘Fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă în acești ani m-a învățat ceva și m-au făcut mai bun. Avem oameni extraordinari în partid. Oameni curajoși, uneori tăcuți, dar neobosiți. Mă înclin în fața fiecăruia. Voi sunteți sufletul acestui partid. Nu sigla, nu funcțiile – ci voi! Am trăit împreună ani plini. Am avut parte de succese, dar și de momente în care, cu siguranță, am greșit. Dar, niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile. Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse’, a afirmat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, este timpul ca alți colegi să preia conducerea, să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realității actuale, dar care să rămână aproape de oameni.

Publicitate

‘Cei care vin trebuie încurajați și susținuți cu toate forțele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale. Trebuie să ne reamintim că PSD este România profundă. Este vocea celor mulți. Este speranța celor care nu strigă și nu apelează la violență pentru a se face auziți, dar care așteaptă soluții pentru viața lor. Este puterea celor simpli, a mamelor care își cresc copiii, a pensionarilor care au clădit această țară și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru familiile lor și pentru un viitor demn. Iar dacă uneori am uitat asta, dacă uneori ne-am pierdut busola și am uitat cine suntem cu adevărat, atunci trebuie să ne întoarcem la valorile noastre autentice. Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România’, a transmis Ciolacu. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune la Darabani, în cadrul campaniei „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere”

Publicat

Publicitate

În perioada 19 – 25 mai 2025, Poliția Română, prin structurile rutiere, derulează la nivel național campania „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere”, având ca obiectiv principal formarea unor deprinderi corecte și preventive în rândul participanților la trafic, cu accent pe educarea copiilor și adolescenților.

 

În acest context, la data de 20 mai 2025, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară, au desfășurat activități educativ-preventive la Școala Leon Dănăilă, din orașul Darabani.

 

Elevii au participat la întâlniri interactive cu polițiștii rutieri, în cadrul cărora le-au fost prezentate, într-un mod accesibil și atractiv, regulile esențiale de circulație. Prin jocuri, demonstrații practice și discuții deschise, copiii au învățat cum să circule în siguranță, fie ca pietoni, fie în calitate de pasageri, fiind totodată încurajați să adopte un comportament responsabil în trafic.

 

Publicitate

Activitățile s-au desfășurat într-un cadru prietenos, adaptat vârstei copiilor, folosindu-se metode interactive care au stimulat participarea activă și interesul elevilor. Prin aceste demersuri, polițiștii urmăresc nu doar informarea, ci și formarea unei atitudini preventive și conștiente față de regulile de circulație.

 

Campania „Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere” va continua și în perioada următoare, prin activități similare desfășurate în alte unități de învățământ din județul Botoșani, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și responsabilizarea tuturor participanților la trafic

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer cu alcoolemie uriașă, din comuna Mihai Eminescu, scos din trafic de polițiști. Era aproape de comă alcoolică

Publicat

Publicitate

La data de 19 mai 2025,în jurul orei 22:00,  polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Mihai Eminescu, un autoturism condus de un bărbat, de 51 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 1,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Vorona, cu permisul suspendat de doi ani, dat jos de la volan de polițiști la Copălău

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit, luni, pentru control, pe drumul european DE 58, în comuna Copălău, un autoturism condus de un bărbat, din comuna Vorona.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce suspendată, din anul 2023, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending