Connect with us

Administratie

La Ștefănești au început lucrările pentru construcția a trei noi blocuri de locuit

Publicat

Publicitate

La Ștefănești au debutat la începutul acestei săptămâni lucrările pentru construirea a trei noi blocuri de locuințe. Mai exact, s-a început eliberarea amplasamentul de construcție pentru noile blocuri de sociale de locuințe care se vor ridica în perioada următoare.

După cum a explicat primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura, valoarea întregii lucrări se ridică la aproximativ 3,1 milioane de euro iar termenul limită al investiției este anul 2024.

“Lipsa acută de locuințe sociale la nivelul orașului Ștefănești a fost mereu o problemă. Am analizat problema, am căutat soluția și am pus-o în practică. Rezultatul se vede, e concret și palpabil: contract de finanțare pentru Proiectul de investiții “construire blocuri pentru locuințe sociale și amenajare incintă în orașul Ștefănești, județul Botoșani” – în cadrul Programului privind construcția de locuințe sociale derulat conform Legii locuințelor nr. 114/1996 al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA)”, ne-a spus primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura.

Investiția este de peste 3 milioane de EURO -15.651.819.70 lei (TVA inclus) din care finanțarea de la Bugetul de Stat este de 12.702.726,64 lei (inclusive TVA), care are ca scop construirea unui bloc de locuinte sociale (P+3E) cu 48 de apartamente, dintre care 45 de apartamente cu doua camere, iar 3 cu 1 camera.

Termenul de execuţie al lucrărilor este 31 decembrie 2024 iar obiectivul ce se doreşte a fi atins este asigurarea unor condiţii de locuit decente pentru un numar estimat de 93 de persoane.

Publicitate

“Se vor asigura și locuri de parcare în limitele proprietății, astfel încât să nu fie blocată circulația auto și pietonală în zonă iar repartizarea locuinţelor se realizează de către consiliile locale, în urma propunerilor unor comisii sociale care analizează cererile de locuinţe la nivel local. Locuinţele sociale aparţin domeniului public al unitătilor administrativ-teritoriale şi nu se vând.

Scopul acestui program este construirea de locuinţe sociale – locuinţe cu chirie subventionată, destinate unor categorii de persoane defavorizate prevăzute de lege, cărora nivelul de existentã nu le permite accesul la o locuintă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Lipsa unei locuinte reprezinta un factor important al excluziunii sociale influentand direct gradul de educatie al individului, lipsa de calificare, conducand astfel la o lipsa a participarii acestuia in economia formala.

Aceasta initiativa urmareste sa asigure coeziunea sociala si teritoriala astfel incat avantajele cresterii si ale crearii de locuri de munca sa fie accesibile pe scara larga, iar cei care trebuie sa faca fata saraciei si excluziunii sociale sa aiba posibilitatea de a avea o viata lunga si de a avea un rol activ in societate”, a mai adăugat primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai aveţi zile de concediu din 2024? Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut

Publicat

Publicitate

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior, relatează mediafax.ro.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2024 se pot lua până la data de 30 iunie 2026.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

A crescut numărul de pensionari care primesc indemnizație socială. La Botoșani pensionarii agricultori trăiesc cu 342 de lei pe lună

Publicat

Publicitate

În decembrie 2024, numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari din România a ajuns la 923.766 de persoane, în creștere cu 3.860 față de luna precedentă, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

La nivel național, dintre aceștia, 834.665 erau pensionari din sistemul public, iar 89.101 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În județul Botoșani, 5.866 de pensionari agricultori au beneficiat de această indemnizație socială, situând județul pe locul al doilea la nivel național, după Iași, care a înregistrat 6.242 de beneficiari. Valoarea medie a indemnizației sociale pentru agricultori, la nivel național, a fost de 342 de lei.

În ceea ce privește pensionarii din sistemul public, județul Botoșani nu se numără printre județele cu cele mai mari indemnizații, dar rămâne o zonă importantă pentru implementarea acestor măsuri de sprijin social.

Valoarea medie a indemnizației sociale pentru pensionarii din sistemul public a fost de 528 de lei. Cele mai mari valori medii au fost înregistrate în județele Maramureș (613 lei), Hunedoara (598 lei) și Cluj (596 lei).

În ceea ce privește numărul total de beneficiari, cele mai mari cifre s-au înregistrat în București (39.043 persoane) și județele Suceava (35.017 pensionari), Iași (31.002) și Dolj (29.818).

Publicitate

Indemnizația socială pentru pensionari este acordată conform Legii nr. 196/2009, fiind destinată beneficiarilor sistemului public de pensii ale căror venituri, cumulate cu indemnizațiile, sunt sub valoarea de 1.281 de lei. Aceasta reprezintă un sprijin important pentru categoriile vulnerabile, inclusiv în județul Botoșani, unde un număr semnificativ de pensionari depind de acest ajutor.

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii ISU Botoșani, apel la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor provocate de lumânări de Bobotează și Sfântul Ioan

Publicat

Publicitate

Pompierii ISU Botoșani a făcut un apel la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor provocate de lumânări de Bobotează și Sfântul Ioan.

La începutul săptămânii, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Botezului Domnului şi pe Sfântul Ioan Botezătorul, foarte multe persoane se vor îndrepta spre lăcaşurile de cult pentru a participa la slujbele religioase. Pentru a fi în siguranță, pompierii le recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

–              accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

–              pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

–              lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

–              parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Publicitate

În zilele de sărbătoare, în multe locuințe se aprind lumânări sau candele, în amintirea celor dragi. Pentru un plus de siguranţă, sfătuim cetățenii să țină cont de următoarele recomandări:

–              asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

–              nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;

–              amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

–              nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;

–              stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

–              nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiuni de amploare la Botoșani: Peste 50 de conducători auto scoși din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din județul Botoșani, alături de jandarmi și polițiști de frontieră, au desfășurat o serie de acțiuni integrate pentru asigurarea unui climat de ordine publică și siguranță rutieră. Acțiunile, derulate de la începutul anului, au vizat prevenirea faptelor cu violență, combaterea consumului de alcool și droguri, precum și reducerea riscurilor rutiere.

În cadrul celor 11 razii organizate, forțele de ordine au intervenit prompt pentru prevenirea și descurajarea situațiilor de risc. De asemenea, polițiștii au acționat pentru combaterea abaterilor rutiere, acordând o atenție deosebită conducerii sub influența alcoolului și depășirii limitelor de viteză.

Forțele de ordine au intervenit la peste 240 de evenimente, 200 dintre acestea fiind sesizate prin apel la 112.

De asemenea, au fost aplicate 366 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 260.000 de lei și au fost reținute 34 de permise de conducere, majoritatea pentru conducere sub influența alcoolului sau viteză excesivă și 18 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending