În viața de zi cu zi, cei care poartă numele de Cristi, Cristian, Cristina, Cristiana (sau forme derivate din ele) își serbează ziua numelui cel mai adesea la Crăciun, cu trimitere la numele de creștin ca urmaș al lui Hristos.
Despre cei născuți în ziua de Crăciun se spune că par să fie înconjurați de o aură aparte, iar despre cei care poartă numele Cristian și Cristina, de asemenea. Fiecare dintre noi avem cel puțin câțiva prieteni care poartă acest nume.
În prima zi de Crăciun, cei ce poartă numele de Cristian și Cristi(a)na își serbează onomastica. Iată care este semnificația acestor nume.
Cristian și Cristiana, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latină se scrie Christus. Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.
În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.
Cristian si Cristi(a)na stau în legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin, fiind atribuite cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Crăciunului. Formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina). Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Carstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromani: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana etc. Diminutivele cele mai frecvente sunt Cristi și Cristinel (uneori grafiate, după model apusean, Christi/Christinel), aplicabile ambelor sexe. În vechime erau mai numeroase decât astăzi compuse ca Cristofor, Hristofor, Cristodor.
Cu toate că se spune că cei care poartă numele de Cristian și Cristina își serbează onomastica de Crăciun, există voci care susțin că aceștia ar trebui să aibă ziua numelui în cu totul altă zi.
Astfel, cei care vor să serbeze ziua numelui Cristian și Cristiana, o pot face pe 24 iulie, atunci când este prăznuită Sfânta Muceniță Hristina (Cristina). Chiar dacă etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului.
Semnificația numelui Cristian. Cum sunt băieții care se numesc Cristian
Băieții care poartă numele Cristian sunt intuitivi, sensibili, comunicativi, creativi, optimiști, populari și sociabili.
Despre persoanele cu numele Cristian se spune că sunt blânzi, cu o inimă generoasă, adesea preocupați de ceilalți.
Emoțiile îi copleșesc uneori și se lasă extrem de ușor dezarmați de răutățile celor din jur. Bunătatea celor care poartă numele Cristian este copleșitoare.
Imaginația, intuiția, sensibilitatea se vor potrivi cu idealimsul și perfecțiunea de care dă dovadă mereu.
Semnificația numelui Cristina. Ce calități are o fată cu acest nume
Se spune ca o fată cu acest nume o să fie specială și iubită de toți cei care o cunosc.
Cristina este o femeie seducătoare și plină de farmec, veselă, înțelegătoare, comunicativă, plăcută și prietenoasă în interacțiunile sale cu ceilalți. Cu toate acestea, timidă și modestă, este împărțită între grija pentru nevoile altora și dorința ei de a fi recunoscută.
Fetele cu numele Cristina sunt extrem de curioase, dornice de schimbare.
Semnificația numelui Cristiana
Cristiana este o fire discretă și rezervată. Asta nu o va împiedica însă să îi asculte pe cei din jur deoarece este o persoană sensibilă care nu îi judecă pe ceilalți.
Despre fetele care poartă numele Cristiana se spune că sunt atrase înspre aventură și foarte rar nu se lasă tentate de călătorii. Adoră ordinea, curățenia și stabilitatea sau securitatea și sunt în același timp foarte atașate de valorile sociale și de tradiții.
Sunt femei foarte seducătoare, gazde remarcabile și gospodine desăvârșite. Cristiana va învăța din greșelile sale și astfel va reuși să evolueze. Este cinstită și sinceră chiar dacă uneori acest lucru va duce la dispute.
Câți români îşi sărbătoresc onomastica de Crăciun. Prenumele derivate
Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului – Crăciun. Este vorba despre 379.395 de bărbaţi şi 322.305 de femei, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Cristian – 325.352 de persoane.
Se mai întâlnesc următoarele derivate: Christian – 7.469, Cristi – 11.703, Cristinel – 31.445, Crăciun – 2.551, Crăciunel – 321, Crăciunică – 8, Kristian – 545, Moş – 1.
Dintre prenumele feminine, cel mai des întâlnit este Cristina – 287.015 persoane, potrivit Agerpres.
Alte prenume în rândul femeilor sunt: Cristiana – 26.952, Cristinela – 766, Crăciuneasa – 1, Crăciunică – 45, Crăciuniţă – 130, Kristiana – 167, Kristina – 743, Krisztina – 6.486.