Connect with us
Publicitate

Eveniment

La mulți ani, Cristian și Cristiana! Care este semnificația numelui și ce se spune despre persoanele care poartă aceste nume

Publicat

Publicitate

În viața de zi cu zi, cei care poartă numele de Cristi, Cristian, Cristina, Cristiana (sau forme derivate din ele) își serbează ziua numelui cel mai adesea la Crăciun, cu trimitere la numele de creștin ca urmaș al lui Hristos.

Despre cei născuți în ziua de Crăciun se spune că par să fie înconjurați de o aură aparte, iar despre cei care poartă numele Cristian și Cristina, de asemenea. Fiecare dintre noi avem cel puțin câțiva prieteni care poartă acest nume.

În prima zi de Crăciun, cei ce poartă numele de Cristian și Cristi(a)na își serbează onomastica. Iată care este semnificația acestor nume.

Cristian și Cristiana, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latină se scrie Christus. Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.

În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Cristian si Cristi(a)na stau în legătură  cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin, fiind atribuite cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Crăciunului. Formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina). Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Carstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromani: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana etc. Diminutivele cele mai frecvente sunt Cristi și Cristinel (uneori grafiate, după model apusean, Christi/Christinel), aplicabile ambelor sexe. În vechime erau mai numeroase decât astăzi compuse ca Cristofor, Hristofor, Cristodor.

Publicitate

Cu toate că se spune că cei care poartă numele de Cristian și Cristina își serbează onomastica de Crăciun, există voci care susțin că aceștia ar trebui să aibă ziua numelui în cu totul altă zi.

Astfel, cei care vor să serbeze ziua numelui Cristian și Cristiana, o pot face pe 24 iulie, atunci când este prăznuită Sfânta Muceniță Hristina (Cristina). Chiar dacă etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului.

Semnificația numelui Cristian. Cum sunt băieții care se numesc Cristian

Publicitate

Băieții care poartă numele Cristian sunt intuitivi, sensibili, comunicativi, creativi, optimiști, populari și sociabili.

Despre persoanele cu numele Cristian se spune că sunt blânzi, cu o inimă generoasă, adesea preocupați de ceilalți.

Emoțiile îi copleșesc uneori și se lasă extrem de ușor dezarmați de răutățile celor din jur. Bunătatea celor care poartă numele Cristian este copleșitoare.

Imaginația, intuiția, sensibilitatea se vor potrivi cu idealimsul și perfecțiunea de care dă dovadă mereu.

Semnificația numelui Cristina. Ce calități are o fată cu acest nume

Se spune ca o fată cu acest nume o să fie specială și iubită de toți cei care o cunosc.

Cristina este o femeie seducătoare și plină de farmec, veselă, înțelegătoare, comunicativă, plăcută și prietenoasă în interacțiunile sale cu ceilalți. Cu toate acestea, timidă și modestă, este împărțită între grija pentru nevoile altora și dorința ei de a fi recunoscută.

Fetele cu numele Cristina sunt extrem de curioase, dornice de schimbare.

Semnificația numelui Cristiana

Cristiana este o fire discretă și rezervată. Asta nu o va împiedica însă să îi asculte pe cei din jur deoarece este o persoană sensibilă care nu îi judecă pe ceilalți.

Despre fetele care poartă numele Cristiana se spune că sunt atrase înspre aventură și foarte rar nu se lasă tentate de călătorii. Adoră ordinea, curățenia și stabilitatea sau securitatea și sunt în același timp foarte atașate de valorile sociale și de tradiții.

Sunt femei foarte seducătoare, gazde remarcabile și gospodine desăvârșite. Cristiana va învăța din greșelile sale și astfel va reuși să evolueze. Este cinstită și sinceră chiar dacă uneori  acest lucru va duce la dispute.

Câți români îşi sărbătoresc onomastica de Crăciun. Prenumele derivate

Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului – Crăciun. Este vorba despre 379.395 de bărbaţi şi 322.305 de femei, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Cristian – 325.352 de persoane.

Se mai întâlnesc următoarele derivate: Christian – 7.469, Cristi – 11.703, Cristinel – 31.445, Crăciun – 2.551, Crăciunel – 321, Crăciunică – 8, Kristian – 545, Moş – 1.

Dintre prenumele feminine, cel mai des întâlnit este Cristina – 287.015 persoane, potrivit Agerpres.

Alte prenume în rândul femeilor sunt: Cristiana – 26.952, Cristinela – 766, Crăciuneasa – 1, Crăciunică – 45, Crăciuniţă – 130, Kristiana – 167, Kristina – 743, Krisztina – 6.486.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Şcoală de vară organizată la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani, organizează în perioada 1 – 10 august 2024 școala de vară cu tema „Copii fericiți, părinți liniștiți”, la care sunt invitați copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

 

Copiii se vor bucura de activităţi educative şi recreative, jocuri, surprize şi premii. Mai exact, vor fi ateliere de creație, filme, discuții, jocuri, desene, învățături, amintiri, trăiri. Între orele 10:00-12:00, copii și tinerii vor avea parte de diverse învățături și activități pentru destindere și recreere.

 

„Şcoala de vară este o oportunitate de dezvoltare şi acumulare de cunoştinţe noi pentru tinerii noştri, dar şi o modalitate de a se recrea în mod organizat, de a-şi face noi prieteni, de a-şi petrece timpul într-un mod plăcut şi constructiv în această perioadă”, a  spus preotul paroh, Ioan Alupoaiei.

 

Publicitate

Pentru copii este foarte important să aibă prieteni. Chiar dacă sunt mai timizi, toată lumea simte nevoia de a aparține la un grup, de a se integra, a împărtăși momente, a se juca. De aceea, activitățile propuse pentru copii, le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta imaginația.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

  1. Atelierul „Învățăm să comunicăm”:

– să ne cunoaștem;

Publicitate

– reguli de comportare;

– reguli de respect;

– pildă creștină – Cele 4 piersici.

 

  1. Atelier de pictură, desen și creație de tablouri, cu materiale din natură (frunze, flori):

– dezvoltarea creativității și imaginației;

– expoziție cu lucrările copiilor.

 

  1. Cursurile de vară:

– lucru în caietul de vacanță;

– fișe de lucru în funcție de vârsta copilului.

 

  1. Un stil de viață sănătos:

– înțelegerea legăturii dintre alimentație, sport și starea de sănătate;

– piramida alimentelor.

– motivarea copiilor pentru sport

– jocurile copilăriei: „Țară, țară, vrem ostași”,  „Rațele și vânătorii”,  „Scăunele muzicale”.

 

  1. Matematică distractivă :

– construirea abilităților matematice și aplicarea acestora în rezolvarea problemelor;

– fișe de lucru: calculăm și ne distrăm;

– jocuri de mimică pe echipe: să dezvoltăm puțin imaginația și exprimarea non-verbală.

 

  1. Lumea basmelor și a poveștilor:

– citirea unei cărți pe roluri;

– compunere de povești cu început dat;

– vizionare de povești pentru copii.

 

  1. Jocuri de dezvoltare personală:

– sport, cântece, dansuri, jocuri.

8.Carnavalul prieteniei:

– expoziție cu pozele realizate în timpul desfășurării activităților,

– feed-backul din partea copiilor asupra activităților;

– discuții finale.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe cartiere din municipiul Botoșani nu vor avea apă vineri. Motivul anunțat de Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea executării lucrărilor de mutare a caminului de contor de branșament ce alimentează cu apă potabilă clădirea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani întrerupe furnizarea apei, mâine 26 iulie 2024, în intervalul orar 08:00 – 12:00.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe Aleea Prieteniei, str. Vârnav, respectiv instituții publice și agenți economici: Școala Gimnazială nr. 7, Punct Termin Eminescu nr. 1, Punct Termic Cornișa, Serviciul Român de Informații.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

E gata: Bogdan Andone a plecat de la FC Botoșani

Publicat

Publicitate

Colaborarea dintre FC Botoșani și antrenorul Bogdan Andone a ajuns astăzi la final, a anunțat clubul din nordul Moldovei într-un comunicat de presă.

Numit antrenor al FC Botoșani la sfârșitul anului trecut, Bogdan Andone i-a condus pe “roș-alb-albaștri” în 22 de partide. Cu Bogdan Andone pe bancă, FC Botoșani a câștigat opt meciuri, a remizat în cinci jocuri și a suferit nouă înfrângeri, a  mai transmis sursa citată.

Împreună am parcurs un drum dificil pentru a ne salva de la retrogradare, într-un moment în care nimeni nu mai credea că acest lucru ar fi posibil.

Împreună am reușit să ne îndeplinim obiectivul și să ne putem bucura acum de cel de-al 12-lea sezon consecutiv în elita fotbalului românesc.

Mulțumim, Bogdan Andone, pentru perioada petrecută la FC Botoșani și mult succes în carieră”, a mai adăugat clubul de la Botoșani.

Pe de altă parte, în prezent se vehiculează varianta că nol antrenor al “cailor lui Iftimie” va fi Liviu Ciobotariu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Casa, construcţiile anexe și mașina unei familii din Suceava au fost mistuite de flăcări

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Bilca din judeţul Suceava a ars, joi dimineaţă, complet, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Potrivit acestora, în incendiu au mai ars un autoturism, dar şi alte anexe din gospodărie.

Pentru stingerea incendiului au intervenit opt echipaje de pompieri.

“Forţele şi mijloacele au fost suplimentate, astfel că, alături de pompierii militari, intervin lucrătorii SVSU Bilca, Voitinel, Gălăneşti şi Frătăuţii Noi, în total cu opt autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD. Flăcările au afectat întreaga gospodărie, casă şi construcţii anexe, dispuse în corp comun, pe o suprafaţă totală de aproximativ 400 de metri pătraţi. Au mai ars bunuri materiale, printre care şi un autoturism. Pompierii au localizat incendiul şi au salvat gospodăria din imediata apropiere”, au precizat oficialii ISU.

Pompierii susţin că nu au fost înregistrate victime. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending