Connect with us

Actualitate

La Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” se deschide Tabăra de Pictură „Tabloul povestește”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, deschide astăzi Tabăra de Pictură „Tabloul povestește”, o tabără care se va desfășura în perioada 21-29 iulie 2024, la Ipotești.

Într-un comunicat, instituția de cultură de la Botoșani a explicat că Tabăra de Pictură de la Ipotești este organizată în cadrul Proiectului „Tabloul povestește”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare II /2024, aria tematică PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL.

SCOPUL și FINALITATEA PROIECTULUI „TABLOUL POVESTEȘTE”

Proiectul „Tabloul povestește” are ca scop valorificarea culturală a colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în Patrimoniul Memorialului Ipotești, care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul sociopolitic al României secolului XIX.

Tablourile în tuș vor fi digitalizate și augmentate, prin crearea unui film de animație în baza desenelor și a unui cod QR pentru fiecare grup tematic.

Datorită acestor acțiuni, colecția de grafică semnată de Spiru Vergulescu va începe să prindă viață în momentul scanării codului QR: pe ecranul telefonului va putea fi vizionat un film de animație cu secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, raportate la un context mai larg, prin introducerea scenelor din peisajul cultural, social și politic din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Publicitate

În cadrul Taberei de Pictură, elevi ai liceelor de artă, coordonați de profesorii însoțitori și de angajați ai Memorialului Ipotești, vor realiza desenele pentru animarea graficii lui Spiru Vergulescu și pentru crearea filmului care să însoțească tablourile.

Ulterior, desenele vor fi sonorizate de un actor, va fi montată animația pentru codul QR, iar la sfârșitul lunii august va fi organizată expoziția augmentată „Pe urmele lui Eminescu” de Spiru Vergulescu.

CINE A FOST SPIRU VERGULESCU?

Pictor și desenator (1934 – 2007). S-a născut la 13 septembrie 1934, în orașul Slatina (Olt). Între anii 1951 și 1955 a urmat Școala medie tehnică de Arte Plastice (actualul Liceu de Arte Pastice „N. Tonitza”) din București, iar în 1961 a absolvit Institutul de Arte Plastice

„N. Grigorescu”, București, avându-i ca profesori pe George baron Löwendal, Ion Popescu Negreni, Paul Miracovici, Catul Bogdan. În 1968 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A organizat 24 de expoziții personale în București și în provincie, precum și două expoziții personale peste hotare (Russe, 1971 și Chișinău, 1990). Lucrări ale artistului se află în muzee și colecții din țară și străinătate (Bulgaria, Turcia, Grecia, Iugoslavia, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Finlanda, Scandinavia, Ungaria, Israel, Georgia (SUA).

SPIRU VERGULESCU și MIHAI EMINESCU

Fascinat de personalitatea și opera lui Mihai Eminescu, Spiru Vergulescu a pornit, între anii între anii 1988–1989, într-o călătorie de cunoaștere Pe urmele Poetului, împreună cu soția sa, Gunka Vergulescu. În acest pelerinaj cultural, pictorul a schițat, în tuș, pe hârtie, locurile unde a trăit și pe unde a trecut Eminescu: Ipotești, Botoșani, Cernăuți, Iași, Viena, Berlin, Blaj, Giurgiu, Târgu Mureș, Brașov, Oravița, Sibiu, Lugoj, Arad, Văratic, București, Chișinău, Odessa etc. Fiecare lucrare grafică a fost completată de artist cu detalii biografice, comentarii lămuritoare sau versuri din lirica eminesciană. Lucrările realizate în această călătorie au fost prezentate publicului în 1989, întâi, la București, apoi la Ipotești, în cadrul expoziției de desen „Locuri eminesciene”, pentru ca în 1994, să fie organizată și expoziția de desene „Princeps-ul eminescian” la Târgu Mureș și, din nou, la Ipotești.

Cele 101 lucrări (desene în tuș și/sau cu penița) reunite sub tema „Locuri eminesciene”, realizate de artistul Spiru Vergulescu, în perioada 1988-1989, au fost donate Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, cu prilejul inaugurării noii clădiri, în data de 15 iunie 1989, pe fundalul desfășurării manifestărilor dedicate Centenarului trecerii în eternitate a Poetului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 34 de ani, reținut după ce a fost prins beat la volan. Nu avea nici permis de conducere

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 34 de ani, din județul Neamț, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

 

Acesta a fost depistat de către polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, în timp ce se deplasa haotic pe DJ 282, în comuna Todireni. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din Corni, reținut după ce și-a tăiat brățara de monitorizare electronică

Publicat

Publicitate

În noaptea de 9 înspre 10 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din comuna Corni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de încălcarea ordinului de protecție și distrugere.

 

În jurul orei 23:00, în dispeceratul S.I.M.E s-a primit o alertă de ”acces ilegal la brățara de monitorizare electronică” (constând în distrugerea acesteia) ce era aplicată unui tânăr, din comuna Corni. Acesta avea ordin de protecție față de fosta concubină, din comuna Tudora, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

 

Atât la locuința tânărului, cât și la locuința persoane protejate au fost direcționate mai multe patrule de poliție, concomitent fiind contactate ambele părți. Victima a fost instruită de către polițiști, cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a fi în siguranță până la sosirea acestora.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptelor a fost identificat la domiciliul său, constatându-se că acesta nu mai avea montat dispozitivul electronic de monitorizare. A fost imobilizat și condus la sediul poliției, ulterior, fiind reținut pentru 24 de ore.

Citeste mai mult

Eveniment

Propunere: Achiziția unei mașini, permisă doar cu impozitele și amenzile plătite la zi. Datoriile ar putea fi reținute din ajutorul social

Publicat

Publicitate

Impozitele și amenzile restante pot bloca achiziția unei mașini. Datoriile către stat, reținute din ajutoarele sociale – propunere legislativă

Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, condus de UDMR, pregătește un nou pachet de reforme care vizează întărirea descentralizării, simplificarea procedurilor administrative și extinderea atribuțiilor autorităților locale. Una dintre prevederile propuse prevede că achiziția unui autoturism va fi condiționată de plata la zi a impozitelor și amenzilor.

Totodată, administrațiile locale vor avea dreptul să rețină datoriile cetățenilor – precum impozitele pe proprietate sau amenzile – direct din prestațiile sociale. Excepție de la această măsură vor face mamele beneficiare de indemnizații pentru creșterea copilului și persoanele cu dizabilități.

Ministrul Attila Cseke a explicat că aceste schimbări sunt necesare pentru a asigura sustenabilitatea financiară a administrațiilor locale. „Este corect ca toți cetățenii să-și asume responsabilitatea fiscală. Nu putem accepta ca unii să plătească taxe, iar alții nu”, a declarat acesta.

El a menționat că multe primării nu își pot acoperi cheltuielile de funcționare din veniturile proprii, motiv pentru care este nevoie de o legislație mai eficientă privind colectarea taxelor. În acest sens, noul cadru legal va extinde condiționarea accesului la diverse servicii publice în funcție de plata obligațiilor fiscale.

Printre măsurile propuse se numără:

Publicitate
  • Interzicerea achiziției unui vehicul pentru persoanele care nu și-au plătit taxele pe proprietăți sau amenzile restante.

  • Condiționarea eliberării autorizațiilor de construire de plata tuturor obligațiilor fiscale.

  • Recuperarea permisului de conducere suspendat doar după achitarea amenzilor.

Ministerul mai propune și simplificarea procesului de transfer al bunurilor și competențelor de la nivel central către administrațiile locale, pentru ca acestea să poată interveni mai eficient în gestionarea patrimoniului public.

Cseke a reiterat că descentralizarea este cheia unui management local eficient: „Experiența ne arată că lucrurile se mișcă mai repede când comunitățile decid singure, fără să aștepte aprobări de la București. Nimeni nu va pleca cu terenurile în străinătate – trebuie să învățăm să avem încredere în administrațiile locale.”

Propunerile urmează să fie incluse într-un pachet legislativ care va fi înaintat Guvernului în perioada următoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, prezentată în Parlament: Aluzii la caviar, șampanie, bere la PET și cartofi

Publicat

Publicitate

Parlamentarii AUR vor prezenta joi, 10 iulie, de la ora 10:00, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Documentul este susținut de așa-numitul pol suveranist din Parlament, format din AUR, SOS, POT și mai mulți parlamentari neafiliați, proveniți din foste partide suveraniste, scrie alba24.ro.

Moțiunea este intitulată: ”Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”

Opoziția a inițiat acest demers după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.

Pentru a fi finalizată această procedură, sesiunea extraordinară a Parlamentului s-a prelungit până pe 14 iulie, dată la care va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură, semnată de parlamentari AUR, S.O.S. România, POT și neafiliați.

 

Semnatarii moțiunii de cenzură susțin că Guvernul ‘a uzurpat puterea legitimă și a batjocorit voința de reprezentare a poporului român’ și, ca urmare, ‘trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos și toxic’.

Publicitate

Comparație între bere la PET și șampanie scumpă

‘Imaginați-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienții beau și mănâncă, șampanie scumpă, vită Wagyu, caviar și fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiți și beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată, la separeu.

E uriașă. Mesenii simandicoși se uită lung la notă și îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiția României în ultimii ani! Și nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriașă consumată de guvernanții din separeu’, se arată în textul moțiunii.

Moțiunea trece în revistă, începând cu 2019 până în prezent, măsurile luate de Guvernele aflate la Palatul Victoria.

‘Guvernanții (…) tocmai ne-au servit un nou pachet de creșteri fiscale. Totul pentru un singur scop sacru, să-și păstreze neatins dezmățul cheltuielilor pe care ei înșiși le fac cu banii noștri! Nu puteți voi plăti cât putem noi cheltui. Aceasta este deviza așa-ziselor reforme ale statului’, afirmă inițiatorii moțiunii.

Conform acestora, ‘dacă proasta guvernare ar fi fost sport olimpic, actualii guvernanți ar fi ocupat în totalitate podiumul rușinii’, iar ‘olimpicii la proba de proastă guvernare’ vin să ceară românilor să plătească ‘incompetența, excesele de risipă’ ale guvernărilor Orban, Cîțu, Ciucă și Ciolacu.

Guvernul comaparat cu piromani

‘Piromanii care au dat foc țării vin să ne ceară acum și bani pentru extinctor. Haideți să luăm pe rând măsurile cinice pe care le impune Executivul condus de Ilie Bolojan prin actualul proiect al Legii austerității – o creație apărută din neant, fără vreo minimă transparență, fără consultare reală, fără vreo urmă de rușine sau de remușcare. Guvernul ne-a pregătit un adevărat șoc economic, impus peste noapte, în mijlocul verii, ignorând orice aparență de predictibilitate, se mai susține în moțiune.

Executivul a avizat vinerea trecută primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, iar luni și-a asumat răspunderea în Parlament pe acest proiect. Cele mai importante măsuri prevăzute în acest pachet sunt impunerea a două cote de TVA de 11 și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări, precum și introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending