Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO. La înmormântarea Alexandrei: Plânge dealul, plânge valea după mamele martire

Publicat

Publicitate

„Hristos a înviat” a răsunat astăzi din sute de inimi la înmormântarea Alexandrei Ivanov, mămica de 25 de ani care a murit ca o martiră.

Un sobor numeros de preoți în frunte cu Arhimandrit Nicodim Petre, inspector de misiune al Mitropoliei Iași, stareț al Mănăstirii Bucium Iași, a oficiat la Biserica „Sfântul Ioan Iacob” de la marginea orașului o slujbă de înmormântare impresionantă, înălțătoare, întărind convingerea că Alexandra a pregustat Raiul încă din această viață.

La strană, au răsunat cântări specifice, măiestria psalților din Botoșani îmbrăcând slujba într-o o atmosferă divină. Unii dintre preoți au rostit rugăciunile printre lacrimi, Gabriel, soțul îndurerat, a făcut eforturi să reziste, iar mama…mama…prin inima ei au trecut mii de cuțite pentru că și-a pierdut unica fiică. Și cu toate acestea cu toții au plâns încetișor, aproape tăcut, pentru că au o credință profundă și știu că sufletul Alexandrei va fi încununat de Dumnezeu și prin plecarea ei la cele veșnice au câștigat cu toții o rugătoare fierbinte la Tronul Împărătesc.

Sute de persoane au participat la slujba de înmormântare a Alexandrei Ivanov, după ce de la prima oră a dimineții au asistat la Sfânta Liturghie. Cu toții au vrut să aducă un omagiu unei tinere mămici care a murit pe crucea căsătoriei și a nașterii de prunci, întocmai ca o muceniță a zilelor noastre.

Îmbrățișați, membrii familiei s-au susținut unii pe ceilalți, împreună uniți în credință.

„Poate că ar trebui să se ia atitudine, să nu se mai întâmple”

Publicitate

La finalul slujbei, părintele Nicodim a ținut un cuvânt de alinare pentru familia îndurerată, arătând că Dumnezeu a avut planul Său atunci când a îngăduit ca o greșeală medicală să curme viața unei fete credincioase ca Alexandra, adăugând că ar trebui să se ia atitudine pentru ca alte femei să nu mai sufere atât de cumplit.

„Alexandra a trăit o viață scurtă pe pământ, dar foarte bogată. O știu pe Alexandra ca un copil cuminte, o știu din clasa a VII-a, din tabără, cu un duh bun. Fiecare om se naște cu anumite daruri de la Dumnezeu. Alexandra era odihnitoare de oameni, era liniștită, zâmbitoare, optimistă. A primit multe daruri de la Dumnezeu care au rodit în jurul ei. Ea a făcut parte dintr-o generație de tineri apropiată de Dumnezeu, de preoți și de valorile noaștre creștinești. Suntem datori să ne rugăm pentru sufletul Alexandrei și eu sunt de părere, ca și părintele RAdu ( părintele RAdu Zaiț, duhovnicul ALexandrei n.r.) că a dobândit Raiul pentru că învățăm că dacă se moare la naștere sau pe parcurs este o martiră. S-a spovedit și s-a împărtășit chiar înainte de moartea ei. (…) Ne întreb cu toții cei care am rămas ce a vrut să ne spună Dumnezeu cu această durere? Tragem concluzia că nu există lege privind trecerea partea cealaltă. Suntem triști, dar nu suntem deznădăjduiți. A avut o viață curată. Se spune că Dumnezeu îi ia la el pe oameni când sunt cel mai aproape de EL, când sunt cel mai aproape de mântuire. Poate de asta a îngăduit această greșeală medicală și poate că ar trebui să se ia atitudine, să nu se mai întâmple. Spovedim femei și știm că medicii forțează pe femei să mai facă cezariană, mai câștigă un ban, nu mai lucrează noaptea, vin la ora 9.00 la serviciu…Trebuie să se întâmple câteodată ceva grav ca să se ia atitudine, să se facă dezbateri publice. Poate asta ar trebui să facem acum să nu se mai întâmple cu alte femei așa ceva”, a spus părintele Nicodim.

Starețul Mănăstirii Bucium a transmis și promisiunea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei  că va fi alături de familie de acum înainte, va sprijini financiar când va fi nevoie și va acorda burse copiilor rămași fără mămica lor atunci când se va impune.

Aplauze pentru un om al lui Dumnezeu

După sărutarea cea de pe urmă, Alexandra a fost înmormântată în cimitirul din curtea Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”. În chip nevăzut, pe deasupra cortegiului funerar o mare de lacrimi se formase din inimile străpunse ale celor prezenți. Mulți dintre aceștia nu au apucat să o cunoască și abia își pot închipui durerea și să o înmulțească cu un infinit pentru a înțelege suferința unui soț tânăr și a celor trei copilași care încă nu realizează că „Mami” este acum un înger, o mucenică, care  l-a iubit prea mult pe Dumnezeu și a primit în dar Cerul.

Sicriul a fost coborât în groapă în aplauzele a sute de oameni.

Alexandra a luptat pentru viață

Alexandra a fost un suflet bun și o elevă eminentă. Chiar dacă a născut și a crescut copilași a terminat în acest răstimp o școală postliceală sanitară. Avea idei mărețe și lupta să le împlinească. Iubea viața si lupta ca bebelușii să se nască, împărțea cu alți tineri pliante Pro Vita în maternitate, cabinete ginecologice, organiza marșurile pentru viață la care participau sute de oameni…

În clasa a IX-a a fost aleasă vicepreședinte ATOR BOTOSANI, funcție pe care a deținut-o până a trecut în veșnicie. Sub acest statut a  organizat foarte multe evenimente ITOM BT cu sute de tineri si s-a implicat foarte mult în toate activitățile cu tinerii organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei : Taberele Nemțisor, ITOM Iasi  și altele. A trăit puțin, dar a făcut lucruri mărețe. Până când a fost răstignită pe crucea mamelor care îndrăznesc să facă câți copii le dă Dumnezeu și dacă patul din maternitate nu i-ar fi devenit pat de moarte ar mai fi avut cu siguranță mulți copii frumoși.

Dumnezeu s-o ierte!

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending