Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO. La înmormântarea Alexandrei: Plânge dealul, plânge valea după mamele martire

Publicat

Publicitate

„Hristos a înviat” a răsunat astăzi din sute de inimi la înmormântarea Alexandrei Ivanov, mămica de 25 de ani care a murit ca o martiră.

Un sobor numeros de preoți în frunte cu Arhimandrit Nicodim Petre, inspector de misiune al Mitropoliei Iași, stareț al Mănăstirii Bucium Iași, a oficiat la Biserica „Sfântul Ioan Iacob” de la marginea orașului o slujbă de înmormântare impresionantă, înălțătoare, întărind convingerea că Alexandra a pregustat Raiul încă din această viață.

La strană, au răsunat cântări specifice, măiestria psalților din Botoșani îmbrăcând slujba într-o o atmosferă divină. Unii dintre preoți au rostit rugăciunile printre lacrimi, Gabriel, soțul îndurerat, a făcut eforturi să reziste, iar mama…mama…prin inima ei au trecut mii de cuțite pentru că și-a pierdut unica fiică. Și cu toate acestea cu toții au plâns încetișor, aproape tăcut, pentru că au o credință profundă și știu că sufletul Alexandrei va fi încununat de Dumnezeu și prin plecarea ei la cele veșnice au câștigat cu toții o rugătoare fierbinte la Tronul Împărătesc.

Sute de persoane au participat la slujba de înmormântare a Alexandrei Ivanov, după ce de la prima oră a dimineții au asistat la Sfânta Liturghie. Cu toții au vrut să aducă un omagiu unei tinere mămici care a murit pe crucea căsătoriei și a nașterii de prunci, întocmai ca o muceniță a zilelor noastre.

Îmbrățișați, membrii familiei s-au susținut unii pe ceilalți, împreună uniți în credință.

„Poate că ar trebui să se ia atitudine, să nu se mai întâmple”

Publicitate

La finalul slujbei, părintele Nicodim a ținut un cuvânt de alinare pentru familia îndurerată, arătând că Dumnezeu a avut planul Său atunci când a îngăduit ca o greșeală medicală să curme viața unei fete credincioase ca Alexandra, adăugând că ar trebui să se ia atitudine pentru ca alte femei să nu mai sufere atât de cumplit.

„Alexandra a trăit o viață scurtă pe pământ, dar foarte bogată. O știu pe Alexandra ca un copil cuminte, o știu din clasa a VII-a, din tabără, cu un duh bun. Fiecare om se naște cu anumite daruri de la Dumnezeu. Alexandra era odihnitoare de oameni, era liniștită, zâmbitoare, optimistă. A primit multe daruri de la Dumnezeu care au rodit în jurul ei. Ea a făcut parte dintr-o generație de tineri apropiată de Dumnezeu, de preoți și de valorile noaștre creștinești. Suntem datori să ne rugăm pentru sufletul Alexandrei și eu sunt de părere, ca și părintele RAdu ( părintele RAdu Zaiț, duhovnicul ALexandrei n.r.) că a dobândit Raiul pentru că învățăm că dacă se moare la naștere sau pe parcurs este o martiră. S-a spovedit și s-a împărtășit chiar înainte de moartea ei. (…) Ne întreb cu toții cei care am rămas ce a vrut să ne spună Dumnezeu cu această durere? Tragem concluzia că nu există lege privind trecerea partea cealaltă. Suntem triști, dar nu suntem deznădăjduiți. A avut o viață curată. Se spune că Dumnezeu îi ia la el pe oameni când sunt cel mai aproape de EL, când sunt cel mai aproape de mântuire. Poate de asta a îngăduit această greșeală medicală și poate că ar trebui să se ia atitudine, să nu se mai întâmple. Spovedim femei și știm că medicii forțează pe femei să mai facă cezariană, mai câștigă un ban, nu mai lucrează noaptea, vin la ora 9.00 la serviciu…Trebuie să se întâmple câteodată ceva grav ca să se ia atitudine, să se facă dezbateri publice. Poate asta ar trebui să facem acum să nu se mai întâmple cu alte femei așa ceva”, a spus părintele Nicodim.

Starețul Mănăstirii Bucium a transmis și promisiunea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei  că va fi alături de familie de acum înainte, va sprijini financiar când va fi nevoie și va acorda burse copiilor rămași fără mămica lor atunci când se va impune.

Aplauze pentru un om al lui Dumnezeu

După sărutarea cea de pe urmă, Alexandra a fost înmormântată în cimitirul din curtea Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”. În chip nevăzut, pe deasupra cortegiului funerar o mare de lacrimi se formase din inimile străpunse ale celor prezenți. Mulți dintre aceștia nu au apucat să o cunoască și abia își pot închipui durerea și să o înmulțească cu un infinit pentru a înțelege suferința unui soț tânăr și a celor trei copilași care încă nu realizează că „Mami” este acum un înger, o mucenică, care  l-a iubit prea mult pe Dumnezeu și a primit în dar Cerul.

Sicriul a fost coborât în groapă în aplauzele a sute de oameni.

Alexandra a luptat pentru viață

Alexandra a fost un suflet bun și o elevă eminentă. Chiar dacă a născut și a crescut copilași a terminat în acest răstimp o școală postliceală sanitară. Avea idei mărețe și lupta să le împlinească. Iubea viața si lupta ca bebelușii să se nască, împărțea cu alți tineri pliante Pro Vita în maternitate, cabinete ginecologice, organiza marșurile pentru viață la care participau sute de oameni…

În clasa a IX-a a fost aleasă vicepreședinte ATOR BOTOSANI, funcție pe care a deținut-o până a trecut în veșnicie. Sub acest statut a  organizat foarte multe evenimente ITOM BT cu sute de tineri si s-a implicat foarte mult în toate activitățile cu tinerii organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei : Taberele Nemțisor, ITOM Iasi  și altele. A trăit puțin, dar a făcut lucruri mărețe. Până când a fost răstignită pe crucea mamelor care îndrăznesc să facă câți copii le dă Dumnezeu și dacă patul din maternitate nu i-ar fi devenit pat de moarte ar mai fi avut cu siguranță mulți copii frumoși.

Dumnezeu s-o ierte!

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: O lebădă de vară a căzut victimă uneltelor de pescuit abandonate pe Iazul Icuseni, din Botoșani. Medicii de la Trio.vet au încercat să o salveze

Publicat

Publicitate
O lebădă de vară care a ales să cuibărescă pe Iazul Icuseni, din județul Botoșani, a fost ulterior victima uneltelor de pescuit abandonate sau pierdute. A fost găsită de un paznic de vânătoare, care a anunțat Garda de Mediu Botoșani.
Exemplarul de lebadă a fost preluat de comisarii de mediu și încredințat în custodie provizorie cabinetului veterinar Trio.vet până la atingerea stării fiziologice normale.
Starea de sănătate a lebedei a fost evaluată: traumatism esofagian cu hemoragie masivă, slăbiciune a organismului legată de o denutriție importantă (casexie).
Prognosticul este rezervat.
Următoarele zile sunt decisive pentru acest exemplar de lebădă.Mulțumim personalului din cadrul cabinetului veterinar Trio.vet pentru profesionalismul și generozitatea de care dau dovadă, și totodată, salvatorului care ne-a anunțat.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Apel urgent pentru donare de sânge! Orice ajutor contează

Publicat

Publicitate
Anunțul a fost făcut de Parohia Sfântul Ioan Botezătorul pe pagina de socializare. O femeie de 78 de ani, internată pe Secția Cardiologie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență, iar rudele cer ajutorul oamenilor cu suflet bun. 
„Se caută donatori pentru Timofte Floarea, 78 de ani, Salonul 7, Secția Cardiologie a **Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Orice ajutor contează!
Vă rugăm să distribuiți acest mesaj.”, este textul apelului lanat pe Facebook.

Citeste mai mult

Economie

ANAF a actualizat formularele 101 privind impozitul pe profit. Care sunt noutățile pentru contribuabili

Publicat

Publicitate

ANAF a actualizat formularele 101 privind impozitul pe profit. Noile formulare au fost publicate în Monitorul Oficial, prin Ordinul 206/2025. Prin acest document sunt aprobate modelul, conținutul și instrucțiunile de completare a formularelor 101 „Declarație privind impozitul pe profit” și 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, relatează alba24.ro.

Declarația privind impozitul pe profit se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, în funcție de caz:

  •  până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul
  • până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor (agricultură, asociații)
  • până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat

Declarația consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal se completează și se depune de către persoana juridică responsabilă pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor/până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.

Cele două declarații au fost actualizate pentru a cuprinde modificările fiscal din 2024.

Formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”

Potrivit instrucțiunilor de completare:

  • declarația se depune inclusiv în situația în care înregistrează numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile.
  • persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul mai multor sedii permanente în România, sediul permanent desemnat în România calculează, declară și plătește impozitul pe profit, pe baza veniturilor și cheltuielilor înregistrate de toate sediile permanente care aparțin aceleiași persoane juridice străine
  • declarația se depune și de persoanele juridice rezidente întrun stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, cu care este încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații, respectiv rezidente într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România
  • persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la data depunerii situațiilor financiare
  • persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile
  • declarația se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil.
  • declarația nu poate fi depusă și nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepțiile legale
  • declarația privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță
  • se completează și de membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit

Formularul 101. Ce s-a schimbat

Una dintre modificări se referă la stabilirea impozitului pe profit datorat de către contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, în situația în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit startupcafe.ro.

Publicitate

Alte modificări:

  • se recuperează pierderea fiscală anuală stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, în limita a 70% inclusiv, din profiturile impozabile realizate în următorii 5 ani consecutivi, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
  • nu se mai aplică regulile privind deductibilitatea cheltuielilor cu bursele private, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, din impozitul pe profit.

Citeste mai mult

Eveniment

Actualizare ANM: COD GALBEN de ger în cea mai mare parte a țării

Publicat

Publicitate
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările de vreme nefavorabilă.
Astfel, pentru perioada 19 – 24 februarie, a fost emisă o atenționare Cod Galben de vreme deosebit de rece, nopți și dimineți geroase.
În cea mai mare parte a țării, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața.  Temperaturile minime se vor încadra, în general, între -18 și -10 grade.
În sudul, estul și centrul teritoriului, temperaturile se vor menține negative și pe parcursul zilelor, iar valorile maxime se vor situa, în general, între -6 și 0 grade.

Codul Galben de ger prelungit până pe 24 februarie, pentru județul Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și anunță că până pe 24 februarie a.c., în județul Botoșani vremea va fi, în continuare, rece, geroasă, în special, noaptea și dimineața. Temperaturile minime se vor situa între -18 și -10 grade.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Printre acestea, reamintim:

– continuarea misiunilor de patrulare, la nivelul tuturor localităților, în vederea identificării persoanelor fără adăpost şi transportul acestora la spaţii de cazare special amenajate, de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență;

– verificarea clădirilor dezafectate sau aflate într-o stare avansată de uzură care reprezintă un loc de refugiu pentru persoanele fără adăpost şi luarea măsurilor ce se impun astfel încât să fie redus riscul de incendiu ce poate fi generat de folosirea mijloacelor de încălzire improvizate (sobe necurăţate şi nereparate, foc deschis în încăperi etc.);

Publicitate

– monitorizarea persoanelor vulnerabile, cu probleme medicale (dializate, imobilizate, dependente de oxigen), a gravidelor la termen, astfel încât, dacă situația o va impune să poată fi aduse în centrele medicale specializate sau evacuate;

– identificarea locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti cu un grad ridicat de risc la incendiu (a căror proprietari sunt persoane în vârstă sau cu probleme locomotorii, familii cu mulţi copii, case aflate în construcție, unde există posibilitatea ca mijloace de încălzire locală (sobele) să nu fie finalizate, locuințe a căror acoperişuri sunt construite din materiale uşor inflamabile (stuf, şindrilă, carton bitumat sau a căror instalaţii electrice prezintă risc în exploatare datorită vechimii acestora).

De asemenea, se va continua informarea populației asupra măsurilor de prevenire a incendiilor, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

În municipiile Botoșani și Dorohoi, pompierii în cooperare cu polițiștii locali vor intensifica misiunile de identificare a persoanelor fără adăpost. Acestea vor fi transportate la unitățile de primiri urgență pentru evaluarea stării de sănătate. Ulterior, vor fi duși la spațiile de cazare special amenajate.

La întoarcerea din misiuni, echipajele SMURD și SAJ vor verifica zonele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost. Până în acest moment, pompierii militari și polițiștii locali au avut 16 astfel de acțiuni în municipiile Botoșani și Dorohoi, fiind identificate 35 de astfel de persoane.

Totodată, adresăm rugămintea de a anunța autoritățile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniți sau despre care aveți cunoștință.

Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră sau de vecinii în vârstă, care au rămas singuri sau au rudele plecate departe. Vizitații cât mai des, sunați-i, mai ales dacă știți că au probleme de sănătate.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Informare preventivă

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru perioada următoare, ISU Botoșani recomandă cetățenilor să acorde o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, astfel încât să își protejeze, atât viața, cât și bunurile.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu la exploatarea sobelor, a aparatelor sau a mijloacelor electrice de încălzire, trebuie respectate următoarele măsuri:

– verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– folosiţi soba doar cu uşa închisă și aşezaţi o tavă metalică în dreptul uşii acesteia;

– nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi cu soba aprinsă;

– verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau înlocuiți-le;

– decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Totodată, este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate.

De asemenea, este necesară respectarea următoarelor recomandări:

– îmbrăcați-vă gros;

– pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;

– evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;

– mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;

– protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii și femeile însărcinate;

– purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;

– în situații de urgență, apelați numărul unic 112.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro: https://fiipregatit.ro/ghid/viscol/ sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending