Connect with us

Eveniment

Justițiarul! Un pedofil din Rădăuți-Prut, județul Botoșani, a fost dat pe mâna poliției de un tânăr din Deva

Publicat

Publicitate
Un tânăr de 20 de ani din Deva, judeţul Hunedoara, a reuşit să prindă un pedofil, după ce şi-a creat un profil fals pe reţelele sociale. Practic, s-a dat drept o adolescentă de 14 ani, a acceptat invitaţia bărbatului de 38 de ani, care îi propusese aşa-zisei adolescente să întreţină relaţii sexuale cu el, şi l-a dat pe mâna poliţiei, scrie Antena3CNN .
Tânărul şi-a creat un profil fals şi s-a prefăcut că este o fată de 14 ani în mediul online şi a anunţat autorităţile că un alt bărbat vrea să se întâlnească cu această minoră pentru a întreține relații sexuale.
În urma activităţilor investigative şi de cercetare efectuate de poliţişti, persoana bănuită de comiterea acestei fapte a fost identificată ca fiind un bărbat de 38 de ani din comuna Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de racolare a minorilor în scopuri sexuale.
Carla Strujan, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara: „S-a oferit voluntar să prindă un pedofil. Este vorba de un tânăr de 20 de ani din Deva care, în seara zilei de 28 iulie 2024, a alertat Poliția Municipiului Deva. Răzvan Cosmin le-a spus că și-a creat un profil fals pe o rețea socială. Practic, s-a prefăcut că este o fată de 14 ani, iar un bărbat dorește să se întâlnească cu această minoră pentru a întreține relații sexuale. Poliția a intrat pe fir și, în urma activităților investigative, persoana bănuită de comiterea acestei fapte a fost identificată. Este un bărbat de 38 de ani din comuna Rădăuți-Prut, județul Botoșani.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Eliza a fost găsită! Zeci de polițiștii au răscolit satul Dimăcheni cu câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, autoșenilată și dronă cu termoviziune

Publicat

Publicitate

Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza.

Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de polițiști însoțiți de câine de urmă, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri cu autoșenilată și o dronă cu termoviziune, care au participat la activitățile de scotocire.

După aproximativ trei ore, minora a fost găsită de polițiști în podul unei anexe a unei locuințe din localitate.

Aceasta nu a suferit nicio leziune în perioada un care a stat singură. Ulterior, a fost transportă la o unitate spitalicească pentru evaluarea stării de sănătate și acordarea îngrijirilor de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Cuvioși Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

Publicat

Publicitate

Sfântul Pavel Tebeul

 

Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida (Egipt). Părinții lui au fost creștini cu o situație materială bună. Pavel a fost crescut în frica lui Dumnezeu, primind și o educație profană aleasă. La vârsta de 15 ani a rămas orfan. În acel timp, împăratul Deciu (249-251) a început persecuția împotriva creștinilor. Pavel a început să fie urmărit chiar de cumnatul său, căruia îi era teamă să nu piardă moștenirea. Pavel a lăsat, însă, toate lucrurile materiale în urmă și s-a retras în pustie, într-o peșteră dintr-o stâncă. Și-a petrecut 90 de ani de pustnicie și 114 ani de viață în rugăciune și dragoste față de Dumnezeu, când într-o zi a aflat la peștera lui pe Sfântul Antonie cel Mare. În ziua aceea și noaptea următoare, cei doi cuvioși, Pavel Tebeul și Antonie cel Mare și-au istorisit viața, ostenelile întru mântuire și darul cu care fuseseră împodobiți de Dumnezeu. Făcându-se ziuă Sfântul Pavel a spus lui Antonie: „De mult te-a arătat Dumnezeu mie, frate, că sălășluiești în părțile acestea și voiam să te am cu mine și împreună să slujim Stăpânului nostru. Dar fiindcă vremea adormirii mele a venit, Domnul te-a trimis la mine ca să îngropi smeritul meu trup”, după care l-a rugat să-i aducă de la mănăstirea Sfântului Antonie, mantia dăruită de Episcopul Atanasie ca să îi învelească trupul. Când s-a întors, Cuviosul Pavel se mutase deja la Domnul. Antonie l-a îngropat, cu ajutorul a doi lei veniți din pustie care au adâncit groapa cu unghiile lor. Moaștele Cuviosului Pavel Tebeul au fost aduse în vremea împăratului Manuil Comnenul (1146-1180) în Mănăstirea Născătoarei de Dumnezeu – Perivlepta din Constantinopol. În anul 1240, ele au fost mutate la Veneția. O parte din capul Cuviosului Pavel se află la Roma.

 

Sf. Cuv. Ioan Colibașul

 

Publicitate

La jumătatea secolului al V-lea trăia în Constantinopol un general numit Eutropius, slujitor la curtea împărătească. Dumnezeu îi dăruise trei copii. Doi erau ca și el, în slujba împăratului, iar al treilea, anume Ioan, sporea cu învățătura și cu rugăciunea. Spre a-l îndemna și mai mult în căile Domnului, Eutropius i-a dăruit o evanghelie ferecată cu aur. Într-o zi s-a oprit la casa generalului un monah venit tocmai din mănăstirea akimiților (neadormiți) din Bitinia (Asia Mică) care călătorea spre Ierusalim. Tânărul Ioan s-a înțeles cu monahul ca la întoarcere să treacă din nou pe la ei și să îl ia și pe el la mănăstire, lucru care s-a și întâmplat. Ioan s-a făcut, astfel, monah în mănăstirea neadormiților așa cum își dorea. După 6 ani a început să îi fie dor de părinți. El a mărturisit acest lucru starețului care i-a dat binecuvântare pentru a pleca să își împlinească dorința. Pe drum, Cuviosul Ioan a întâlnit un sărac îmbrăcat în zdrențe cu care și-a schimbat hainele. Astfel, Ioan a stat trei ani la una din porțile lui Eutropius ca săracul Lazăr, în rugăciune, privindu-și părinții și frații, fără a mărturisii că este fiul și fratele acestora. Ioan nu voia să intre în casă. În cele din urmă, servitorii casei lui Eutropius i-au făcut o colibă chiar în locul de lângă poartă. După trei ani, Ioan s-a îmbolnăvit și știind că i se apropie sfârșitul, a cerut să fie dus în casă. Părinții au văzut la el Sfânta Evanghelie dăruită cu mulți ani în urmă și din acesta și-au dat seama că este fiul lor iubit. După patru ore, Cuviosul Ioan a trecut la Domnul în brațele părinților săi. Ei l-au îngropat lângă poartă, în locul unde îi fusese coliba și pe mormântul lui au zidit o biserică. Pentru timpul petrecut în colibă i se spune până astăzi „Ioan Colibașul.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Copilă din Dimăcheni căutată de familie și poliție după ce a dispărut. Sunați la 112 dacă o vedeți pe Eliza!

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 10 ani, din comuna Dimăcheni, care a părăsit domiciliul în această seară, 14 ianuarie, in jurul orei 17:00, iar până în prezent nu a revenit.

STREDIE ELIZA are următoarele semnalmente: păr șaten deschis, ochi căprui,  1,50 m înălțime, aproximativ 50 de kg.

Eliza era îmbrăcată cu geacă roz, ghiozdan negru cu roz, ghete roz, pantaloni negri.

„Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celui mai apropiat sediu de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Educație

Ministrul Educației, Daniel David: Manualele vor fi regândite. Lucrăm la noul curriculum pentru liceu

Publicat

Publicitate

Noul ministru al Educației, Daniel David, anunță că prioritățile pentru învățământul preuniversitar privesc și cadrele didactice, nu doar elevii, relatează agerpres.ro.

Schimbări dramatice nu vor fi în prima parte a mandatului, urmând ca ministerul să se concentreze pe dotarea școlilor și crearea unui mediu cât mai atractiv pentru elevi, dar și combaterea abandonului școlar. În ceea ce privește cardrele didactice, ministrul spune că salarizarea acestora este o prioritate pentru el și vor fi introduși și indicatorii de performanță.

Daniel David, ministrul Educației: Lucrăm la noul curriculum pentru liceu. Manualele vor fi regândite

Daniel David a declarat pentru Agerpres că a început să facă o diagnoză ”foarte atentă” a întregului domeniu și că va menține lucrurile care funcționează bine. Practic, ”arhitectura”, spune el va fi eficntietizată, nu schimbată din temelii.

”Lucrăm la noul curriculum pentru liceu, vom avea metode de formare a profesorilor astfel încât să ne asigurăm că folosesc metode atractive care-i implică pe elevi. Manualele vor fi regândite și ele. În paranteză, am și spus că eu voi ști că un manual este bun atunci când un copil care este la a doua lecție citește înainte patru lecții, fiindcă este foarte curios despre ce citește acolo, îi place ce vede.

Și în același timp, cu siguranță, vom continua dotarea școlilor pentru a schimba acest mediu educațional, mediul de învățare. Și vom continua cu programul ‘Masa caldă’ cel puțin la nivelul anului trecut și cu siguranță ori de câte ori voi avea resurse sau se va pune problema ridicării unor blocaje care au apărut prin această ordonanță, resursele vor fi de mine orientate preponderent și cu prioritate spre a asigura ‘Masa caldă’ la cât mai mulți copii, sau ‘Masa sănătoasă’”, a spus Daniel David.

”De multe ori abandonul școlar este legat și de mediul educațional”

Daniel David spune că va continua proiectul de dotare a școlilor cu materiale didactice și de dotare a unor laboratoare pe componenta digitală.

Publicitate

”Contează foarte mult contextul în care se învață. De multe ori abandonul școlar este legat și de mediul educațional. Dacă mediul arată rău, este fără dotări, nu te stimulează, nu te încurajează să înveți, sigur, alături de alți factori, acest lucru contribuie și la abandonul școlar. Știu că ministerul are aceste proiecte deja începute. Dacă mă gândesc la dotările școlilor, cu îmbunătățirea infrastructurii, dotări cu materiale didactice, ținta este ca aproximativ 5.000 și ceva de școli să beneficieze de acest demers.

Când i-am întrebat pe colegii mei din minister, care deja implementează proiectul, i-am întrebat cam ce procent dintre școli acoperim, mi-au spus că peste 80%, ceea ce este un lucru bun și în condițiile în care foarte multe din aceste școli vin din mediul rural sau dacă vin din zona urbană, vin din zona urbană mai defavorizată, ceea ce este iarăși un lucru bun”, a precizat ministrul Educației.

”Unii profesori folosesc metode plicticoase de predare”

Adandonul școlar, care este un fenomen ”dramatic” în învățământul preuniversitar, ține și de curriculum, spune Daniel David.

”De foarte multe ori nu ai conținuturi, nu ai manuale atractive, sunt probleme care țin și de metoda de predare folosită de profesori. Unii profesori folosesc metode efectiv plicticoase de predare, care nu implică elevii în actul educațional, dimpotrivă, îi stimulează să fugă, ca să spun așa”, a declarat David, care spune că aceștia sunt factorii care se adaugă celor sociali și care duc la abandon.

Profesorii vor avea un salariu de bază decent

Noul ministru al Educației a vorbit și despre veniturile cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care sunt afectați și ei în acest moment de Ordonanța ”trenuleț”.

Acesta s-a arătat convins că profesorii nu vor fi foarte afectați, având în vedere că prim-ministrul știe că are de onorat niște promisiuni pentru Educație și, ”atunci când condițiile economico-financiare vor permite va fi prioritate pentru el”.

Daniel David spune că în acest moment, România trece prin niște condițiile economico-financiare mai complicate, dar acestea vor arăta mai bine.

”Prima etapă, pentru mine, este să asigurăm buna desfășurare a activităților de zi cu zi în sistem… În zona preuniversitară sunt aspecte cheie pe care le țintim. Primul a fost cerut și de către premier explicit – și anume să gândim indicatori de performanță în asociere cu salariile, se spune în spațiul public, dar eu spun în legătură cu veniturile pe care le au cei din zona preuniversitară, fiindcă eu cred că, așa cum se întâmplă cu toți din sistemul public, salariul de bază trebuie să fie ceva decent, iar peste salariul de bază discutăm prin indicatori de performanță, bonusuri, premii ș.a.m.d., o creștere a veniturilor.

Și de asemenea, tot în zona preuniversitară, vom lansa în dezbatere publică și națională planurile-cadru pentru liceu, care au rămas de mult timp neactualizate. Și astea sunt câteva aspecte cheie pe care le țintesc în domeniul educației și cercetării, care țin, după cum vedeți, oarecum de aspecte mai generale, de arhitectură, pe care, dacă le facem bine, eficientizăm activitatea de zi cu zi”, a mai declarat Daniel David pentru Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending