Connect with us

Administratie

Județul Botoşani, între cele 19 din România care vor primi alocări de până la 60% la proiectele realizate prin ajutor de stat

Publicat

Publicitate

Județul Botoşani se numără printre cele 19 județe din România care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani.

Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creşterea sprijinului şi intensităţilor de finanţare cu componentă de ajutor de stat, de la maximum 50%, cât era până la finalul anului trecut, la 60%, din acest an, şi până în 2027.

O analiză a REI Finance Advisors, citată de adevărul.ro, arată că doar aproximativ jumătate din judeţele României vor putea obţine 60% din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează la ajutoare de stat începând cu acest an, atât pe schemele de ajutor de stat, cum este cea reglementată de HG 807/2014,  cât si pe programele operaţionale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Operational Regional (POR), ce urmează să fie operaţional din această vară şi pe care companiile vor putea depune proiecte.

Măsurile de modificare a intensităţilor vin după ce Comisia Europeană a analizat situaţia alocărilor anterioare şi a gradului de absorbţie al fondurilor, iar sub noua propunere îşi doreşte să stimuleze investiţiile în judeţele depopulate sau în curs de depopulare, pentru a limita dezechilibrele între regiunile mai dezvoltate şi cele mai slab dezvoltate ale României.

Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj şi Mehedinţi sunt cele 19 judeţe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani.

Sprijinului de 60% se adaugă 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajaţi, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) şi 20% pentru companiile mici (0-49 angajaţi, cel mult 10 milioane de euro cifră de afaceri, conform pragurilor stabilite de legea 346/2004).

Publicitate

Conform CE, şapte regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Vest) se numără printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE.

Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (aşa-numitele zone „A”), cu intensităţi maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari cuprinse între 30% şi 60%. Potrivit CE, aproximativ 90% din regiunile României vor putea beneficia de sprijin pentru investiţii prin ajutoare de stat, mai precizează analiza REI Finance Advisors.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: 20 de ani de la înființarea IGSU: Zeci de copii în vizită la subunitățile de pompieri din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat ieri și astăzi, „Ziua Porţilor Deschise”, în contextul sărbătoririi a 20 de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Astăzi, încă de la primele ore ale dimineții, curțile Detașamentului de Pompieri Dorohoi și Stației de Pompieri Săveni s-au umplut cu elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Murariu” Cristinești, Școlii Gimnaziale nr.1 Știubieni și Școlii Gimnaziale nr.2 Negreni.

Autospecialele de stingere cu apă și spumă, autospeciala de lucru la înălțime, autospeciala de descarcerare și ambulanța SMURD, toate au fost studiate, îndeaproape, de vizitatori.

Aceștia au avut ocazia să vadă cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Copiii au urcat, pe rând, în autospecialele de intervenție și au aflat cum protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi a căştii de protecţie.

Pompierii le-au prezentat sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situație de urgență, fie că este vorba despre incendiu, inundație, cutremur sau chiar de descoperirea muniției rămase neexplodate, printre care amintim:

– să nu se joace cu chibriturile, brichetele sau obiectele pirotehnice și să nu aprindă lumânări;

Publicitate

– să nu imite lucrurile periculoase pe care le văd pe rețelele de socializare și să nu accepte provocările persoanelor necunoscute;

– să nu se cațăre în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

– să nu se joace în zona căilor ferate și să nu se urce pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face o fotografie;

– dacă văd un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, să se îndepărteze și să cheme un adult să vadă despre ce este vorba.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 3500 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, la sfârșitul lunii noiembrie

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 3.631 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 noiembrie 2024, 1.684 au peste 45 de ani,    492 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 157  au între 30 și 35 de ani, 348 au între 25 și  30 de ani, iar 950 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 1.298 sunt tineri NEETs.

Grupa de vârstă Total raportat
Total general 3.631
< 25 ani      950
Între 25 şi 30 ani    348
Între 30 şi 35 ani   157
Între 35 şi 45 ani      492
  Peste 45 ani   1.684

Numărul femeilor încadrate este de 1.612, iar al bărbaţilor de 2.019, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 44,40 %, respectiv de 55,60%.

În funcţie de rezidenţă, 1.624 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 2.007 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul  de  pregătire  al  persoanelor  pentru  care  a  fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (1.394), profesionale (871), gimnaziale (899),  postliceale (74) iar (265) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 30.11.2024,  un număr de 909 persoane fac  parte  din  categoria  celor    greu şi foarte greu           ocupabile .

Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 13.016 persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat, din Trușești, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29D, în comuna Trușești, un autoturism condus de un bărbat, de 43 de ani, din comuna Trușești.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer beat criță, din Darabani, s-a dat în spectacol în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției  Orașului Darabani au identificat, pe drumul public, din orașul Darabani, un autoturism, al cărui conducător auto, la vederea autospecialei de poliție a efectuat o depășire neregulamentară, apoi a oprit brusc într-o parcare.

 

În urma verificărilor efectuate, a fost stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana unui tânăr, de 25 de ani, din comuna Hudești. Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1, 09 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending