Connect with us

Eveniment

ITM Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători

Publicat

Publicitate

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Membrii unei grupări care a obţinut milioane de euro din vânzarea frauduloasă de terenuri, reţinuţi de DIICOT

Publicat

Publicitate

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea a 16 persoane care fac parte dintr-o grupare care a obţinut milioane de euro din vânzarea frauduloasă de terenuri aparţinând unor firme cu acţionariat străin şi care nu au desfăşurat activităţi comerciale în ultimii ani.

De asemenea, alte 10 persoane implicate în acest caz sunt cercetate sub control judiciar.

Dosarul vizează săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulaţie de instrumente de plată fără numerar falsificate, înşelăciune, spălarea banilor şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În urma unor percheziţii efectuate marţi, au fost identificate şi ridicate laptopuri, telefoane mobile, medii de stocare a datelor, ştampile cu impresiunile unor instituţii publice, societăţi notariale, societăţi comerciale, documente (contracte de vânzare cumpărare, acte proprietate imobile) a căror autenticitate urmează a fi verificată, hârtie specială utilizată la emiterea unor documente oficiale, sume de bani în lei şi euro.

Conform unui comunicat al DIICOT, în toamna anului 2021, patru persoane au constituit un grup infracţional organizat, la care, pe parcurs, au aderat ori ar fi acordat sprijin alţi 28 de membri.

Membrii acestei structuri, bazată pe relaţii de amiciţie, afinitate şi subordonare, au acţionat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obţinerii unor mari sume de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor aparţinând mai multor societăţi comerciale cu acţionariat preponderent străin şi care nu au desfăşurat activitate comercială în ultimii ani.

Publicitate

Foloasele patrimoniale vizate au constat în imobile evaluate la aproximativ 13.700.000 de euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român – evaluat la 469.300 de euro, precum şi 60.000 de euro şi 1.813.113 dolari americani, existenţi în conturile altor societăţi.

Planul infracţional al acestei grupări a presupus falsificarea unor înscrisuri şi folosirea lor în faţa mai multor instituţii publice ori persoane care exercită servicii de interes public (funcţionari ONRC, notari, executori, funcţionari ANCPI), ceea ce a condus la emiterea de înscrisuri oficiale false, de care făptuitorii au uzat ulterior dobândind în mod fraudulos calităţi în cadrul respectivelor societăţi.

De asemenea, prin folosirea înscrisurilor falsificate şi declinându-şi calităţi mincinoase, membrii grupării au indus în eroare reprezentanţii unor societăţi comerciale, cu drept de dispoziţie şi control asupra activelor patrimoniale, şi persoane vătămate interesate în achiziţionarea unor suprafeţe de teren situate în zone strategice pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, scopul fiind obţinerea, în mod injust, a unor beneficii patrimoniale semnificative. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer din Botoșani, prins cu autorizația de circulație provizorie expirată

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Șoseaua Iașului, un autoturism condus de un bărbat, de 38 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea avea expirată autorizația de circulație provizorie, pe data de 2 decembrie a.c.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr din municipiul Botoșani s-a urcat beat la volan și a făcut accident

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat un tânăr, de 31 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce încerca să se sustragă cercetărilor, ca urmare a producerii unui accident rutier soldat cu avarii.

 

Acesta ar fi acroșat un autoturism care era parcat, apoi a încercat să-și continue deplasarea, fiind oprit de un martor, care ulterior a sesizat poliția. Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 35 de ani din Botoșani, reținut de polițiști, imediat după eliberarea din Penitenciar

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au pus în executare un mandat european de arestare, emis de autoritățile belgiene, pe numele unui bărbat, de 35 de ani, din Botoșani.

 

Acesta se afla în Penitenciarul Botoșani, din anul 2020, unde executa o pedeapsă pentru săvârșirea de infracțiuni privind cauze cu minori, iar la data de 10 decembrie a.c., a fost eliberat condiționat.

 

Bărbatul a fost preluat de polițiști de la poarta Penitenciarului Botoșani, urmând să fie extrădat în vederea executării mandatului de arestare emis de autoritățile belgiene, pentru comiterea infracțiunii de viol.  Acesta riscă aproxmativ 10 ani de închisoare pentru faptul că în luna aprilie 2013 ar fi violat o tânără din Belgia.

FOTO: arhivă

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending