Connect with us
Publicitate

Eveniment

ITM Botoșani: Eliberarea adeverințelor de vechime, o obligație legală! Campanie națională de conștientizare a angajatorilor

Publicat

Publicitate

Perioada în care se desfășoară această campanie este 11.10.2024-31.12.2024.

 

Motivarea campaniei

Publicitate

Potrivit dispozițiilor Codului muncii și Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate.

Acest document aduce informații necesare despre perioada de activitate a salariatului, în cadrul angajatorului și cuprinde următoarele elemente: datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data și numărul contractului individual de muncă, tipul de contract, data începerii activității, funcția ocupată, salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila.

Având în vedere numărul mare de sesizări prin care sunt semnalate dificultăți întâmpinate cu privire la obținerea adeverințelor referitoare la activitatea realizată în baza unui contract de muncă, este necesară desfășurarea la nivel național a unei campanii de informare și conștientizare cu privire la eliberarea acestora.

Publicitate

 

Obiectivul campaniei

Informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și informarea și conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă,  cu privire la obligația legală de eliberare a acestora.

Publicitate

 

Grupul–țintă al acestei campanii sunt angajatorii, administratorii judiciari/lichidatorii judiciari, salariații/foștii salariați.

 

Până la data de 31.12.2010, actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în  funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de munca cu condiţii deosebite, retributia tarifara de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta, a fost carnetul de muncă.

Persoanele care au fost încadrate în muncă până la data de 31.12.2010 pot solicita adeverințe de vechime aferente perioadelor lucrate, în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă.

Adeverințele de vechime se solicită fostului angajator.

În cazul în care acesta nu mai există, adeverințele se vor solicita în scris, după cum urmează:

   unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt;

 

–   inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.

 

  1. Angajatorii au obligația de a elibera adeverințe de vechime, astfel:

 

–  la încetarea activităţii salariatului, fără a fi  necesară vreo solicitare în acest sens, din partea acestuia;

la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, în termen de 15 zile de data solicitării formulate în scris.

În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale in vigoare, administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar este obligat sa elibereze salariatilor, in termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestia, conform prevederilor art. 34 alin. (5) din Legea nr. 53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

  1. Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceștia le deţin.

Cererea poate fi depusă în format letric sau în format electronic.

  1. În cazul în care angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice.

 

Documentele care stau la baza eliberării adeverinței de vechime se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, cu notificarea Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

 

Notificarea conţine toate denumirile anterioare cunoscute ale angajatorilor desfiinţaţi, de la înfiinţare şi până la desfiinţare sau radierea din registrul comerţului, după caz.

 

Prin urmare, pentru a identifica operatoratul economic căruia trebuie să îi solicite adeverința, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.  

 

Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale.

 

Date privind societățile și succesorii în drepturi ai acestora pot fi obținute de la ONRC.

 

Adeverinţele, se eliberează în format letric şi se predau, la sediul deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de către solicitant.

 

Încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime, se constată și se sancționează de către Inspecția Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă.

 

Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Arhivele Naţionale şi, după caz, ai serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, la Trușești: „Ca viitor senator, mă angajez să lupt pentru interesele acestei comunități”

Publicat

Publicitate

Astăzi am avut plăcerea să fim alături de cetățenii din comuna Trușești, județul Botoșani, într-un eveniment dedicat prezentării Planului Simion. Alături de mine, Mihai Puruhniuc, primarul ales al comunei, s-au aflat Ariadna Cîrligeanu, candidat la Camera Deputaților, și Cătălin Silegeanu, candidat la Senat, toți susținători ai valorilor și inițiativelor promovate de AUR.

Mihai Puruhniuc: „Ca primar, sunt dedicat dezvoltării Trușeștiului cu integritate și pasiune. Misiunea mea este să asigur transparență și dialog deschis, astfel încât fiecare voce din comunitate să fie ascultată. Împreună cu echipa AUR, sunt hotărât să implementez soluții inovatoare și sustenabile care să aducă prosperitate și unitate în comuna noastră.”

Ariadna Cîrligeanu: „Sunt onorată să fac parte din această echipă și să sprijin eforturile domnului primar Puruhniuc. Cred cu tărie în valorile muncii cinstite și respectului față de tradiții, și sunt convinsă că prin colaborare și determinare, vom aduce schimbări pozitive în viața cetățenilor din Trușești.”

Publicitate

Cătălin Silegeanu: „Ca viitor senator, mă angajez să lupt pentru interesele acestei comunități și să susțin proiecte care promovează dezvoltarea durabilă. Împreună cu colegii mei, ne propunem să protejăm industria locală și să creăm oportunități care să reflecte dorințele și nevoile reale ale oamenilor.”

Împreună, suntem dedicați unui viitor mai bun pentru Trușești și pentru întreaga țară. Cu sprijinul cetățenilor și al echipei noastre, suntem încrezători că vom reuși să facem o diferență semnificativă.

CMF 1240014

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea la început de decembrie. Ce spun meteorologii

Publicat

Publicitate

Vremea până în 9 decembrie. Va fi mai frig decât de obicei în următoarele zile, apoi temperaturile maxime vor fi de 10-14 grade. După 20 noiembrie, vremea se răcește iar, scrie alba24.ro

Vor fi maxime doar câteva grade peste limita de îngheț, iar minimele vor fi negative.

În jurul datei de 20 noiembrie, din nou în 25 noiembrie și în 28-20 noiembrie sunt anunțate ninsori, mai ales în centru, nord și la munte. Spre finalul lunii va ninge și în vest.

Publicitate

Vor fi ploi în sud, la începutul lunii viitoare și în vest și nord-est la mijlocul lunii.

În 1 decembrie, vor fi maxime de 3 grade la Alba Iulia, 4 grade la București, 5 grade la Timișoara, 2 grade la Iași. Sunt anunțate ninsori în nord-est și în nord, dar și la munte. În București va ploua. Minimele vor fi negative în centru, nord-est, nord și în zonele montane.

În 6-7 decembrie, de Moș Nicolae, vor fi ploi și ninsori în centru, sud și la munte. Maximele vor urca până la 5-7 grade Celsius.

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 9 decembrie.

Vremea în săptămâna 11-17 noiembrie 2024

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice și sud-estice, dar și deficitar în cele nordice, centrale și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Publicitate

Vremea în săptămâna 18-24 noiembrie 2024

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice și sud-estice. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Vremea în săptămâna 25 noiembrie – 1 Decembrie 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 2-9 decembrie 2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citeste mai mult

Economie

Salariile românilor au mai crescut, dar rămân departe de media europeană

Publicat

Publicitate

Astăzi discutăm despre banii românilor care muncesc. În 2023, angajații români cu normă întreagă au avut un salariu mediu anual peste cel al altor țări din regiune, potrivit Eurostat.

Această evoluție marchează o schimbare semnificativă în contextul pieței muncii din Europa de Est, reflectând creșterile salariale din România în ultimii ani. Cu toate acestea, chiar dacă au depășit alte economii regionale, salariile românilor rămân totuși departe de media europeană, ceea ce subliniază încă diferențele economice față de statele din vestul continentului.

Să vorbim cu cifrele în față. Salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă din Uniunea Europeană a ajuns la 37.900 EUR în 2023, în creștere cu 6,5% față de 35.600 EUR în 2022. Această majorare indică o tendință de creștere a veniturilor la nivel european, în contextul unor ajustări economice și al unei inflații ridicate în multe țări.

În 2023, podiumul salariilor medii anuale ajustate din Uniunea Europeană este ocupat de trei țări cu o putere economică solidă. Luxemburg se situează în frunte, cu un salariu mediu anual de 81.100 EUR, ceea ce înseamnă peste dublul mediei UE (37.900 EUR) și reflectă o diferență economică considerabilă față de restul statelor membre.

Publicitate

Danemarca urmează pe locul doi, cu un salariu mediu de 67.600 EUR, ceea ce înseamnă un plus de aproximativ 78% față de media europeană. Irlanda ocupă locul trei, cu un salariu anual de 58.700 EUR, oferind angajaților cu normă întreagă un câștig cu peste 55% mai mare față de media Uniunii Europene.

La polul opus, cele mai mici salarii medii anuale ajustate din Uniunea Europeană s-au înregistrat în Bulgaria, Ungaria și Grecia. Bulgaria ocupă ultima poziție cu un salariu mediu anual de 13.500 EUR, reprezentând doar aproximativ o treime din media UE. Ungaria urmează cu 16.900 EUR, iar Grecia, cu 17.000 EUR, reflectă o situație similară, subliniind provocările economice din aceste state. Se vede cât se poate de clar decalajele salariale și provocările de menținere a unui nivel de trai comparabil cu cel din țările din fruntea clasamentului.

România s-a poziționat înaintea Greciei în clasamentul salariilor medii anuale ajustate, cu un venit de 17.739 EUR în 2023, față de 15.064 EUR în 2022. Așadar, aven o creștere de 17,75% într-un singur an, ceea ce ne arată un avans salarial important pentru angajații români. Cu toate acestea, chiar dacă România depășește Grecia în acest clasament, rămâne încă la o distanță considerabilă față de media Uniunii Europene de 37.900 EUR.

Publicitate

În a doua jumătate a clasamentului, dar înaintea României, se află Polonia, cu un salariu mediu anual ajustat de 18.054 EUR, urmată de Slovacia cu 19.001 EUR și Croația, care înregistrează 21.523 EUR. Această poziționare arată că, deși România a făcut pași importanți în creșterea salariului mediu, există încă un decalaj față de alte state din regiune care au atins niveluri salariale mai ridicate.

Sursa: tvrinfo.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Elevii Liceului Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani au aflat de polițiști cum să se ferească de probleme

Publicat

Publicitate

In perioada 05-07 noiembrie Poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani, împreună cu elevii din clasele de liceu ale Liceului Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani o serie de activităţi de informare pe diferite teme : prevenirea victimizării prin infracţiuni informatice, reducerea vulnerabilităţii la traficul de persoane, precum și prevenirea victimizării prin consum/trafic de droguri.

Participanților le-a fost adusă în atenție problematica traficului de persoane în scopul exploatării sexuale sau a exploatării prin muncă, tinerii primind o serie de recomandări cu privire la metodele legale de ocupare a unui loc de muncă în ţară sau afara țării. Totodată, adolescenților le-au fost prezentate câteva metode de victimizare în cazul traficului de persoane: metoda loverboy și recrutarea în mediul online.

Siguranţa pe Internet a fost un subiect dezbătut de poliţişti cu cei peste 100 de elevi prezenți în cadrul activităților. Recomandările generale privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Publicitate

 

De asemenea, elevii au primit informaţii privind legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului de droguri, exemple de situaţii în care tinerii au fost implicați în fapte de consum și trafic de droguri, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora

 

Publicitate

Activităţi similare vor avea loc şi la nivelul altor unităţi şcolare din judeţ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending