Connect with us
Publicitate

Eveniment

ISU Botoșani: Dacă copiii sunt lăsați singuri lângă butoaie sau vase cu apă, piscine gonflabile, gropi pline cu apă sau lângă fântâni neacoperite pot fi în pericol să se înece

Publicat

Publicitate

Nu există „Mie nu mi se poate întâmpla!” Copiilor mici le place să se joace cu apa. Dacă sunt lăsați singuri lângă butoaie sau vase cu apă, piscine gonflabile, gropi pline cu apă sau lângă fântâni neacoperite, aceștia pot fi în pericol să se înece.

Pentru a preveni tragediile, pompierii reamintesc câteva sfaturi, astfel:

– acoperiți fântâna cu capac;

– acoperiți cu capace (mai grele) orice vas cu apă din curte sau casă: cratiţe mari, găleţi, căzi, butoaie, etc;

– țineți găleţile cu apă potabilă cât mai sus şi acoperite – un copil mic se poate îneca şi într-un vas cu puţin lichid;

– închideți ușa toaletei din curte cu zăvorul/cârligul;

Publicitate

– îngrădiți accesul la orice groapă cu apă din curte;

– supravegheați permanent copiii şi să nu-i lăsați niciodată singuri în apă.

Sfaturile fac parte din campania de prevenire a accidentelor casnice în care sunt implicați copiii, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulată de ISU Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Publicitate

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani prin informarea, conștientizarea și responsabilizarea adulților. Dezvoltarea conceptului de “cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Burse școlare 2024. Noi modificări în metodologia de acordare a burselor pentru elevi

Publicat

Publicitate

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial din 24 septembrie. Modificarea a fost stabilită pentru că există criterii contradictorii privind acordarea bursei tehnologice, potrivit edupedu.ro. Metodologia de acordare a burselor pentru elevi a fost modificată din nou, printr-un ordin al ministerului Educației. A fost clarificată procedura privind criteriul mediei la purtare, informează alba24.ro.

Ministerul Educației a eliminat prevederile referitoare la posibilitatea de acordare a bursei tehnologice pentru elevii care au media la purtare în anul școlar anterior mai mica de 10, prin ordinul nr. 6.691, publicat în Monitorul Oficial.

„Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică este acordată și cu condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior”, conform Art. 108, (18).

Burse școlare 2024. Cuantum și sume estimate

bursă de excelență olimpică I (gimnaziu și liceu):

  • 750-3000 lei
  • pentru elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune/medalii asimilate la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute ME, Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret
  • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională

bursa de excelență olimpică II (gimnaziu și liceu):

    • 700 de lei
    • pentru elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației
    • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională

bursa de merit: 450 lei/lună

Publicitate

bursa de reziliență: 300 lei/lună

numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.

bursă socială: 300 lei/lună

Publicitate

bursă tehnologică: 300 lei/lună

bursa pentru susținerea participării școlare a mamelor minore: 700 lei/lună

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale / alte venituri obținute potrivit legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Numărul copiilor din România cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, în scădere cu 17% (analiză)

Publicat

Publicitate

Numărul copiilor din România rămaşi în grija rudelor sau în sistemul de protecţie specială, din cauza părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, a scăzut în mod semnificativ în ultimul an, cu 17%, conform datelor publice analizate de ParentED.

Această scădere de aproape 17% indică o tendinţă îmbucurătoare, dar, deşi tot mai mulţi părinţi revin sau îşi asumă rolul de sprijin financiar fără a pleca din ţară, mii de copii continuă să trăiască departe de cei care le oferă cea mai importantă bază emoţională – familia, relevă ParentED într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit datelor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în luna martie 2024, 61.007 copii din peste 50.000 de familii erau în această situaţie, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistrau 72.902 de cazuri din aproape 57.000 de familii.

Un aspect alarmant este faptul că unii dintre aceşti copii ajung în sistemul de protecţie specială precum: asistenţi maternali sau centre de plasament, confruntându-se cu provocări suplimentare legate de adaptarea la medii noi şi de lipsa unui contact constant cu părinţii.

“Impactul emoţional şi psihologic pe care îl resimt aceşti copii poate fi profund şi de lungă durată, mai ales în contextul în care dezvoltarea lor emoţională şi socială depinde în mod direct de prezenţa unei figuri parentale stabile”, a declarat Diana Bălan, reprezentant ParentED, citată în comunicat. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Mașină distrusă într-un accident, la Suceava. O femeie a fost grav rănită

Publicat

Publicitate

În noaptea de miercuri spre joi, un accident rutier a avut loc pe DN17, între localitățile Șcheia și Trei Movile.

Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava în accident a fost implicat un autoturism care a lovit un cap de pod.

La fața locului au intervenit de urgență pompierii militari ai Detașamentului Suceava, cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD B2, sprijiniți de un echipaj medical SAJ.

În autoturism se afla doar conducătoarea auto, care a fost găsită conștientă, dar încarcerată în vehicul. Echipajul de descarcerare a reușit să o extragă în siguranță, iar femeia a fost predată echipajului SAJ, care i-a acordat îngrijiri medicale la fața locului. Ulterior, aceasta a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Peste 150 de amenzi aplicate de polițiștii botoșăneni, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la aproximativ 50 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 153 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 80.000 de lei.

 

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 18 permise de conducere și 11 certificate de înmatriculare.

 

Publicitate

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending