Connect with us

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Dorel Mihai Gaftoneanu. Poet, publicist, cercetător în Arhivele Naționale

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Dorel Mihai Gaftoneanu, poet, publicist, cercetător în Arhivele Naționale, unul dintre botoșănenii care și-au dedicat ultimii ani din viață cercetării rădăcinilor familiei lui Mihai Eminescu.

Povestea acestor cercetări ale lui Dorel Mihai Gaftoneanu a început în urmă cu ani de zile după ce a pornit pe urmele poveștilor auzite în copilărie în casa părintească și care arătau o rădăcină cămună cu familia marelui poet al națiunii române, Mihai Eminescu. Fără nici o pretenție în a revendica această legătură de familie, Dorel Mihai Gaftoneanu a căutat și a găsit multe elemente interesante referitoare la familia marelui poet, iar acum a vorbit despre toată aceastea.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul vor fi duse în procesiune pe străzile din Botoșani

Publicat

Publicitate

Marți, 22 aprilie, Parohia „Sfântul Gheorghe” din Botoșani va primi, de la Mănăstirea Văratec, racla cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cu prilejul hramului bisericii istorice. După săvârșirea Vecerniei și a Litiei, începând cu ora 18.30, soborul și credincioșii vor merge în procesiune pe străzile municipiului.

A devenit o tradiție ca în ajun de sărbătoare, Botoșaniul să îmbrace haine de sărbătoare cu prilejul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Traseul procesiunii din acest an va fi: Biserica „Sfântul Gheorghe” – str. Ion Pillat – str. Calea Națională – str. 1 Decembrie – Biserica „Uspenia” – str. Poștei – Biserica „Sfântul Gheorghe”.

A doua zi, pe 23 aprilie, Sfânta Liturghie de hram va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Doxologia.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

TAROM vine, de Paști, cu o reducere de 20% la toate zborurile

Publicat

Publicitate

TAROM lansează o ofertă specială de Paște și reduce cu 20% tarifele la zborurile spre orice destinație, achiziționate în perioada 14 – 17 aprilie.

Potrivit unui comunicat al companiei, perioada de călătorie este de la 15 mai 2025, cu excepția intervalului 1 iulie – 31 august, în cazul zborurilor externe.

‘Cu ocazia sărbătorilor pascale, TAROM a pregătit o bucurie pentru pasageri: o ofertă specială valabilă în perioada 14 – 17 aprilie 2025. Astfel, toți cei care își doresc să transforme planurile de călătorie în realitate pot achiziționa bilete de avion cu 20% reducere din tariful de bază, pentru toate destinațiile interne și externe, alegând opțiunea cu bagaj de cală inclus. Oferta valabilă în perioada 14 – 17 aprilie 2025 se aplică pentru călătoriile dus-întors și include toate taxele, un bagaj de cală, bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit’, se arată în comunicat.

Locurile sunt limitate și disponibile doar pe zboruri TAROM, în conformitate cu termenii și condițiile ofertei, subliniază reprezentanții companiei aeriene.

‘TAROM te duce mai aproape de planurile tale și îți oferă momentul ideal pentru a-ți planifica o vacanță sau o escapadă de primăvară’, se mai spune în comunicat. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Sărbători Pascale în siguranță: Lăcașurile de cult din Botoșani, verificate de pompieri

Publicat

Publicitate

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, dacă acestea sunt poziţionate corect, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească.

Totodată, aceștia au în vedere menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, respectiv de acces a autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Pe timpul celor 38 de acțiuni de îndrumare și control desfășurate până astăzi, au fost constatate 44 de nereguli, fiind aplicate 44 de sancțiuni contravenționale (avertismente).

Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la :

Publicitate

– exploatarea instalațiilor electrice cu deficiențe sau improvizații;

– neverificarea stingătoarelor din dotare;

– reducerea dimensiunilor căilor de evacuare, încuierea ori blocarea uşilor sau a altor căi destinate evacuării ori nefuncţionarea iluminatului de siguranţă.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

▪ accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

▪ pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

▪ lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

▪ parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

În Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Atelier de Paște – „Albinuțe vesele și lumânări naturale”, la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona

Publicat

Publicitate

În preajma Sărbătorilor Pascale, elevii clasei a III-a de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona au participat la un atelier deosebit, intitulat „Albinuțe vesele și lumânări naturale”, desfășurat într-o atmosferă caldă și primitoare.

Activitatea, coordonată cu grijă și dedicare de doamnele învățătoare, a adus primăvara în sufletele copiilor printr-un moment educativ și creativ, cu accent pe tradiție, natură și bucuria lucrului manual.

Micii școlari au intrat în rolul unor albinuțe harnice, purtând ținute tematice: fetițele au avut fustițe galbene și bluze albe, iar băieții au fost eleganți în papioane galbene, evocând spiritul jucăuș al primăverii.

Copiii au aflat despre importanța albinelor în ecosistem și despre produsele minunate pe care acestea ni le oferă, iar punctul culminant al atelierului a fost confecționarea unor lumânări naturale din ceară de albine.

Cu multă răbdare și îndrumare, micii artizani au modelat cu emoție propriile lumânări, dezvoltându-și creativitatea și simțul estetic.

La final, fiecare copil a plecat acasă cu lumânarea realizată chiar de el, dar mai ales cu zâmbetul larg și emoția unei experiențe autentice, trăite alături de colegi și de doamnele învățătoare care le ghidează pașii în fiecare zi.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending