Connect with us

Eveniment

Intervenții de urgență în Botoșani: Pompierii în alertă din cauza vântului puternic

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani au intervenit astăzi în două situații critice, generate de intensificările vântului care afectează județul. În ambele cazuri, intervențiile rapide ale echipajelor au prevenit posibile tragedii.

Primul incident s-a petrecut pe strada Aleea Scurtă din municipiul Botoșani. Un arbore de mari dimensiuni era pe punctul de a se prăbuși peste autoturismele parcate în apropiere. Pentru a evita eventuale pagube materiale, pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani au acționat prompt, solicitând proprietarilor să elibereze zona. În urma acestor măsuri preventive, echipajele au tăiat arborele pe secțiuni, folosind echipamente specifice, eliminând astfel orice risc de accident.

A doua situație critică s-a înregistrat pe strada Bucovina, unde o bucată mare de tablă, desprinsă de pe acoperișul unui bloc de locuințe din cauza rafalelor puternice, amenința să cadă peste pietoni sau autoturismele parcate în vecinătate. Și în acest caz, un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului Botoșani s-a deplasat de urgență la fața locului și a înlăturat rapid pericolul, asigurând zona pentru a preveni accidentele.

Vântul continuă să fie o amenințare la nivelul județului Botoșani, care rămâne sub incidența unui Cod Galben până la ora 22:00. Potrivit meteorologilor, intensitatea vântului poate ajunge local la viteze de 65-70 km/h, iar pe alocuri pot apărea chiar și vijelii.

Pentru prevenirea incidentelor neplăcute, autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasarea în zone expuse riscului, cum ar fi cele cu panouri publicitare, copaci bătrâni sau stâlpi de electricitate. De asemenea, se recomandă evitarea zonelor în apropierea clădirilor în construcție sau a structurilor instabile.

În plus, autoritățile avertizează că folosirea focului deschis în gospodării pe fondul intensificărilor de vânt este strict interzisă din cauza riscului crescut de incendii care se pot extinde rapid.

Publicitate

Pompierii botoșăneni rămân în continuare mobilizați și pregătiți pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență. În cazul în care cetățenii sunt martori sau implicați în situații ce pun în pericol vieți sau bunuri, sunt îndemnați să solicite imediat ajutorul la numărul unic de urgență 112.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

De ce a fost în Vârfu Câmpului cea mai mică prezența la vot din România: Mii de ucraineni au domicilii fictive în comună

Publicat

Publicitate

Comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani, în care și-au stabilit domiciliile în mod fictiv aproximativ 10.000 de cetățeni ucraineni, din Republica Moldova ori Federația Rusă, a avut cea mai scăzută prezență la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, relatează agerpres.ro.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în comuna Vârfu Câmpului au votat doar 14,57% din totalul celor 9.874 de alegători înscriși pe listele electorale permanente. Mai exact, la cele șapte secții de votare din această comună și-au exprimat dreptul de vot doar 1.439 alegători, dintre care 1.208 se aflau pe listele permanente, iar 229 au votat pe listele suplimentare.

La două dintre secții, fiecare cu peste 1.900 de alegători pe listele permanente, prezența la urne a fost de doar 2,56% și respectiv, 2,54%.

În luna noiembrie a anului trecut, la Vârfu Câmpului au fost efectuate zeci de percheziții în cazul cetățenilor ucraineni stabiliți fictiv în această comună. Ancheta a vizat destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici din două servicii de evidență a populației din cadrul unor primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile care aparțineau unor cetățeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netransportabili sau plecați în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de evidență al persoanelor din cadrul primăriilor.

Astfel, în comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, majoritatea având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declarații de luare în spațiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverințe emise de reprezentanți ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.

Publicitate

Sumele de bani plătite pentru obținerea unei cărți de identitate românești ar fi fost cuprinse între 350-400 de euro și variau în funcție de serviciile oferite de către intermediar.

Citeste mai mult

Economie

Efectul votului de duminică: Vești proaste pentru românii cu credite. A crescut indicele ROBOR, folosit la calcularea dobânzilor

Publicat

Publicitate

Vești proaste pentru românii cu credite la doar două zile după ce în turul doi al alegerilor din România a ajuns un candidat declarat suveranist. A crescut indicele ROBOR la trei luni. Acesta este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile, relatează alba24.ro.

Este vorba despre dobânzi variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei.

Marţi, indicele ROBOR a urcat la 6,08%, de la 5,90% cu o zi înainte, potrivit datelor BNR.

Robor la 3 luni nu a mai trecut pragul de 6% din iulie 2024, notează Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,16%, de la 6%, luni. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 6,23%, de la 6,09% în şedinţa precedentă.

Indice IRCC, folosit pentru calculul dobânzii la creditele mai noi de 2019, este de 5,55%, pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie, în scădere de la 5,66% în trimestrul anterior.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAI caută viitori polițiști și jandarmi: A început recrutarea pentru instituțiile de învățământ militar

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a anunțat astăzi că desfășoară activități de selecționare a candidaților în vederea participării la concursurile de admitere organizate pentru instituțiile de învățământ superior (ofițeri) și postliceal (maiștri militari și subofițeri) din structura Ministerului Apărării Naționale, care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea de admitere iunie – august 2025.

Înscrierea candidaţilor se poate face până pe data de 18 mai 2025, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Cererile-tip de înscriere, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează olograf de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, în format electronic, la adresa de e-mail contact@jandarmeriabotosani.ro până la data menționată.

Depunerea dosarelor de candidat în volum complet se face de luni până vineri, între orele 09.00 – 15.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani din municipiul Botoșani, str. I.C. Brătianu, nr.110-112, jud. Botoşani, până la data de 05 iunie 2025.

Anunțul de concurs cu toate informațiile necesare candidaților privind înscrierea pe locurile alocate fiecarei instituții de învățământ militar/ specialitățile militare, condițiile legale, criteriile specifice, desfășurarea probelor de concurs și documentele necesare este postate pe site-ul inspectoratului  – www.jandarmeriabotosani.ro,  în secțiunea Carieră.

Recomandăm celor interesați să citească cu atenție anunțul de concurs, iar în cazul în care au nelămuriri să apeleze numărul de telefon 0231/511533 (interior 24527).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni

Publicat

Publicitate

Drumul Național 7C – Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook.

‘Datorită stratului mult mai mic de zăpadă față de alți ani, curățarea drumului avansează mult mai repede ca în alți ani. În acest moment se lucrează intens la deszăpezire și montarea semnalizării rutiere’, se precizează în anunț.

Până la deschiderea circulației rutiere, accesul la cabanele de la Bâlea Lac, în județul Sibiu, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, se face numai cu telecabina.

DN7C (Transfăgărășan) de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) s-a închis în 12 noiembrie 2024, din cauza vremii, pentru siguranța circulației rutiere. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending