Connect with us

Eveniment

Intervenția împotriva URȘILOR va fi permisă și în extravilanul localităților. Legea a fost adoptată în Parlament

Publicat

Publicitate

Parlamentul a adoptat miercuri, după reexaminarea cerută de președinte, legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Pentru județul Botoșani informația nu pare a fi interesantă, însă în ultimii ani nu mai puțin de trei urși au fost văzuți în lunca Prutului, ceea ce înseamnă că aceștia încep să coboare din zonele de munte spre câmpie.

Camera Deputaţilor a admis în parte cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul referitor la intervenţia asupra exemplarelor de urs pentru prevenirea şi combaterea atacurilor asupra persoanelor şi bunurilor. Parlamentarii au păstrat prevederea potrivit căreia intervenţia se va face şi în extravilanul localităţilor, nu doar în intravilan, relatează Agerpres.

Încă de anul trecut este în vigoare o Ordonanță de Urgentă care a permis intervenția împotriva ușilor în intravilan.

S-au înregistrat 187 de voturi ‘pentru’, 5 ‘contra’ şi 52 de abţineri.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, a fost adoptat iniţial de Parlament în 15 decembrie 2021, iar şeful statului a solicitat reexaminarea lui.

Publicitate

Intervenția împotriva urșilor poate fi făcută în intravilanul și extravilanul localităților

Preşedintele a cerut reexaminarea proiectului pentru a se rediscuta interpretarea stării de necesitate în care se va interveni asupra exemplarelor de urs, precum şi pentru regândirea extinderii în extravilan a intervenţiei imediate.

Deputaţii au păstrat intervenţia asupra urşilor în extravilanul localităţilor. În schimb, faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, parlamentarii au eliminat prevederea potrivit căreia „prin excepţie, se regăseşte în situaţia stării de necesitate persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”.

„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la inițiativa noastră, cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului”, susține Tánczos Barna.

Acesta spune că România are, în sfârșit, toate instrumentele pentru a salva vieți, pentru a apăra viața și bunurile oamenilor împotriva urșilor deveniți agresivi.

„Sunt soluții imediate, imperios necesare în condițiile înmulțirii atacurilor de urs și a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creșterii constante a populației de urs brun din cauza unui management impropriu. Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs”, anunță ministrul.

Conform acestuia, Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode științifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO IPJ Botoșani: Campania Sărbători în siguranță pentru prevenirea victimizării pe perioada Sfintelor Sărbători de Paști

Publicat

Publicitate

În perioada 12 aprilie- 4 mai 2025,  Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani derulează Campania Sărbători în siguranță – campanie de prevenire a victimizării pe perioada Sfintelor Sărbători de Paște și a celebrării Zilei Internațional a Muncii.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate atât pe perioada vacanței școlare cât și în contextul pregătirii și petrecerii sărbătorilor pascale.

Polițiștii vor adresa recomandări adulților și vor distribui materiale cu conținut preventiv destinate victimizării populației pe zona de infracțiuni contra patrimoniului, cu precădere în ceea ce privește modurile de operare în cadrul înșelăciunilor, mai ales în mediul online ori în legătură cu instrumentele electronice de plată. Activitățile vor viza preponderent conștientizarea cetățenilor cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracțiuni.

De asemenea, copiii vor fi  implicați în activități preventive organizate de polițiștii din structurile de prevenire, învățând cum să evite pericolele pe stradă, acasă sau la locul de joacă pe timpul vacanței de primăvară.

În data de 16 aprilie 2025, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Botoşani au desfăşurat activităţi preventive în zona pieţelor din municipiului Botoșani,  accentul punându-se în special pe promovarea unor măsuri de protecţie în situaţii specifice perioadei ( locuri aglomerate,locuinţe nesupravegheate). Sfaturile  polițiștilor au vizat situaţiile în care se creează aglomerații în zonele comerciale, situaţii care ne pot face să fim mai puțin vigilenți.  Polițiștii au transmis recomandări cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru evitarea victimizării în cazul furturilor din buzunare/genți/maşini, precum și în cazul talhăriilor stradale.

Pentru ca Sărbătorile să fie liniştite şi fără evenimente neplăcute, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  recomandă cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

Publicitate

La cumpărături:

  • manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă;
  • nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi;
  • păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor;
  • în locurile aglomerate, verificaţi-vă permanent buzunarul în care ţineţi banii sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima hoţilor;
  • când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toţi banii, ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora;
  • obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi), lăsate la vedere în maşină,  pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi;
  • nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

În cazul în care vă deplasați în Noaptea de Înviere la un lăcaș de cult, nu neglijaţi următoarele aspecte:

  • Manifestați grijă pentru bunurile proprii ( geantă, portmoneu, telefon mobil) și încercați să aveți doar obiectele strict necesare la dumneavoastră;
  • În aglomerație, dacă vă simțiți bruscați, controlați-vă geanta, portmoneul sau buzunarele chiar în acel moment și priviți cu atenție persoaneledin jurul dumneavoastră;
  • Evitați zonele izolate sau neluminate la deplasarea sau întoarcerea de la biserică;
  • Nu vă deplasați cu autoturismul spre lăcașele de cult dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, conduceți prudent și respectați regimul legal de viteză;
  • Dacă vă deplasați în calitate de pieton, circulați doar pe trotuar, traversați doar prin locuri amenajate și respectați indicațiile polițiștilor care vor dirija circulația.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

Citeste mai mult

Eveniment

Autoturism furat din Italia, depistat în Frontiera Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din Italia.

 

În data de 16 aprilie a.c., în jurul orei 03.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 42 de ani, care transporta cu ajutorul unei platforme un autoturism an fabricație 2013.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului transportat,  colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a fost rugat de către un conațional să transporte autoturismul şi că nu are cunoștință despre faptul că acesta este furat sau implicat în vreun litigiu.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autovehiculul, în valoare de aproximativ 30.000 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în Sâmbăta Mare, 19 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009, va fi continuată și în Anul Centenar al Patriarhiei Române.

În seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, pentru a fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Carduri educaționale 2025: Sprijin de peste 41 milioane lei pentru elevii din medii vulnerabile

Publicat

Publicitate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat, marți, că a fost virată suma de 500 de lei pe un număr de 83.967 de carduri educaționale, destinate elevilor proveniți din medii defavorizate. Valoarea totală a sprijinului acordat în această tranșă se ridică la 41.983.000 de lei.

Măsura face parte din programul național de susținere a educației, finanțat prin fonduri europene, și are ca scop reducerea abandonului școlar și sprijinirea familiilor cu venituri reduse.

Pe lângă aceste încărcări, 2.991 de carduri noi au fost emise și urmează să ajungă în posesia beneficiarilor. Totodată, 29.785 de carduri deja emise se află în proces de confirmare de primire din partea beneficiarului, urmând să fie verificate și încărcate imediat ce procedura este finalizată, transmite MIPE, într-un comunicat.

În total, pentru anul școlar 2024–2025, sunt eligibili aproximativ 669.599 de preșcolari și elevi, cu mult peste estimările inițiale (în comparație cu 523.132 beneficiari în anul școlar anterior). Până în prezent, au fost deja încărcate 551.445 de carduri.

Prin urmare, peste 34.000 de elevi și familiile lor nu au primit încă banii promiși de Guvern, notează edupedu.ro. Încărcarea cardurilor existente pentru anul școlar 2024-2025 a început în noiembrie 2024.

MIPE transmite că face eforturi susținute pentru ca fiecare beneficiar să își primească sprijinul cuvenit.

Publicitate

Carduri educaționale 2025: la ce sunt folosite

Sprijinul oferit elevilor face parte din proiectul „Sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027. Conform OUG nr. 83/2023, tichetele sociale pe suport electronic în valoare de 500 lei sunt acordate pe o perioadă de 4 ani, începând cu anul școlar 2023–2024.

Cardurile pot fi utilizate pentru achiziția de materiale necesare frecventării școlii și grădiniței – rechizite, papetărie, articole de pictură, ghiozdane și haine – contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și creșterea incluziunii în educație.

Alte măsuri

Suplimentar, MIPE continuă implementarea măsurilor sociale destinate altor categorii vulnerabile. Astfel, săptămâna trecută, au fost încărcate 860 de carduri cu suma de 2.000 lei, aferente programului de sprijin pentru cupluri mamă – nou-născut defavorizate, bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea nou născutului lor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending