Connect with us
Publicitate

Actualitate

Interesul românilor pentru studiile universitare în străinătate, în creştere. Top țări preferate

Publicat

Interesul pentru studiile universitare în străinătate în rândul studenților români a crescut semnificativ în comparație cu anul precedent, conform anunțului făcut de reprezentanții IntegralEdu.

Olanda și Marea Britanie se află în continuare în topul destinațiilor preferate pentru studiu, iar noii studenți se îndreaptă către domenii precum Creative Business, Inteligență Artificială și Securitate Cibernetică.

Într-o conferinţă de presă, dedicată prezentării deschiderii, pe 1 octombrie, la Bucureşti, a Târgului educaţional World Education Fair (WEF), Alexandra Bădescu, Deputy Country Manager IntegralEdu, a precizat că un top al destinaţiilor de studii pentru români situează Olanda pe locul întâi, urmată de Marea Britanie, Spania, Belgia, Germania şi Italia.

„De asemenea, am observat un interes crescut pentru noi destinaţii cum ar fi Franţa, Finlanda, Irlanda, Estonia, Suedia, Malta, Portugalia şi Mauritius”, a spus ea.

Numărul studenţilor din România în Olanda a crescut cu aproape 20%

Bădescu a precizat că numărul studenţilor din România în Olanda a crescut cu aproape 20% faţă de anul anterior, conform datelor oficiale acesta ajungând la 6.717 şi situându-ne astfel pe locul trei, după Germania cu 22.775 studenţi şi Italia cu 7.633 studenţi.

„În Olanda, în ciuda discuţiilor la nivel guvernamental şi politic despre posibilitatea limitării numărului de programe universitare cu predare în limba engleză, situaţia rămâne neschimbată pentru anul următor.

Mai mult, universităţile încurajează studenţii europeni şi se opun acestor abordări, iar statul olandez a reintrodus un grant, alături de alte metode de finanţare.

O astfel de deschidere către a primi studenţi străini se manifestă şi la unele universităţi din Marea Britanie. Chiar dacă cele mai multe şi-au modificat taxele pentru europeni după Brexit, sunt şi multe universităţi care au păstrat nivelul de 9250 lire sterline al taxei vechi pentru europeni.

Unele dintre acestea vor fi prezente şi la ediţia din acest week-end a World Education Fair”, a arătat Alexandra Bădescu, citat de Agerpres.

Programe de studii. Care sunt cele mai căutate programe de studii

Din punct de vedere al interesului candidaţilor pentru studiile în străinătate, topul domeniilor din acest an arată astfel: Economie şi Management; Computer Science; Artă şi Design; Inginerie; Psihologie; Drept; Media şi Comunicare; Turism, Hotel Management şi Arte Culinare; Medicină; Ştiinţe Sociale şi Ştiinţe Umaniste.

Cel mai căutat program de studiu din zona Economie şi Management este cel de International Business, iar din punct de vedere al destinaţiei, cei mai mulţi tineri aleg să studieze Business în Olanda, Italia şi Spania.

Psihologia este un alt domeniu de interes în rândul viitorilor studenţi internaţionali, destinaţia de studiu preferată pentru a urma un program în acest domeniu fiind Olanda.

De asemenea, după pandemie, se observă o creştere a interesului pentru domeniul turismului şi al ospitalităţii.

„O noutate pentru acest an este şi orientarea către programele de Media şi Comunicare, strâns legate de piaţa muncii şi, implicit, de noile domenii de activitate.

De exemplu, o universitate din Irlanda care va fi prezentă la Bucureşti, colaborează cu Studioul Windmill Lane, unul dintre cele mai faimoase studiouri de înregistrări din lume, cu colaborări cu artişti celebri ca Rolling Stones, Bruce Springsteen, Miley Cyrus, Ed Sheeran, U2 şi mulţi alţii”, a spus Bădescu.

Programe de nişă foarte căutate de studenți

Din ce în ce mai multe universităţi încep să dezvolte noi programe, de nişă, cu mare potenţial pentru viitor. Un exemplu ar fi cel de Creative Business, prin care tinerii îşi dezvoltă cunoştinţele de management şi afaceri în domeniile creative şi artistice.

Potrivit sursei citate, alte programe de nişă care încep să fie foarte căutate de tineri dar şi de companiile specializate sunt Creative Media & Game Technology, Cyber Security sau Environmental Science.

De asemenea, interesul pentru studii în domeniul A.I. este de la sine înţeles, atât din partea tinerilor, dar şi a companiilor. În Marea Britanie există deja universităţi care acordă şi burse pe acest program.

În privinţa admiterii la licee în străinătate, comparativ cu anii anteriori, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale şi liceale în străinătate se menţine constant, a precizat Raluca Niculae, Manager Departament Tabere şi Licee IntegralEdu.

Conform statisticilor IntegralEdu, Marea Britanie se află în continuare pe primul loc în topul preferinţelor, urmată de Germania, Elveţia, Austria, Spania şi Italia. SUA intră în top pentru studiul liceal.

Taxele pentru studiul liceal în străinătate

„În ceea ce priveşte taxele pentru studiul liceal în străinătate, acestea pot varia între 17.500 şi 50.000 de lire sterline pe an pentru Marea Britanie, pentru SUA acestea situându-se între 25.000 şi 90.000 de dolari anual.

În Spania costurile anuale pentru varianta boarding school sunt în medie de 30.000 euro, în Portugalia 18.500 euro, iar în Germania acestea se situează între 25.000 şi 45.000 euro.

Deşi în aparenţă taxele pot părea consistente, acestea includ costurile aferente şcolarizării, cazării şi meselor şi o mulţime de activităţi extracurriculare din care elevii pot alege. Trebuie avut în vedere şi faptul că multe licee acordă burse academice, sportive sau artistice care variază între 5% şi 100% din taxa de şcolarizare”, a explicat Raluca Niculae.

Cererea pentru taberele educaţionale în străinătate se dublează de la an la an, datorită apariţiei unor programe şi destinaţii noi, a arătat Raluca Niculae.

Ea a informat că elevii pot experimenta din ce în ce mai multe domenii de studiu pot în cadrul taberelor educaţionale şi internship-urilor organizate în campusuri precum UCL, Imperial College, Oxford, Cambridge: media & performing arts, sound design & production, forensic science/criminalistică, video game design, public speaking & leadership etc.

La finalizarea acestor programe, tinerii primesc certificate şi recomandări din partea specialiştilor

„Acestea se alătură domeniilor deja consacrate pentru taberele educaţionale precum arhitectură, medicină, drept, inginerie, business, psihologie etc.

La finalizarea acestor programe, tinerii primesc certificate şi recomandări din partea specialiştilor din industrie sau companiilor cu care au lucrat, esenţiale pentru admiterea la universitate.

În cadrul târgului educaţional World Education Fair, participanţii interesaţi de taberele educaţionale vor regăsi propuneri pentru toate vacanţele şcolare, noi programe de studiu, destinaţii la mare căutare în acest an, precum Singapore dar şi noutăţi precum Japonia şi Dubai.

Pe perioada vacanţelor de iarnă şi primăvară, de exemplu, vor putea alege între o tabără de ski şi snowboard în Elveţia sau safari în Dubai”, a mai spus Raluca Niculae.

Potrivit reprezentantelor IntegralEdu, în acest an şcolar 500 de studenţi şi 30 de liceeni din România învaţă la instituţii de învăţământ din străinătate, „majoritatea europene şi câteva americane”.

Târgul educaţional World Education Fair (WEF), la București

Pe 1 octombrie are loc la Bucureşti Târgul educaţional World Education Fair (WEF), acesta având în prealabil şi două ediţii locale la Cluj (29 septembrie) şi Constanţa (30 septembrie).

La eveniment vor participa reprezentanţi ai 53 de instituţii din străinătate, din 12 ţări: Olanda, Danemarca, Elveţia, Germania, Spania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Austria, Belgia şi România.

„Acestea sunt distribuite pe produse astfel: 14 licee, 7 organizaţii de tabere, 28 de universităţi şi 4 organizaţii de campus.

Pe lângă acestea vom avea şi worhshopp-uri interactive, organizate atât de către consultanţii IntegralEdu, cât şi de profesionişti în domeniu, toate adresate studiului în străinătate, carierelor viitorului”, a mai spus Alexandra Bădescu.

Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanţă în educaţie la nivel local şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din întreaga lume.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea părintelui Ilie Cleopa, un tezaur al spiritualităţii şi Ortodoxiei româneşti

Publicat

Cleopa Ilie (din botez Constantin) s-a născut la 10 aprilie 1912, în Suliţa, judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani, fiind al cincilea copil din cei zece copii ai familiei Alexandru şi Ana Ilie.

După tradiţie, strămoşii tatălui său erau oieri, originari din Săliştea Sibiului, care, datorită persecuţiilor religioase din secolul al XVIII-lea, au fost nevoiţi să părăsească Ardealul şi să se strămute în Moldova, stabilindu-se în judeţul Botoşani.

În familia părintelui Cleopa, dintre cei zece fraţi ai săi cinci au intrat în mănăstire, la fel şi mama sa.

În 1946, părintele Cleopa a adus-o pe mama sa din satul natal la Schitul Sihăstria, unde era stareţ, pentru a fi închinoviată în obştea mănăstirii Agapia Veche. Mama părintelui a fost tunsă în monahism în anul 1947, sub numele de Agafia. De aici a plecat la Domnul după mai bine de douăzeci de ani, în toamna anului 1968.

Părintele Cleopa a făcut Şcoala primară de şapte clase în satul natal. A intrat frate în Schitul Sihăstria din 1929 şi a fost călugărit la 2 august 1937, primind numele de Cleopa.

La dorinţa protosinghelului Ioanichie Moroi, monahul Cleopa a fost numit egumen interimar al Schitului Sihăstria, în 1942, deşi a fost nevoie să fie adus de la stână pentru că avea ascultare să se îngrijească, alături de alţi doi fraţi, de turma de oi a mănăstirii. În această ascultare a slujit aproape 13 ani, timp în care şi-a făcut singur un program de studiu intens, împrumutând cărţi din biblioteca Mănăstirii Neamţ, unde ascultare de bibliotecar o avea pe atunci monahul Ioan Iacob, cel care va deveni Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

 

Despre perioada cât s-a îngrijit de oile mănăstirii, părintele Cleopa spunea: “În anii în care am fost cioban la oile schitului, am avut mari bucurii duhovniceşti. Stâna, oile, trăirea în linişte şi singurătate pe munte în mijlocul naturii mi-au fost şcoală de călugărie şi teologie”. (sursa: “Viaţa şi nevoinţele Arhimandritului Cleopa Ilie”)

A fost hirotonit ierodiacon (1944) şi ieromonah (1945) şi numit oficial egumen al Sihăstriei în ianuarie 1945.

În anul 1947, Schitul Sihăstria, numărând peste 60 de vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie a devenit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim.

În 1949, arhimandritul Cleopa a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina (1949-1953) şi a plecat acolo împreună cu 30 de călugări din obştea Mănăstirii Sihăstria, în urma deciziei patriarhului Justinian (1948-1977).

 

De trei ori a fost nevoit să se retragă în Munţii Rarăului din cauza opresiunilor comuniste (1948; 1953-1954 şi 1959-1964).

În toamna anului 1964 revine în Mănăstirea Sihăstria, ca duhovnic al întregii obşti, şi povăţuieşte fără întrerupere atât călugări, cât şi mireni, timp de 34 de ani, până la 2 decembrie 1998, când şi-a dat duhul în mâinile lui Hristos.

Părintele Cleopa şi-a împărţit timpul între rugăciune şi misiune, între linişte şi ascultare, între singurătate şi călăuzirea călugărilor şi mirenilor pe calea mântuirii, între nevoinţă pustnicească şi misiune duhovnicească prin predică, scriere de cărţi sfinte, spovedanie, sfătuire şi milostenie, notează arhimandritul Ioanichie Bălan în “Cuvânt înainte” din Volumul I al colecţiei “Ne vorbeşte Părintele Cleopa”.

“Părintele Cleopa este şi rămâne un tezaur al spiritualităţii şi Ortodoxiei româneşti. Cu aceeaşi sensibilitate sufletească şi profunzime teologică, pe fond biblic şi patristic, vorbeşte şi filosofilor şi marilor teologi, purtându-i în cele mai profunde taine ale energiilor necreate, precum şi credincioşilor de rând, veniţi ca adevăraţi pelerini din toate colţurile ţării, pe care-i hrăneşte cu cuvântul lui Dumnezeu şi-i adapă din izvorul învăţăturii despre viaţa şi fericirea veşnică”, spunea arhimandritul Ioanichie Bălan.

 

Duhovnicul atât de căutat Cleopa Ilie a fost însă nu numai un trăitor în Hristos, ci şi un mare apărător al adevărului evanghelic şi ortodox.

Între lucrările publicate în timpul vieţii se află “Despre credinţa ortodoxă”, Bucureşti, 1981 (reeditată sub titlul “Călăuza în credinţa ortodoxă”, 1991); “Predici la praznice împărăteşti şi sfinţi de peste an”, Ed. Episcopiei Romanului, 1986; “Predici la Duminicile de peste an”, Ed. Episcopiei Romanului. 1990; “Valoarea sufletului”, Galaţi, 1991; “Urcuş spre înviere” (predici duhovniceşti), Mănăstirea Neamţ. 1992; “Despre vise şi vedenii”, Bucureşti, 1993.

Pe lângă aceste cărţi scrise şi publicate de părintele Cleopa, s-au înregistrat ocazional de credincioşi pe casete o bună parte din sfaturile şi învăţăturile sale duhovniceşti. O parte dintre ele a fost recuperată, fiind publicate parţial în mici volume, pe teme, într-o serie specială intitulată “Ne vorbeşte Părintele Cleopa”.

Din faptele şi cuvintele sale de învăţătură:

“De multe ori spunea sfinţia sa ucenicilor: ‘Conştiinţa este glasul lui Dumnezeu în inima noastră. Prin toate ne mustră conştiinţa când greşim. Ea este glasul lui Dumnezeu care ne cheamă la El: Omule, ai greşit. Eu te iert, dar să nu mai faci. Vino la Mine, căci la Mine este izvorul iertării, al iubirii şi al milostivirii! Pune început bun de azi înainte, să nu mai păcatuieşti’.

Dintre toate faptele sale bune, pe lângă rugăciune, post şi linişte, Părintele Cleopa iubea cel mai mult milostenia şi cuvântul duhovnicesc. Nimeni din mănăstire nu era mai blând, mai milostiv şi mai rugător ca Părintele Cleopa şi nimeni nu mângâia pe călugări, pe credincioşi şi pe săraci, ca sfinţia sa, căci avea darul cuvântului şi sfaturile lui se lipeau de inima lor, fiind umbrit de harul Duhului Sfânt.

 

Spunea adeseori Părintele Cleopa: ‘Dacă vrem să mergem drept înaintea lui Dumnezeu, ne trebuie două ziduri până la moarte: unul de-a dreapta şi altul de-a stânga. Care sunt acelea? Zidul din dreapta este frica de Dumnezeu, iar zidul din stânga este frica de moarte’.

De asemenea, părintele sfătuia pe fraţi amintindu-le cuvintele marelui duhovnic Vichentie Malău: ‘Răbdare, răbdare, răbdare… şi când ţi se va părea că s-a sfârşit, o iei de la capăt: răbdare, răbdare, răbdare… Dar nu până la prăşit, ci până la sfârşit’.

Mai zicea Părintele Cleopa că trebuie să avem convingerea ca în fiecare clipă greşim şi nu este nici un moment în care nu mâniem pe Dumnezeu; de aceea nu este clipă când nu avem nevoie de ajutorul Lui.

Altădată spunea fraţilor: ‘Izvorul a toată răutatea şi a tot păcatul şi rădăcina tuturor răutăţilor este iubirea de sine, care este iubire neraţională faţă de trup şi este cea mai grea şi mai subţire dintre toate patimile care robesc firea omenească. De aceea Mântuitorul, când a spus să urmăm Lui, a pus această condiţie: Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine… Lepădarea de sine este cea mai mare virtute care-1 duce pe om la sfinţenie şi la Rai’ “. (“Patericul Românesc”, Arhimandrit Ioanichie Bălan, 2005) (surse: Dicţionarul Teologilor Români, 1996; “Viaţa şi nevoinţele Arhimandritului Cleopa Ilie”, Arhim. Ioanichie Bălan, Ed. Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, 1999; “Patericul Românesc”, Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Mănăstirii Sihăstria, 2005) AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Filtru la Mihăileni! Toate mașinile care transportau lemne au fost verificate de polițiști

Publicat

Vineri, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul celor din cadrul subunităților au acționat pentru prevenirea combaterea faptelor ilegale în domeniul silvic.

Astfel, polițiștii au acționat pentru depistarea celor care transporta material lemnos fără respectarea prevederilor legale, fiind controlate peste 160 de autovehicule, dintre care 13 care transportau material lemnos.

În urma verificării legalității transportului, unul dintre conducătorii auto, care a fost depistat pe drumul național DN 29 C, în localitatea Mihăileni, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei pentru faptul că a fost depistat transportând peste 2 metri cubi de lemne fără documente specifice.

De asemenea, în cadrul acțiunii au mai fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale în valoare se peste 7.000 de lei, pentru abateri la regimul rutier.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 42 de ani, reținut de polițiștii din Botoșani, care au găsit asupra sa un telefon furat într-o stație de autobuz

Publicat

Vineri, 1 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 42 de ani, din municipiul Botoșani.

Acesta a fost depistat în timpul unei acțiuni a polițiștilor, în incinta unei case de pariuri. Întrucât era cunoscut cu activități infracționale, acesta a fost supus controlului corporal, prilej cu care, asupra sa a fost identificat un telefon mobil, care nu îi aparținea.

Ulterior, din cercetări a rezultat faptul că telefonul ar fi fost sustras de la o femeie de 74 de ani, în timp ce aceasta se afla într-o stație de călători, fără ca victima să sesizeze lipsa bunului.

Telefonul a fost restituit persoanei vătămate, iar bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Rapid București

Publicat

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică în municipiul Botosani, la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Rapid București, partidă ce se va disputa astăzi, 2 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, pe stadionul municipal din localitate.

În acest sens, jandarmii din cadrul Grupării Mobile Bacău și Inspectoratului Județean Botoșani, polițiști și pompieri botoșăneni, precum și agenți de securitate vor constitui un dispozitiv de ordine și siguranță publică pentru asigurarea ordinii publice în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare a suporterilor.

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor și persoanelor care intră în arena sportivă.

Accesul spectatorilor în stadion va începe la ora 15.00.

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău transmite următoarele recomandări:
– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;
– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine;
– evitați deplasarea în grupuri mari, la sau de la arena sportivă;
– respectați locul, rândul, sectorul și tribuna, conform biletului, abonamentului sau invitației.

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:
– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;
– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.
– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.
– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending