Connect with us
Publicitate

Actualitate

Inspecţiile la clasă vor avea loc cu respectarea cadrului legal, în baza programării sau, dacă este cazul, a reprogramării

Publicat

Inspecţiile la clasă care se fac în vederea participării la concursul de Titularizare sau pentru obţinerea gradelor didactice vor avea loc cu respectarea cadrului legal, în baza programării deja existente sau, dacă este cazul, a reprogramării realizate la nivelul Inspectoratelor şcolare judeţene şi al Municipiului Bucureşti în unităţi de învăţământ unde pot fi asigurate condiţiile necesare, a transmis, miercuri, Ministerul Educaţiei.

“În contextul în care, în această perioadă, sunt în desfăşurare inspecţii la clasă, în vederea participării la concursul de Titularizare sau pentru obţinerea gradelor didactice, precizăm că Ministerul Educaţiei susţine desfăşurarea acestora. Inspecţiile la clasă vor avea loc cu respectarea cadrului legal, în baza programării deja existente, sau, dacă este cazul, a reprogramării realizate la nivelul Inspectoratelor şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti în unităţi de învăţământ unde pot fi asigurate condiţiile specifice acestui tip de activitate”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Marţi, a avut loc o videoconferinţă cu reprezentanţii Inspectoratelor şcolare. Ministerul Educaţiei susţine că are o comunicare “permanentă”, pentru “evitarea sincopelor” în desfăşurarea activităţii, care vizează atât elevii, cât şi cadrele didactice, “cu respectarea cadrului legal impus de protestul personalului din învăţământul preuniversitar”. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Publicat

Bursele de merit „Ligia Deca” pentru medii școlare de 1, 2, 3 și 4 nu vor mai fi acordate din septembrie 2024. Dispar cele peste 8.500 de burse de merit pentru medii sub 5, pentru care elevii încasează anul acesta 450 de lei pe lună dintr-o gafă a ministrului, notează romaniatv.

Bursele „de merit” pentru elevi cu medii sub 5 se taie în sfârşit, după ce problema a ajuns să-l deranjeze şi pe premierul Marcel Ciolacu.

Din 15 noiembrie 2023, peste 8.500 de elevi cu medii școlare mici și foarte mici, adică cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat lună de lună bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca.

rin noul proiect de OUG discutat în cele 5 luni care au trecut de atunci, bursa de merit rămâne doar pentru meritul de a avea media între 10 și 9:50 și pentru olimpici. Elevii cu medii peste 7 pot primi noua bursă de reziliență, inventată pe scheletul bursei de studiu din trecut, dar fără criteriu de venit, însă doar dacă mai rămân locuri de bursieri în limita de 30% din fiecare clasă.

Pe 27 octombrie premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit: „Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Marcel Ciolacu.

sursa:Romania TV

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului

Publicat

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului – 28 martie

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului a trăit în timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820). Sfântul Cuvios Ilarion a mers pe calea călugăriei încă din tinerețe, de la vârsta numai 20 de ani, purtându-și crucea și urmând lui Hristos Cel răstignit, supunându-și cu înfrânare patimile trupești. Îi covârșea pe ceilalți monahi cu fapta bună. Sfântul Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului și-a pus viața în slujba Domnului de la o vârstă fragedă și a petrecut mulți ani ca pustnic. Pentru aș desăvârși virtuțile a petrecut vreme de mulți ani închis într-o chilie și îndeletnicindu-se cu rugăciunea și cu cercetarea Sfintelor Scripturi și astfel s-a învrednicit de darul nepătimiții. Pentru viața sa sfântă, fără cusur, a fost hirotonit preot și mai apoi egumen al Mănăstirii Palechitului din Helespont, Asia Mică (în prezent – Strâmtoarea Dardanele). Despre Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou scrie Cuviosul Iosif, scriitorul de cântări, în a opta cântare a canonului, că pentru cinstirea icoanei Mântuitorului a răbdat prigoniri de la chinuitori și îl numește astfel mucenic, pentru că a viețuit, precum se povestește într-o cuvântare, pe vremea împărăției lui Leon Armeanul (813-820). Pornind împăratul Leon prigoana împotriva Sfintelor Icoane, a trimis ostași în tot imperiul pentru ai convinge cu forța pe cei care le cinsteau. În anul 754, comandantul Lakhanodrakon a atacat cu armata sa mănăstirea Pelechit, în sfânta și marea joi a mântuitoarelor Patimi, și năvălind în biserica mănăstirii chiar în timpul săvârșirii dumnezeieștii liturghii, au distrus toate icoanele și au aruncat Sfintele Taine. După aceea, prinzând pe cei mai aleși monahi, patruzeci și doi la număr, i-a ferecat cu legături de fier, pe unii i-au chinuit cu bătăi cumplite, altora le-a uns bărbile și fețele cu smoală, iar celorlalți le-a tăiat nasurile. La statornica împotrivire a Cuviosului egumen, prigonitorii au tăbărât asupra acestuia și după ce l-au chinuit cumplit, l-au pus în lanțuri împreună cu ceata de călugări și i-au târât prin părțile Efesului, unde toți au fost aruncați în închisoare, iar mănăstirii Pelechit iau dat foc. Mulțumind Lui Dumnezeu pentru tăria de a mărturisi a dreptei credințe, Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în temnița unde a fost dus. De la Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului ne-au rămas moștenire lucrări spirituale cu îndrumări morale pentru o viață duhovnicească plăcută lui Dumnezeu.

Citeste mai mult

Actualitate

Afacerile de familie vor fi călcate de inspectorii ANAF. Când vor fi demarate acțiunile

Publicat

ANAF pregătește un val de controale la firmele de familie. Ministerul Finanțelor își va concentra atenția asupra impozitelor pe care le plătesc români care își dezvoltă afacerile în cadrul familiei. Acțiunile ar urma să înceapă la jumătatea lunii aprilie, scrie realitatea.net

ANAF pregătește verificări pentru soții sau frații care sunt asociați în firmele din România, a anunțat Marcel Bolo. Acesta a explicat că inspectorii fiscali vor să elimine posibilitatea ca două firme sau două microîntreprinderi deținute de membri ai aceleiași familii să beneficieze, ambele, de impozite reduse de 1% sau 3% pe cifra de afaceri, potrivit Capital.ro.

În cadrul aceleiași familii, va fi permisă o singură microîntreprindere, iar cealaltă firmă va fi supusă impozitului pe profit de 16%, astfel încât să se obțină venituri mai mari pentru bugetul statului.

Citeste mai mult

Eveniment

Detalii despre Marșul pentru viață 2024, care va avea loc la Botoșani. Traseul ales de organizatori

Publicat

Sâmbătă, 30 martie 2024, va avea loc a paisprezecea ediție a Marșului pentru Viață, eveniment care se desfășoară în sute de localități din România și Republica Moldova. Tema evenimentului din acest este „Construim împreună pentru viață”.

„Construim împreună o cultură a sprijinului față de femeia însărcinată, a celebrării valorii infinite și a demnității fiecărei persoane umane din primul moment al existenței ei.

Construim împreună o cultură a empatiei și decenței, în care femeile însărcinate să poată împărtăși cu cei din jur, cu încredere și fără teamă, stările și problemele cu care se confruntă. Construim împreună o cultură a contribuției pentru o lume mai sigură și mai demnă. Este nevoie de o comunitate responsabilă și empatică pentru a ocroti femeia însărcinată, ca să poarte și să nască în cele mai bune condiții copilul cu care este însărcinată. Știm că doar prin implicarea generală putem construi această cultură”, transmit organizatorii.

 

În municipiul Botoșani, Marșul va începe la ora 13:00 de la Biserica Buna Vestire și se va parcurge următorul traseu: Biserica „Buna Vestire” – Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Protopopiatul Botoșani – Biserica „Sfânta Treime”.

 

Prin organizarea „Marșului pentru viață”, se dorește afirmarea valorii persoanei umane, prețuirea și ocrotirea vieții copiilor, încă din momentul concepției, eliberarea omului de tot ce îl distruge sau alienează. Se urmărește de asemenea: definirea căsătoriei, conștientizarea societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți, necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, conștientizarea și implicarea societății în construirea unui viitor pro-viață.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending