Connect with us

Educație

Înscrieri pentru clasa pregătitoare 2025: Când și cum pot fi depuse cererile. Calendar și condiții

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind calendarul înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026. Potrivit documentului, părinții vor putea depune cererile de înscriere pentru copiii lor în perioada 28 martie – 6 mai 2025, relatrează alba24.ro.

Pentru copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2025, evaluarea dezvoltării și eliberarea recomandării necesare pentru înscrierea în învățământul primar se va desfășura în intervalul 7-26 martie.

Cei care nu reușesc să-și înscrie copiii în prima etapă vor avea o a doua șansă: etapa a doua de înscrieri va începe pe 23 mai 2025.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Calendar (proiect)

Pregătirea înscrierii în învățământul primar

3 martie 2025

Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.

Publicitate

Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi:

  • posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala
  • posibilitatea organizării programului ”Școala după școală”
  • fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. 5 martie 2025

Postarea pe site-ul centrelor județene de resurse și asistență educațională/ CJRAE/CMBRAE a modelului de cerere-tip (anexa nr. 2 la Metodologia aprobată prin OME nr. 4019/2024) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 inclusiv și care:

  • nu au frecventat grădinița din motive legate de boală, lipsa infrastructurii la nivel local, domiciliul temporar în străinătate.

Afișarea programului de evaluare a copiilor la avizierul și pe site-ul CJRAE/CMBRAE

Postarea pe site-ul inspectoratelor școlare, respectiv al unităților de învățământ cu nivel preșcolar/primar a modelului de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care au frecventat grădinița și care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 inclusiv.

6 martie 2025

Anunțarea criteriilor specifice de departajare elaborate de unitățile de învățământ

Anunțarea listei documentelor care să dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare și a procedurii privind constituirea formațiunilor de elevi

7 martie – 26 martie 2025: Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar

Pentru copiii care au frecventat grădinița:

  • înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz

Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate:

  • înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar)
  • planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare
  • desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz
  • soluționarea de către comisia județeană/ a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar (comisia județeană/a municipiului București) a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.

27 martie 2025

Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respective recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz, de la unitățile de învățământ preșcolar sau CJRAE/CMBRAE, către comisia județeană/a Municipiului București.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar: 28 martie – 6 mai 2025

  • Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor
  • Depunerea/Transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe propria răspundere și a documentelor necesare în copie simplă
  • Validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică

Inspectoratele școlare pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior, precum și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidență.

Inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile.

Formațiunile de studiu în care sunt cuprinși copii care nu pot fi deplasați sau care necesita tratament continuu, ca urmare a unor afecțiuni medicale vor funcționa în spațiul care să țină cont de susținerea nevoilor de ordin medical.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Prima etapă de înscriere în învățământul primar

6 mai – 9 mai 2025 Procesarea cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție – de către Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar (Comisia națională)

12 mai – 19 mai 2025 Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către Consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază

Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază.

20 mai 2025 Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

21 mai 2025 Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. A doua etapă de înscriere în învățământul primar

22 mai 2025 Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar;

Informarea Ministerului Educației și Cercetării de către Comisia județeană/a municipiului București, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua. Procedurile vor viza modalități de comunicare și transfer de documente on-line, după caz.

23 mai – 29 mai 2025 Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

30 mai – 5 iunie 2025 Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

6 iunie – 11 iunie 2025 Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile

Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

12 iunie 2025 Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

1 septembrie – 5 septembrie 2025

Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ.

Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un incendiu violent a izbucnit, noaptea trecută, într-o gospodărie din Răuseni. Două anexe au fost cuprinse de flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Răuseni. Două anexe au fost cuprinse de flăcări.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Răuseni și Hlipiceni, cu o autospecială de stingere.

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Pompierii au acționat rapid astfel încât au fost salvate și protejate de foc casa și celelalte construcții din gospodărie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru a înlătura pericolul de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

✔️ nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;

Publicitate

✔️ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

✔️ nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher;
✔️ nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

✔️ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;
✔️ folosiți la tablourile electrice siguranţe corect dimensionate.

Citeste mai mult

Eveniment

Centrul Militar Judeţean Botoșani: Alege cariera militară! au început înscrierile pentru învăţământul postliceal militar, pentru anul universitar 2025-2026

Publicat

Publicitate

 Centrul Militar Judeţean BOTOŞANI, prin Biroul Informare-Recrutare, structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naţionale, care se ocupă de promovarea profesiei militare şi recrutarea candidaţilor pentru cariera militară, aduce la cunoştinţa celor interesaţi că au început înscrierile pentru învăţământul postliceal militar, pentru anul universitar 2025-2026.

Planurile de școlarizare pot fi consultate accesând următorul link: https://dgmru.mapn.ro/pages/planul-de-scolarizare-al-ministerului-apararii-nationale-pentru-anul-de-invatamant-2025-2026.

 

  1. ÎNVĂŢĂMÂNT POSTLICEAL pentru formarea MAIŞTRILOR MILITARI  -2 ANI:

    Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre” Basarab I” Piteşti

186 locuri pentru maiştri militari, termen limită de înscriere 06 iunie 2025 ;

              Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică Sibiu

Publicitate

136 locuri pentru maiştri militari pentru maiştri militari, termen limită de înscriere 06 iunie 2025;

   Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”  Boboc, jud. Buzău

173 locuri pentru maiştri militari, pentru maiştri militari, termen limită de înscriere 06 iunie 2025;

              Şcoala Militară de Maiştri Militari  a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa

127  locuri pentru maiştri militari pentru maiştri militari, termen limită de înscriere 06 iunie 2025

    Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Logistică

  1. 47 locuri pentru maiştri militari, pentru maiştri militari, termen limită de înscriere 06 iunie 2025.

          

      2.  ÎNVĂŢĂMÂNT POSTLICEAL pentru formarea SUBOFIŢERILOR – 1 AN:

                   Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre” Basarab I” Piteşti

    384 locuri pentru subofiţeri, termen limită de înscriere 06 iunie 2025;

                   Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică Sibiu

    100 locuri pentru subofiţeri termen limită de înscriere 06 iunie 2025;

          Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”  Boboc, jud. Buzău

    82 locuri pentru subofiţeri,  termen limită de înscriere 06 iunie 2025;

       Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Logistică

    113 locuri pentru subofițerii, termen limită de înscriere 06 iunie 2025.

     

   Graficul de desfăşurare a activităţilor de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru învăţământul postliceal militar este următorul:

  1. a) ÎNSCRIEREA candidaţilor se realizează on-line, la https://www.recrutaremapn.ro/signupform.php sau la Biroul Informare-Recrutare, până la data de: 06.2025;
  2. b) SELECŢIA candidaţilor în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc: în perioada: 10.03-13.06.2025;
  1. evaluarea capacităţii motrice (probe fizice): traseu utilitar aplicativ, cu baremul de 1 min. şi 50 sec. şi alergare pe distanţa de 2000 m., cu baremul de 10.00 min.;
  2. evaluare psihologică: test de aptitudini şi chestionar de personalitate;
  3. interviu de evaluare finală.

    Selecția se desfășoară pe parcursul a două zile. Candidații declarați „Admis” în urma susținerii probelor de selecție vor efectua examinarea medicală.

  1. c) EXAMINAREA MEDICALĂ în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi: în perioada: 17.03-20.06.2025;

d)      Termenul final de întocmire a dosarelor de candidat: 04.07.2025.

Dosarul de candidat se finalizează numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare, iar candidatul este declarat „Admis” la selecţie şi „Apt” din punct de vedere medical.

Criterii specifice de recrutare (înscriere):

Se pot înscrie elevii înmatriculați in clasa a XII-a, anul acesta de învățământ şi absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, având vârsta de cel mult 30 de ani împliniți în anul 2025.

Până la data concursului de admitere trebuie făcută dovada absolvirii examenului de bacalaureat.

Candidaţii se înscriu on-line folosind platforma: https://www.recrutaremapn.ro/signupform.php (prin crearea unui cont de utilizator care oferă posibilitatea de a începe procesul de recrutare). După constituirea contului de candidat, completarea datelor personale și încărcarea documentelor este obligatoriu accesarea butonului de transmitere către Biroul Informare-Recrutare, pentru validarea contului și a înscrierii.

Pentru candidaţii domiciliaţi în judeţul Botoșani, activitatea de recrutare se desfăşoară la sediul Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean BOTOŞANI, str. Sucevei  nr. 2 în perioada specificată mai sus, de luni până vineri între orele 08.00-16.00, marţi între 10.00-18.00.

Informaţii suplimentare se pot obţine la numerele de telefon: 0231/518 086 sau 0231/512495 și pe adresele de e-mail: recrutare_botosani@mapn.ro  sau UM_02516_Botosani@mapn.ro , pentru a se informa din timp privind criteriile ce trebuie îndeplinite dar şi etapele ce trebuie urmate până la examenul propriu-zis.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naţionale, la adresa: www.mapn.ro sau www.recrutaremapn.ro , ori pe pagina de Facebook a Centrului Militar Judeţean BOTOŞANI: Centrul Militar Judeţean BOTOŞANI.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Chiril, de neam din Palestina, s-a născut la Ierusalim în jurul anului 315, pe vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337) din părinți evlavioși care mărturiseau dreapta credință. Avea cu puțin peste 10 ani în timpul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. În acele vremuri în Ierusalim se descopereau locul Golgotei și lemnul Sfintei Cruci, iar din porunca împăratului Constantin cel Mare se construiau Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Învierii.

Primind o educație creștină aleasă, a intrat de tânăr în monahism și s-a dedicat studiului profund al Sfintei Scripturi. În anul 335 a fost hirotonit diacon de episcopul Macarie al Ierusalimului, iar peste zece ani episcopul Maxim l-a ridicat la treapta preoției. Nu peste mult timp (în anul 350), a fost ales în locul lui Maxim episcop al Ierusalimului. Cu toate că în anul 325 Sinodul I Ecumenic de la Niceea condamnase arianismul ca erezie, totuși această eroare de învățătură tulbura Biserica în continuare, iar Sfântul Ierarh Chiril se manifesta ca un puternic apărător al ortodoxiei niceene și al sfintelor dogme apostolice. Urmaș la tron al împăratului Constantin cel Mare a fost fiul acestuia, Constanțiu (337-361), care deși a luat numeroase măsuri împotriva păgânismului, susținea învățătura ariană, intrând astfel deseori în conflict cu Biserica.

În ziua de 7 mai 348 s-a arătat în Ierusalim pe cer cinstita Cruce. Pentru acea minune Sfântul Chiril l-a înștiințat în scris pe împăratul Constanțiu, sfătuindu-l spre dreapta credință de la care se abătuse. Episcop al Cezareei Palestinei era Acachie care, în urma sinodului ținut la Sardica în anul 343, a fost declarat eretic arian. În acel context, în anul 350 a apărut un conflict între episcopii Acachie al Cezareei Palestinei și Sfântul Chiril al Ierusalimului, conflict care avea drept cauză două motive principale. În primul rând, între cei doi exista o divergență dogmatică, deoarece unul era susținător al dogmelor ariene, iar celălalt era apărător al ortodoxiei niceene. Pe de altă parte, a apărut o dispută legată de jurisdicția celor două scaune episcopale. Așa cum se știe, în urma distrugerii cetății Ierusalim de către romani în anii 70, comunitatea creștină a fost răspândită în toate părțile și de aceea Cezareea a devenit capitala Palestinei. După o vreme, când numărul creștinilor din Ierusalim s-a mărit, Episcopia din Ierusalim a cerut restabilirea vechii ei poziții de întâietate. Cu ocazia Sinodul I Ecumenic din anul 325 s-a stabilit, printre altele, și calitatea de prim rang a scaunului episcopal al Ierusalimului, în detrimentul Cezareei.

Aceasta a generat o nesupunere ierarhică a episcopului Ierusalimului Chiril față de episcopul Cezareei – Acachie, fapt neagreat nicidecum de acesta din urmă. Acachie, aflându-se pe o poziție avantajoasă datorită sprijinului de care se bucura din partea împăratul arian Constanțiu și, găsind un pretext împotriva Sfântului Chiril prin Sinodul care a avut loc în Ierusalim în anul 357, l-a decăzut din slujire și din calitatea de cleric pe Sfântul Ierarh Chiril, îndepărtând-l din cetate. Datorită unei foamete foarte mari, episcopul Ierusalimului a vândut relicvele sfinte și ofrandele Bisericii pentru a oferi hrană oamenilor săraci și de acest lucru s-a folosit Acachie ca argument pentru a putea să îl înlăture pe Sfântului Chiril.

Sfântul Ierarh Chiril a fost exilat în Antiohia, apoi a mers în Tars, unde a fost primit de episcopul Silvan. Văzându-l pe acesta făcând anumite greșeli în unele dogme ale credinței, l-a îndreptat și l-a povățuit la dreapta credință. Auzind de acestea, Acachie a scris lui Silvan, înștiințându-l despre lepădarea lui Chiril ca să-l izgonească de la sine sau să nu-l lase a lucra cele sfințite. Dar Silvan nu l-a ascultat pe Acachie pentru că îl știa pe Sfântul Chiril bărbat drept-credincios, sfânt și învățător, izgonit fără de vină, din răutate și de ale cărui învățături toată mulțimea drept-credincioșilor se ținea foarte bine.
În acel timp, Sfântul Ierarh Chiril a cerut membrilor Sinodului să-i fie cercetat cazul.

Într-adevăr, Sinodul care s-a întrunit în Ierusalim în anul 359 a hotărât că este nevinovat, dar Acachie, după ce s-a refugiat în Constantinopol, a zădărnicit hotărârile Sinodului din Ierusalim, convocând un alt Sinod care a avut loc în Constantinopol în anul 360, ocazie cu care s-a stabilit decăderea din drepturile clericale și exilarea Sfântului Chiril. După ceva vreme, murind împăratul Constanțiu, a fost numit împărat Iulian Paravatul (361-363), care la început a părut că este drept-credincios și bun. El a stricat toate judecățile lui Constanțiu și a eliberat din exil pe toți episcopii cei drept-credincioși izgoniți de Constanțiu, așa încât și Sfântul Ierarh Chiril a revenit în scaunul său episcopal. Succesorul acestuia a fost împăratul Valens (364-378), care la rândul lui avea convingeri ariene, așa încât nici el nu s-a arătat mai îndurător cu Sfântul Chiril, exilându-l din nou datorită tăriei cu care Sfântul condamna ereziile.

Publicitate

În anul 378, când în locul lui Valens a venit împărat Teodosie cel Mare, Chiril și-a primit cu cinste înapoi scaunul episcopal, păstorindu-și credincioșii încă opt ani. Sfântul Chiril a fost un reprezentant de frunte al ortodoxiei, un teolog remarcabil, plecând la Domnul în data de 18 martie 386, după o păstorire de 35 de ani în fruntea Bisericii Ierusalimului și 15 ani petrecuți în exil.

Citeste mai mult

Cultura

Ziua Mondială a Poeziei la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Pe 20-21 martie 2025, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în parteneriat cu Editura Știința din Chișinău, o serie de activități cu prilejul Zilei Mondiale a Poeziei, la care vor participa poeți și editori din Chișinău (Gheorghe Prini, Mircea V. Ciobanu, Vasile Romanciuc), București (Domnica Drumea, Denisa Duran, Ionel Ciupureanu), Iași (Lucian Vasiliu, Mariana Stancu, Valeriu Stancu), Craiova (Ana Andrei, Nicolae Coande), Târgu Secuiesc (Victor Nicolae Ciobanu) și Botoșani (Mihai Babei, Cezar Florin Ciobîcă, Oana Hemen, Vasile Iftime, Marius Irimia, Stelorian Moroșanu, Mircea Oprea, Cristina Prisăcariu Șoptelea, Dan Sociu, Victor Teișanu, Nina Viciriuc).

Programul evenimentului cuprinde câteva grupaje de activități.

Întâlnirile Poeți la licee – pe 20-21 martie, vor avea loc lecturi de poezie și discuții la: Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani, Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona.

Recitalul de poezie contemporană și muzică orientală Lumină intermediară – Dan Sociu și Victor Nicolae Ciobanuva avea loc pe 20 martie, la ora 18.00, la Wenge Bistro din Botoșani. Spectacolul va fi urmat de lecturi de poezie susținute de poeții invitați și discuți cu autorii.

Întâlnirea Poeți și editori – pe 21 martie, la ora 10.00, la Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani, se va organiza discuția De la manuscris la carte. Poate fi poezia o afacere?

Speed dating literar este o activitate care se va desfășura pe 21 martie, începând cu ora 16.00, la Uvertura Mall Botoșani. Membrii Clubului de lectură Unde fugim de-acasă? (Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani), coord. Dana Carcea, și tinerii jurnaliști de la BUZZ Media Botoșani, coord. Ioana Cristina Matfeev, vor avea posibilitatea să-i intervieveze pe poeții și editorii invitați pentru a afla mai multe despre actul scrierii, dar și despre procesul editării unei cărți. Evenimentul se va încheia cu un recital de poezie.

Publicitate

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, se va organiza campania Poezia e peste tot. Susținut de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, S.C. ELTRANS S.A. Botoşani, Wenghe Bistro, Society Restaurant, Belvedere Hotel – Restaurant, La strada, Léon, Uvertura Mall, Cafeneaua Artelor, Enjoy Pub, Galacsy, Soro Pizza, Kafeteque Bistro, Paul’s Pub, Papillon, Facefood, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va aduce poezia în cafenele și restaurante, la teatru, în transportul public, în spații publice, sub formă de flyere, colante, înregistrări audio.

Pe 20 martie, la Memorialul Ipotești va fi inaugurată cartea Versul meu preferat din Mihai Eminescu, în care toți vizitatorii vor putea scrie versurile eminesciene preferate.

Începând cu 21 martie, vizitatorii Memorialului Ipotești și a Lacului cu nuferi vor avea parte și de două expoziții stradale: „Eminescu. Cărți poștale ilustrate – Leonard Salmen” (pe aleea de la Lac) și „Poeme dedicate lui Eminescu (pe aleea cu trandafiri de la Memorial)

Programul detaliat al activităților poate fi văzut pe: http://www.eminescuipotesti.ro/ziuamondialaapoeziei21martie2025.htm

La toate activitățile organizate de Memorialul Ipotești cu prilejul Zilei Mondiale a Poeziei intrarea este liberă.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending