Connect with us

Actualitate

Începe vremea COLINDELOR: Concert extraordinar de colinde al Coralei „Armonia” din Constanța la Botoșani. Muzică, dans și tradiții românești

Publicat

Publicitate

Miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani va găzdui un concert extraordinar, dedicat tradițiilor românești.

Evenimentul va aduce în prim-plan Corala bărbătească „Armonia” din Constanța, alături de Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca” și tânărul interpret Teodor Gireadă, într-o seară plină de muzică, dans și obiceiuri tradiționale.

Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” – O istorie de excelență în muzica corală

Cu o activitate remarcabilă, ce se întinde pe mai bine de două decenii, Corala  „Armonia” este unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate coruri din România.

Înființată în anul 2001, aceasta se află, din anul 2004, sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, fiind formată din preoți, diaconi și teologi, sub conducerea dirijorului, Arhid. Lector Univ. Dr. Ion-Iulian Dumitru. A câștigat numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale și este renumită pentru capacitatea sa de a interpreta atât lucrări corale sacre, cât și muzică de inspirație populară.

Corala „Armonia” se distinge prin repertoriul său diversificat, care îmbină cu măiestrie lucrările de muzică corală clasică cu cele de muzică populară, reînviind tradițiile muzicale românești. Printre momentele deosebite ale programului se numără colindele tradiționale, dar și lucrări corale de inspirație folclorică care evocă esența culturii românești.

Publicitate

Corala a susținut concerte de excepție în multe orașe din țară și din străinătate, fiind invitată la festivaluri prestigioase, unde a adus o contribuție valoroasă în promovarea muzicii corale românești. Activitatea sa artistică a fost mereu caracterizată de profesionalism, pasiune și respect pentru tradiție, iar prezența sa în cadrul acestui eveniment de la Botoșani este o oportunitate rară de a savura un repertoriu deosebit.

Ansamblul „Mărgineanca” – Păstrătorii tradițiilor populare

Fondat în 1987, Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga”  reunește un grup de tineri talentați din liceele municipiului Botoșani, dedicați promovării și conservării folclorului autentic din zona Moldovei. Coordonat de domnul coregraf Valentin Rău, ansamblul a câștigat numeroase premii internaționale și naționale, reprezentând cu mândrie tradițiile din județul Botoșani pe mari scene ale lumii. În cadrul acestui spectacol, veți putea urmări  momente din spectacolul de datini și obiceiuri de Anul Nou, „Anii trec, Tradițiile rămân”, incluzând urături, jocul căiuților, caprelor, mascaților, ursului și tradiționalul semănat, prezentate de Ansamblul „Mărgineanca”, dar și evoluția Grupului vocal „Steluța”, coordonat de doamna Ștefania Puiu, care este parte a Ansamblului.

Teodor Gireadă – Tânărul talent al folclorului românesc

Având doar 15 ani, Teodor Gireadă, este un nume deja cunoscut în lumea folclorului românesc. Elev al Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, Teodor studiază vioara, pianul și instrumentele tradiționale de suflat. Pasiunea sa pentru muzica populară și dorința de a păstra tradițiile românești îl fac un promotor al valorilor culturale autentice.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet.

Biletele pot fi achiziționate:

Online: https://www.spectacoleiasi.ro/spectacole-iasi/concert-de-colinde-botosani

Fizic: La Casa de Cultură a Sindicatelor, intrarea B, etajul 2, camera 15.

Nu ratați această seară deosebită, în care muzica, dansul și tradițiile românești vor prinde viață pe scena Botoșaniului!

Vă așteptăm să sărbătorim împreună frumusețea tradițiilor românești!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending