Connect with us

Eveniment

Începe Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Mare. Slujbele Deniilor și pregătiri pentru sărbătoarea Învierii

Publicat

Publicitate

În Duminica Floriilor începe Săptămâna Mare, ultima şi cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paşti. Se încheie în Sâmbăta Mare, la 15 aprilie 2023.

I se mai spune Săptămâna Patimilor şi este cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paşti, amintind de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile. Ea se adaugă celor 40 de zile propriu-zise de post, încheind perioada de pregătire sufletească şi trupească pentru întâmpinarea cu cuviinţă a celei mai mari sărbători creştine.

Săptămâna Sfintelor Patimi a avut întotdeauna un loc special în cadrul Postului Sfintelor Paşti. Până la sfârşitul secolului al III-lea, acest Post era împărţit în două perioade:

  • Postul Patruzecimii sau al Paresemilor, care ţinea până la Duminica Floriilor
  • Postul Paştilor, de la Duminica Floriilor până la cea a Învierii, caracterizat de cel mai aspru fel de postire.

Cu timpul, Săptămâna Patimilor a fost inclusă în Postul Sfintelor Paşti, ajungându-se astfel la o durată de 7 săptămâni, dar rămâne cea mai însemnată dintre acestea, de unde şi denumirea de Săptămâna cea Mare.

Postul se înăspreşte

Postul se înăspreşte, iar cei care nu au putut să-l ţină până atunci, se străduiesc ca, cel puţin în această săptămână, să-l respecte.

Totodată, această săptămână face parte dintr-o perioadă însemnată a anului bisericesc, aceea a Triodului, care cuprinde zilele pregătitoare Postului Sfintelor Paşti, Postul Sfintelor Paşti şi Săptămâna Patimilor, o vreme de pocăinţă şi de îndreptare duhovnicească.

Publicitate

Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare, credincioşii se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Domnului. În Maramureş, oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru şi în albastru închis. De altfel, în Bihor şi în Maramureş, i se mai spune chiar Săptămâna Neagră, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.

Mulţi credincioşi încearcă să ţină post negru în unele din aceste zile, având credinţa că Dumnezeu îi fereşte de boli, le dă sănătate şi îi ajută pentru tot restul anului. În Săptămâna Mare e bine ca toţi credincioşii să fie împăcaţi cu toată lumea, să ierte şi să-şi ceară iertare.

Pregătirile din aceste zile cuprind, totodată, şi o serie de tradiţii şi de obiceiuri populare. Acum se face curăţenie generală în gospodărie, muncile la câmp fiind permise doar până miercuri, de joi bărbaţii rămân pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile casnice.

Casele trebuie să strălucească de curăţenie, pentru a întâmpina Învierea Domnului aşa cum se cuvine.

Una dintre principalele preocupări înainte de sărbătoarea Sfintelor Paşti este şi primenirea hainelor.

Încă de la începutul Postului, gospodinele croiesc cămăşi noi, atât pentru ele cât şi pentru restul familiei, pentru a le purta în ziua de Paşti.

Pasca și ouăle roșii

În gospodărie, Joia Mare este dedicată copturilor pascale (pasca şi cozonacii) şi înroşirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti, în credinţa că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată. Tradiţia înroşirii ouălor înainte de Sfintele Paşti este explicată printr-o serie de legende creştine, care leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus.

Astfel, una dintre acestea aminteşte de faptul că Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus un coş cu ouă, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele vărsat de Domnul Iisus pentru mântuirea lumii. Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii. La noi însă, de Paşti, ouăle nu se vopsesc doar în roşu, ci şi în alte culori (galben, verde, albastru), vestind bucuria primăverii.

Se mai colorează ouă şi în negru, simbolizând patimile lui Hristos pe cruce. Mai mult decât atât, în unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari.

Ouăle încondeiate se mai numesc şi „ouă muncite”, dedicând astfel efortul depus pentru desăvârşirea lor patimilor îndurate de Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.

Pentru creştini, pasca este cea mai importantă coptură rituală a Paştilor. Caracterul ritual al pascăi este subliniat de data prescrisă de tradiţie când trebuie pregătită, în joia sau sâmbăta din Săptămâna Mare, de forma (rotundă sau dreptunghiulară) şi de ornamentele din aluat (pască cu sucituri, cu împletituri, cu zimţi, simplă).

Alături de pască, se făceau şi alte copturi cu caracter ritual numite colaci, babe, moşi sau moşnegi, prescuri, învârtite, notează Ion Ghinoiu, în volumul „Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Ed. Elion, 2002). Pasca se face din făină de grâu de cea mai bună calitate şi, cel mai adesea, are o formă rotundă, pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde.

Sâmbăta Mare este dedicată ultimelor pregătiri pentru Paşti: sacrificarea mielului şi prepararea mâncărurilor din carne de miel, precum drob, borş de miel, stufat sau friptură. Mielul este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină, căci atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său suprem.

Săptămâna Mare: Slujbele Deniilor

Specifică pentru această săptămână este slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumuseţe, care evidenţiază momentele dramatice legate de patimile şi de Jertfa lui Hristos, săvârşite în fiecare seară, din Duminica Floriilor şi până în Vinerea Mare.

La prima denie, cea din Duminica Floriilor, se va citi Evanghelia cu smochinul blestemat, pentru că nu avea roade.

În sfânta şi marea Luni se citeşte Evanghelia de la Matei despre sfârşitul lumii, „ca să fim mereu gata şi în aşteptarea venirii Domnului ca să judece vii şi morţii (Matei 24, 3-35)” („Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, arhimandrit Ilie Cleopa, 1996). La denia de luni seară se va citi Evanghelia despre dajdia Cezarului (Matei 22, 17-22) şi despre făţărnicia fariseilor (Matei 23, 1-39).

Marţi seară la denie se va citi Evanghelia de la Ioan, în care se spune: „Puţină vreme mai este Lumina cu voi. Umblaţi până când aveţi lumină, ca să nu vă cuprindă întunericul. Că cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge” (Ioan 12, 35).

În sfânta şi marea zi de Miercuri se citeşte Evanghelia cu femeia păcătoasă care a uns capul Lui Hristos cu mir de mare preţ. Tot acum Iuda vânzătorul s-a înţeles cu iudeii să-l vândă pe Mântuitorul lumii pe treizeci de arginţi (Matei 26, 6-16). Miercuri seară la denie se citeşte Evanghelia pregătirii Cinei de Taină (Luca 22, 1-39).

O zi de mare însemnătate în istoria mântuirii este Sfânta şi Marea Joi, cunoscută şi ca Joia Mare, în care sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către farisei.

În dimineaţa din Joia Mare, credincioşii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească şi duc pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere. În seara acestei zile, este săvârşită Denia celor 12 Evanghelii, la care sunt citite cele 12 pericope evanghelice despre patimile, răstignirea şi moartea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfânta şi Marea Vineri este ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu şi a fost pus în mormânt, fiind, potrivit tradiţiei, zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă.

În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer), un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului şi care va fi aşezat pe o masă mai înaltă.

Credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat, simbolizând, astfel, trecerea prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor. Precum Hristos, care prin moartea şi Învierea Sa, a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă, aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt, pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos.

În seara acestei zile, se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos, iar trecerea pe sub masă a credincioşilor se poate face până la sfârşitul acesteia. După această cântare, se înconjoară biserica, cu Sfântul Epitaf, iar la final, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.

Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, acum Hristos coboară în adâncul iadului ale cărui porţi le va sfărâma şi îi va scoate la lumină pe cei care de la începutul lumii au murit în nădejdea vieţii veşnice şi a învierii.

Cercetătorii etnologi susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină. Timpul ritual de 14 zile, parte componentă a Ciclului pascal, se degradează neîncetat în Săptămâna Patimilor, notează Ion Ghinoiu în volumul „Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Ed. Elion, 2002), când Iisus este trădat, chinuit, umilit şi omorât prin răstignire.

Aceste trei zile de haos şi întuneric sunt urmate de Învierea Domnului din noaptea de Paşti şi de Săptămâna Luminată, care readuc echilibrul şi armonia. Prin Învierea Sa, Mântuitorul a sfărâmat porţile iadului şi a învins moartea, dăruind, astfel, credincioşilor, bucuria şi nădejdea la viaţa veşnică întru Hristos.

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

VIDEO: CNIR a preluat contractul pentru lotul de 28 de kilometri din autostrada A3 în Bihor. Termenul de finalizare a lucrărilor

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a preluat contractului pentru construirea lotului Chiribiș-Biharia pe traseul Autostrăzii A 3 – Transilvania. În circa doi ani, se va putea circula neîntrerupt pe autostradă, de la Nușfalău (Sălaj) până la vama Borș II, scrie alba24.ro.

”Este prima investiție a CNIR în zona de nord-vest a țării, un contract pe care îl vom derula cu profesionalism și responsabilitate pentru că obiectivul nostru este livrarea unui proiect de calitate în termenul asumat.

Vom organiza ședințe cu Antreprenorul pentru începerea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil. Totodată, vom analiza inclusiv posibilitatea demarării execuției, etapizat, pe anumite sectoare.

Prin construirea subsecțiunii 3C2 Chiribiș-Biharia și finalizarea lucrărilor la lotul alăturat, 3C1 Suplacu de Bacău-Chiribiș, în aproximativ doi ani se va putea circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Nușfalău, în județul Sălaj, până la Borș II, la frontiera cu Ungaria”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.

Contractul pentru lotul de 28 de kilometri din autostrada A3 în Bihor

Pentru acest lot din județul Bihor, Asocierea Precon Transilvania- Citadina 98 are un termen de realizare de 24 de luni, din care 6 luni etapa de proiectare și 18 luni pentru execuție. Lungimea tronsonului de autostradă este de 28,5 km, iar în cadrul contractului vor fi realizate 18 lucrări de artă.

Publicitate

YouTube video

Valoarea contractului este de 785 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, Programul Transport 2021-2027, respectiv fonduri de la Bugetul de Stat.

În perioada următoare va fi semnat actul adițional prin care CNIR SA se subrogă în drepturile și obligațiile CNAIR SA și va fi emis ordinului de începere a lucrărilor.

Vor fi predate către antreprenor materialele de construcții aflate în stoc și documentația de calitate pentru lucrările deja executate.

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Vasilache şi Mărioara”, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani sunt așteptați la Teatrul „Vasilache”, într-un număr cât mai mare, la spectacolul  „Vasilache şi Mărioara”. Textul și regia spectacolului sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi costume Gelu Rîşca; muzica Toma Rîşca.

Spectacolul „Vasilache şi Mărioara” va avea loc în zilele de joi, 1 mai 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 4 mai 2025, de la orele 11:00 şi 12:30.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Pavel Petraşi şi Cosmin Tanasă!

„Cea mai vestită poveste despre cel mai vestit cuplu românesc, Vasilache şi Mărioara. După mulți ani Vasilache, ctitorul teatrului pentru copii din Botoșani se întoarce în casa lui. Se întoarce pentru a-şi juca propria poveste, doldora de aventuri comice. Şi mai mereu se ceartă cu năbădăioasa lui nevastă, Marioara. Uneori conflictul ii aduce chiar la bastonade haioase, în care ambii soți nu se lasă bătuți, dar până la urmă se împacă pentru că se iubesc. Iar atunci când cineva încearcă sa-i dezbine, şi Vasilache şi Mărioara fac front comun împotriva dușmanului şi bineînțeles că-l înving. Vasilache şi Mărioara, poveste cu final fericit, muzica, dans şi voie bună. Acest spectacol este un omagiu celor care au creat această mișcare, a teatrului de bâlci, predecesorilor noștri din care s-au născut teatrele de păpuși. Este onorant pentru Teatrul Vasilache să aibă în repertoriu un spectacol cu personajul care a inspirat denumirea acestui teatru.” (Ion Sapdaru – regizor)

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani!

 

Publicitate

Preţul unui bilet este de  20 lei.

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Mănăstirea Sihăstria: Au fost deshumate moaştele Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie

Publicat

Publicitate

Astăzi, 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, a fost împlinită rânduiala de deshumare a osemintelor Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie, ca etapă importantă în procesul de proclamare a canonizării lor.

Soborul de clerici, avându-i în frunte pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul și Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud, a săvârșit rânduiala liturgică rânduită pentru acest moment deosebit, în cadrul căreia moaștele Cuvioșilor Paisie și Cleopa au fost scoase cu grijă din locul de odihnă, curățate de pământ și așezate cu evlavie în sicrie noi, din lemn.

Totodată, obiectele care s-au păstrat în mormintele lor au fost așezate cu cinste în cutii special pregătite. La final, cinstitele lor oseminte au fost purtate în biserica Mănăstirii Sihăstria, unde rânduiala a fost încheiată prin cântarea troparului alcătuit în cinstea fiecăruia dintre cei doi sfinți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, PS Nichifor a subliniat că deshumarea moaștelor Sfinților Paisie și Cleopa reprezintă o continuare a binecuvântării lui Dumnezeu, începută prin proclamarea lor ca sfinți, și că acest eveniment va rămâne o zi de mângâiere duhovnicească pentru toți cei prezenți:

Părinții Paisie și Cleopa au fost părinți ai binecuvântării și tot cu binecuvântare am început și noi acest demers. Binecuvântare care are un început în binecuvântarea sinodală, a proclamării întru sfinți a celor doi mari părinți. Am început această rânduială, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, de a purcede și noi și a scoate la lumină osemintele lor, oseminte care s-au făcut părtașe deopotrivă cu sufletul harului lui Dumnezeu, pe care l-au căutat prin rugăciune și prin nevoință.

Ziua aceasta va rămâne pentru noi nu doar o zi istorică, ci o zi însemnată în sufletele noastre, o zi în care am văzut cu toții cum lucrează Dumnezeu pe pământ și în zilele neputinței noastre. Zi de mângâiere pentru că, ați văzut cu toții – pământul era jilav și apa cuprinsese osemintele și sicriele celor doi părinți. Iar când le-am scos din pământ, s-a umplut întreg cimitirul de bună mireasmă.

Publicitate

Bucuria aceasta se cere a fi primită în inimile noastre, o bucurie cinstită, spre a mărturisi și noi precum o facem în biserică„Toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Tine, Părintele luminilor, și Ție slavă înălțăm…”. Această slavă au mărturisit-o și au primit-o cei doi părinți, sfințindu-se și făcându-se ei înșiși purtători ai acestei slave. Această slavă o mărturisim cu toții și vă mulțumesc tuturor celor care ați venit cu evlavie și cu cinstire împreună cu noi la acest moment. Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care ați fost și sunteți alături de părinții acestei mănăstiri. Mulțumesc părintelui stareț Arsenie și obștii acesteia, care are o moștenire puternică, o moștenire care înseamnă și binecuvântare, dar și chemarea de a urma acestor nevoințe și acestei vieți sfinte. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, având și această întărire în inimile noastre, să ne întoarcem acasă mai puternici și să mărturisim ceea ce am văzut cu ochii noștri: oseminte scoase din mormânt, pe care le-am descoperit a fi sfinte moaște purtătoare de bună mireasmă și purtătoare de har! Să fiți binecuvântați!

Deshumarea s-a realizat conform rânduielilor bisericești, pentru pregătirea corespunzătoare a cinstitelor moaște, care vor fi așezate în racle noi, aflate în curs de confecționare. Urmează ca proclamarea oficială a canonizării celor doi cuvioși să fie săvârșită într-un cadru solemn, în perioada următoare.

***

Amintim că, anul 2025 a fost declarat de Patriarhia Română drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, marcând astfel un moment de referință în istoria Bisericii Ortodoxe Române. În acest cadru solemn, părinții Paisie Olaru și Cleopa Ilie, au fost canonizați în luna iulie de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, primind titulatura Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.

Citeste mai mult

Eveniment

ANAF, anunț important pentru cabinetele medicale și asistenții medicali persoane fizice

Publicat

Publicitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală va derula, până la sfârșitul anului, un nou program de conformare la nivel național, destinat persoanelor fizice înregistrate ca cabinete medicale individuale (CMI) sau persoane fizice independente (PFI) care obțin venituri din activități de asistență medicală generală, specializată sau stomatologică, scrie alba24.ro.

Obiectivele principale ale programului sunt:

  • Creșterea gradului de conformare fiscală la nivelul contribuabililor vizați, cu privire la:
  • Înregistrarea fiscală;
  • Depunerea declarațiilor fiscale;
  • Nivelul veniturilor declarate;
  • Stabilirea corectă a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate;
  • Plata obligațiilor fiscale.
  • Reducerea oportunitatilor de neconformare.
  • Identificarea contribuabililor care se sustrag de la declararea totală sau parțială a obligațiilor fiscale.
  • Îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute din activitățile medicale/stomatologice.
  • Sprijinirea contribuabililor prin furnizarea de îndrumări clare și accesibile, pentru îndeplinirea corectă și la timp a obligațiilor declarative și de plată.

Ce este un program de conformare

Prin această inițiativă, ANAF urmărește consolidarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii și promovarea conformării voluntare, ca pilon esențial al eficienței sistemului fiscal.

​Un „program de conformare” anunțat de ANAF este o inițiativă menită să încurajeze contribuabilii să își corecteze eventualele neconformități fiscale înainte ca autoritatea fiscală să inițieze o inspecție sau o verificare oficială.

Acest program se contribuabililor identificați cu risc fiscal, oferindu-le oportunitatea de a-și revizui și corecta situația fiscală într-un termen stabilit.​

Publicitate

Este important de menționat că notificarea de conformare nu este o sancțiune, ci o oportunitate oferită de ANAF pentru a remedia eventualele neconformități fiscale înainte de inițierea unei inspecții sau verificări oficiale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending