Guvernul ia în calcul o raționalizare a consumului pentru companii în această iarnă, dacă nu se reuşeşte aducerea din import a cantităţilor de gaze aşa cum sunt planificate, au declarat luni, 4 iulie, surse guvernamentale, relatează alba24.ro. Potrivit Guvernului, populaţia nu va fi afectată de această posibilă raționalizare
La nivelul Guvernului s-a format un consiliu consultativ care urmează să funcţioneze în perioada următoare.
Consiliul va analiza evoluţia crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.
„Se va continua livrarea.
Nu există nicio limitare pentru consumatorii casnici.
Limitarea în procent echitabil îi vizează pentru operatorii economici, dacă nu reuşim să aducem cantităţi de gaz din import aşa cum sunt planificate”, au arătat sursele indicate, potrivit Agerpres.
Publicitate
Potrivit surselor guvernamentale, România îşi asigură, în prezent, 90% din producţia de gaze.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
VIDEO: Peste patruzeci de preoți au slujit, la Stăuceni, la înmormântarea mamei părintelui Partenie Apostoaie. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit această MAMĂ”
Peste patruzeci de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au slujit, joi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, slujba de prohodire a Ortansei Apostoaie, mama părintelui Partenie, parohul Bisericii Vovidenia.
Lăcașul de cult a fost arhiplin, fiind prezenți la slujbă angajați ai Casei de Pensii, colegi ai Tatianei Apostoaiei, dar și multe rude și prieteni veniți din mai multe județe din țară pentru a-și exprima omagiul și compasiunea. A fost alături, profund îndurerat, fratele Ortansei Apostoaie, fost preot paroh la o biserică din județul Iași.
Slujba de înmormântare a încununat încă de pe pământ bunătătatea și smerenia cu care Ortansa Apostoaie a mers pe drumul vieții. Chiar dacă își iubea cei trei copiii ca pe ochii din cap, astfel că niciun efort nu era prea mare pentru a-i vedea realizați, în inima sa a încăput lumea toată, cu durerile și neajunsurile ei. Oamenii din sat dau mărturie că nu era persoană să nu fie ajutată măcar sufletește dacă, material, nu era posibil. „Tanti Ortanța”, cum o numeau localnicii, a fost un exemplu de iubire jertfelnică pentru semeni, fără a judeca situațiile care au dus la anumite circumstanțe.
Plină de credință și nădejde, de bunătate și smerenie, a fost o credincioasă practicantă, o vrednică fiică duhovnicească. Avea scaunul său în biserică, lângă strană, care de multe ori rămânea gol și dădea „alarma” între credincioși. „Chiar întrebam de multe ori, ce a pățit, pentru că mă obișnuisem să o văd mereu acolo”, spune părintele Nicolae, parohul bisericii din sat. Realitatea era că, aproape de fiecare dată, pleca „în pelerinaj” la Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, ca să-l audă pe băiatul ei cât de frumos predică oamenilor și câtă lume adună la slujbă. Mare bucurie i-a adus „Partinel”, cum îi spunea de mic, când slujea lui Dumnezeu în Sfântul ALtar, fiind o vreme și cântăreț la Stăuceni, iar apoi un preot extraordinar de apreciat și un profesor blând la seminar. La „Vovidenia” o ducea și dorul. Acolo erau și cei doi nepoți, care o făceau mereu să se simtă o bunică „alintată”. Nu a mai apucat să-și vadă nepoțica medic, dar nici nepotul teolog desăvârșit, ambii fiind încă studenți.
Harnică şi darnică, înțeleaptă şi răbdătoare, unind rugăciunea cu munca, Ortansa Apostoaie şi-a crescut cei trei copii (doi băieți şi o fată) în dragoste faţă de Dumnezeu şi de Biserică, de frumusețile locurilor natale şi ale sufletului românesc, susţinându-i la şcoli, pentru a se forma intelectual ca oameni.
Ajutorul ei necondiționat a fost, mai ales în ultima parte a vieții, fiica sa, Tatiana, care a moștenit de la mama sa frumusețea, blândețea, spiritul civic și iubirea necondiționată de aproapele.
Publicitate
Pentru toată osteneala și iubirea cu care a trecut prin viață, Dumnezeu a rânduit să aibă o slujbă de înmormântare de neuitat, la care au fost atât de mulți preoți, cum nu poți vedea nici la sfințirile de biserici de la sate. Slujba impresionantă, înălțătoare a întărit tuturor că mama Ortansa a pregustat Raiul încă din această viață.
„Femeia se va mântui prin naștere de prunci. Mama este numită altarul unde se zămislesc, se sfințesc și cresc copiii. Mama transmite celor născuți credința în Dumnezeu iubirea cea fără de margini, dragostea față de semeni și toată lucrarea cea duhovnicească. De aceea mama este numită altar”, a spus protopopul Petru Fercal după slujba de înmormântare.
Apoi a venit rândul părintelui Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Botoșani, pentru a evoca existența jetfelnică a Ortansei Apostoaie, evidențiind frumoasa creștere pe care mama Ortansa a acordat-o celor trei copii ai săi, copii care i-au fost mângâiere, bucurie și sprijin bătrâneților, spre deosebire de vremurile actuale, când multe mame varsă lacrimi pentru fiii care își uită părinții și cad pradă patimilor acestui veac.
Despre modul în care trăia pentru Dumnezeu a vorbit duhovnicul său, Pr. Nicolae Cărăușu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, care i-a călăuzit pașii pe calea mântuirii.
La final, părintele Partenie Apostoaie a avut o scurtă intervenție, care i-a emoționat pe toți cei prezenți.
„Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru toate! Mulțumim că ne-a dăruit această MAMĂ. A fost binecuvântată de Dumnezeu cu multe daruri. Mulțumesc părintelui protopop pentru toată dragostea, pentru cuvânt , pentru slujire. Mulțumesc părintelui mitropolit, Preasfințitului Nichifor, Preasfințitului Macarie, Preasfințitului Timotei care au trecut acolo ep pomelnic pe roaba lui Dumnezeu, mama, Ortansa”, a spus la începutul cuvântului Părintele Partenie, care a trecut pe lista de mulțumiri toate persoanele care s-au implicat și i-au fost alături la acestă grea încercare.
La final, preoți și credincioși au cântat la unison „Hristos a înviat din morți”, care se practică doar la înmormântările de preoți, călugări sau la oameni virtuoși se întâlnește.
Mama Ortansa Apostoaie a fost înmormântată lângă biserică, în cavoul familiei, alături de altarul unde se săvârșesc Sfintele Liturghii pe care le-a iubit atât de mult.
Dumnezeu să 0 ierte și să o socotească cu sfinții! Colectivul redacției Botoșani24.ro este alături de părintele Partenie Apostoaie și de sora sa, Tatiana, la această grea încercare.
Proba scrisă a examenului de titularizare va fi organizată în 15 iulie 2025 după ce metodologia pentru desfășurarea concursului a fost publicată în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.
Este vorba despre ordinul nr. 7.495 din 2 decembrie 2024, ce cuprinde și calendarul concursului, potrivit edupedu.ro.
Candidații se pot înscrie în perioada 5-16 mai 2025. Pentru cei care se înscriu exclusiv online, perioada este 5-12 mai 2025.
Prin Titularizare, profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată în învățământ. Pentru a promova concursul de titularizare, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă și la inspecția de la clasă.
Titularizare 2025: calendarul concursului
15-16 aprilie 2025: depunerea și înregistrarea, la secretariatele unităților de învățământ, a cererilor personalului didactic angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată
pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2025-2026
până în 29 aprilie:
înregistrarea, analizarea şi soluţionarea cererilor de concediu fără plată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ
aprobarea în consiliul de administraţie al ISJ/ISMB a listei posturilor didactice/catedrelor vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată
24; 25 şi 28 aprilie 2025 – reactualizarea dosarelor personale, la inspectoratele şcolare, a cadrelor didactice care au primit acordul de principiu privind prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2025-2026
până în 30 aprilie 2025: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
5-16 mai 2025: emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare
Înscrieri
5-16 mai 2025: înregistrarea dosarelor de înscriere ale candidaților, inclusiv pentru absolvenții promoției 2025 – la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere
5-12 mai 2025: în situaţia în care înscrierea candidaţilor la concurs se realizează exclusiv în sistem online
6-12 mai 2025: validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original
16-21 mai 2025: transmiterea de către candidaţi, inclusiv de către absolvenții promoției 2025, la inspectoratul şcolar/centrul de înscriere la concurs, a declarațiilor privind veridicitatea datelor de înscriere sau a cererilor de corectare a datelor de înscriere, după caz, conform procedurilor stabilite la nivelul ISJ/ISMB
8-10 iulie: validarea înscrierii pentru absolvenții promoției 2025/absolvenţii 2025 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației
În perioada 5-16 mai 2025, respectiv în perioada 5-12 mai 2025 în situaţia în care înscrierea candidaţilor la concurs se realizează exclusiv în sistem online, pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2025.
Titularizare 2025: termen pentru afișarea listei candidaților înscriși
23 mai 2025: afișarea, pe pagina web a inspectoratelor şcolare, a:
listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă
listei cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice
listei unităţilor de învăţământ în care se organizează probele scrise (centrelor de concurs pentru proba scrisă)
comunicarea centrelor de concurs direcţiei de resort din cadrul Ministerul Educaţiei
În perioada 23 mai-27 iunie 2025, candidaţii pot solicita, dacă este cazul, inspectoratelor şcolare/centrelor de înscriere la concurs corectarea datelor de înscriere la concurs.
Publicitate
Titularizare 2025: Probele practice/orale și inspecțiile la clasă
30 mai – 27 iunie 2025: organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe.
În perioada 30 mai-27 iunie 2025 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2025.
Cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale în perioada 30 mai – 13 iunie 2025.
4 iulie 2025: afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă
11 iulie 2025: afişarea datelor de înscriere reactualizate ale candidaţilor
Titularizare 2025: Proba scrisă și rezultate
15 iulie 2025: desfășurarea probei scrise
22 iulie 2025: comunicarea rezultatelor iniţiale
22-23 iulie 2025: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor
Consiliul Județean Botoşani a anunțat astăzi că participă în data de 12 decembrie 2024, la Gala Turismului Descoperă Nord Est, în Municipiul Bacău, la unul dintre cele mai importante evenimente din industria turismului românesc, organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul EUROPE DIRECT Nord-Est și Centrul Regional de Studii Nord-Est.
Evenimentul se află la a IX-a ediție și reprezintă un cadru de întâlnire și dezbatere între actorii regionali implicați în activități turistice și culturale, reprezentanți ai firmelor din industria HORECA, ai administrației publice locale, instituții de cultură, mediul academic, organizații și asociații care activează în domeniul turismului și patrimoniului cultural din întreaga regiune, precum și mass-media locală, regională și națională.
“Consiliul Județean Botoşani, împreună cu reprezentanți ai Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani, participă în calitate de partener la acest eveniment, la care s-au reunit peste 150 de reprezentanți ai sectorului turismului din Regiunea Nord-Est, interesați să dezvolte un parteneriat activ care să determine creșterea atractivității turistice a regiunii în contextul legislației, finanțărilor și politicilor europene privind Pactul Verde European”, a transmis administrația publică a județului Botoșani.
La această manifestare județul Botoșani a organizat o expoziție cu produse tradiționale gastronomice, împreună cu producătorii locali din Județul Botoșani și un stand de informare unde s-au distribuit materiale informative și promoționale privind Destinația Turistică Botoșani.
Evenimentul a fost conceput să aducă în prim-plan strategii și inițiative sustenabile pentru dezvoltarea turismului în Regiunea Nord-Est, accentuând rolul ecoturismului și turismului cultural în revitalizarea economică a comunităților locale.
Publicitate
Conferința Next Generation Tourism, organizată în cadrul evenimentului, a inclus o serie de paneluri și sesiuni tematice care au explorat aspecte importante pentru viitorul turismului european, incluzând cooperarea inter-regională România – Republica Moldova, care au fost susținute de următorii reprezentanți:
– Dl. Vasile Asandei, Director General, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est
– Dl. João Miguel Vaz Alexandre, Senior Policy Officer, Comisia Europeană
– Dl. Gianluca Coppola, Expert al Grupului de Turism European, Comisia Europeană
– Dl. Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
– D-na Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România
– Dl. Viorel Ardeleanu, Ambasadorul României în Muntenegru
– Dl. Valentin Ceban, Director interimar, Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova
– Dl. Sergiu Manea, Președinte, Asociația Patronală a Turismului din Republica Moldova.
“Gala Turismului Descoperă Nord-Est este un eveniment de marcă al ADR Nord-Est și se organizează anual, prin rotație, într-unul dintre județele regiunii de Nord-Est, pentru a crea un spațiu creativ de învățare și generare a unor noi proiecte inovative la nivel regional. Participarea Consiliului Județean Botoșani, împreună cu reprezentanți ai Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani, reprezintă un mesaj de încurajare, încredere și motivație pentru administrația publică și sectorul privat, pentru a putea construi împreună inițiative de succes pentru dezvoltarea turismului regional sustenabil”, a mai adăugat sursa citată.
Un profesor din Dorohoi a primit ordinul ,,MERITUL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT” în grad de ,,CAVALER” din partea Președinției României.
Anunțul a fost făcut de inspectorul general al Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc, care a precizat că astăzi, 12 decembrie 2024, a participat la ceremonia de înmânare a decorației ORDINUL ,,MERITUL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT” ÎN GRAD DE ,,CAVALER” conferită, prin decret prezidențial, domnului profesor DUPU MARCEL, director al Clubului Copiilor Dorohoi.
La propunerea Ministerului Educației, decorarea domnului profesor MARCEL DUPU cu Ordinul ,,Meritul pentru Învățământ” în grad de ,,Cavaler”, s-a realizat în semn de apreciere și recunoștință pentru meritele deosebite avute în dezvoltarea învățământului, remarcându-se, de-a lungul timpului, în slujba sistemului de educație, precum și pentru stimularea spiritului caritabil și de voluntariat, având drept scop susținerea valorilor școlii și ale comunității, a explicat al Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
“Respect și prețuire, domnule director, profesor MARCEL DUPU, pentru rezultatele deosebite obținute, pentru dăruire, profesionalism și modul remarcabil în care ați aspirat la excelență în educație, dând valoare învățământului botoșănean”, a transmis inspectorul general al Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc.