Connect with us
Publicitate

Actualitate

ÎNCEPE Festivalul Instituțiilor de Cultură de la Botoșani. PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR. Primele imagini cu Clayderman la repetiții

Publicat

Publicitate

La Botoșani începe astăzi Festivalului Instituțiilor de Cultură – Stagiunea Estivală 2023, eveniment cultural-artistic organizat de Filarmonica de Stat ,,George Enescu” Botoșani în parteneriat cu Primăria municipiului Botoșani, eveniment care va atrage mii de botoșăneni în zona Centrului Istoric al municipiului Botoșani și care va fi prezentat de Dan Negru.

Pentru eveniment au fost oferite gratuit publicului nu mai puțin de 1230 de locuri pe scaune, care au fost epuizate încă din prima zi de publicul botoșănean, însă festivalul este deschis pentru întreg publicul care poate ajunge în Centrului Istoric chiar dacă nu pe scaune.

În prima zi a festivalului, Teatrul Vasilache invită pe toată lumea în centrul istoric al municipiului Botoşani, începând cu ora 19:00, pentru vizionarea spectacolul „Soacra cu trei nurori”, după Ion Creangă, în regia artistică a lui Mihai Donţu și scenografia lui Mihai Pastramagiu, cu o muzică asigurată tot de Mihai Donţu. Spectacolul este recomandat copiilor peste 6 ani.

Publicitate

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Marius Rusu, Oana Asofiei, Adelina Cojocariu, Renata Voloşcu, Andrei Bordianu, Alin Gheorghiu şi Andrei Iurescu. “Binecunoscuta poveste a lui Ion Creangă este adaptată şi pusă în scenă de regizorul Mihai Donţu. Păstrând dulcele grai moldovenesc sunt aduse în scenă personaje cu păpuşi supradimensionate, mari, pe corp, a căror expresivitate este pusă în valoare de talentaţii actori ai Teatrului „Vasilache”. Soacra, personalul principal va fi o surpriză, sperăm plăcută pentru spectatorii noştri. Veţi vedea un spectacol plin de umor care va binedispune publicul nostru.

Și tot astăzi, pe scena Festivalului Instituțiilor de Cultură de la Botoșani, de la ora 21:00, vor urca actorii Teatrului „Mihai Eminescu”, care vor prezenta show-ul „Noaptea unui vis de vară”, care îl va avea invitat special și pe compozitorul Micha Mendel. MEN-D, cum este cunoscut în industria muzicală, care a performat anul acesta la Cluj pe scena Festivalului UNTOLD, pentru al treilea an la rând.

„Noaptea unui vis de vară” este un spectacol-experiment interactiv, cu și pentru tot publicul botoșănean, de muzică, dans și imagini video din producțiile Teatrului „Mihai Eminescu” („Visul unei nopți…” și „Noaptea unui vis…”). Este un Dj-set care fuzionează muzica electronică performată de Micha Mendel (aka Men-D) cu elemente din spectacolele “Visul unei nopți…” si „…Noaptea unui vis”, în regia lui Alexandru Vasilachi, oferind context muzical pentru videografia piesei de teatru, (re)mixată de același regizor. Compozitorul Micha Mendel a absolvit Școala de sunet BPM Sound School, Tel-Aviv, Israel și are o bogată experiență muzicală, colaborând cu numeroase case de discuri din Israel, Rusia, Macedonia, Canada, SUA, Germania, Franța, Belgia, Mexic, Olanda, Turcia, Marea Britanie. Compozitorul Micha Mendel, sau MEN-D, vine la Botoșani după ce a performat anul acesta la Cluj pe scena Festivalului UNTOLD pentru al treilea an la rând.

Publicitate

Evenimentul cultural al anului 2003 se va produce însă mâine, când renumitul pianist francez Richard Clayderman va concerta la Botoşani. Clayderman va susţine un recital pe 18 august pe scena amplasată în Centrul istoric al municipiului alături de instrumentiștii Filarmonicii de Stat ,,George Enescu” Botoșani.

De altfel, Filarmonica de Stat ,,George Enescu” Botoșani, a făcut astăzi publice și primele imagini de la repetițiile marelui pianist și compozitor francez la Botoșani.

Publicitate

Tot astăzi, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, va asigura ordinea și siguranța publică în Centrul Istoric  – Piața 1 Decembrie din municipiul Botoșani, cu prilejul desfășurării Festivalului Instituțiilor de Cultură – Stagiunea Estivală 2023, au anunțat că în cooperare cu efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și Poliției Locale Botoșani vor acționa pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală și contravențională și fluidizarea traficului rutier și pietonal, conform competențelor instituționale.

Pompierii botoșăneni vor fi prezenți cu o autospecială de intervenție, precum si cu un echipaj medical de urgență, pentru prevenirea și stingerea incendiilor și acordarea primului-ajutor de specialitate.

Accesul spectatorilor în zona delimitată va fi permis de către reprezentanţii organizatorului doar pe bază de invitație, prin porțile de acces amplasate atât în apropierea Grupului Statuar ,,Compania de mitraliere maior Ignat în atac”, înspre biserica Uspenia și fostul cinema Luceafărul, cât și în proximitatea scenei, dinspre strada Victoriei.

Publicitate

Circulația rutieră va fi restricționată de polițiștii rutieri pe strada Victoriei, în zona de desfășurare a evenimentului, cu excepția riveranilor, după cum urmează: în ziua de 17 august, începând cu ora 18.00 și până la terminarea spectacolului (aproximativ ora 23.00), iar în ziua de 18 august între orele 16.00 – 24.00.

De asemenea, parcarea magazinului Elvila va fi disponibilă doar pentru spectatori, pe bază de invitație, în limita locurilor existente.

În vederea desfășurării în condiții de siguranță a acestei manifestări publice și având în vedere numărul mare de participanți, recomandăm spectatorilor:

– să vină pe jos la spectacol, mai ales dacă locuiesc în apropiere, luând în considerare numărul limitat de locuri de parcare din zonă;

– să se prezinte din timp la porțile de acces pentru a fi evitată aglomerația în zona acestora și să manifeste răbdare și înțelegere;

– să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine;

– să acorde atenția cuvenită copiilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare;

– să nu blocheze căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor și accesul la hidranți;

– în cazul producerii unui incendiu, să își păstreze calmul și să părăsească locul în care se află, în mod organizat;

– să solicite ajutorul echipajului medical în cazul unor urgențe;

– să solicite intervenția jandarmilor aflați în dispozitivul de misiune în cazul producerii unor fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice care îi afectează pe ei sau pe cei din jur, în cel mai scurt timp.

Măsurile proactive adoptate de organizatori și de forțele de ordine (jandarmi, polițiști, polițiști locali și pompieri ) au scopul de a asigura desfășurarea în condiții de siguranţă a evenimentului pentru spectatori și de a preîntâmpina apariția unor incidente nedorite, care i-ar putea afecta pe aceștia.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 16 mai 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 16 mai 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 mai 2024:

Loto 6/49: 24, 22, 43, 26, 16, 37

Publicitate

Loto 5/40: 30, 12, 27, 15, 25, 21

Noroc: 2, 4 ,2, 1, 5 , 5, 0

Noroc Plus: 7, 7, 8, 8, 6, 1

Publicitate

Super Noroc: 6, 1, 1, 5, 3, 4

Joker: 18, 41, 9, 4, 6 +8

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce altceva nu știm? MApN a recunoscut că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit la Unțeni, în Botoșani

Publicat

Publicitate

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit în judeţul Botoşani, în urmă cu aproape trei luni, la finele lui februarie 2024. Acesta era de proveniență civilă şi nu avea armament şi nici muniţie, precizează instituția.

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut acest lucru abia după ce cazul a fost făcut public astăzi de către jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani, după o amplă anchetă în comuna Unțeni, loc în care s-a prăbușit aparatul de zbor.

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN a transmis într-un comunicat că face următoarele precizări:

Publicitate

“În data de 29 februarie, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru cercetarea și analiza unui aparat de zbor fără pilot, de mici dimensiuni, pe care l-a identificat în apropierea localității Unțeni, jud. Botoșani, ca urmare a sesizării făcute de un cetățean.

Echipa formată din specialiști ai MApN și ai altor instituții din Sistemul Național de Apărare a executat, în cursul aceleiași zile, cercetări la fața locului și a ridicat aparatul de zbor pentru expertizarea de natură tehnică.

În urma expertizărilor, a rezultat că aeronava fără pilot era de proveniență civilă, neavând la bord echipamente de tip sau de uz militar și nici armament sau muniție”, a transmis MApN.

Publicitate

Instituția nu a precizat însă despre ce tip de aparat de zbor este vorba și nici dacă era “fără pilot” în sensul că nu avea pilot uman la bord sau dacă era o dronă comandată de la distanță.

Citeste mai mult

Eveniment

O bătrână a pus oala pe foc și s-a culcat. Șoc și fum într-un cartier din Botoșani. Speriați, vecinii au sunat la ISU

Publicat

Publicitate

Fumul dens a alertat, în această după-amiază, locatarii unui bloc de pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani. Când și-au dat seama că ar putea să fie vorba despre un incendiu izbucnit într-un apartament situat la parter, vecinii au sunat la 112. a transmis ISU Botoșani.

Îngrijorarea acestora era și mai mare pentru că proprietara nu răspundea la ușă.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparținând SAJ Botoșani.

Publicitate

Aceștia au constatat faptul că fumul provenea de la o oală cu mâncare uitată în cuptorul aflat în funcțiune.

Proprietara, în vârstă de 79 de ani, a fost găsită într-una dintre încăperi, dormind. Aceasta nu a avut de suferit în urma întâmplării, dar a fost transportată la spital pentru evaluarea stării de sănătate. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

Publicitate

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

Publicitate

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Eveniment

Discriminările salariale din sistemul bugetar, subiect de PROTEST la Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoșani

Publicat

Publicitate

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani au declanşat, joi, un protest spontan împotriva discriminării salariale din sistemul bugetar, relatează agerpres.ro.

Aceştia au decis întreruperea activităţii pentru câteva ore, ieşind în faţa sediului instituţiei. Ei au susţinut că sunt afectaţi de discriminările salariale, de salariile mici comparativ cu volumul mare de muncă, de personalul insuficient, de echipamentele folosite uzate moral.

“Nemulţumirea este legată de faptul că procedura de avizare a proiectului de Lege PL-x nr. 67/2024, privind aprobarea OUG nr. 128*) din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară este mult întârziată în comisiile de specialitate. În prezent, din cele 7 avize necesare, proiectul mai necesită doar avizul Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, pentru a putea fi depus la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială în vederea depunerii rapoartelor pentru votul în plenul Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea raportului – 19.03.2023 a fost depăşit. Precizăm faptul că OUG 128/2023 nu a inclus şi sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecţiei mediului, ceea ce a condus la apariţia unor diferenţe salariale faţă de alte sectoare de activitate bugetară”, au transmis reprezentanţii APM.

Publicitate

Funcţionarii APM sunt decişi să recurgă la toate formele de protest prevăzute de normele legale în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending