Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an începe vineri, la ora 00,00, şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7,00. 14 politicieni s-au înscris în cursa pentru președinția României, scrie alba24.ro.
Reamintim că alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea.
Televiziunea Română intenționează să organizeze o dezbatere la care să fie invitați cei 14 candidați la alegerile prezidențiale, a precizat directorul general Dan Cristian Turturică.
Pe 24 noiembrie, românii vor putea alege viitorul preşedinte al României dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală – 10 candidaţi propuşi de partide politice şi de către o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi 4 independenţi.
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres.
Aceasta este următoarea:
Publicitate
poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent;
poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent;
poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;
poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.
Pentru derularea campaniei electorale, Biroul Electoral Central a stabilit o serie de măsuri.
ncepe campania electorală: măsuri dispuse de BEC
Astfel, este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot.
Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.
La alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele amplasate pentru asigurarea locurilor de afişaj electoral la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an.
Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral.
Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Totodată, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înţelege: afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum şi difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, care se referă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la aceste alegeri.
De asemenea, după încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei.
După încheierea campaniei electorale la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, continuarea propagandei electorale care se referă exclusiv şi neechivoc la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an nu constituie continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din anul 2024, după cum a precizat BEC.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat anchetele în două cazuri grave de violență asupra animalelor, comise anul trecut și în această primăvară.
Primul caz s-a petrecut în aprilie 2025, în comuna Prăjeni. Un bărbat de 43 de ani este acuzat că a bătut cu furca și cu picioarele un câine, chiar în curtea casei sale.
Al doilea caz a avut loc în comuna Călărași, pe 9 septembrie 2024. Un bărbat de 52 de ani ar fi înjunghiat mortal un animal domestic aparținând vecinului său, în urma unui conflict între cei doi.
În ambele situații, polițiștii au întocmit dosare penale pentru schingiuirea animalelor și uciderea acestora cu intenție, fără drept. Dosarele au fost trimise către parchet, cu propunerea ca cei doi să fie trimiși în judecată.
Micile handbaliste de la C.S. Unirea Săveni au început în forță participarea la turneul internațional Eurofest, desfășurat la Koper, în Slovenia. În prima zi de competiție, echipa din România a obținut o victorie clară în fața formației HC Dendermonde din Belgia, cu scorul de 16-8.
Meciul a fost controlat de la început până la final de sportivele de la Unirea, care au arătat disciplină tactică, determinare și un joc colectiv bine organizat.
„Este un rezultat bun, care ne dă încredere pentru meciurile următoare. Felicitări fetelor pentru atitudine și dăruire”, a transmis antrenoarea echipei, profesor Gabriela Răducanu, după fluierul final.
Eurofest Koper este unul dintre cele mai importante turnee internaționale de juniori, reunind zeci de echipe din Europa și oferind un cadru competitiv de înalt nivel.
Participarea la această competiție reprezintă o oportunitate importantă pentru jucătoarele de la C.S. Unirea Săveni de a câștiga experiență internațională și de a se dezvolta ca sportivi.
Programul turneului include mai multe meciuri în grupă, cu adversari puternici din diverse țări europene. Obiectivul echipei este să obțină cât mai multe victorii și o clasare onorabilă în cadrul competiției.
Publicitate
Conducerea clubului a felicitat sportivele pentru debutul excelent și a transmis mulțumiri celor care sprijină proiectul handbalistic de la Săveni.
Fetele de la Unirea vor reveni pe teren în cel mai scurt timp pentru alte confruntări în cadrul Eurofest, cu dorința de a reprezenta România cu mândrie.
Lotul României a obținut două medalii de aur, una de argint și două de bronz la Olimpiada Europeană de Geografie desfășurată la Vilnius, Lituania, a anunțat, vineri, Ministerul Educației și Cercetării.
Lotul de juniori a fost format din elevii Alessio Andrei Nenu de la Școala Gimnazială ‘Prof Nicolae Simache’ din Ploiești, care a obținut medalie de aur și locul I ca punctaj, Ștefan Negescu-Lucov, de la Școala Gimnazială nr 179, București, care a obținut medalie de aur, Ana-Maria Apătean, de la Colegiul Național ‘Sfântul Sava’, București, medalie de bronz, Tudor Toma, Liceul Internațional de Informatică, București.
Lotul de seniori a fost format din Ionuț Merăuță, de la Colegiul Național ‘Unirea’, Focșani, care a obținut medalie de argint, Sebastian Buțu, Colegiul Național ‘Iancu de Hunedoara’ din Hunedoara, medalie de bronz, Iustin Tode, Colegiul Național ‘Costache Negruzzi’ din Iași, Andrei Cristian Bunea, Colegiul Național ‘Gheorghe Munteanu-Murgoci’ din Brăila.
Profesori coordonatori ai loturilor au fost Mihaela Florina Alexandru de la Ministerul Educației și Cercetării și Mihaela Cornelia Fișcutean de la Colegiul Național Iași. AGERPRES
Cardul de energie. Consumatorii vulnerabili vor putea primi carduri de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a declarat ministrul Energiei, Bogdan Ivan, la Digi24.
Facturile la energie urmează să crească începând din această lună. Guvernul a aprobat, în ședința de la începutul acestei luni, prin ordonanță de urgență, acordarea de tichete electronice de energie, în valoare de 50 de lei lunar, pentru consumatorii vulnerabili.
Voucherele se acordă pentru persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1.940 lei și pentru familiile cu un venit net lunar/membru de familie de maximum 1.784 lei. Tichetele se vor folosi doar pentru plata facturilor la energia electrică.
„Pentru o parte dintre oamenii care acum ne urmăresc, vor crește, poate chiar se vor dubla (n.r. facturile la energie). De exemplu, ca să fie foarte transparent, în clipa în care acum 4 ani, statul român, după aceea liberalizare haotică și o spun așa la modul foarte plastic, ca să înțeleagă fiecare om, dacă astăzi la piață vine cineva și are roșii la 5 lei, la 7 lei, la 10 lei și vine altcineva cu roșii la 20 lei, ăla e prețul la care o să vândă și cel cu care produce rușii la 5 lei, 7 lei, 10 lei. Cam asta s-a întâmplat atunci. Acum 4 ani și jumătate.
Statul, ca să nu pună o presiune și mai mare pe societate și mediul economic a decis ca diferența pentru consumatorii care consumă puțin să acopere din bugetul de stat. Ce a însemnat asta? A însemnat undeva la 6 miliarde de euro, 30 de miliarde de lei, efortul total al statului. Și acea măsură presupunea ca și pentru Ion Țiriac, și pentru un mall, și pentru bătrânul care are pensie 1.500 lei, statul plătea aceeași compensație și el avea același cost la energia electrică. De această dată schema n-a putut să mai continue.
A fost o decizie luată acum foarte mult timp, pentru că venea procesul de infringement din partea Comisiei Europene și în scurt, în câteva zile, după ce am preluat mandatul împreună cu ministrul Muncii, am găsit o formulă prin care, pentru acei oameni pentru care poate aproape se dubla factura, de la 30-40 lei, cineva care consuma 60-65 KW, în medie pe lună, la 80-90 lei”, a precizat ministrul, la Digi24.
Cardul de energie: cum se pot obține
Bogdan Ivan a explicat care sunt criteriile și cum vor putea oamenii care se încadrează să aplice pentru a primi cardul de ajutor pentru plata facturilor la energie.
Publicitate
„Prin măsura pe care am luat-o, și anume acele vouchere care să acopere aproximativ jumătate din costul facturilor, începând cu luna iulie 2025 până în martie 2026, e deja o măsură luată. Oamenii vor putea să se înscrie sau ei, sau cineva din familie, sau funcționarul de la primăria de care aparțin, sau la oficiul poștal de care aparțin, să depună datele acolo.
Automat va fi un o validare în mai multe baze de date de la ANAF, de la Ministerul Muncii pentru a vedea că acei oameni nu au venituri care să depășească 1.950 lei, pentru persoanele singure, și 1.780 lei pentru persoanele care, per persoană, pentru familiile cu mai mult de doi membri.
Și atunci automat, prin Poșta Română, vor primi acest card cu care vor putea să-și achite aproximativ 40-50% din facturile de energie”, a explicat Ivan.
Voucherele se acordă la cererea beneficiarului, iar solicitarea se depune online, printr-o aplicație – EPIDS – care va fi dezvoltată și administrată tehnic de către STS, în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. De asemenea, solicitarea se poate face și prin intermediul reprezentanților oficiului poștal sau al primăriilor unde beneficiarul ajutorului declară locul de consum.
Practic, cel care solicită ajutorul completează datele necesare în formularul de solicitare tipărit, îl depune la oficiul poștal, sau, după caz, la primărie, iar aceste instituții au obligația de a înregistra solicitarea primită în format letric și de a introduce datele în aplicația EPIDS în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia de către solicitant.
Cei care beneficiază de venitul minim de incluziune nu trebuie să completeze respectiva solicitare, informațiile necesare înregistrării în aplicație vor fi centralizate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), iar informațiile privind furnizorul de energie electrică vor fi furnizate de către primăria care acordă respectivul venit minim de incluziune.
Sprijinul acordat este asimilat prestațiilor sociale, nu se consideră venit și nu se ia în calcul la stabilirea altor drepturi și obligații, inclusiv obligații de întreținere.
ANPIS va utiliza serviciul de call-center existent, unde solicitanții pot depune petiții și solicitări de clarificare pe toată durata de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență și de unde pot obține informații privind procesul de înregistrare a solicitărilor de sprijin.
Criterii pentru obținerea cardului de energie
Potrivit proiectului aprobat de Guvern, beneficiază de sprijin sub forma tichetului electronic de energie, următoarele categorii de persoane și familii:
a) persoana singură cu un venit net lunar de maximum 1.940 lei;
b) familiile cu un venit net lunar/membru de maximum 1.784 lei;
Nu beneficiază de acordarea sprijinului material:
a) persoanele care la data solicitării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii;
b) persoanele care nu au un act de identitate valabil;
c) persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial organizate ca structuri publice sau private.
Veniturile luate în calcul sunt următoarele:
venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii;
venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii;
venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii și casele de pensii sectoriale;
venituri din indemnizația socială pentru pensionari;
venituri din activități independente;
venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
venituri din salarii și asimilate salariilor;
venituri din cedarea folosinței bunurilor;
venituri din investiții;
venituri din premii și jocuri de noroc;
venituri din alte surse
Vouchere de 50 de lei pe lună pentru plata facturilor la curent
Destinatarul primește tichetul electronic de energie, în format electronic, la adresa de e-mail furnizată în cerere, în momentul validării îndeplinirii condițiilor de acordare a sprijinului, în aplicația EPIDS. Tichetul electronic poate fi printat de către beneficiar sau de către entitatea care a completat solicitarea pentru solicitantul în cauză.
În situația în care solicitantul a optat pentru emiterea tichetului electronic de energie în format fizic, acesta se transmite în termen de maximum 15 zile de la validarea solicitării în aplicația EPIDS.
Pentru fiecare loc de consum se emite un singur tichet electronic de energie care are rol de informare asupra existenței dreptului la sprijin și a valorii disponibile în contul de mandat poștal aferent locului de consum.
Tichetul electronic de energie are înscrise următoarele mențiuni:
numele, emitentului, respectiv datele sale de identificare;
perioada de valabilitate a sprijinului;
numele și prenumele destinatarului și adresa locului de consum;
cod de bare/ cod QR;
informații privind numărul de telefon ce poate fi apelat în scopul obținerii de informații privind utilizarea tichetelor electronice de energie, precum și pentru transmiterea de sesizări.