Connect with us

Actualitate

Începe amenajarea VERSANTULUI de la PACEA din municipiul Botoșani. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 14.368.193 lei

Publicat

Publicitate

Municipalitatea de la Botoșani începe amenajarea versantului de la Pacea, o lucrare a cărei valoare totală este estimată la 14.368.193 lei.

Acest lucru după ce UAT Municipiul Botoșani a semnat cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei contractul nr. 5133/03.03.2020 având ca obiect acordarea finanțării nerambursabile pentru implementarea proiectului ”Amenajare Versant Pacea, str. Pacea, Municipiul Botoșani”.

Lucrarea a fost scoasă la licitație pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, și presupune achiziția de execuție lucrări inclusiv organizare de șantier și furnizarea de echipamente și dotări la obiectivele de investiție ”Amenajare Versant Pacea, str. Pacea, Municipiul Botoșani” și se speră în găsirea unui constructor serios.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea mediului urban al Municipiului Botoșani, în revitalizarea acestuia prin măsuri ce prevăd regenerarea unei zone degradate aparținând domeniului privat al municipiului, respectiv terenul de pe strada Păcii, nr. 108B mai exact conversia acesteia într-o Zonă de agrement cu facilități multiple de petrecere a timpului liber.

Astfel, prin prezentul proiect, administrația publică locală își propune transformarea unui teren degradat, neutilizat, amplasat în interiorul orașului, într-o zonă de agrement și de petrecere a timpului liber pentru locuitorii municipiului Botoșani.

Municipalitatea explică că prin reconversia acestui teren neutilizat, dar care are un potențial turistic ridicat, se dorește îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din municipiu, prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități moderne și atractive de petrecere a timpului liber, satisfăcându-le astfel dorința de recreere și in același timp contribuind la îmbunătățirea aspectului estetic al municipiului, precum și la reducerea nivelului de CO2, ca urmare a creșterii suprafețelor verzi.

Publicitate

Zona vizată de proiect este reprezentată de terenul neutilizat și degradat situat în Regiunea Nord-Est, județul Botoșani, municipiul Botoșani, Strada Pacea nr. 108 B, cu vecinătățile: Str. Primăverii, Poligon ACR, Strada Sucevei, Cimitirul Pacea. Acest teren are o suprafața măsurată de 216.001 mp, fiind de asemenea adiacent celui mai important produs turistic al Municipiului Botoșani, respectiv Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, creat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Proiectul este în concordanță cu obiectivul specific al Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 4, OS 4.2, prin reconversia și refuncționalizarea unei suprafețe degradate și transformarea acesteia într-un spațiu de agrement, proiectul aducându-și contribuția la atingerea indicatorului priorității de investiție privind „spații deschise create sau reabilitare în zonele urbane” prin construcția a 190.169,23 mp de spațiu verde.

Conform anunțului publicat pe SEAP, principalele activități din cadrul proiectului sunt: A. Odihnă și relaxare (zonă de picnic); B. Spații de agrement (skatepark, zonă pentru jocurile de iarnă, loc de joacă, zonă paintball, zonă escaladă, piste tir cu arcul, căsuțe în copaci, zonă tiroliană, terenuri sport, labirint natural); C. Construcții spații socializare, grup sanitar; D. Alei; E. Vegetație; F. Lucrări și echipamente edilitare.

De asemenea se vor achiziționa echipamente tehnologice care necesită montaj și dotări ce vor asigura operarea în condiții optime a obiectivului de investiție.

Investiția include:

  1. ODIHNA SI RELAXARE – Zona picnic – Foisoare – 4 bucati cu Sc = 50.30 mp/bucata – 12 gratare cu mobilier : 40 mese si scaune fixe – Banci de tip SMART amplasate in zona aleilor
  2. SPATII DE AGREMENT – Skatepark – Zona pentru jocurile de iarna (partie sanius si tubing) – Loc de joaca pentru copii – Zona paintball – Zona escalada – Piste tir cu arcul – Casute in copaci – Zona tiroliana – Terenuri de sport:fotbal, baschet – Labirint natural
  3. CONSTRUCTII SPATII SOCIALIZARE, GRUP SANITAR – Punct echipare zona paintball, escalada, tir cu arcul – Sc = 110.80 mp – Constructive parter cu spatii de socializare, grup sanitar – Sc = 237.30 mp D. ALEI Sistemul de alei va fi dimensionat in functie de gradul de ocupare al spatiilor. Aceste alei vor fi de tipul: – Aleea principala existenta (fosta sosea nationala), propusa spre reabilitare si transformare in alee pietonala si alee pentru biciclisti/role – Alei de promenade din pavele inierbate, piste alergare, alei de pamant pentru biciclisti (mountainbike).
  4. VEGETATIE In repartizarea generala a vegetatiei lemnoase se va tine cont de aspect functionale ca: realizarea de zone de umbra de-a lungul aleilor, de impadurire si implicit stabilizare a versantului existent, de mascare a limitei terenului pe latura cu cimitirul existent.
  5. LUCRARI SI ECHIPAMENTE EDILITARE Obiectivul va beneficia, prin cadrul tuturor documentatiilor de specialitate din acest proiect, de urmatoarele utilitati : energie electrica, sistem de alimentare cu apa centralizat, sistem de canalizare, instalatie de irigat, instalatie preechipare sistem de sonorizare si video. De asemenea, drenurile existente vor fi reparate si amenajate.

Valoarea estimată este în sumă de 14.368.193,60 lei fara TVA.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Botoșani: Cinci note de 10 la matematică la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025. Rata de promovare, pe discipline

Publicat

Publicitate

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025, au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării și transmise, de către Inspectoratul Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ.

Rata de promovare pe discipline, la nivelul județului Botoșani, sunt următoarele:

  • Limba și literatura română – procent de promovare: 54,51%. Nu sunt elevi cu nota 10.
  • Matematică – procent de promovare: 62,48%. Cinci elevi au obținut nota 10. Aceștia sunt elevi la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani (2 elevi), Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi și Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani.

 

„Rezultatele obținute sunt aduse la cunoștința elevilor și a părinților de către profesorii de la clasă, urmând ca acestea să fie analizate, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Națională nu sunt publice, iar notele se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a părinților.” ne-a transmis Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat, lucrările fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Publicitate

Dat fiind faptul că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor elevilor, unitățile de învățământ vor folosi aceste analize ca fundament pentru adoptarea măsurilor adecvate în acest sens.

Următoarea simulare județeană pentru elevii cl. a VIII-a se va desfășura în perioada 14-15 aprilie 2025.

Citeste mai mult

Administratie

S-a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru eficientizarea energetică a două săli de sport din Dorohoi

Publicat

Publicitate
Primarul celui de al doilea municipiu al județului, Dorin Alexandrescu, a dat ordinul de începere al execuţiei lucrărilor pentru două din cele trei săli de sport finanţate prin Administrația Fondului pentru Mediu, în temeiul Autorizațiilor de Construire nr. 111 şi 112 din 22.11.2024 şi al Contractelor de proiectare şi execuţie lucrări nr. 18142 şi 18143 din 29.11.2023, încheiate între administraţia publică locală şi Asocierea S.C. GAFCO CONSTRUCT S.R.L. (lider) -S.C. GT ARHITECT S.R.L. (asociat) pentru modernizarea şi reabilitarea energetică a sălilor de sport amplasate pe Str. George Enescu nr. 53 şi Bulevardul Victoriei nr. 120 B.

Lucrările, în valoare totală de 6.447.710,68 lei inclusiv T.V.A., vizează modernizarea instalaţiilor de distribuţie a căldurii, lucrări de izolaţie termică, utilizarea surselor regenerabile de energie, iluminat cu tehnologie LED, ventilare mecanică a aerului pentru asigurarea necesarului de aer proaspăt şi a nivelului de umiditate, repararea/înlocuirea şarpantei, repararea acoperişului tip terasă, refacerea finisajelor interioare, refacerea trotuarelor, repararea/înlocuirea sistemului de colectare a apelor meteorice etc.

Urmează lansarea execuţiei de lucrări şi pentru sala de sport din Aleea Dumbrava nr. 2.
Totalul fondurilor atrase pentru creşterea performanței energetice a celor trei săli de sport este de 10.402.784,14 lei inclusiv T.V.A., cu o durată de implementare de 24 de luni, având ca ţintă crearea unor condiţii la standarde înalte de calitate și siguranță pentru copiii dorohoieni.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie

Publicat

Publicitate

Ziua de 1 aprilie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor, este o zi celebrată în întreaga lume, chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, scrie alba24.ro.

În această zi, oamenii își fac farse și încearcă să-i păcălească pe prieteni, colegi, membri ai familiei sau chiar străini. Este o zi în care riscul ca cineva să creadă povești sau informații neadevărate crește, iar știrile false pot deveni rapid virale.

Practic, în această zi, toată lumea încearcă să joace câte o farsă altora.

Istoria din spatele Zilei Păcălelilor

Tradiția păcălelilor își are originile în Roma Antică, potrivt unor istorici, fiind inclusă în sărbătorile „Hilaria” din 25 martie, când romanii celebrau echinocțiul și începutul primăverii.

În această perioadă, oamenii râdeau și glumeau, iar primăvara, cu schimbările sale bruște de vreme, le juca adesea feste. În timp, acest obicei de a păcăli s-a păstrat și a evoluat, devenind ceea ce știm astăzi ca Ziua Păcălelilor.

De-a lungul anilor, au existat multe farse memorabile, iar una dintre cele mai celebre a avut loc în 1993, când primăria din Köln (Germania) i-a păcălit pe alergătorii din parc, spunându-le că o nouă lege impune limitarea vitezei de alergare la 6 km/h, pentru a proteja veverițele din parc, aflate în perioada de împerechere.

Publicitate

Tradiții ale Zilei Păcălelilor în Europa

În Europa, Ziua Păcălelilor este celebrată în moduri diferite și fiecare țară are obiceiuri proprii.

Potrivit euronews.ro, în Franța, Belgia, Italia și regiunile din Elveția unde se vorbește franceza, tradiția constă în lipirea unui pește de hârtie pe spatele oamenilor, fără ca aceștia să observe, iar apoi se strigă „Poisson d’Avril” sau „Pesce d’Aprile” (adică „Pește de aprilie!”).

În Anglia, însă, farsele sunt permise doar până la ora 12:00, iar după această oră, cine mai face glume este considerat „nebun de aprilie” și trebuie să recunoască farsa.

În Irlanda, tradiția spune că trebuie să trimiteți o persoană într-o „misiune a nebunului”, iar aceasta trebuie să ducă o scrisoare către altcineva, care o va redirecționa mai departe, până când ajunge la mesajul „Trimiteți nebunul la altcineva”.

În Spania și Portugalia, Ziua Păcălelilor este sărbătorită la date diferite. Portughezii nu marchează 1 aprilie, ci preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare, când obișnuiesc să arunce făină asupra trecătorilor.

În schimb, spaniolii sărbătoresc farsa pe 28 decembrie, cunoscută ca Ziua Sfinților Nevinovați, când cei care fac farse sunt considerați „nevinovați” și nu pot fi trași la răspundere.

Superstiții legate de 1 aprilie

  • Se spune că ar fi bine să faci farse înainte de prânz, altfel vei avea ghinion pe tot parcursul anului. Cei care nu apreciază glumele și nu le tolerează vor avea, de asemenea, ghinion;
  • O altă superstiție spune că, dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să devii prietenul ei;
  • Nu este recomandat să te căsătorești pe 1 aprilie, deoarece bărbatul care se căsătorește în această zi va fi sub „papucul” soției până la sfârșitul vieții;
  • De asemenea, copiii născuți pe 1 aprilie se vor bucura de noroc în multe aspecte ale vieții, dar ar trebui să evite jocurile de noroc, care le-ar putea aduce doar nenorociri;
  • Deși 1 aprilie este cunoscută pentru farsele și glumele, se spune că, dacă faci o minciună uriașă în această zi, aceasta s-ar putea întoarce împotriva ta.

Farse simple de făcut pe 1 aprilie

Rearanjarea tastelor de pe tastatură

  • Dacă cineva folosește o tastatură fizică, o poți încurca puțin schimbând pozițiile tastelor. De exemplu, schimbă locul literei „R” cu „M”.

Schimbarea limbii pe telefon

  • Modifică limba de pe telefonul sau computerul unui prieten într-una mai puțin obișnuită, cum ar fi japoneza sau araba.

Ziarul „fals”

  • Creează un ziar cu știri inventate sau titluri amuzante despre oamenii din jurul tău.

Gelatina în cana de cafea

  • Pregătește gelatina ca un lichid și toarn-o într-o cană de cafea. Las-o să se întărească și vei avea o „cană de cafea” solidă.

Mouse-ul „blocat” 

  • Pune o bucată mică de bandă adezivă pe senzorul mouse-ului unui coleg. Când va încerca să-l folosească, nu va înțelege de ce nu merge.

Sare în loc de zahăr

  • Poți înlocui zahărul cu sarea și invers, aceasta este o farsă simplă, dar clasică.

Farse simple de făcut pe 1 aprilie pentru copii

Șosete cu „surprize”

  • Pune o jucărie mică sau un obiect amuzant într-un șoset (de exemplu, o figurina de plastic sau un săculeț cu confetti). Când copilul își pune șosetele, va fi o mică surpriză

Păcăleala cu laptele colorat

  • Adaugă câteva picături de colorant alimentar într-un pahar de lapte, dar asigură-te că acest lucru este sigur. Când copilul va bea laptele, va fi surprins de culoarea neașteptată.

Farsa cu „magia apei”

  • Umple un pahar cu apă, dar lasă un strat subțire de gelatina incoloră pe deasupra. Când copilul va încerca să bea, va fi foarte confuz să observe că apa nu poate fi băută.

Farsa cu pasta de dinți în loc de cremă la biscuiți

  • Schimbă crema de pe biscuiți cu pastă de dinți. Când copilul va încerca să muște din biscuite, va descoperi rapid că acea „crema” are un gust complet diferit și va fi foarte surprins de farsă.

Farsa cu broccoli în loc de bomboane

  • Înlocuiește bomboanele dintr-un pachet sau o cutie cu buchețele mici de broccoli fiert sau crud.

Ziua Păcălelilor în presă

De-a lungul anilor, presa internațională a pregătit farse amuzante de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Printre acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, lansat pe 1 aprilie 2011, și documentarul BBC cu pinguini zburători din 2008.

Un alt exemplu celebru a fost în 1998, când Burger King a publicat o reclamă în USA Today, anunțând un „Whopper pentru stângaci”, un burger cu aceleași ingrediente, dar cu toate condimentele rotite de 180 de grade, pentru a se potrivi clienților stângaci. Această farsă a rămas una dintre cele mai reușite.

În 1998, pe 1 aprilie, un ziar din Alabama a făcut o glumă, anunțând că parlamentul statului a decis să schimbe valoarea lui Pi, rotunjindu-l la 3.

În 1950, o televiziune olandeză a spus că Turnul din Pisa s-a prăbușit, iar pe internet, în China și Coreea, au circulat zvonuri false despre asasinarea lui Bill Gates.

Un alt anunț celebru a fost cel făcut de astronomul britanic Patrick Moore, care a spus pe 1 aprilie 1976 la radio că, la ora 9:47, planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând o aliniere care ar reduce gravitația Pământului.

Citeste mai mult

Eveniment

1 Aprilie – Ziua Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând cu anul 2017, în urma completării Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, ziua de 1 aprilie a fost stabilită ca Zi Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Prima atestare documentară a Jandarmeriei Române în județul Botoșani este datată la 1 aprilie 1894, când a luat ființă Compania Jandarmi Botoșani, cu un efectiv de 21 de jandarmi.

Cel care ne-a ajutat la stabilirea zilei aniversare a fost profesorul dr. Laurenţiu Ştefan Szemkovics – consilier superior în cadrul Arhivelor Naţionale ale Românei.

În data de 3 noiembrie 2017, cu ocazia desfășurării celei de-a XX-a ediții a Salonului de carte juridică, polițistă și civică, organizat la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne din București, a fost prezentată lucrarea „Istoricul Companiei de Jandarmi Botoșani (1894 – 1948)”, în care este menționată data înființării primei structuri de Jandarmerie pe meleaguri botoșănene

Autorul a dorit să scoată la lumină faptele jandarmilor botoşăneni, pregătirea şi preocupările pe care le-au avut pentru îndeplinirea misiunilor şi pentru a evidenţia profesionalismul acestora, de la înfiinţarea Companiei de Jandarmi Botoșani – 1 aprilie 1894, până la data de 18 ianuarie 1948.

Principalele surse de documentare pentru elaborarea acestei lucrări au fost Arhivele Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti, precum şi lucrările unor specialişti în domeniul sigilografiei şi heraldicii, menţionate în bibliografie, fiind tipărită la Editura Ministerului Afacerilor Interne.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending