Connect with us

Actualitate

Începe amenajarea VERSANTULUI de la PACEA din municipiul Botoșani. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 14.368.193 lei

Publicat

Publicitate

Municipalitatea de la Botoșani începe amenajarea versantului de la Pacea, o lucrare a cărei valoare totală este estimată la 14.368.193 lei.

Acest lucru după ce UAT Municipiul Botoșani a semnat cu Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei contractul nr. 5133/03.03.2020 având ca obiect acordarea finanțării nerambursabile pentru implementarea proiectului ”Amenajare Versant Pacea, str. Pacea, Municipiul Botoșani”.

Lucrarea a fost scoasă la licitație pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, și presupune achiziția de execuție lucrări inclusiv organizare de șantier și furnizarea de echipamente și dotări la obiectivele de investiție ”Amenajare Versant Pacea, str. Pacea, Municipiul Botoșani” și se speră în găsirea unui constructor serios.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea mediului urban al Municipiului Botoșani, în revitalizarea acestuia prin măsuri ce prevăd regenerarea unei zone degradate aparținând domeniului privat al municipiului, respectiv terenul de pe strada Păcii, nr. 108B mai exact conversia acesteia într-o Zonă de agrement cu facilități multiple de petrecere a timpului liber.

Astfel, prin prezentul proiect, administrația publică locală își propune transformarea unui teren degradat, neutilizat, amplasat în interiorul orașului, într-o zonă de agrement și de petrecere a timpului liber pentru locuitorii municipiului Botoșani.

Municipalitatea explică că prin reconversia acestui teren neutilizat, dar care are un potențial turistic ridicat, se dorește îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din municipiu, prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități moderne și atractive de petrecere a timpului liber, satisfăcându-le astfel dorința de recreere și in același timp contribuind la îmbunătățirea aspectului estetic al municipiului, precum și la reducerea nivelului de CO2, ca urmare a creșterii suprafețelor verzi.

Publicitate

Zona vizată de proiect este reprezentată de terenul neutilizat și degradat situat în Regiunea Nord-Est, județul Botoșani, municipiul Botoșani, Strada Pacea nr. 108 B, cu vecinătățile: Str. Primăverii, Poligon ACR, Strada Sucevei, Cimitirul Pacea. Acest teren are o suprafața măsurată de 216.001 mp, fiind de asemenea adiacent celui mai important produs turistic al Municipiului Botoșani, respectiv Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, creat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Proiectul este în concordanță cu obiectivul specific al Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 4, OS 4.2, prin reconversia și refuncționalizarea unei suprafețe degradate și transformarea acesteia într-un spațiu de agrement, proiectul aducându-și contribuția la atingerea indicatorului priorității de investiție privind „spații deschise create sau reabilitare în zonele urbane” prin construcția a 190.169,23 mp de spațiu verde.

Conform anunțului publicat pe SEAP, principalele activități din cadrul proiectului sunt: A. Odihnă și relaxare (zonă de picnic); B. Spații de agrement (skatepark, zonă pentru jocurile de iarnă, loc de joacă, zonă paintball, zonă escaladă, piste tir cu arcul, căsuțe în copaci, zonă tiroliană, terenuri sport, labirint natural); C. Construcții spații socializare, grup sanitar; D. Alei; E. Vegetație; F. Lucrări și echipamente edilitare.

De asemenea se vor achiziționa echipamente tehnologice care necesită montaj și dotări ce vor asigura operarea în condiții optime a obiectivului de investiție.

Investiția include:

  1. ODIHNA SI RELAXARE – Zona picnic – Foisoare – 4 bucati cu Sc = 50.30 mp/bucata – 12 gratare cu mobilier : 40 mese si scaune fixe – Banci de tip SMART amplasate in zona aleilor
  2. SPATII DE AGREMENT – Skatepark – Zona pentru jocurile de iarna (partie sanius si tubing) – Loc de joaca pentru copii – Zona paintball – Zona escalada – Piste tir cu arcul – Casute in copaci – Zona tiroliana – Terenuri de sport:fotbal, baschet – Labirint natural
  3. CONSTRUCTII SPATII SOCIALIZARE, GRUP SANITAR – Punct echipare zona paintball, escalada, tir cu arcul – Sc = 110.80 mp – Constructive parter cu spatii de socializare, grup sanitar – Sc = 237.30 mp D. ALEI Sistemul de alei va fi dimensionat in functie de gradul de ocupare al spatiilor. Aceste alei vor fi de tipul: – Aleea principala existenta (fosta sosea nationala), propusa spre reabilitare si transformare in alee pietonala si alee pentru biciclisti/role – Alei de promenade din pavele inierbate, piste alergare, alei de pamant pentru biciclisti (mountainbike).
  4. VEGETATIE In repartizarea generala a vegetatiei lemnoase se va tine cont de aspect functionale ca: realizarea de zone de umbra de-a lungul aleilor, de impadurire si implicit stabilizare a versantului existent, de mascare a limitei terenului pe latura cu cimitirul existent.
  5. LUCRARI SI ECHIPAMENTE EDILITARE Obiectivul va beneficia, prin cadrul tuturor documentatiilor de specialitate din acest proiect, de urmatoarele utilitati : energie electrica, sistem de alimentare cu apa centralizat, sistem de canalizare, instalatie de irigat, instalatie preechipare sistem de sonorizare si video. De asemenea, drenurile existente vor fi reparate si amenajate.

Valoarea estimată este în sumă de 14.368.193,60 lei fara TVA.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bolojan: Titularii din Educație nu-și pierd locurile de muncă, nu li se taie din salarii. Se reorganizează bursele

Publicat

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a declarat luni că titularii din Educație nu își pierd locurile de muncă și nu li se taie din salarii. De asemenea, bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru ”a deveni sustenabil și meritocratic”,scrie alba24.ro.

Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil și meritocratic. Bursele vor fi acordate doar pentru merit real (minim nota 9, maxim 15% dintr-o clasă), iar burse sociale – pentru nevoi reale. Se elimină, așadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanță.

Gândiți-vă că am avut clase la Bacalaureat care o bună parte erau cu burse de merit, dar unii dintre cei care au dat Bacalaureatul au căzut. Se pune problema când a fost evaluarea corectă”, a spus Bolojan, în plenul reunit al Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că ”o altă anomalie” a fost aceea că de trei ani valoarea burselor pentru elevi ”a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde”.

”Norma didactică va crește cu două ore, ajungând în felul acesta aproape de norma medie europeană”, a menționat premierul.

Pachetul de măsuri fiscale. Amendamente în Educație

În ceea ce privește domeniul educației, Guvernul a adoptat următoarele amendamente:

Publicitate
  • Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs.
  • Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează:
    • Personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării  în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
    • Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu aceleași norme metodologice
    • Parțial, pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Numărul persoanelor desemnate de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum și  atribuţiile acestora se stabilesc prin hotărâre de guvern.

Pachetul de măsuri fiscale. Numărul de elevi din clase

În contextul obligației Guvernului de a asigura dreptul constituțional privind păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase și principiile de egalitate şi de nediscriminare, numărul de copii pentru formațiunile de studiu (grupe sau clase) în ceea ce privește învățământul cu predare în limbile minorităților naționale, precum și învățământul cu predare în limba română organizat în unități administrativ-teritoriale în care o minoritate națională constituie majoritatea populației  se organizează astfel:

  • unități de învățământ cu personalitate juridică, cu un număr minim de antepreșcolari/preșcolari/elevi echivalent cu 60% din numărul standard
  • formaţiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un număr de antepreșcolari/ preșcolari/elevi echivalent cu 80% din numărul standard.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni, alături de cei mici, în tabăra de vară organizată de Parohia „Învierea Domnului” din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu colegii din cadrul Serviciului Criminalistic și Serviciului Rutier, au participat la o activitate preventiv-educativă organizată în tabăra de vară desfășurată de Parohia „Învierea Domnului” din municipiul Dorohoi.

Evenimentul a reunit aproximativ 250 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, care au avut ocazia să interacționeze direct cu polițiștii și să participe la ateliere interactive gândite special pentru vârsta și nivelul lor de înțelegere.

Atelierul de prevenire a fost coordonat de polițiștii din Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, care au purtat discuții deschise cu participanții despre siguranța în mediul online și offline, anturaje, responsabilitate și gestionarea situațiilor de risc. Tinerii au fost încurajați să adreseze întrebări, să împărtășească opinii și să înțeleagă cât de important este să facă alegeri corecte.

Serviciul Criminalistic a stârnit curiozitatea celor prezenți printr-o prezentare interactivă a modului în care se ridică urmele de la locul unei fapte și cum sunt folosite mijloacele tehnice în activitatea polițienească. Copiii au avut ocazia să-și lase propriile amprente și să vadă cum sunt acestea analizate.

Cel mai așteptat moment al zilei a fost demonstrația susținută de Chapo, câinele polițist specializat în detectarea drogurilor. Totodată a fost realizat un exercițiu demonstrativ care a captat întreaga atenție a publicului, oferind un exemplu concret de profesionalism și colaborare om-animal în lupta împotriva criminalității.

Activitatea a avut un puternic caracter educativ și a urmărit consolidarea parteneriatului cu comunitatea, în special cu tinerii, prin metode moderne de comunicare, implicare și prevenție.

Publicitate

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani mulțumește Parohiei „Învierea Domnului” din Dorohoi pentru invitație și deschidere și reafirmă angajamentul de a fi alături de comunitate nu doar în misiuni operative, ci și în acțiuni menite să educe și să protejeze.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Moarte violentă pe șosea! O femeie a murit într-un accident între un autoturism și o autobasculantă, în Suceava

Publicat

Publicitate

O femeie a murit, luni, într-un accident produs în localitatea Doroteia, în care a fost implicată o autobasculantă și un autoturism, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.

În urma coliziunii dintre cele două vehicule, conducătoarea autoturismului a rămas încarcerată, fiind extrasă din mașină în stare de inconștiență de către pompierii militari.

Aceasta a fost preluată de echipajele medicale și paramedicale aflate la fața locului, dar cadrele medicale au constatat decesul victimei.

La fața locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, a mai transmis sursa citată. AGERPRES

Citeste mai mult

Economie

RAR publică un ghid actualizat despre consumul de carburant și emisiile de CO2 pentru autoturismele înmatriculate în România

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) sprijină cumpărătorii de autoturisme prin publicarea „Ghidului privind consumul de carburant și emisiile de CO2”. Potrivit reprezentanților instituției, documentul oferă informații actualizate despre vehiculele de tip omologat, înmatriculate în România, care respectă normele de poluare aflate în vigoare, scrie alba24.ro.

Sunt prezentate valorile de consum de combustibil şi emisiile de CO2 în parcurs combinat, conform ciclului WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) – date foarte apropiate de cele din parcursul real al autoturismelor.

  • DOCUMENT: Ghidul poate fi consultat AICI

Ghidul privind consumul de carburant şi emisiile de CO2 prezintă informații tehnice despre fiecare marcă și versiune de autoturism în parte, în funcție de cod motor, putere, cilindree și multe altele.

 

Pentru vehiculele electrice (cu propulsie bazată exclusiv pe un motor electric sau mai multe de acelaşi gen), având în vedere natura propulsiei, nu se pot oferi valori de CO2, însă se măsoară consumul de energie (Wh) necesar deplasării per unitatea de distanţă (km) şi autonomia de deplasare a acestuia.

Drept urmare, potrivit RAR, aceste vehicule fac obiectul unui tabel separat în Ghid, nefiind posibilă compararea nici cu vehiculele echipate exclusiv cu motoare cu ardere internă şi nici cu cele hibrid (motor termic + motor electric, cu sau fără încărcare externă).

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending