Connect with us
Publicitate

Educație

Încep înscrierile la ,, Școala de vară ” organizată la Biserica ,, Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 22 iunie, încep înscrierile pentru ,,Școala de vara” -2024 la Biserica ,, Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani.

Potrivit informațiilor oferite de unul dintre coordonatori proiectului, Elena Șoptea, anul acesta vor fi cinci grupe, cu vârste cuprinse între 5 si 12 ani, fiecare grupa cu un nr. max de 35 locuri.

,,Înscrierile se fac doar la biserică în perioada 22.06–30.06. Dosarele le găsiți zilnic între orele 8:00–20:00. Doamne ajută!”, a transmis Elena Șoptea.

Din echipa de coordonatori ai noii ediții a școlii de vară de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” fac parte și alături se parintele protopop și Dna inspector Schiopu Olguța.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai țineți minte restricțiile din zilele cu soț și zilele fără soț? APĂ cu program ca pe vremea lui Ceaușescu în 15 comune din județ

Publicat

Publicitate

S.C NOVA APASERV S.A Botoșani a anunțat în această după amiază că din cauza lucrărilor programate la Stația de Pompare Stânca-Costești, Administrația Națională Apele Române-Exploatarea Complexă Stânca Costești, nu poate furniza apă către operatorul regional în parametri normali.

Pentru a putea asigura un minim necesar tuturor consumatorilor, dar și pentru realizarea unui nivel optim în rezervoarele de apă aferente, S.C NOVA APASERV S.A Botoșani este nevoită să furnizeze apă potabilă după un program prestabilit, către utilizatorii alimentați din sursa Prut, începând de mâine-28.06.2024, până la data de 08.07.2024, astfel:

– în zilele cu număr impar se va furniza apă potabilă către consumatorii din U.A.T-urile: Albești, Dângeni, Durnești, Todireni, Trușești și Ungureni;

– în zilele cu număr par se va furniza apă potabilă către consumatorii  din U.A.T-urile:  Călărași, Hlipiceni, Răuseni, Santa Mare, respectiv în localitățile Andrieșeni și Bivolari din județul Iași;

– zilnic, în intervalul orar 7:00-10:00 dimineața și 19:00-22:00 seara, către consumatorii din U.A.T-urile: Ștefănești, Mihălășeni și Românești;

“Reamintim tuturor consumatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă a sistemelor de alimentare cu apă. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create și mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis Directorul   General al S.C NOVA APASERV S.A Botoșani, ing. Liviu Nicolae Ștefan.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Minunile NATURII: Albinele pot detecta cancerul pulmonar

Publicat

Publicitate

Un studiul recent arată că albinele pot identifica cancerul pulmonar utilizând simţul lor ascuţit al mirosului, deschizând drumul pentru utilizarea lor în diagnosticul medical. Cercetătorii au folosit experimente de laborator pentru a demonstra că albinele pot distinge între respiraţia artificială a pacienţilor cu cancer pulmonar şi a persoanelor sănătoase, cu o precizie de cel puţin 93%. Această descoperire ar putea oferi o alternativă mai accesibilă şi mai uşor de întreţinut faţă de câini, fiind utilă în diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

Cercetările recente au dezvăluit că albinele ar putea avea capacitatea extraordinară de a detecta cancerul pulmonar folosindu-se de simţul lor acut al mirosului, scrie Smithsonian Magazine. Această descoperire, publicată în jurnalul Biosensors and Bioelectronics, sugerează potenţialul albinelor de a servi drept unelte de diagnosticare eficiente din punct de vedere al costurilor în practicile medicale, în special pentru identificarea cancerului pulmonar, relatează mediafax.ro.

De-a lungul timpului, animalele au demonstrat capacitatea de a detecta boli prin simţurile lor olfactive. De exemplu, câinii de alertă pentru diabet pot simţi variaţiile nivelului de zahăr din sângele stăpânilor lor, iar furnicile pot fi antrenate să detecteze cancerul în urina umană. Totodată, câinii au fost instruiţi să detecteze cancerul din mostre de salivă. Cu toate acestea, albinele ar putea oferi o alternativă unică şi uşor de întreţinut faţă de aceste metode existente.

În studiu, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au efectuat experimente în care au imobilizat albinele folosind ceară şi harnaşamente din plastic imprimate 3D şi au ataşat electrozi pe creierele acestora, în special în zonele responsabile cu procesarea mirosurilor. Ei au expus antenele albinelor la diferite amestecuri aerosolizate: unul care imita compuşii găsiţi în respiraţia pacienţilor cu cancer pulmonar şi altul care reprezenta respiraţia sănătoasă.

Creierele albinelor au generat semnale electrice distincte în răspuns la aceste mirosuri. Prin analizarea acestor semnale, cercetătorii au putut diferenţia între cele două tipuri de respiraţie artificială cu o precizie de cel puţin 93%. În mod remarcabil, albinele au putut detecta aceste diferenţe chiar şi la concentraţii chimice extrem de scăzute.

În plus, studiul a demonstrat că albinele pot distinge între două tipuri de cancer pulmonar – cancer pulmonar cu celule mici şi cancer pulmonar fără celule mici – evidenţiind capacitatea lor de a identifica chiar şi tipuri specifice de cancer. Acest lucru subliniază sensibilitatea albinelor la modificările subtile din compoziţiile chimice, care depăşeşte capacităţile actuale ale senzorilor creaţi artificial.

Publicitate

Echipa de cercetare intenţionează să îşi extindă experimentele la mostre reale de respiraţie de la pacienţi cu cancer pentru a-şi valida în continuare descoperirile. Dacă va fi cu succes, albinele ar putea deveni o resursă valoroasă în diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce este crucial având în vedere că detectarea precoce îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor.

În prezent, deşi se dezvoltă dispozitive electronice care să „miroase” diferenţa între compuşii chimici, echipa afirmă că acestea nu se potrivesc încă cu precizia sistemelor biologice naturale, precum simţul mirosului albinelor. Această cercetare subliniază potenţialul utilizării sistemelor biologice în diagnosticarea medicală, deschizând calea pentru soluţii inovatoare, inspirate de natură, pentru provocările complexe de sănătate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta, începând de joi, prin intermediul platformei Ghişeul.ro

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta începând de joi şi prin intermediul platformei Ghişeul.ro, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

“(…) începând de astăzi, 27.06.2024, în urma încheierii acordului de parteneriat între CNAIR şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, persoanele fizice care deţin cont pe www.ghiseul.ro pot achita tariful de utilizare (rovinieta) prin intermediul site-ului menţionat, plata putând fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar”, notează sursa citată.

Platforma Ghişeul.ro este administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi susţinută de APERO – Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România.

Începând din 26 ianuarie 2023, românii au la dispoziţie pentru plata taxelor şi impozitelor aplicaţia mobilă cu acelaşi nume, disponibilă în App Store (Apple) şi Google Play Store. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile pe iulie 2024. Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Publicat

Publicitate

În mod normal, termenul pentru virarea pensiei pe card este mai lung decât cel acordat livrării prin Poșta Română. 

Termenul limită până la care toate pensiile trebuie să intre pe card este 12 iulie (vineri).

Pensiile prin poștă vor fi distribuite începând de marți, 2 iulie, până în data de 10 iulie, informează alba24.ro.

Doar în cazuri foarte rare se va depăși acest termen. În orice caz, până la jumătatea lunii iulie, toți cei 4,75 de milioane de pensionarii ar trebui să fie în posesia banilor.

Când intră pensiile pe iulie 2024

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 10 al lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în jurul datei de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Publicitate

Cum 13 este sâmbătă și duminică, toți pensionarii vor primi pensiile mai devreme de această zi, respectiv până pe 12 iulie.

Astfel, începând de luni, 1 iulie, banii vor fi trimiși către Poștă, care va face redistribuirea.

Când intră pensiile pe iulie: Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Publicitate

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Cuantumul pensiilor se va schimba din septembrie. Reamintim că în aceste zile, Casele de pensii reclaculează 5.000.000 de pensii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending