Connect with us

Eveniment

Incendiu într-o gospodărie din judetul Botoșani. O bucătărie de vară a luat foc în toiul nopții

Publicat

Publicitate

Bucătăria de vară din gospodăria unei femei din localitatea Dumbrăvița s-a aprins, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului. S-a întâmplat noaptea trecută.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că ardea acoperișul anexei în jurul coşului de fum, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție. Pompierii au stins incendiul în limitele găsite.

 

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

Publicitate

✔️păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

✔️îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

 

✔️ tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

 

✔️ verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

✔️curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cutremur cu magnitudinea 3,6 grade, marți seară, în județul Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs marți seara, la ora 18:10, în județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează agerpres.ro.

Seismul a avut loc la adâncimea de 60 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 25 km nord-vest de Focșani, 67 km sud-vest de Bârlad, 77 km sud de Bacău, 80 km nord de Buzău, 91 km est de Sfântu-Gheorghe și 96 km nord-vest de Galați.

În iulie, în România s-au produs 11 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 3,7.

Cele mai mari seisme din acest an, ambele de 4,4 pe Richter, au avut loc pe data de 13 februarie, în județul Buzău, respectiv pe 11 mai în județul Vrancea.

Anul trecut, cel mai important cutremur a avut magnitudinea 5,4 și s-a produs în județul Buzău, în data de 16 septembrie.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelierele de lectură și scriere de la Ipotești: O călătorie creativă pentru elevi și profesori din Botoșani și Iași, la final

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, a organizat în perioada 7-12 iulie 2025 o nouă ediție a Atelierelor de lectură și scriere, un proiect cultural dedicat elevilor și profesorilor pasionați de literatură.

Activitățile au debutat sub îndrumarea scriitoarei Camelia Toma, care, în primele două zile, a propus participanților o abordare inedită pornind de la expoziția Tomagraph, semnată de artista Ana Toma. Instalațiile vizuale, expuse în Sala „Horia Bernea” a Memorialului după vernisajul din cadrul „Zilelor Eminescu”, i-au provocat pe elevi să identifice versurile care au inspirat lucrările, reconstruind și comentând textul literar pornind de la expresia artistică.

Din 10 iulie, atelierele au continuat cu scriitorul Dumitru Crudu, care i-a ghidat pe participanți prin universul prozei clasice și contemporane, românești și universale. Textele lui Ernest Hemingway, Ivo Andrić sau poveștile din „1001 de nopți” au constituit puncte de plecare pentru discuții, analize și exerciții de scriere creativă. Elevii și-au exersat imaginația și stilul personal, construind texte originale în care ideea și metafora au căpătat contururi surprinzătoare.

Îndrumătorii atelierelor au fost un sprijin esențial, oferind sfaturi punctuale și sugestii menite să structureze gândirea creativă și să orienteze încercările de debut spre texte cu adevărat reușite.

La ediția din acest an au participat elevi și profesori de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Liceul „A.T. Laurian” Botoșani, Școala Gimnazială nr. 1 Albești, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul „Regina Maria” Dorohoi și Colegiul „Richard Wurmbrand” Iași.

Evenimentul a oferit un context viu și stimulativ în care lecturile, dezbaterile și exercițiile de scriere au deschis noi perspective asupra textului literar și au consolidat abilitățile de interpretare și exprimare artistică ale participanților.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

RAR avertizează șoferii: Atenție la escrocheriile cu certificate Auto-Pass false sau scumpe

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) avertizează asupra apariției unor practici înșelătoare prin care certificatele RAR Auto-Pass sunt comercializate la suprapreț. Documentul oficial este emis exclusiv de RAR și oferă informații autentice și verificabile despre istoricul vehiculului, în special despre kilometraj, relatează alba24.ro.

Certificatul RAR Auto-Pass se obține simplu, direct de pe site-ul oficial www.rarom.ro, fără a fi necesară crearea unui cont sau cunoștințe tehnice avansate.

Tariful unic pentru RAR Auto-Pass este de 42 de lei, costul fiind stabilit de Consiliul de Administrație al RAR-RA.

Începând cu 1 decembrie 2024, RAR Auto‑Pass a devenit obligatoriu la vânzarea autovehiculelor second‑hand în România.

Vânzătorul trebuie să îl pună la dispoziția cumpărătorului conform legii 142/2023 și OMTI 210/2024

Atenție de unde achiziționați certificatul RAR Auto-Pass. Precizările reprezentanților instituției

”Stimați clienți, Atenție la practicile posibil înșelătoare!

Publicitate

Registrul Auto Român (R.A.R.) atrage atenția asupra situațiilor în care anumite entități terțe se interpun între R.A.R. și clienții de bună credință, folosind diferite metode pentru a vă exploata din punct de vedere financiar.

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certificate RAR Auto-Pass la tarife mult peste cel oficial.

Așadar, recomandarea noastră este să descărcați RAR Auto-Pass doar de pe site-ul oficial al RAR, pe a cărui primă pagină există un buton specific accesării acestui document.

Dacă aveți orice fel de îndoieli privind autenticitatea documentului RAR Auto-Pass vă invităm să ne contactați telefonic sau printr-o petiție depusă online”.

Citeste mai mult

Eveniment

Explozie urmată de incendiu la Gorbănești: O femeie de 93 de ani a rămas fără locuință

Publicat

Publicitate

O femeie de 93 de ani din localitatea Gorbănești, județul Botoșani, a trecut prin momente de groază în această după-amiază, după ce locuința și o anexă au fost mistuite de flăcări în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze.

Deflagrația a declanșat un incendiu violent, care a cuprins rapid cele două clădiri, cu o suprafață totală de aproximativ 80 de metri pătrați. Alarma s-a dat printr-un apel la 112 efectuat de vecinii femeii, care au sărit primii în ajutor. Aceștia au intrat în casă și au reușit să o scoată pe proprietară în siguranță.

La fața locului au intervenit pompierii de la Garda de Intervenție Trușești cu două autospeciale de stingere, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gorbănești și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

La sosirea forțelor de intervenție, cele două construcții ardeau în întregime. Proprietara, care a suferit arsuri ușoare la nivelul feței, a primit îngrijiri medicale la fața locului și a refuzat transportul la spital.

Pompierii au reușit să lichideze incendiul, dar pagubele sunt însemnate, femeia rămânând practic fără acoperiș deasupra capului.

Totodată, aceștia au transmis că exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare.

Publicitate

Pentru înlăturarea acestui pericol, ISU Botoșani recomandă:

▪ nu folosiţi butelii de aragaz fără regulator de presiune, dacă au garnituri deteriorate sau dacă furtunul de cauciuc prezintă porozităţi, crăpături sau deformări.

▪ în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;

▪ deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

▪ nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;

▪ înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

▪ întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

▪ umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.

▪ nu încarcați butelia la stațiile GPL pentru autovehicule.

Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending