Connect with us
Publicitate

Eveniment

Incendiile de vegetație din Europa au afectat a doua cea mai mare suprafață înregistrată vreodată

Publicat

Publicitate

Incendiile de vegetație care au făcut ravagii în Europa în această vară au afectat a doua cea mai mare suprafață înregistrată vreodată, la jumătatea sezonului tipic de incendii, potrivit datelor Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene, relatează Reuters.

O duzină de țări europene au fost afectate de incendii majore în acest an, forțând mii de oameni să plece și distrugând case și întreprinderi. Țări precum Italia, Spania și Franța încă se confruntă cu un risc extrem de mare de incendii.

Potrivit datelor, până în prezent, incendiile au ars 600.731 de hectare în țările UE în acest an, până în prezent. Această suprafață se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari înregistrate în orice an din 2006, când au început înregistrările. În 2017, au ars 987.844 de hectare.

Suprafața arsă din acest an este mai mult decât dublă față de cea a Luxemburgului. Niciun alt an din setul de date nu a înregistrat până în august o suprafață atât de mare de teren incendiat în Europa.

Sezonul tipic de incendii din regiunea mediteraneană se întinde din iunie până în septembrie.

 

Publicitate

Incendiile de vegetație din Europa au afectat a doua cea mai mare suprafață înregistrată vreodată: Schimbările climatice agravează incendiile

 

Schimbările climatice agravează incendiile, prin creșterea căldurii și uscăciunii care le ajută să se răspândească mai repede, să ardă mai mult timp și să fie mai intense.

Victor Resco de Dios, profesor de inginerie forestieră la Universitatea Lleida din Spania, spune că marile incendii pe care Franța și Portugalia le-au înregistrat la începutul lunii iulie au fost „extrem de neobișnuite” și au demonstrat modul în care schimbările climatice fac ca sezonul incendiilor să înceapă mai devreme și să dureze mai mult.

Publicitate

„Incendiile de astăzi din Mediterana nu mai pot fi stinse… Incendiile mari devin din ce în ce mai mari”, a spus el. MEDIAFAX

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

DRUMAR spulberat de o mașină în timp ce strângea resturile unei anvelope distruse și abandonate pe marginea drumului

Publicat

Publicitate

DRDP Iași anunță cu tristețe stingerea din viață a colegului Jănică Blănaru, lucrător la Secția Drumuri Naționale Bârlad – District Bârlad, în urma unui tragic accident suferit în această după-amiază, în timpul executării sarcinilor de serviciu.

Accidentul s-a produs pe DN 24, km 88+200, între localitățile Sârbi și Sălcioara, județul Vaslui, când Jănică Blanaru a fost spulberat de un autoturism înmatriculat în Ucraina, în momentul în care voia să transporte spre autoutilitară un rest de anvelopă distrusă și abandonată pe marginea drumului. Deși a fost transportat de urgență la spital, din păcate, Jănică Blănaru nu a supraviețuit gravelor traumatisme suferite.
Pe această cale, DRDP Iași este alături de familia îndoliată a colegului nostru drumar și transmite sincere condoleanțe acesteia.
Jănică Blănaru avea 59 de ani, cu o experiență de 30 de ani ca drumar, iar peste jumătate de an se pregătea să se pensioneze. Durerea este cu atât mai mare cu cât lasă în urmă o familie și un fiu care la sfârșitul acestei luni se pregătea de nuntă.
Până la stabilirea cu exactitate a cauzelor accidentului de către organele de anchetă, decesul prematur al colegului nostru arată încă o dată riscurile la care sunt supuși drumarii în activitatea lor zilnică. Un motiv în plus de a reînnoi apelul la înțelegere din partea participanților la trafic și de reducere a vitezei atunci când traversează sectoare pe care acționează echipajele de drumari, indiferent de tipul activității desfășurate.
Din păcate, tragedia de astăzi nu este singulară în ultima perioadă, pe drumurile naționale. Jănică Blănaru se alătură altor drumari căzuți la datorie, ultimul accident grav fiind înregistrat chiar în luna aprilie, când un echipaj al DRDP Craiova a fost spulberat de un autotren, producând victime omenești printre drumari. Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!

Citeste mai mult

Eveniment

Rochii de mireasă de împrumut. Biserica „Pacea” din Botoșani vine în sprijinul tinerilor care vor să se căsătorească

Publicat

Publicitate
Taina Cununiei este un act sfânt, de origine dumnezeiască, în care, prin preot, se împărtăşeşte harul Sfântului Duh unui bărbat şi unei femei ce se unesc liberi în căsătorie, har care sfinţeşte şi înalţă legătura naturală a căsătoriei la demnitatea reprezentării unirii duhovniceşti dintre Hristos şi Biserică.  Unirea dintre bărbat şi femeie (mire şi mireasă) se împlineşte în Biserică, în Hristos, într-o rânduială liturgică numită Taina Cununiei, una dintre cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii.
Cărțile liturgice spun despre căsnicia creştină că „este o viaţă îngemănată cu Dumnezeu şi în Dumnezeu. Este o Taină a unirii duhovniceşti, sufleteşti şi trupeşti, sfinţită de Însuşi Domnul: Cinstită să fie nunta întru toate, şi patul neîntinat (Evrei 13, 4), pentru că toate sunt curate pentru cei curaţi (Tit 1, 15)”.
Dar în fața cestui adevăr revelat vine și se interpune, uneori, ca un zid de nepătruns, tot apanajul ce ține de firea omenească. Mireasa vrea să fie frumoasă, mirele vrea să aibă bani, părinții se tem că se fac de rușine dacă nunta nu are minim cincizeci de invitați și locația petrecerii nu este plină de flori și masa nu este plină cu feluri de mâncare pe care ți-e greu să le rostești dacă nu ai câteva noțiuni despre limbile de circulație internațională. Și atunci Hristos rămâne încorsetat în detalii multe și fără sens, iar binecuvântarea divină este amânată nepermis de mult.

Biserica Pacea din Botoșani, prin părintele paroh Marian Macuc și ceilalți preoți co-slujitori, împreună cu inimoasa preoteasă Ana-Maria MAcuc, vine în întâmpinarea tinerilor care se iubesc și își doresc întemeierea unei familii binecuvântate de Dumnezeu cu superbe rochii de mireasă și impecabile costume de mire. Acolo unde este nevoie, se procură  lumânări de cununie și verighete. Preoteasa Ana Macuc merge și mai departe și spune într-o postare pe pagina de facebook că se găsesc, cu siguranță, nași inimoși, buni creștini, care să devină părinți spirituali pentru tânăra pereche.

Slujba este oficiată gratuit în biserică de preoții PArohiei Pacea.
„Biserica Pacea din Botosani, imprumuta GRATUIT ROCHII DE MIREASA si COSTUME DE MIRE.
CUI le imprumuta?
ORICAROR viitori MIRI carora le prind bine!
Acolo unde CHIAR ESTE NEVOIE, incercam, cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, SA LE CUMPARAM si sa le OFERIM GRATUIT: VERIGHETELE +LUMANARILE DE CUNUNIE IMPODOBITE CU FLORI+BUCHETUL MIRESEI.
Incercam sa gasim si NASI DE CUNUNIE, acolo unde este nevoie.
Pentru a putea face binele pana la capat, ne-am bucura daca o CURATATORIE DE HAINE din Botosani, ar putea sa ne ofere gratuit curatarea rochiilor de mireasa si a costumelor de mire, pentru a le oferi intr-o stare impecabila, viitorilor miri.
Cei care vor dori sa se cunune la biserica Pacea, SLUJBA DE CUNUNIE va fi GRATUITA.
Practic, vor primi, GRATUIT, TOT ceea ce au nevoie, pentru a nu mai amana Sf. Taina a Cununiei si a-si intemeia O FAMILIE.
Pentru detalii, SUNATI la nr. de telefon 0753723189 ( preot Marian Macuc) sau la nr. 0743326171 (Ana Maria Macuc ) in intervalul orar 18:00-20.00 sau DATI MESAJ pe WHATSAPP la numerele de mai sus.
Bucurie sfanta tuturor!”, se transmite pe pagina de facebook a Bisericii PAcea din municipiul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniță Lucia din Roma

Publicat

Publicitate

Sfânta Lucia, născută în provincia italiană Campania, şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu de mică, trăind în sărăcie şi castitate. Pe când era doar o copilă, Lucia a fost luată prizonieră de Rix Vicarul şi dusă într-un loc străin, obligând-o pe fecioară să jertfească la idoli. Însă ea şi-a mărturisit cu curaj credinţa creştină fiind gata să îndure şi torturi pentru Hristos.

Văzând acestea Rix a rămas profund impresionat de credinţa Luciei, astfel încât i-a permis ei şi servitorilor ei să stea într-o casă singuri ca să se poată ruga în voie. De câte ori trebuia să plece la luptă, Rix venea cu respect la Sf. Lucia şi o ruga să se roage pentru el ca să se întoarcă victorios. După 20 de ani, aflând că împăratul Diocleţian a început prigoana împotriva creştinilor, Sf. Lucia i-a cerut lui Rix să o lase să meargă înapoi în Italia.

Ea îşi dorea să-L slăvească pe Dumnezeu împreună cu compatrioţii săi. La acea vreme, Sf. Lucia reuşise să-l convingă pe Rix să treacă la creştinism, acesta ajungâng chiar să-şi dorească mucenicia pentru Hristos. Lăsând în urmă proprietăţile şi familia, a plecat la Roma cu Sf. Lucia. Prefectul roman de pe-atunci, Aelius, i-a condamnat la moarte prin tăierea capului cu sabia. După ei au mai fost decapitaţi sfinţii mucenici Antoninus, Lucian, Isidore, Dion, Diodorus, Cutonis, Arnosus, Capicus and Satyrus, în total 24 de mucenici au suferit împreună cu Sf. Lucia şi Rix.

Aceasta sfânta Lucia nu trebuie confundată cu Fecioara Lucia, muceniţa din Siracuza, prăznuită în 13 decembrie.

Citeste mai mult

Actualitate

Cafeaua ar putea deveni o armă împotriva Alzheimerului

Publicat

Publicitate

Cofeina ar putea deveni o armă împotriva Alzheimerului, potrivit unui nou studiu care sugerează că poate încetini progresia bolii în stadii incipiente. Cercetările anterioare indică deja că consumul moderat de cofeină poate proteja împotriva declinului cognitiv legat de îmbătrânire și reduce riscul de Alzheimer.

Într-un studiu recent din revista Brain, cercetătorii de la centrul de cercetare Lille Neuroscience and Cognition au investigat mecanismele implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer. Ei au descoperit că o creștere patologică a receptorilor țintă de cofeină în neuroni în timpul evoluției bolii poate conduce la distrugerea sinapselor și apariția timpurie a tulburărilor de memorie în modelele de studiere a bolii pe animale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Boala Alzheimer se caracterizează prin tulburări ale memoriei, funcţiilor motrice şi orientării în timp şi în spaţiu.

În 2016, aceeaşi echipă de cercetare a descris unul dintre mecanismele prin care cofeina poate bloca la animale aceiaşi receptori, a căror expresie este anormal de crescută în creierele persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer.

„Putem astfel să ne imaginăm că prin blocarea acelor receptori, a căror activitate este crescută la pacientul cu Alzheimer, cofeina poate interveni în dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a altor simptome cognitive şi comportamentale”, a declarat David Blum, director de cercetare în cadrul Institutului francez pentru sănătate şi cercetare medicală (INSERM), unul dintre coordonatorii noului studiu.

Un studiu clinic de fază 3 la Spitalul Universitar din Lille, implicând 248 de pacienți, testează efectul a 400 mg de cofeină versus placebo asupra funcțiilor cognitive la persoanele cu forme incipiente sau moderate de boală Alzheimer. Obiectivul acestui studiu clinic este de a evalua modul în care cofeina influențează funcțiile cognitive ale pacienților cu forme incipiente sau moderate ale bolii Alzheimer.

Publicitate

„Dacă studiul este pozitiv, el ne va încuraja să lansăm un studiu de mai mare amploare. Acest lucru ar putea însemna că substanţa studiată, cofeina, poate fi utilizată ca medicament pentru tratarea acestei boli”, a precizat David Blum.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending